tisdag 31 juli 2012

Harmlösa påpekanden och viktiga konstateranden

I Sverige bor ungefär 1,5 promille av världens befolkning. Det delas ut 906 medaljer i OS. Vilket innebär att "Sverige" bör ta drygt 1 medalj. Allt därutöver är plus. Sorry Esk och Co.

Mer OS: Den som kikat i ett antal utländska tidningar inför OS upptäckte att man ansåg sig ha många "medaljchanser" i varenda land. Det påminner lite om när kommunerna i Sverige på 80-talet - om jag nu minns rätt - skulle göra prognoser för sin tillväxt. Med detta som utgångspunkt kunde man komma fram till att Sverige idag skulle bestå av drygt 20 miljoner människor...

Mer sport i marginalen: En vanligtvis välunderrättad källa har meddelat mig - med uppmaning att först lugnt sätta mig med ett glas maltwhisky för att lugna nerverna - att Manchester United skall bli sponsrat av Chevrolet. Detta är naturligtvis djupt suspekt med tanke på att den välfriserade och harmlöse Pat Boone under rockmusikens barndom var någon sorts reklamfigur för detta bilmärke, medan de riktiga rocksångarna - som Elvis -  vanligtvis körde Cadillac av fri vilja. Jag behöver väl inte påpeka att tevekanalerna i USA under lång tid vägrade att släppa in Elvis - med sin "niggermusik" - men älskade att släppa fram Boone i den vita medelklassens vardagsrum på lördagskvällarna i akt och mening att vara slätstruket, harmlöst och ofarligt.

Pat Boone gav ut Love letters in the sand, Elvis gav ut King Creole. Det säger allt. De som vill jämföra hur en tönt och en rocksångare behandlade klassiker som Tutti Frutti kan lyssna här (tönten) och här (rocksångaren) eller, för all del, här.

Manchester United går en förfärande framtid till mötes, slut med varje chans till spel i Champions League.

Om ni vill läsa något av större värde än det ovanstående - vilket kan vara förståeligt - så rekommenderas dagens kolumn av Ola Wong i SvD.

PS! Ser i bladet att Olof Johansson fyller 75 år. Därför länkar jag till detta längtans utrop...
18 kommentarer:

 1. Bra utgångspunkt!
  För alla som tror att Svergie har stor röststyrka inom EU t.ex. Då kan det vara färdigtrott med det! Och med tanke på i vilken riktning "vi" vill styra EU så är det bra att vi nästan ingen röststyrka har. Visst är det så! Där räcker det inte med att vilja påverka. Starkare krafter styr.

  Hur stor är chansen att t.ex. slå tre sexor i tärning i följd? En god vän till mig som läser din bok tvivlar. Han säger att chansen är obefintlig ja minimal.
  Själv så anser jag att den inte är det. Finns det någon inbyggd vilja som styr dvs. Vårt högre jag (behöver inte vara) vill något väldigt starkt undermedvetet? En del använder sig av t.ex. pendel, slagruta m.m. Viljans förlängda arm. Vi litar inte alltid helt till oss själva utan behöver lite hjälp på traven som stärker oss i våra svårare val? Ändå avfärdar vi det ofta som lite löjligt och slumpen. "Slumpen" den har gjort mycket den, undrar vad den ska göra härnäst:)

  SvaraRadera
 2. En av många intressanta saker med Little Richardvideon är att hela bandet - och de två som dansar - består av svarta, medan publiken är helvit.
  Dansarna - möjligen endast mannen - väcker inte beundran, utan munterhet.
  Little Richard är stor, men videon lutar tungt åt det lyteskomiska. Producenten tycks ha bjudit in publiken till zoo.

  Manchester United? Suck!

  SvaraRadera
 3. Fred, jo det är en vit filmn för vita kids - filmen heter "Don´t knock the rock" med Bill Haley som huvudstjärna - och var en uppföljare till "Rock arund the clock" (med samma harmlösa, vita huvudstjärna) och mitt "för all del" beror helt på det du just påpekat.

  Anonym 10:16 - hälsa din kompis att det blev värre än så: det blev fyra sexor efter varandra till slut. Sannolikhet sanslös liten, dock betydligt större än att det var just den spermie som nådde ägget och som såg till att det blev just jag som blev till.

  SvaraRadera
 4. Det ska jag hälsa. Om hen.. (alltid retar det någon) inte tittar efter själv.

  SvaraRadera
 5. Hörde att Boone körde orginaltexten (Richards) med "bam, bam" medan Elvis gör om det till "bam, bom" och får en helt annan stil på refrängen med den lilla åtgärden. Snyggt! Dessutom har han ju ett helt annat driv och en helt annat närvaro än Boone. Kul att höra alla tre.

