tisdag 16 mars 2010

När Vänstern ville samarbeta med Ny Demokrati...

Halva SD-toppen har varit moderater, avslöjar SvD idag. Tja, vad hade man väntat? Bland de 25 översta på Sverigedemokraternas riksdagslista finns folk som varit medlemmar, eller röstat på, alla partier utom Miljöpartiet.

Vilket gläder ett avdankat språkrör. Det stämmer överens med hur jag minns mina år som språkrör. Annars är det ju lätt att kasta obehagliga minnen i Glömskans hav. Det är mycket vanligt,,, Där är det skönt att simma omkring. Där simmar politiker, journalister och alla vi andra omkring alldeles frivilligt alldeles väldigt ofta.

Våra hjärnor gillar det! De gillar att förtränga, att spela oss spratt så vi minns alldeles ofantligt fel utan att för den skulle vilja ljuga eller bedra.


När debatten pågick som mest, för något halvår sedan, om vilket block som säger mest nej till samarbete med Sverigedemokraterna - om de nu skulle komma in i riksdagen - så lovade Vänstern att aldrig ta i dem med tång ens. Och pekade på hur lite trovärdighet borgarna har i denna fråga, de samarbetade ju med Ny demokrati en gång i tiden. Vilket aldrig Vänster gjort. Eller ens skulle komma på tanken att göra...

I mitt bakhuvud var det något som sa att det där inte var sant. Men jag kunde inte minnas var det var. Men så hittas det av en ivrig nedtecknare av MP:s historia... I DN, från den 7 maj 1992, kan man läsa: "Vänsterpartiet inbjöd på onsdagen ny demokrati till överläggningar om bostadspolitiken."

Vänsterpartiet tog initiativet för att man skulle kunna hitta gemensam hållning i bostadspolitiken, så att räntebidragen skulle kunna räddas undan den borgerliga attacken. Vänsterns gruppledare i riksdagen meddelar att Bert Karlsson har väckt förhoppningar.... Och socialdemokraterna sökte i samma veva samarbete med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister för att hitta lösning på frågan om löntagarfonder. Så nog sökte även det dåvarande vänsterblocket samarbeta med de där man inte ville ta i med tång...

- Det verkar som om regeringen och de andra partierna insett att man behöver en majoritet i riksdagen om man skall kunna få igenom något, säger Bert Karlsson till DN.

Kan detta vara en tidningsanka? Nej. Den är skriven av Ewa Stenberg. Därmed har den mycket hög trovärdighet. Det är bra att det finns några trovärdiga journalister, när partier dränkt sådant man inte vill kännas vid i Glömskans Hav.

35 kommentarer:

 1. Visst har BS rätt.
  Det är lätt att drabbas av selektiv minnesförlust, inte minst ovanligt tycks detta vara bland politiker.
  så är det väl även annat som spelar in. Tänk om Ny Demokrati vuxit till ett stort betydelsefullt parti. Då hade säkert tonen varit en annan. Då kanske tom partierna skrutit med att de varit först med samarbete.
  Det är som bekant alltid segrarna som skriver historien.

  SvaraRadera
 2. Som politisk nörd på vänsterkanten må jag konstatera att jag inte hade en aning om detta! VAr det en bagatell, eller har jag "dumpat" det i glömskans hav? Förmodligen är det hjärnan som spelar mig ett spratt. Jag tror inte att någon kommer ihåg det vänsterns inbjudan - det var väl under Werners tid och gruppledaren i riksdagen var i så fall Bertil Mårdbrink. VAd man minns!
  Red Root

  SvaraRadera
 3. Det kan inte vara så att många nuvarande SD:are är före detta moderater pga de inte längre är välkomna i M medan personer med SD-åsikter fortfarande tillåts agera i MP och ser således ingen anledning att byta parti?

  SvaraRadera
 4. Röstade själv på MP fram till 2006, då jag började rösta på SD.
  Är väl av flera olika anledningar.
  Mycket var nog beroende på diverse invandringskritiska och ifrågasättande bloggar på nätet som väckte mitt intresse.

  "Varför skriver dom inte hela sanningen i svensk media, när norsk och dansk media gör det?"

