lördag 1 oktober 2011

Lämna valutan och se framåt

Det spel som nu spelas inom EU för att rädda i första hand Grekland är totalt tossigt. Resultatet kan bli förödande. och jag tänker inte på det som kallas ekonomi, utan det som är kärnan i den politiska demokratin. 

Att upprätthålla valutan, med ekonomiskt stöd från andra EU-länder och till priset av gigantiska och snabba neddragningar inom skolor, sjukvård och annat som håller ihop ett samhälle är rena rama näringstillförseln till både bruna och extremröda rörelser.

Att det finns folkligt motstånd mot nedskärningar i Grekland är inte konstigt. Tvärtom. Det vore synnerligen märkligt om fattiga accepterar att bli fattigare, om föräldrar accepterar sämre skola, om sjuka riskerar än mycket större problem med t ex antibiotikaresistensen på grekiska sjukhus. Den sociala närvaron, i den informella sektorn, är förvisso större i Grekland än i ett extremland som Sverige, men man kommer ändå inte att kunna fånga upp allt och alla som kommer att falla.

Självfallet söker ECB och nationella regeringar att fly från tangentens riktning genom att i panik sätta in akuta räddningsåtgärder. Det är ju inte bara ekonomin och de politiska idéerna som hotas, de är prestigen man laddat hela europrojektet med, och därmed också hela EU-projektet. Den som befinner sig i en kris har farlig förmåga att sätta kikaren till ögonen för att fokusera på som känns mest akut, det finns ingenting kontraproduktivt. Man bör alltid vända på kikaren, så man ser bredare och djupare och på större avstånd. Att bli fångad av innanförperspektiv är någon av det farligaste man kan utsätta sig för, hur behagligt det än känns i stunden.

Visst kan man akut kunna klara sig ur dagens knipa, men långsiktigt riskerar man att falla offer för sin egen kortsiktighet. Euroobligationer, har det talats om. Det innebär att man gemensamt garanterar varandras upplåning. Som EU nu fungerar så innebär det att varje enskilt land kan försöka smita undan sitt eget ansvar - det som brukar kallas budgetdisciplin.

Ska man lösa upp de knutar man knutit in sig i - genom att ha alltför bråttom driva fram europrojektet - så är det enda rimliga att backa några steg, släppa på prestigen, låta Grekland stiga av den gemensamma valutan och låta dess nationella valuta falla i värde.

Baksidan av det är att de lån man tagit i euro blir än svårare att betala tillbaka, vilket i sin tur leder till att skuldnedskrivningar är nödvändiga. De som lånat ut får stå sitt kast, på samma sätt som de som i vårt land köpt löjligt dyra bostäder måste stå sitt kast om de måste flytta och inser att de inte får tillbaka pengarna eftersom värdet på fastigheten sjunkit.

Har man obetänksamt spelat för att vinna, och sedan finner att man förlorat måste man få ta sitt ansvar. Det gäller även banker. Till och med pensionsfonder. Det är det enda sättet för oss att begripa att det system vi lever med - i grunden en ohållbar tillväxtekonomi - måste få ett slut. Att vi måste förstå att det tidevarv vi nu är inne i kräver andra system, strukturer och normer än dem som gett oss allt det goda vi hittills vant oss med. Läs gärna mer här, där jag utvecklar resonemanget.

19 kommentarer:

 1. Min hustru meddelade mig lakoniskt efter att ha läst dagens blogg: Jasså, du ger ett råd till grekerna nu också...

  SvaraRadera
 2. Tja, kanske det. Men hur många greker läser din blogg?

  Bra skrivet i alla fall.

  Hoppas att du snart tar tag i GMO-faran som nu är mer hotande än tillförne.

  Det ena eländet adderas till det andra. Hur hitta vägen ut?

