fredag 1 april 2011

Visionslösare än en ål?

Mer visionär än sossar?
Borde väl skriva en kommentar till  gårdagens DN-debattartikel av Håkan Juholt och  sossarnas nya ekonomiska talesperson Tommy Waidelich, men jag ids inte. Den är så tragisk.  Så socialdemokratiskt tragisk. Avslutad med orden "Jobben går först". Innan dess "hög tillväxt", "större arbetsregioner" och politik för mer arbete. Jag väljer att istället skriva lite om ålar.

Det fascinerande är att ålar som själva tar sig in i Östersjön kan hitta ut därifrån när det är dags att ta sig tillbaka till Sargassohavet för att leka och göra nya ålar.

Man kan tro att det ligger i generna hos arten. Men så enkelt är det inte. För de ålar man planterar in i Östersjön, efter att ha hämtat dem på andra platser, tycks inte alls hitta ur ur Östersjön. Det tyder således på att det inte bara är gener som styr, utan att ålarna även har personliga minnen på individplanet.

Människor, som envisas med att "enkla" djur bara styrs av gener och instinkter, får återigen något att tänka på. Det gläder mig så mycket att jag struntar i att bekymra mig över sossarnas tragiskt förkrympta vision om människan, en vision som bygger på att vi ska arbeta mer för att konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan få jobba mer...

Vad är livet för en riktig sosseledare? Någon som kan berätta? Har ålar större visioner och bättre insikter?

14 kommentarer:

 1. Det tycks inte spela roll vilket förtroendeuppdrag en toppsosse får, vips hittar den tillbaka till sossarnas Sargasso.
  Denna mytomspunna plats sägs ligga på miljoner meters djup några sjömil nordsydväst om Saltjöbadsavtalet, fullt synlig från Solsidan i styv stiltje.

  SvaraRadera
 2. Jag har ALDRIG i mitt liv litat på sossarna.
  /Eija

  SvaraRadera
 3. Den där artikeln gav mig en känsla av besvikelse som bröt glädjen efter hans kongresstal. Hör nu hans finansministerkandidat i radion och känner bara nej, nej, nej... Ska valfriheten inskränkas till sossarna, med sina stöttgrupper i v och mp, eller borgarna? Vi kan välja mellan hundratals pensionsfonder, tusentalet olika teleavtal och hundratals olika elavtal. Men tydligen bara en politik.

  SvaraRadera
 4. Kul att du skriver om ålen! Dess liv och dess utveckling från födelse till död är helt fantastisk. Internationella Havsforskningsinstitutet har tagit sig an ålen och kommit fram till att det mesta tyder på att varje ål har ett individuellt minne som gör att den kan hitta, eller inte hitta, ut från t ex Östersjön. Det ger oss nya insikter om hur fisk fungerar det detta bör leda till att vi börjar fundera mer över hur vi hanterar dessa varelser.
  Micke

  SvaraRadera
 5. Birre, det där med ålen är ett aprilskämt, eller hur?

  SvaraRadera
 6. det där med att vi ska skicka flyg till Libyen är i alla fall ett aprilskämt.

  sossarna drar samma lärdom som tyska spd, dvs ingen alls. se hur det går. hasta la vi(s)ta!

  SvaraRadera
 7. Tack, Birger för en utmärkt sammanfattning av DN-artikeln, och Fred Lane, som verkligen slog huvudet på spiken. Sagt helt utan ironi, tyvärr. Själv kände jag mig bara dum efter att ha läst artikeln.

  SvaraRadera
 8. E n styck miljöpartist lade ner sin röst när det gäller att skicka JAS-Gripen till Libyen. Frågan är om fler hade lagt ner sin röst, eller röstat nej, om man därmed inte hade hamnat på samma sida som Sverigedemokraterna. Så är det troligen. SD:s inflytande i riksdagen ökar tyvärr.

  SvaraRadera
 9. @Eija
  Jag har heller aldrig litat på sossarna. Förutom dem har jag heller aldrig litat på någon eller något som har sitt ursprung i den röd-grön-bruna-röran som allt som oftast gör livet surt för oss övriga.

  SvaraRadera
 10. Fred: Ska sanningen fram så har man aldrig sett ålen leka i Sargassohavet... Däremot har man sett yngel där, och sett gamla ålar på väg till Sargassohavet och sedan dragit en teoretisk slutsats om att dom nog leker där. Vad det har med sitt inlägg om sossarna vet jag inte, men jag tyckte det var viktigt att få sagt...:-)

  Anonym 08:31: Nej, det blev inget 1:a aprilskämt idag, vilket är första gången på denna blogg... Tyckte att sossarnas artikel var tillräckligt både skämt och skämd.

  12:40 - Förmodligen har du rätt.

  SvaraRadera
 11. Birger Schlaug har rätt, igen.

  Visionslöst och stillastående. Ej heller socialdemokraterna har begripit att arbeten finns inom offentliga sektorn = Lärare, elevassistenter, undersköterskor, lokalvårdare, poliser, tullpersonal och kustbevakningspersonal, driftpersonal inom kraftvärme, vattenverk och reningsverk, vaktmästare...listan är lång.

  Gemensamt är en dräglig lön, inte dagens skräplöner på 18-23 000 kronor eller lägre.
  Samt att arbetsdagen förkortas.

  Jag kan för mitt liv inte förstå att man inte beskattar företagsvinster mer och lägger pengarna på gemensamma sektorn.

  Någon annan väg finns mig veterligen inte.

  SvaraRadera
 12. @Birger och 12:40

  Skämtar ni? Har ni levet de senaste sex månaderna med skygglappar? MP har ju gång på gång bildat pakt tillsammans med SD för att göra livet surt för regeringen; allt ifrån talmannaval till ambassadnedläggningar för att ta en sväng förbi statliga utförsäljningar.

  MP och SD går hand i hand! Åkesson och Wetterstrand! Sak samma vad Wetterstrand tjatade oss till leda i valrörelsen. Hon har visat sig vara en av Sveriges största hycklerskor!

  SvaraRadera
 13. Om SD: SD har då och då röstat för sådant, som även gröna lär gilla. Men det får man inte säga högt. Demokrati?

  Om ålar: De är klyftiga och hala. Sossarna är bara hala.

  SvaraRadera
 14. Efter att ha läst artikel undrar jag om inte sossarna lider av en kollektiv form av Tourettes syndrom. Tillväxt, fler i arbete och skapa jobb är är så frekvent återkommande att det inte kan finnas någon annan diagnos.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.