måndag 14 februari 2011

Prästen som inte är stolt över sin kyrka

Magnus Wåhlin i biblioteksstolen i En bok, en författare. 
"Som präst vill jag vara stolt över min kyrka, det är jag inte nu." Det skriver Magnus Wåhlin i sin bok En annan värld är möjlig

Jag intervjuar honom idag måndag kl. 19.00 i Kunskapskanalens serie En bok - en författare. Frågor som kommer upp är bland annat om kristna kyrkor verkligen kännetecknas av empati, om kyrkan pratar för mycket om livet efter detta, om bön har blivit viktigare än handling. 

Magnus Wåhlin vill att kyrkan skall vara med att rädda planeten. Och ställs inför frågan om tron på ett liv efter detta gjort att kyrkliga företrädare inte bryr sig om huruvida den här jorden går under- och i så fall: finns det nån sorts likhet mellan självmordsbombaren och den kristna kyrkan? 

Jag kan inte heller avhålla mig från att fråga om han inte drar sig åt panteismen, det vill säga att Gud är i allt, och om det är förenligt med svenska kyrkans tro. Är det inte så att åsikterna mer skulle falla kväkarna i smaken? (Emilia Fogelklou, som var kväkare, skrev på 1920-talet  "Stackars Jesus, bara man ville dyrka honom lite mindre och höra på honom lite mer" - vilket jag tycker är det bästa som har sagts om mannen det berättas om i Bibeln.)

Vad är det Magnus Wåhlin skäms för? Och vad är det för ekoteologi han vill skapa? Vad har kyrkan egentligen gjort med den idé den säger sig vila på? Och hur kan kyrkan bli en kraft när nu alltfler ifrågasätter tillväxten och ställer sig frågan: Vad gör vi nu?   Här kan man läsa en artikel om boken och författaren.

9 kommentarer:

 1. Jag har skrivit en teologisk essä som ifrågasätter den rådande synen på tillväxt utifrån ett kristet perspektiv. Jag anser nog att ohämmad tillväxt är oförenligt med ett bibliskt perspektiv, artikeln finns på www.reclaim.nu

  SvaraRadera
 2. Vilken intressant dag att se fram emot, först denna artikel:

  http://dagensarena.se/reportage/adjoss-till-tillvaxtsamhallet/

  sedan Birger i rutan!

  SvaraRadera
 3. Det var en ovanligt tuff intervju från din sida! Men prästen sa också mycket som jag som kristen inte kan hålla med om. Kyrkan gör så gott den kan!

  SvaraRadera
 4. Det handlar om att skapa en attitydförändring hos prästerskapet, eller hur 19:58?

  Att kyrkan gör så gott den kan, med den inriktning den nu har, det är väl ingen som har ifrågasatt.

  Gt

  SvaraRadera
 5. Synd att prästen inte tror på reinkarnationen.

  För om mänskligheten skulle göra det, då förstode den att allt skit, som vi nu hänskjuter till kommende generationer, det får vi själva ta hand om, lite senare.

  SvaraRadera
 6. Du brukar vara en varmt leende intervjuare som får ut värme av dina "intervjuoffer", här var du en tuff utfrågare som fick "intervjuoffret" att kanske gå längre än han skulle vilja för att tillmötesgå dig. Jag förstår att man anlägger olika strategier för att få en så intressant intervju som möjligt, vilket du lyckades med, men alldeles för mycket om kluvenheten i kristenheten togs upp och alldeles för lite om de böner och de rent praktiska handlingar som boken också berättar om att vi bör ägna kraft åt.

  Richard F.
  PS! Hittade denna blogg idag och den skall jag följa!

  SvaraRadera
 7. Jättefin intervju, vi satt tysta därhemma lång stund och begrundande allt som sagt. Kunnig intervjuare dessutom!

  SvaraRadera
 8. Intervjuaren har många gånger sagt sig vara troende ateist, dvs icke troende, men säger sig samtidigt vara intresserad av bl.a. kristendomen.

  Det känns som om vi troende därvid vore lagda i mikroskop, analyserade av det nyktra förnuftet. Vi är reducerade till objekt.

  Hur vore det om vi skulle lägga ateisterna under lupp. Vad skulle vi se då?

  SvaraRadera
 9. Anonym 07:19 - Absolut, icke-troendet skall verkligen läggas under lupp.

  Och det jag ser när jag lägger det under lupp är en del problem där också. Vilket väl ändå framkommit om du följt min blogg ett tag.

  Det jag upplever som bekymmersamt med kristendomen är att det är så många som säger sig vara kristna men som samtidigt inte accepterar det som är kristendomens kärna: den som tror att Jesus är Guds son skall få ett evigt liv. Kärnan finns också i trosbekännelsen, och det minsta man kan begära av sådana som sätter sig i kyrkofullmäktige etc är väl att de tror på just trosbekännelsen... Men icke.

  Jag upplever att det finns många som kallar sig kristna men som skapat sin egen tro som är jättefin, men som egentligen inte har något med kristendomen att göra.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.