måndag 6 augusti 2012

Den stora avrättningenHiroshima. Sjätte augusti 1945. Solen gick upp 5.24 den här morgonen. Det såg ut att bli en solig dag.

Och människorna i staden hade klarat sig ganska bra under kriget. Staden, Hiroshima, var en av de städer som ännu inte bombats.Så de tiotusentals barn som gick upp den här morgonen hade haft tur. Visserligen hade man matbrist, men nog kunde de flesta få lite frukost, till och med lite natto då och då.

Skolorna fanns kvar. Sjukhusen likaså. Även om man där hade trångt, man hade fått ta emot många skadade från andra städer...  Av de 66 största städerna i Japan hade bara 7 klarat sig från bombanfall. Hiroshima, med sina över 300.000 innevånare, var en av dem som klarat sig. Nagasaki en annan. Men nu var det dags.

Solen gick upp 5.24 den här dagen.

Några dagar innan hade president Harry Truman tagit beslutet att fälla bomben. Den fanns ju fix och färdig. Man hade arbetat med den i åratal, stora ekonomiska resurser hade satts in. Och nu fanns den där. Så snopet om den inte kom till användning. Något som gäller all teknik. Man måste ju visa världen. 


Så man beslöt att Hiroshima skulle få äran att bli den första stad att uppleva frukterna av så många geniers kreativa och gedigna arbete. 

Ännu klockan 8.10 förberedde sig många av stadens invånare för att gå till skolan eller jobbet. Fem minuter senare släppte det amerikanska bombplanet – 580 meter upp i luften – sin last mitt över hjärtat av Hiroshima. Nästan hela staden ödelades och inom några få historiska ögonblick hade 140 000 män, kvinnor och barn avrättats.
Inte bara dött. Utan avrättats. 

Vi måste lära oss att använda rätt ord för krigets verkningar. Det är bara om vi använder rätt ord vi kan komma tillrätta med missförhållanden.


För att förmänskliga hela operationen hade USA namngett sina bomber med en liten kul klackspark: den här bomben hade fått namnet Lilla Pojken

För att piloterna som släppte bomben skulle orka med, hade man, som i alla krig, fått kyrkans välsignelse.

Man hade också fått veta att japanerna var av en lägre stående ras. En ond ras.

Hur skulle piloterna annars stå ut med vetskapen att man fäller en bomb som skall utrota tiotusentals barn? Som skall steka tiotusentals kvinnor? Som skall föröda en hel stad med alla dess människor med sina skratt, sina förälskelser, sina tårar och sina sorger. 

Nog är det lättare med kyrkans välsignelse, med tron att man har Gud på sin sida. Nog är det lättare om man blivit itutad att de man skall avrätta är av en annan sort, en lägre stående sort som är… just ond. Nog är det lättare när rasism ligger i botten. För så var det. Det var inte bara nazisterna som levde i det rasistiska mörkret, det gjorde även dess bekämpare för att stå ut med tanken att avrätta över hundra tusen individer.

Jag vare sig vill eller kan dra jämförelser mellan gaskamrar och sprängda atombomber, det är naturligtvis artskillnad  – men besluten som möjliggör dessa ohyggliga vanvett bottnar i något som borde vara främmande för den art på jorden som kallar sig Homo Sapiens sapiens, Den Visa Människan, eller den Förståndiga människan.


Mycket lite har vi lärt. För ett drygt tiotal år sedan var vi många som trodde att kärnvapenhotet var övervunnet. Vi trodde inte att det skulle bli fred, men vi trodde att just kärnvapenhotet tillhörde en annan tid, det kalla krigets tid.

Men vi, som trodde detta, bedrog oss. Allt fler länder har skaffat kärnvapen, idag finns över 23 000 kärnvapen i världen, varav flera tusen står redo att avfyras med kort varsel. Och världens militärutgifter minskar inte, tvärtom. De senaste tio åren har de ökat med nästan 50 procent. 

Det är hög tid för oss att avveckla vålds- och krigssamhället och istället ta steg in i utvecklingssamhället. Vi måste också ta till oss att det största problemet inte är att vi för krig än idag, utan att det största problemet är att vi är på krigsfot även i fredstid. Vi borde ha modet att säga nej till militära lösningar. Vi borde ta begreppet Den visa människan på allvar.

Här i västra Europa, inom EU, har USA placerat ut kärnvapen i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Italien - en del av dessa kärnvapen har tolv gånger större sprängstyrka än den bomb som fälldes över Hiroshima. Sverige är med i EU, en politisk union, med militära ambitioner och med kärnvapen på sin mark. Sverige bör utnyttja möjligheten att ställa det enda rimliga kravet: EU – en kärnvapenfri zon.