  SvaraRadera
 6. Birger,
  jag såg bägge dessa filmer på byns bio - samma ställe där vi tittade på Hopalong Cassidy, Roy Rogers och Blixt Gordon.
  På den oskuldsfulla tiden trodde man att USA var nåt å ha...

  SvaraRadera
 7. Jasså, Johansson blir 75. Undrar vad han tycker om planerna på permanentad kärnkraft i Sverige.
  Inser han månne att C hjälpte dem på traven?

  En som fattar sammanhangen är Anders Wijkman, som var dagens sommarpratare i P1. Han är nästan lika klok som Birger, utom i EU-frågan.

  SvaraRadera
 8. Mm, det är nåt visst med äldre män. :-)

  SvaraRadera
 9. Päivi Rissanen Nilssontis juli 31, 09:06:00 em

  Hemkommen från en kryssning till landet där Angry Birds och Mumin trängs på butikshyllorna som två varelser som beskriver folksjälen finner jag en väldigt torr stämning på alla blogg här i Sverige.
  Allt väl med andra ord.
  Ett roligt skämt om hen här i dag- passar bra just i dag när Pridefestivalen invigs. Jag gympar hjärnan i stället.
  Lustigt väder förresten. På sena kvällen när färjan skulle till Mariehamn så var det världens häftigaste åskväder över Ålands hav. Blixtarna slog som om det var krig på gång längre borta.
  När vi sedan började se Helsingfors hamn så pärlade svetten på pannan redan kl nio på morgonen, finsk tid. Det var som i tropikerna.
  Visst är det krig längre bort, i Syrien. Såg på nyheterna hur man försökte intervjua Södertäljes kristna syrianer. De tycker att Al Assad är ok. Vad är det för kristendom! Varför har de flytt då?Alla de som tycker så verkar vilja ha asyl i Sverige. Jag förstår ingenting!
  Som vanligt.
  Här var alltså mina påpekanden och konstateranden. Kanske inte så harmlösa.Slappa hälsningar innan arbetet börjar, Päivi RN.

  SvaraRadera
 10. 1) De kristna syrianerna var rädda för andra kulturkretsar i sitt hemland, därför flydde de, enligt en utsaga. Assad var tydligen deras beskyddare, men försvagades. Nu när rebellerna har framgång så flyr ännu fler, verkar det som.

  2) Pridefesten gör stor nytta för förståelsen gentemot sexuella avvikare. En liknande festival skulle behövas för djurrätt & veganism. Då sluppe "vänner av det gröna köket" bli missförstådda på t.ex. matställena.

  SvaraRadera
 11. Päivi Rissanen Nilssontis juli 31, 10:35:00 em

  Jo, det har ju hetat så vad gäller orsaken till flykten. Jag har förståelse för att man flyr från Iran till ex. Men när det blir så här så blir det nästan en kränkning(?) mot världssamfundet. I så fall kunde de ju söka asyl i Ryssland! Det sades i programmet att den gamla Assad var värre. Men vem vet vilka släktfejder det ligger bakom. Jag skulle vilja att någon journalist rotade i detta.
  Pridefestival är ok. Jag förstår inte riktigt vitsen att delta i den 25% heterosexuella paraden. Det gör mina vänner, kulturarbetare i Finland. Det har blivit väldigt poppis nu när man hade en gay presidentkandidat.
  Vänner av det gröna köket är väl inte missförstådda på något sätt. Se som det odlas bl a på taken i New York. Jag önskar en bönfestival och då är det inte religion jag syftar till. Djurrätten behöver det däremot göras mycket åt! mvh Päivi RN

  SvaraRadera
 12. Päivi RN "Se som det odlas bl.a. på taken i New York." Ett filmtips "In Transition 2,0" Det odlas, det ställs om "överallt"... Tyvärr verkar det som om det måste gå väldigt långt innan det tar fart på allvar överallt. Hen;) kan ju börja innan det gått alldeles för långt.
  En av lokaltidningarna i den kommun där jag bor tar ofta upp detta med "gerillaodlare" Vissa odlar med myndigheternas välsignelse andra gör det ändå...lite överallt.

  Alltfler odlar på balkonger, terasser och i sina närområden. Det är bara att sätta igång! Ingen kan allt "alla" kan något.