  Gt

  SvaraRadera
 3. Fyra dagliga besök från Grekland brukar det vara,
  Mika

  SvaraRadera
 4. Intressant vinkling av problemet!
  Viking

  SvaraRadera
 5. Birger!
  När det gäller de som köpt ”löjligt dyra” bostäder finns en problematik. Alla köpta bostäder både i och kring Stockholm, Göteborg och Malmö är löjligt dyra. Det innebär att i brist på hyresrätter har väldigt många i första hand tvingats köpa för att bo – inte för att investera. Bankerna och hela samhällskulturen har hejat på. Grädde på moset har förstås också varit förhoppningar om värdestegringar. Bankernas fullständigt horribla rätt att skapa och expandera krediter/ lån är förstås en viktig faktor till luftekonomin. Grundtanken är att alla ansvarstagande människor med stora skulder för boendet ska arbeta häcken av sig vilket gynnar den ekonomiska tillväxten.
  ”Stå sitt kast” är kanske lätt för oss att säga - men jag inser att den samhällskultur som råder - där vi passerat backkrönet för vad som egentligen borde vara mänsklig utveckling har förändrat oss in i själen. Gamla gröna gubbar som t ex du och jag ser processen över tid och har därmed lättare att göra en bredare nulägesanalys.
  Men många yngre – och äldre också för den delen. De som aldrig sett eller lyssnat på en system- och samhällskritisk röst. Som inte tycker att det är värt att lyssna eftersom tolkningsföreträdarna gör vad de kan för att undergräva dess trovärdighet. Det är svårt att begära att alla dessa ska inse vansinnet. Näringstillförseln tillextremrörelserna riskerar att bli många gödselbomber. Men ansvaret är till stor del politiskt. Så länge man inte öppet diskuterar grundorsaken till problemen utan kommer släpandes med ytliga förklaringar som att spotta på grekerna eller anklaga länder för bristande konkurrenskraft eller för svag tillväxt så håller man upp dörren för både bruna och blodröda krafter.
  Fundering: Hur stor andel av befolkning ha tagit till sig vad som verkligen hände 1985 när Riksbanken tillät bankerna att fritt registrera luftpengar på våra konton så länge man hade en lite buffert på 8%. Allt skedde utan att vår regering protesterade – tvärt om dåvarande finansminister Kjell-Olof Feldt övertalade Olof Palme. Idéerna kom från USA där Milton Fridman och andra nyliberaler fick vind i seglen med Ronald Reagan och förstås Thatcher. Att ”fritt” få skapa köpkraft genom att registrera siffror på någons konto syftade naturligtvis att öka och upprätthålla den ekonomiska tillväxten. Den gigantiska skuldbubblan är någon annans fordringsbevis på framtida uttag av obefintligt miljö-och resursutrymme

  SvaraRadera
 6. Leif, jodå, visst har du rätt i det du skriver på ett sätt. Bankernas hantering - uppbackad och uppmuntrad av näringsliv, fackföreningar och politiker - har varit ansvarslös men kortsiktigt tillväxtbefrämjande. Ansvaret är till stora delar politiskt, men politiker blir valda av medborgarna.

  Politiker kan inte göra vad som helst utan medborgarnas godkännande eller ointresse. Demokratin bygger ju inte på att man tar en röstsedel, utan på att man åtminstone vill förstå vad man röstar på. Men, ok, låt oss ändå säga att politiken är skyldig, och medborgarna oskyldiga...:-)

  Trots en sådan utgångspunkt hävdar jag nog att alla som tänker lite längre borde ändå förstå att priset på fastigheter kan sjunka och att man försätter sig i en taskig situation om man skuldsätter sig i tron att räntan alltid kommer att vara låg och man själv alltid kommer att vara frisk.

  Ska man bara vara ansvarig om det går bra och man tjänar pengar på ett riskbeteende - eller ska man också fullt ut få ta ansvar för om det visar sig att risken ledde till problem? Ska den som inte får vinstlott slippa ta ansvar för sin nitlott?

  Det är inte heller så att man måste bo i så kallade överhettade områden. Faktiskt inte. Man gör trots allt ett val. Ofta påverkad av omgivningen, ofta med dålig samhällsanalys, ofta med taskigt minne, ofta med sanslöst korta tankar som grund och ofta inne i konsumtions- och tillväxthjulet som duktig menig i konsumtionsarmén.

  Men, visst, det erkännas, det är lättare att fundera så här om man är,s om du skriver "en gammal grön gubbe". Nu ska jag ut och spela bort glina på den ännu gröna fotbollsplanen...

  SvaraRadera
 7. Det behövs många sådana upplysningsartiklar som Birgers i de officiella medierna, för att omprogrammera Sveriges folk - grekerna får väl klara sig utan Birger.

  SvaraRadera
 8. gunillasolara

  Det behövs många som Birger och det behövs många som Solara och det behövs ännu många andra som kan bilda den folkbildande arme som kan göra framtidens Kulturer möjliga på Apornas planet.

  Solara, var kommer ditt namn ifrån?

  Roland

  SvaraRadera
 9. Om Vi för länge lever i ett korkat system, så blir det ju den verkligheten som vi anpassar oss efter.

  Att göra karriär innebär då att förneka den natur som vi är en del av och dyrka pengarna och statusen.

  De flesta professorer är galna,

  De som förstår beter beter sig som stammande tonåringar och behöver stöd!

  SvaraRadera
 10. "De flesta professorer är galna".

  De FLESTA?

  SvaraRadera
 11. Roland: Mitt namn kommer inifrån mig själv - från mitt Högre Jag. Det upprepades under 3 nätter - tills jag godkännt det. Det speglar/tar ner ett högre medvetande. Det finns några flera Solara på Planeten - vi har olika uppgifter i Spelet. Det kan också kallas mitt StjärnJag.