Genom att tyst acceptera att den union vi tillhör accepterar kärnvapen intar också Sverige ett förhållningssätt som i grunden bygger på icke-civilisationens fundament: hot att utplåna hundratusentals människor, inom loppet av några sekunder. Varför är regering och opposition så tysta? 

Och låt mig så avsluta med några rader av Elin Wägner, från boken Väckarklocka som hon skrev mitt under andra världskriget. Det är några rader som handlar om vårt tänkande, vårt sett att se på världen. Hur vi blir fångade i tankarnas och föreställningarnas bur - och hur vi plötsligt tror att krig är fred, att ont är gott och att mer och fortare är detsamma som bättre.


En fågel skyddar sin bur.
Det är det enda den kan göra
om den tillhör en gammal burfågelsläkt
och inte vet av någon annan uppehållsort.

Den öppna dörren
är då inte utgång till friheten
utan ingång för katten.

Fågeln har rätt i att det betyder
katastrof om katten
kommer in i buren,
men om den fria fågelns möjlighet,
att klara sig utanför
vet den ingenting.

34 kommentarer:

 1. Nu, Birger, nu berör du något väldigt, väldigt tabubelagt.

  Om det är något "ja till super-EU" talar tyst om så ar det just detta, att Sverige är på väg att bli en del av en kärnvapenmakt.

  En motståndare kommer ju i ett ev. krig att kunna vedergälla mot vilka delar som helst av superstaten EU.

  Fy farao, vilket sorgligt sällskap vi valt att tillhöra!

  SvaraRadera
 2. Det massmord som ägde rum i Japan, hur kommer det sig att ingen har ställts till svars för detta?

  Jaha ja, det är ju segraren som definierar.

  SvaraRadera
 3. Begreppet "människa" är tydligen en politisk fråga. Man kan ställa på och ställa av denna status.
  När man avställer, då banas vägen för fri utplåning. Då är det ju ingen människa man dödar, alltså inget mord, juridiskt.

  I 1940-talets ungdomsserier var det vanligt med asiater som oftast var bovar. Vita västerlänningar var hjältar. Dessa hade rätt, nästan plikt, att döda skurkarna. Så lärde vi oss bli rasister. Hitler var alltså inte den enda som propagerade för sådan gradering. Den fanns bl.a. i Sverige långt före hans regim.

  SvaraRadera
 4. Avrättning? Jag skulle kalla det överlagt mord.

  SvaraRadera
 5. Alternativet var en invasion av Japan.
  Japanska armen var helt intakt och antalet dödade och skadade japaner vid en invasion hade blivit betydligt högre.
  Åren efter kriget såldes överskottsutrustningen från den uteblivna invasionen. Bland annat hamnade ett större antal motorcyklar här i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usa dominerade allt vatten runt Japan. Man hade hur enkelt som helst kunna avsluta kriget genom att stoppa importen sjövägen. Dessutom hade Japanerna signalerat om fred innan bomberna släpptes. Ynkligt att fälla dessa bomber. Ett brott i mina ögon.

   Radera
 6. flute,
  "överlagt mord", ja - en adekvat beskrivning.

  SvaraRadera
 7. Att en invasion hade blivit ännu mer blodig, det är USA:s argument.

  Utan sina vänner i Axelmakterna, dvs Tyskland och Italien, hade Japan knappast kunnat fortsätta kriget.

  Alltså, ville USA bara testa sitt nya vapen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom förklarade Sovjet krig mot Japan också i slutet.

   Ja. Usa ville testa sitt vapen.

   Radera
 8. Ake M:
  Det hade funnits ett tredje alternativ: smälla av bomben ute till havs och skicka ett meddelande till japanerna att nästa bomb kommer att smällas av över någon stad. Men amerikanerna ville säkerligen prova sitt vapen på riktigt.

  SvaraRadera
 9. Prova på "försöksdjur" alltså?

  SvaraRadera
 10. Gillar man inte att bli atombombad kan man ju låta bli att inleda enorma anfallskrig och folkmord.

  Japanerna har ingen rätt att klaga. De tog en risk, och de förlorade. Välkommen till verkligheten.

  SvaraRadera
 11. Anonym 12:56 - vilka japaner har inte rätt att klaga? Barnen som stektes?

  SvaraRadera
 12. Vilka krig har folkets, allt folkets fulla stöd?