  Det handlar om att öka andelen närodlad mat. Inte minst för att motverka miljöproblem. Men även för att vara förberedda när krisen fördjupas alltmer. I Fisksätra finns en grupp som kallar sig TILLVÄXT som försöker ha en dialog med kommunen. Kanske närodlat är någor något för det EU vänliga tillväxtverket?
  När det gäller Djurrätten kan alla kommuner börja med att följa efter Sigtuna kommun. De tog fajten om långa djurtransporter inom EU och vann den. Ja, Päivi "en bönfestival" vore bra. Mera närodlat! Det växer grönsaker så det knakar på min lilla altan och utanför. Där jag förut hade blommor finns nu grönsaker. Det behövs inte en kolonilott eller mycket mark. Så vill vi ha närodlat så kan vi starta med oss själva. Det kan starta på fönsterbläcket med t.ex. lite persilja.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Päivi Rissanen Nilssonons aug. 01, 08:09:00 fm

  Ja. Det där med New Yorks tak är bara ett exempel. Jag i min tur har slutat med Mårbackor i en storkruka och har i stället bondböna som klättrar så fint. En 90årig granne beräätade hur bondbönor växte tillsammans med potatis förr i världen. Detr är en otrolig växtkraft i bondbönan. Tål också 5 minus. Sedan har jag svarta tomater som är sega i början men växer sedan uppåt. Jag har dem bakom gamla fönsterrutor. Har bott i villa förut med växthus. Men det här med en uteplats är en utmaning. Så det finns örter och nu har jag blomkål och Brysselkål i balkonglådor. Hade dem först i en drivbänk men sniglarna kom underifrån. Nu när kålen blir välmående igen flyttar jag dem till stora plasthinkar tre och tre.
  Önskar få arrendera av en bonde lite åkermark i närheten av Gnesta.
  MEN det finns en märklig diskussion om Syrien. Fogar en text från min Facebooksida som mina finska vänner ,kulturarbetare skickar runt. Är rätt så konfunderad!
  Päivi RN

  SvaraRadera
 14. Päivi Rissanen Nilssonons aug. 01, 08:12:00 fm

  A political analyst says the United States President Barack Obama’s administration and NATO should be held responsible for the killing of thousands of civilians in Syria, Press TV reports.


  “There is ample documentation to the effect that the Free Syrian Army which is supported by NATO and the United States has committed unspoken atrocities against the civilian population; and this is documented - it’s even documented by the Vatican,” said Professor Michael Chossudovsky, director of Center for Research on Globalization, in a Sunday interview with Press TV.

  US Defense Secretary Leon Panetta said on Sunday that the government of Syrian President Bashar al-Assad has lost all legitimacy by attacking the armed groups in the city.

  Panetta claimed the Syrian government has been “attacking its own people in Aleppo” and that “Assad’s regime is coming to an end and has lost all legitimacy”.


  “These are very strong statements because they accuse, they imply an accusation directed against President Bashar al-Assad to the effect that the Syrian government ordered these killings when, in fact, the Free Syrian Army - I’m talking about the killing of civilians - the Free Syrian Army is involved, and we know it, in terrorist activities right from day one for more than 16 months,” Chossudovsky explained.

  He further added that the Obama administration and Leon Panetta should be held responsible for the killing of the Syrian civilians adding that they are “threats directed against a sovereign country”.


  The Canadian analyst also argued that any foreign intervention in Syria is "the breakdown of international law".

  “Unfortunately, the broader public is mislead because the truth is being withheld as to the nature of this military intervention where the so-called Free Syrian Army are essentially the foot soldiers of the Western military alliance. The Western military alliance is in the process of recruiting terrorists with the support of Qatar and Saudi Arabia,” he concluded.

  TNP/JR/IS
  Det här skickas runt i Facebook och gillas av många. Jag som bott i Södertäljekommun i 25 år och hör nu den "kristna" sidans åsikter är väldigt konfunderad. Undrar om man förklarar Irakkriget likadant.
  Det finns mycket att säga, bl annat att Abders Lago har rätt:man skall inte låta alla från samma byar invandra till samma byar här i Sverige. Då fortsätter man ngt som har varit ohälsosamt. I dag ges domar i Södertäljerättegången, mvh Päivi RN.

  SvaraRadera
 15. Päivi RN Det är första året för mig, så det är ett prövoår. Testar lite vad som funkar och vad som inte gör det. Ja, "det här med en uteplats är en utmaning". Blomkål och brysselkål i balkonglådor ska jag testa. Ett bra tips! Tack! Plasthinkar funkar bra. Något annat som fungerar väldigt bra är odlingssäckar. Odlar kålrabbi och morötter i dem i år. Så nästa år blir det flera sådana. Ska inte direktså allt då utan driva upp plantor.

  När det gäller blommor så har jag krukor med ätbara blommor. Men vill inte konkurrera med bin, fjärilar och humlor. Dessa blommor har jag för att få in trevliga djur i min närhet. Det går att samsas med dem.