  SvaraRadera
 12. Visst blir det konsekvenser av neddragningar i grekland.

  Problemet är att det blir ännu värre om grekland går ur euron. Allt kapital skulle snabbt flyttas ur landet med enormt jobbiga konsekvenser, neddragningar och annat.

  Nästan alla länder har skuldproblem så det intressanta är hur alla ska ta sig ur detta samtidigt som miljöproblem kommer skapa svårare ramar för varje år som går.

  Utbildning, innovationer och IT är positiva faktorer men räcker nog inte. Kanske kommer en global inflationspolitik vara nödvändig för att minska skuldpåfrestningarna. Frågan är hur det ska komma vanliga löntagare till del istället för de redan gynnade.

  Kanske kommer frågan om att dela på jobben upp igen. Fast å andra sidan finns det så mycket som behöver göras men bättre än arbetsllshet.

  Kanske inser fler att investeringar i bland annat miljöteknik är nödvändiga och väl värda att satsa på. Allt för att göra det bästa för de som är arbetslösa och samtidigt bygga för framtiden.

  Pengar till försvaret borde omedelbarr ställas om till ett miljöförsvar.

  SvaraRadera
 13. Att lata de som investerat i obligationer att ta smallen har problem.
  Det ar vara (eller iaf Tyska och Franska) pensionspengar som ligger dar, och om Grekland inte betalar sa far vi inte lika mycket i pension.

  Sa folket far betala i vilket fall som helst. (Antingen som pensioner eller for att radda investeringar som inte funkade)

  SvaraRadera
 14. Tack, Birger, för länken till de tidigare avsnitten av "Från tillväxt till utveckling". Jag gillar dem verkligen och håller med om i stort sett allt. Men du säger ingenting om aktiebolag trots att det är ganska uppenbart att det är just denna bolagsform som dominerar i vårt ekonomiska system och att dess regelverk, med dess inbyggda motsättning 'arbete–kapital' ofrånkomligen ger upphov till ekonomins tillväxtkrav ("the growth imperative of capitalism" som t.ex. ekonomen Joel Magnuson kallar det). Jag tror att en kombinerad insikt om att en ständig tillväxt och alltmer ojämn makt- och egendomsfördelning i samhället i längden är ohållbar, skulle kunna vara en god grund för bättre röd-gröna samarbeten överallt där de kan vara aktuella. Kanske kan den här korta skriften ( http://home.swipnet.se/bo_herlin/pdf/Demokratisk_ekonomi_II.pdf ), som delades ut till deltagarna vid Vänsterpartiet Uppsalas konferens om ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi den 24/9, ge några idéer.

  SvaraRadera
 15. Fast, Birger, vad är alternativet till att "skuldsätta sig" för en lägenhet? Bo i tält?

  SvaraRadera
 16. Birger,

  Du tycks fortfarande inte förstå vad exponentiell tillväxt i praktiken innebär. Pengar skapade som skuld med krav på ränta leder till en exponentiell tillväxt!

  /Farfar

  SvaraRadera
 17. Anonym okt 18 07:39
  Bankerna dopar vår ekonomi och köpkraft genom att fritt få expandera krediter på låntagarnas konton (så länge de har 8 % som eget kapital eller lån från riksbanken). Bra affär att få ränta på pengar man varken har eller behövt låna upp. Räntan måste betalas med "riktiga" pengar från tillväxt. Men systemet med kreditexpansionen skapar rimligtvis en tillväxtberoende ekonomin även om ingen ränta utgått. Omfattningen av dessa krediter (löften om framtida arbete/betalning )utgör skuldberg som är någon annans fordran på ”resursleverans” som ska skapas genom produktion i framtiden. Tillväxt krävs för att upprätthålla förtroendet för dessa fordringars värde. Det finns därmed anledning till att marknaderna och politikerna skriker efter högre tillväxt i stället för att andas om att det varken är ekologiskt eller ekonomiskt möjligt att fortsätta ”business as usual”.
  Vem vill förstöra stämningen och sin karriär genom att ifrågasätta det kortisiktiga pyramidspelet.

  SvaraRadera
 18. Att ”fritt” få skapa köpkraft genom att registrera siffror på någons konto syftade naturligtvis att öka och upprätthålla den ekonomiska tillväxten. Den gigantiska skuldbubblan är någon annans fordringsbevis på framtida uttag av obefintligt miljö-och resursutrymme

  SvaraRadera
 19. letar du efter ett akut lån? Jag har en god nyhet för dig! Vi erbjuder lån som sträcker sig från € 5000 till 30.000.000 € vid 2% ränta per år. Lån för affärsutveckling, personliga lån, auto lån etc, är vi certifierade, trovärdig, pålitlig, effektiv, snabb och dynamisk, kontakta oss på e-post: williamsgideon1@gmail.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.