  Är inte värnpliktiga soldater tvingade ut i kriget?

  Ska folket få skulden för vad deras överhet hittar på?

  SvaraRadera
 13. Alla japaner som inte stödde sin fascistiska regerings krigspolitik hade kunnat lämna landet. Väldigt få valde att göra det.

  Barn drabbas alltid av de val som deras föräldrar gör.

  SvaraRadera
 14. Oj då, är det så lätt att lämna ett land man inte gillar? Man kanske stannar, härdar ut och hoppas på bättre tider.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendamån aug. 06, 04:59:00 em

  Krig är aldrig trevligt. Många oskyldiga som dör, men hade Japan inte anfallit Pearl Harbour så hade USA inte slagit tillbaka.

  Man har inte rätt att initiera våld mot oskyldiga, men våld får att hindra våld eller försvara sig är legitimt.

  När det gäller europa kan man konstatera att vi aldrig har haft så få krig sen vi fick kärnvapen. Kostnaden blev helt enkelt för hög.

  SvaraRadera
 16. Konstigt, här finns det kommentarer i vilka man försvarar bombanfallet i Japan. Om det nu är så att några regimer skulle få för sig att det västerländska sättet att leva och bedriva kapitalism förstår såväl mänskliga värden som jorden är det då ok att man kastar en atombomb för att markera att man menar allvar med att vi måste skärpa oss och leva på ett sätt som inte förstör för andra?
  Får vi skylla oss själva om vi inte flyttat härifrån för att leva på en nivå som jorden klarar av?
  Undrar en som har svårt att förstå försvaret av atombomberna över japan.

  SvaraRadera
 17. "Jag vare sig vill eller kan dra jämförelser mellan gaskamrar och sprängda atombomber, det är naturligtvis artskillnad – men besluten som möjliggör dessa ohyggliga vanvett bottnar i något som borde vara främmande för den art på jorden som kallar sig Homo Sapiens sapiens, Den Visa Människan, eller den Förståndiga människan."

  Har precis läst en bok av Viktor Frankl där han berättar om sina år i koncentrationsläger. Att människan låtit döpa sig själv till vis är ett hån mot visheten. Människan - skapelsens krona? Snarare dess motsats. De andra djuren har "vett" att endast kunna skada (andra) i en omfattning av här och nu. Människan är ovis nog att kunna skada gränslöst i både tid och rum.

  SvaraRadera
 18. Päivi Rissanen Nilssonmån aug. 06, 06:08:00 em

  Alla är förlorare när konflikter går så långt som till krig. Vi som lever vuxna nu kan inte fatta hur det var på 1930- och 40- talet. Det blir så här enögt hela tiden.
  Hela andra världskriget var en katastrof mot mänskligheten där alla som deltog borde ha ställts inför krigsrätt för mord. Till och med länder som inte deltog utan lät andra göra jobbet och bara släppte genom olika nationers armeér deltog i mördandet på sitt sätt. Hela mänskligheten var på krigsfot med sig själv.
  Det går inte på det här polemiska sättet plocka fram en grymhet och peka finger.
  Det här blir lite igen ungefär som när men ensidigt bara tror att Irakkriget osv beror på behovet av olja.
  Förenklade sanningar är nästan värre än lögner.
  Vår skyldighet är att vara så allsidiga som möjligt när vi kritiserar de förra generationerna.
  Hitlers ingenjörer och vetenskapsmän var på väg att utveckla bomben innan USA fick tag på den. Så det kunde lika väl ha smällt i Pearl Harbor, USA och i England.
  Jag tror att alla 40-talister vilkas föräldrar med i kriget vet det. Till och med finns det vissa 50-talister ,som jag som har haft föräldrar i kriget. Man lär sig ödmjukhet och att allting var så komplicerat och mångtydigt. Alla var offer.
  Jag är faktikt riktigt besviken på Birger Schlaug! Han var inte den där före detta politikern som hade fördjupade insikter och sanningar att ge. Inte heller har han något nämnvärt alternativ till allt det som han kritiserar. Jag måste ha gått på en nit när jag valde att vara mp-politiker på 90-talet! Du är ju populistisk !
  På tal om hur humanistisk en människa är. Människa i grupp blir gärna förenklade och elaka. Då jagar man i flock trots frontal- och pannloberna.
  Päivi Rissanen Nilsson.