  Förstår att du vill ha en diskussion om Syrien. Birger skrev förut om "maktanalys" och vikten av den. Förstår vi var makten ligger så förstår vi också sambanden mer. Allt hänger ihop. Men när denna maktanalys saknas i partierna och uteblir i diskussionen så hopas frågetecknen. Då undrar vi konspirerar och spekulerar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Lisbeth, tänk på att plast utsöndrar ämnen som inte är hälsosamma.

  SvaraRadera
 17. Anonym, ja det bör man tänka på. Det är sant!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Päivi Rissanen Nilssontors aug. 02, 05:01:00 em

  För att inte uppfattas som en jubelidiot tillfogar jag här en enkel sammanfattning om kriget i Syrien. Förklaringar som jag hittat. Hittade också till slut det viktigaste, från Sydsvenskan om att Al Assad stöds av shiamuslimer som finns mest i Iran och rebellerna består av sunnamuslimer som stöds av Saudiarabien och Turkiet. Däri den internationella maktbalansen. USA vill inte att Iran blir starkare. Kristna är rädda för maktskifte då de tror att sunnamuslimer skulle direkt ge sig på dem.
  Syrianerna i Södertälje kan vara syrier men de kan också bo var som helst i mellan-östern och sägs vara ett särskilt folkslag. Jag har kopplat dem felaktigt med Syrien i sig då de har kopplats ihop med dem i Rapport bl.a. Så det är inte lätt. Men Södertäljes syrianer har en väldigt stark släkttradition och samhörighet i mellanöstern där man är i fejd med varandra. Jag skulle också kunna gå in i kusingifte ,tvångsgifte för att hålla ihop egendomen osv vilket förekommer också i Nätverksdrabbade Södertälje men gör inte det då jag kan hamna på halis. Jag vill inte smutskasta ngn.  Vem är skurk och vem är snäll? Nyheter24 sammanfattar de senaste månaderna från inbördeskrigets Syrien.


  Det pågår ett krig i Syrien, och det har det mer eller mindre gjort sedan i mars 2011 när vilda protester fick den dåvarande regeringen att avgå.

  I väst har ärkeskurken hetat Bashar al-Assad och Robin Hood har symboliserats av rebellerna som slåss för folkets frihet.

  Men när nyhetsinslagen skiftat från att intervjua män med olika tunga vapen på axlarna till att prata med folk på gatorna har bilden ibland sett annorlunda ut. Presidenten har kanske mer stöd hos folket än vad nyhetsbilderna velat förmedla.

  Den onde och de goda

  Trots trägna försök är uppgiften att dela upp krig i svart och vitt närmast omöjlig. Media har dock gjort ett försök. Rebellerna bra - Assad dålig. Visserligen har konsten att försöka ge en objektiv bild varit aningen svårare att bemästra än vanligt, då inga oberoende medier släppts in i landet. Men ändå.

  Det har dock skett ett mindre skifte. I takt med att striderna trappats upp och läget blivit alltmer vidrigt har även rebellernas mindre heroiska sidor börjat skymta. På onsdagen släpptes brutala bilder på när de som beskrivits som frihetskämpar dödar regimtrogna män i iskalla hämndaktioner.

  Hur nästa hämnd kommer att se ut återstår att se. Men att rebellerna kommer bli starkare är det få som tvivlar på - speciellt efter avslöjandena om att USA:s president Barack Obama skrivit på en hemligstämplad order som ger bland annat CIA rätt att hjälpa till att störta Assad.

  Barnen - våldtagna mänskliga sköldar


  Regimtrogna män och kämpande rebeller är långt ifrån de enda som avrättats, inbördeskriget i Syrien har redan blivit känt för att ha drabbat barnen extra hårt.

  En rapport från den brittiska organisationen War Child menar att båda sidor, ja alla som överhuvudtaget varit inblandade inklusive omvärlden, gjort sig skyldiga till att mellan 500 och 1 300 barn dödats i konflikten.

  Många har mördats i massakrer, andra sitter inlåsta i interneringsläger och flera har utsatts för sexuella övergrepp eller tvingats begå krigshandlingar.

  Regimen och oppositionen krigar sönder barnen på olika sätt. De som utsätts för Assads män har blivit skjutna, fängslade, torterade och sexuellt utnyttjade samtidigt som oppositionens offer tvingats bort från sina hem för att agera mänskliga sköldar.

  Det har redan gått över ett år sedan rapporterna om ett blodigt Syrien började komma. Och just nu ser det ut att fortsätta.
  Så nu har jag om igen försökt med hjärngymnastik och försökt få bort några föutfattade meningar ur mitt huvud,
  trevlig fortsatt semester! ösnkar Päivi RN.  .  Här klistrar jag in lite:

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.