Av den enkla anledning att jag uppfattar det som hyckleri av stora mått när kritiken kommer från dem som tillåtit, uppmuntrat och jublat över den så kallade livsmedelsindustrins manipulativa fiffighet som lett fram till att sammanpressade köttslamsor sedan årtionden tillbaka säljs som skinka med fantasifulla, ofta romantiska, namn.
Det är inte innehållet och processer som hycklande politiker nu går till angrepp på - det är det nakna och föga aptitliga begreppet köttklister man angriper. Ska man manipulera ska man göra det med finess, tycks vara t ex sossarnas uppfattning i frågan.
Att kalla sammanpressade, och med tillsatser fullmatade, grisslamsor för Lönnebergaskinka går bra, men att ärligt kalla något för köttklister, det går inte bra... Snart är det val...
("Köttklister" består av naturliga ämnen, hämtade direkt från djuret. Betydligt mer aptitligt än de kemiska tillsatser och smakförstärkare som politiker godkänt för att underlätta för livsmedelsindustrin att kränga föda som är smaklös, torftig och onaturlig).
Precis. Håller med. Har ju fått mer insikt i hela den industriella matkarusellen tack vare Dina tips om Mats-Eric Nilssons fina böcker.
SvaraRaderaOm man är grön hela vägen ända till tallriken, så kan man stå vid sidan om och bara se på hur slaktmatsvännerna gör upp om dylikt.
SvaraRaderaGt
F.ö. medlem i www.vildasnan.se
Du överraskar den här gången, Birger Det hedrar dig att du problematiserar även sådant som miljövänner sällan vill problematisera. I detta fallet med "köttklister" upprörs vi som tillhör den övre medelklassen eftersom det är våra filéer som man kan börja manipulera. Skinkslamsorna ägnar sig inte vi åt att köpa så mycket av, men fattigfolket får gärna hålla sig med sådant därför har vi inte brytt oss om den frågan!
SvaraRaderaBurgen
Hej Birger! vi är ett helt gäng som med spänning väntar på fortsättningen av Språkrörens historia. När kommer den?
SvaraRaderaMiljöpartister i Götet
Carl Schlyter menar att beslutet att försöka stoppa köttklister kan leda till att man också kan komma att se över allt annat. VAd tror du om det?
SvaraRaderaSå här säger Schlyter i ett uttalande:
EU-parlamentets miljöutskott har nu på förmiddagen sagt nej till att fodkänna trombin, det s k köttklistret.
-Det är glädjande och dessutom en av de få gånger vi går emot något bara av den anledningen att det vilseleder konsumenterna, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Köttklistret trombin framställs av djurblod och klistrar samman köttbitar så att det får köttet att se ut som en hel filé.
Med 31 röster mot 21 sa parlamentets miljöutskott nej till köttklistret. Av de svenska partierna var det bara Moderaterna som ville tillåta det.
-Vi röstade nej med konsumenternas bästa för ögonen, säger Carl Schlyter. Det hade inte räckt med märkning, som konsument ska man inte behöva läsa finstilt märkning varje gång man handlar för att slippa tillsatser man inte vill ha.
-Det här beslutet kan få konsekvenser, så att EU-kommissionen får göra en allmän översyn av tillsatser som inte är direkt farliga, men som kan vilseleda konsumenterna, säger Carl Schlyter.
Ja, det var bättre under stenåldern. Då fick vi rent kött. Med mp är vi snart där.
SvaraRaderaTack Birger för att du tar reda på fakta hela vägen. När ska du ta reda på fakta om den elektromagnetsika strålningen vi alltmer utsätts för?
SvaraRaderaEW
Bra EW att du tar upp detta!
SvaraRaderaHoppas att många går med i www.vagbrytaren.org
Gt
Ur ett resursperspektiv, vad är bäst att göra med köttrester, slänga eller äta upp?
SvaraRaderaUr det perspektivet har jag inget emot sammanpressade köttbitar, med eller utan trombin. Men det är ju bra om det framgår tydligt.