  SvaraRadera
 19. Anonym 05:34,

  Vem som helst som inte gillar vad vi gör eller hur vi lever har "rätt" att angripa oss på det sätt de finner gott, hur man nu ens kan använda begrepp som rätt och fel i dessa sammanhang. Handling och konsekvens är bättre begrepp här. Eller som amerikanerna säger: if you can't handle the time, don't do the crime.

  Givetvis kommer vi då slå tillbaka hundra gånger så kraftfullt, så de inte får för sig att göra om det en andra gång.

  Vi kan för övrigt notera att Japan inte startat några nya anfallskrig, så behandling bet uppenbarligen.

  SvaraRadera
 20. Hade inte atombomberna fällts, hade japanerna fortsatt kriget, med ännu större ödeläggelse av Japan. Japanerna gav sig inte efter första bomben, det gjorde man först efter den andra.

  Skulden ska naturligtvis läggas på den japanska militarismen. Dess anfall på Pearl Harbor inledde galenskapen. Sedan lade man under sig en stor del av Sydostasien och Stilla havet. Det tillhör ett av mina favoritintressen sedan decennier att studera det krig som sedan fördes mellan USA och Japan, på ö efter ö efter ö efter ö...

  SvaraRadera
 21. Päivi Rissanen Nilssonmån aug. 06, 08:53:00 em

  Ja, japanerna var ju i sanningen sjävmordsbombare i sina flygplan.
  Men det fanns precis samma galna ideer om att ta över världen hos Stalin. Det är först nu som sanningen kommit fram. Det var inte i första hand att strida mot facister som det så vackert hette.
  Jag är riktigt orolig över de nya ytterligheter, extremhögern och miljö-vänster facisterna som båda förespråkar att köra över andra människor och skapa ett totalitärt samhälle för sina syften. Är vi där igen?
  Akta er för att sprida hatstämning mot folkgrupper eller stater på sådana här sidor. Det finns alltid de som förenklar sanningar i sina hjärnor och går till handling.
  Vi har ju redan haft sådana dåd ,både här och utomlands där man förenklat sanningen och sett sig ha rätten att hata och förstöra.
  Päivi Rissanen Nilsson

  SvaraRadera
 22. Det finns naturligtvis bara ett sätt att se på denna sak, om vi nu bara mognat till den insikten ännu, nämligen att be oss själva och varandra om förlåtelse, börja älska och aldrig glömma...

  SvaraRadera
 23. Är det inte väldigt många "sanningar" som florerar här? Ändå är sanningen en och samma för oss alla. Det betyder att någon "ljuger"? För alla kan ju inte ha "rätt" när det råder så delade meningar? Ibland säger t.ex. politiker "i min värld". Hörde det senast igår på TV...Som om vi inte lever i samma värld?
  EU är vår politik! En sanning som är svår att ta till sig? Europas förenta stater...?

  Skuld hit och skuld dit...
  Birgers sista stycke om Elin Wägner är tankeväckande. "Det är några rader som handlar om vårt tänkande, vårt sett att se på världen."

  "Fy farao vilket sorgligt sällskap vi valt att tillhöra!" skriver anonym 07:26:00. Det sorgliga sällskapet är EU. Men EU diskuteras väldigt lite trots att Birger frågar "Varför är regering och oppositionen så tysta?"

  Skuldfrågan verkar vara intressantare t.om. Birger får sig en "känga." "Inte heller har han något nämnvärt alternativ till det som han kritiserar." Ska han ensam hitta alternativen? Man KAN kritisera utan att ha alternativ. Man t.om. bör kritisera. Den som tiger samtycker.

  Svergie har ingen/väldigt liten röststyrka i unionen. Vem lyssnar? Men betyder det att politikerna ska bete sig som om de tappat rösten? Vem/Vilka ska då föra vår talan? Vi är politikernas uppdragsgivare enligt grundlagen. Som deras uppdragsgivare måste vi kräva att de inte är tysta och accepterar att vi är med i en union som accepterar kärnvapen. Är vi tysta accepterar vi också detta. Vi accepterar att vår röststyrka i EU är obefintlig. För visst är det väl så?
  Vi är fångade i "tankarnas och föreställningarnas bur"...? Elin Wägner förstod det. Då är vi ju som robotar...?

  Är det okej att regering och opposition är så tysta? Varför är de så tysta? Åtminstonde en del av dem brukar ju hävda att det lyssnas till Svergies synpunkter? Att vi kan påverka.
  Borde vi inte alla då fråga oss varför är de så tysta? Är de också fångade i tankarnas och föreställningarnas bur?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. 140 000 avrättade, väl värt att påminna om!

  Fin dikt som visar ljuset istället för strålningen.

