torsdag 1 september 2011

Ett tragiskt steg för Centern

Än en gång är det dags att vända sig mot kosmos och ropa: Olof Johansson, var är du? 

Inte för att jag har med saken att göra, men visst hoppas jag att det startar en kampanj för att förmå Anna-Karin Hatt att trots allt ställa upp som motkandidat på Centerstämman.

Vill verkligen det gamla folkrörelsepartiet ha en ledare som alldeles nyss deklarerat att hon är för platt skatt, för Natomedlemskap, för försäljning av SVT och Sveriges Radio samt meddelat att hon tycker att kärnkraft är ganska bra. Och att Stureplanscentern är jättebra. Är inte detta lite väl mycket?

I kampanjen för att bli partiledare lär hon sagt sig ha övergett det mesta av det hon alldeles nyss stått för. Är hon således beredd att strunta i sina övertygelser bara för att få leda ett parti? Eller har hon aldrig trott på vad hon själv sagt och skrivit? Risken är att partiet valt en opportunist till partiledare, som liberala Eskilstuna Kuriren uttrycker det. Kanske det som Expressen menar med att vara en smart politiker. Akta er för smarta politiker! En politiker ska stå för något, våga stå för det, inte byta åsikt bara för att bli vald till sitt partis ledare.

Själv röstade jag på Centern en gång tiden, innan MP var bildat. Var till och med på väg att bli medlem, i samband med att jag flyttade från Stockholm till Vingåker i början av 70-talet... Men de lokala centerpartisterna var av sådan art att det inte blev aktuellt. Jag undrar om Olof Johansson och Lennart Daléus fortfarande är medlemmar i Centern. Det skulle förvåna mig. Det politiska avståndet till Annie Lööf verkar vara snarast... kosmiskt.

Nåja, Andreas Carlgren lär väl i alla fall få lämna jobbet som miljöminister, vilket må vara en Guds gåva till miljön.

Tillägg måndag kväll: Läs gärna inlägget av professor Lars Pålsson Syll.

10 kommentarer:

 1. Håll för öronen, Schlaug! APPLÅDÅSKOOORRRRRRRR!!!

  SvaraRadera
 2. Hon är ung, blåögd och lär sig nytt varje dag.
  Det röda har hon på något sätt med sig ser det ut som även om man inte hör det.
  Om hon har gröna fingrar återstår att se.
  Kanske slutar det med att hon kommer till insikt och går med i den gröna rörelsen :-)

  SvaraRadera
 3. Det mesta av det politiska etablisemanget är helt verklighetsfrånvända och utan visioner. Vad månne Högre makter ha för uträkning med detta ... Kanske - att vi skall helt strunta i alla "makthavare" och medvetet skapa våra egna liv utifrån: Det vi tänker - ända nerifrån djupet - det skapar vi också.... Annars blir man ju totalt utan hopp, för dessa, som bara har sitt eget mål - att få en bra lön och status - kan ingen längre förlita sig till. De verkar vara nästan totalt inställda på att bevara det gamla materialistiska systemet - intill döden.
  Riksdag och regering är ju numera helt utan LIV!

  SvaraRadera
 4. Jag kommer i alla fall att sakna Maud.

  Hoppas annars att Centern vågade vara mer bondeparti igen, men till den posten finns ingen kandidat...

  SvaraRadera
 5. Här (http://valpejl.se/politiker/16240/Annie_Johansson) kan man läsa Annie Lööfs (tidigare Johansson) svar på valpejl.se:s frågor.

  Vi har visst väldigt olika åsikter, Annie Lööf och jag, inte bara om kärnkraft och om papperslösa flyktingar. Hennes svar "Ingen kringgår väl LAS?" fick mig verkligen att hicka. Nä, Annie Lööf och jag lever nog i olika universum.

  SvaraRadera
 6. Ja, jag är ju inte centerpartist, för mig får de välja vem de vill. Jag har inte med saken att göra. Men jag håller ju spontant med dig Schlaug, även om det känns som en örfil. Hennes fördelar är ungdomlig fräschör och ett tilltalande utseende. Äldre fårade män som Alf Svensson har insett samma sak tydligen, enligt Newsmill.

  Jag förstod redan i Visby (Politikerveckan) att Lööf skulle bli partiledare. Hon sågs överallt, med en svans av beundrande partivänner. De betedde sig som om hon redan var partiledare. Sedan såg jag det ständiga leendet på Lööfs läppar. Ett partiledarleende. Då förstod jag, redan då. Lika säkert som att solen går upp i morgon. Det var aldrig en match, det var redan bestämt.

  SvaraRadera
 7. "även om det känns som en örfil" för dig alltså.

  SvaraRadera
 8. Kan alla gubbar oavsett ålder som dillar om ungdom och utseende börja modeblogga istället, det har ingenting med utseendet att göra utan statusen som Lööfs stöddighet bär med sig. Steget är naturligt från Maud Olofsson, helt naturligt. Samma arrogans och det är på ett sätt typiskt centerpartistiskt, småpåvar som de är. Men likafullt sorgligt för det fanns ju andra linjer i centerideologin som var bättre än arrogans.

  SvaraRadera
 9. Under sommaren hade vi en tröst i embryot till Gröna partiet. Men vart tog det vägen? Nån som vet?

  SvaraRadera
 10. Alldeles nyss, fredag den 2/9, sa Anders W Jonsson (C) i SVT Forum, att vi måste jobba mer för att klara välfärden.

  Han är ju läkare och vill kanske motverka arbetsbrist i sitt yrke. Ju mer vi jobbar, desto fler fall för vården, inte minst psykvården.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.