torsdag 3 maj 2012

Nu kan Östros gilla bonusar

Brun och grön oedaleus asiaticus
Ni som följt bloggen vet att mitt förtroende för Thomas Östros varit svalt. Rent av mycket svalt. Har upplevt att han är den typen av politiker som kan tycka lite vad som helst, beroende på konjunktur och lönsamhet. 

En del politiker ser politiken som ett intressant och roligt spel snarare än något som är byggt på personlig övertygelse eller brinnande engagemang. De kan vara tekniskt och retoriskt skickliga politiker. Smarta förhandlare. Goda talare. Men det skulle kunna företräda nästan vad som helst. 

Björn Rosengren (S), Lars Ångström (MP), Jan Nygren (S) och Thomas Östros (S) är exempel på den här typen av politiker. När nu Thomas Östros blir vd för Bankföreningen så är det på intet sätt överraskande. Nu kan Östros tro på bonusar efter att nyss varit kritisk till desamma. Bankföreningen är en intresseorganisation för banker, finansbolag och bolåneinstitut. Eller, som skrivs i SvD, rakare uttryckt: en ren lobbyorganisation för banksektorn.  Politik blir, efter engagerade ungdomsår, ett jobb och ett spel vilket som helst.

Dessutom ger nya formulerade ståndpunkter, som ligger mer i linje med vad de som betalar bra anser vara rätt och riktig, klirr i kassan efter hårda år som toppolitiker med löner som visserligen är höga, men inte så höga att de kan jämföras med näringslivets toppar. Här får vi se upp: den som i sin karriär som politiker tänker sig en framtid utanför politiken bör positionera sig. Försvara jakten på ekonomisk tillväxt, gilla vinster i friskolor och markera genom att umgås med rätt personer.

För övrigt, en dag som denna, har det visat sig att en art av gräshoppor (se bilden) växer snabbare bland utarmade grödor i betade områden än bland proteinrika växter där marken är näringsmättad och god. Studien publicerades i tidskriften Science.

PS! Har fått frågor om skuggbudgetar och om jag inte skall skriva om dessa. Jodå, men vill först läsa dem ordentligt, för vid första anblicken blev jag förvånad över min egen reaktion.

12 kommentarer:

 1. Ja du Birger, nog är det som du skriver att en del, ja alltför många, av dagens politiker är mera av spelare och karriärister än djupt övertygade om sin ideologi. Om de ens haft något, annat är som ett reklamblad avsett för lättlurade.

  Till en början kan de verka duktiga och "bra", men med tiden visar det sig att de kan ha många ansikten. Och att de inte biter den hand som föder dem. Spec om födan är rikligt tilltagen.

  SvaraRadera
 2. Kanske kan vi i framtiden se fram emot fler gräshoppor i vår utarmade värld...det är "god" tillväxt det! Det sägs att de är goda rostade.

  "Vetenskapens Värld" De sista dropparna oljesand i Kanada. Den billiga oljan håller på att ta slut. Det är som du säger Birger. Problemet är inte att det finns för lite olja. Det finns för mycket. Som "tur" är kan den bli för dyr att utvinna, om det är så att finanskriser kommer att komma tätt. Våra politiker gör allt för att hålla den skuldsatta medelklassen nöjd. Man sågar inte gärna av den gren man sitter på.

  http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. hade inte erik åsbrink passat bland dom du nämnde. otroligt hur lätt banker kan skaffa sej stort inflytande i politiken.

  lagbas

  SvaraRadera
 4. Det är som om Birger Schlaug skulle gå i säng med Vattenfall och kränga kärnkraft.

  SvaraRadera
 5. Bor i en kommun som enligt "Svenskt Näringsliv privatiserats snabbast i Svergie under 2000-talet.
  En stor rubrik med svarta bokstäver i lokaltidningen, fick mig att haja till i morse. "Lyxiga radhus byggs på ängar." "De som flyttar in kan njuta av två pooler". Man blir ganska ledsen och uppgiven. Vi blir en fattig kommun när naturresurser säljs ut på spekulationsmarknaden.

  Oppositionsrådet (S) säger att samtliga partier ser positivt på projektet. Samtliga partier...!

  "Hög på hus" alla borde läsa Alexander N:s bok. Våra svenska hushåll hör till de mest belånade, ändå så fortsätter karusellen med samtliga partiers "goda" vilja. Tillväxt till varje pris. Ängar som i framtiden kan behövas till vår livsförsörjning skövlas. Skogen vill man exploatera. Samtidigt sker utvinningen av de "sista" dropparna olja (oljesand) i Kanada. Tycker det är snudd på kriminellt att locka våra unga till att köpa dessa lyxiga radhus. "Det var nog poolen och trevliga omgivningar som lockade." läser jag i "min" lokaltidning. Det är som ett rus en förälskelse sa Alexander Norén i intervjun . Men nog kan vi kräva mer av våra politiker än att de ska vara "berusade" dvs. höga på hus?

  Det handlar inte om höger eller vänster som vi lockas att tro. Människor både inom högern och vänstern har "många ansikten." eller många jag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Så var det med den mannens ideologiska förankring! Den räckte inte längre än till hans egen vinning och när den uteblev så drog han. Man blir spyfärdig!

  Men inget ont som inte för något gott med sig: Han ersätts av Lena Sommestad i riksdagen. Ett klart lyft!

  SvaraRadera
 7. anita,
  vem som helst - nästan - hade varit ett lyft efter Östros.
  Lena Sommestad är ruktigt bra!

  SvaraRadera
 8. Fred.
  Ruskigt eller Riktigt, oFred?

  Roland

  SvaraRadera
 9. Javisst GRÖNT står för hållbar utveckling men även för AVUND !
  Bra att avdankade politiker vill göra samhällsnytta och inte bara
  leva pensionärsliv på sin feta riksdagspension.
  Fler borde ta efter.
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Birger, varför tror du att detta sker kontinuerligt och helt utan skrupler? Det är ju långt ifrån bara Östros som snabbt sadlat om, även om han tar priset så här långt efter hans kritik av bankernas bonusar och utlåning till Baltikum under finanskrisen. Behövs det inte en karantän? Som gammal socialdemokrat blir jag tyvärr bara allt mer luttrad. Att stå för åsikter eller att vara övertygad ideologisk verkar numera vara ett hinder. Många politker, både på lokal och riksnivå, verkar mera besatta om att vinna val än att vara trogen en grundmurad övertygelse om hur man vill att samhället ska organiseras och fungera. Visst, makt handlar om att ha möjlighet att genomföra sina idéer, men hur långt kan man ge avkall på sina övertygelser för att vinna val? Ser du något parti i Sveriges riksdag som är mindre vindflöjlar än andra?

  SvaraRadera
 11. Norrsken,
  rusktigt!

  SvaraRadera
 12. Ett riktigt bra inlägg. Jag skulle själv, på min blogg, kommentera detta faktum efter att ha hört Östros kommentera utnämningen på radion. Men du hann före. Istället skrev jag om "varför misslyckas politiken".

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.