  SvaraRadera
 25. Du har rätt i att världen inte blivit säkrare sedan det kalla kriget upphörde för nya fiender målats ut istället och nya konflikter startas. Allt medans profitörerna i det militärindustriella komplexet blir allt mer djärvare och övertygade. Även andra problem har uppstått när händelser fått kartor att ritas om som inte gjort världen till en bättre plats. Folk verkar dock inte uppfatta nutiden så för vår media väljer att rapportera om endast modernare hot för att inte riskera att zappas bort om vår koncentrationsförmåga inte stimuleras nog och som sagt både politiker och opposition verkar ha tystnat?

  Här är en annan bloggpost om Hiroshima och Nagasaki som jag snubblade över:
  http://iscealdne.wordpress.com/2011/09/25/twofaced/

  SvaraRadera
 26. Ja si folk. Man undrar hur en del tänker.

  Smälla bomben i vattnet för att varna! Så djur & växtllivet får ta smällen!

  Japenerna har ju inte lärt sig nått!

  De kan gnälla över 2 atombomber. Sen kör de valjakt & masslakt av delfiner bl.a.

  / Realist

  SvaraRadera
 27. Japanerna fick ta ansvar för sin ledning som dragit in dem i kriget. Det var en dålig idé att anfalla den tidens mäktigaste nation militärt. Jag undrar om Schlaug anser att USA hade rätt att försvara sig mot angreppet? Och om de hade det, hur många extra amerikanska liv skulle man offra för att få Japan att ge upp utan att fälla bomberna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst få. Däremot ett antal Japanska genom att blockera landers handel x antal veckor. Detta hade utan tvekan kunnat genomföras. Hela Japans flotta var utslagen vid krigets slut och all handel kom sjövägen som Usa dominerade till 100%.

   Radera
 28. 2007-10-31
  Om hur muslimer ska behandlas med fascistiska metoder
  I USA har man nyligen haft "Islamofascism Awareness Week". Veckans syfte är att visa varför muslimer världen över alltid ska bemötas med fascistiska metoder från de kristna och judiska etablissmenagen i USA och Israel. Bland talarna för denna vecka var Ann Coulter, USA:s motsvarighet till Susanna Popova, som glatt förklarade att muslimer "var vildar och jag vill döda dem!". Lösningen på problemet med muslimerna, dessa "kamelridande nomader", var enkelt:

  "Vi släppte några bomber på Japan och de blev tama som får, några få välplacerade bomber skulle klara av det."

  Bara ett exempel, men skrämmande.

  R

  SvaraRadera
 29. För varje extra dag man lät kriget pågå, exempelvis genom sjöblockad, dog tusentals oskyldiga civilia i Kina, holländska ostindien, Korea, och i andra av Japan ockuperade nationer. Att vänta på kapitulation var inte ett alternativ utan kostnad i liv och död. Och det var sannerligen mer rättfärdigt att japaner fick ta smällen, snarare än att deras offer skulle lida ännu mer.

  Den japanska ledningen (bla lord privy seal) har efter kriget förklarat att det var atombomberna som fick fredspartiet att slutligen kunna övertyga krigspartiet och kejsaren om att kapitulation var den enda rimliga utvägen. Hade man istället valt sjöblockad och invasion, hade Japan kanske inte kapitulerat alls, utan valt de de kallade "de hundra miljonernas ärorika död". En invasion som för övrigt skulle genomförts med hjälp av slagfältskärnvapen.

  Jag kan bara dra slutsatsen att atombombningen av Japan var tragisk men nödvändig. Den var det minst dåliga alternativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att det ska alltid vara så nödvändigt att mörda. Både Hiroshima och Nagasaki valdes ut som mål redan 1943. Fram till atombombningarna hade man sparat städerna från konventionell bombning för att bättre kunna studera effekterna av atombomben. Under de tre dagarna mellan bombningarna hade den japanska ledningen inte en chans att begripa vad som hade hänt. De båda bomberna hade olika konstruktioner som skulle testas. Det var inte så att kriget förkortades med atombomberna - det förlängdes för att bomberna skulle hinna färdigställas och släppas innan det tog slut (trots allt är det mycket svårare att utplåna städer på det sättet i fredstid).

   Radera
 30. Vid fällningen för atombomberna var den japanska tigerns tänder avbrutna i Korea, Vietnamregionen och på Filippinerna. Vi vet vad bomberna kostade och fortfarande kostar. Däremot vet vi inte vad sjöblockaden kostat. Klart mindre säger jag.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.