  Det var friserade och tillrättalada nyheter man serverades (och fortfarande serveras) i svensk media. Men bloggarna rapporterade om samma nyheter utan skygglappar och censur.

  Bloggarna har inte funnits särskilt längre, när man tänker efter och idag har det fullkomligt exploderat, där SD är dominanterna i bloggosfären och på Youtube m.m.

  Sen är det väl inte förrän på senare år som jag anser att det mångkulturella samhället blivit ett såpass allvarligt problem.
  Hedersmord, stenkastning mot ambulanser m.m var iaf inget jag kan erinra mig om att det rapporterades om i media när jag växte upp.

  SvaraRadera
 5. Alliansen skriver roligt, men i snart sagt varje fråga är MP den totala motsatsen till SD.

  SvaraRadera
 6. "Överläggningar i sommarstuga mellan SD och MP.

  På söndagen, en vecka efter valet då SD klev in i Sveriges Riksdag, träffades de båda partierna för överläggningar i ämnet ´Sveriges hållning till EU´.

  Det har länge varit känt, att de delar åsikten att Sverige borde stiga av unionen, då den allt mer övergår till formen av en federativ stat, vilket inte folkomröstningen om inträdet förutsatte.

  Språkrören var dock inte närvarande, eftersom de har en mer EU-positiv uppfattning. Vad som kom ut av mötet är båda partierna än så länge förtegna om.

  Då vi frågade MP-företrädaren, hur de kunde göra en sådan kovändning, efter att en gång ha avsagt sig allt samarbete med SD, hänvisades vi till begreppet realpolitik.

  -Ibland tvingas man av verkligheten att vara en smula pragmatisk, log hon brett.

  - Vi är inte främmande för att ställa ansvariga politiker inför rätta, då vi misstänker landsförräderi, inflikade SD:s deltagare, ty en folkomröstning måste vara hederlig, fortstte han."


  Ovanstående är självklart ett påhitt, dvs en lögn. Åtminstone just nu.

  SvaraRadera
 7. Fast 08:47 en --- bra lögn.
  Sd är det pari som vågar säga vad många tänker men inte vågar säga av risk för att bli kallade rasister och annat trevligt.
  Sd är även det enda parti, mig veterligt, som vill befria djuren från halalslakt och andra otrevligheter som djurrättsalliansen m fl vill tillåta även framöver.
  det är beklämmande att allt fler butikskedjor, inte minst konsumentkoperationen gör reklam för att de har halalslaktat kött.

  SvaraRadera
 8. Den allra största och värsta minnesförlusten har socialdemokraterna drabbats av. De har till höstens val bjudit in kommunister, människor som alls inte valt bort varken marxismen eller leninismen. Historiskt har socialdemokratin ända sedan Hjalmar Brantings dagar varit noga med den demokratiska renhållningen - att hålla rent till vänster. Mona Sahlin frångick denna stolta tradition efter att först ha uteslutit kommunisten Ohly men sedan, efter protester från vänsterfalangen, genom att bjuda in honom igen. Vilken skam för sossarna! Och i detta spel agerar även mitt eget parti miljöpartiet! Men nu är det slut för min del - Alliansen får min röst i höst.

  SvaraRadera
 9. Annika, jag tvivlar starkt på att du varit miljöpartist! V och Mp är de partier som samarbetat mest under åren i riksdagen. Har du missat det? Nej, jag tror att du bluffar.

  SvaraRadera
 10. Hahaha! Så fort ordet "Sverigdemokratenra" nämns på en blogg så kommer kommentarer från dem som har som sin uppgift att kommenterar just detta. SD jobbar på, men spontaniteten i kommentarerna blir lite svag med tanke på att ni skriver samma sak på så många ställen.
  Prinsessan

  SvaraRadera
 11. Ohly misslyckades med pedagogiken, att det är skillnad på en kommunist i Robin Hoods anda, och en kommunist av bolsjevik-snitt eller Pol Pot-stuk.

  Därför övergav han den etiketten. Men givetvis är den tacksam att hålla upp av dem, som vill svärta ner den gode kamraten Lasse.

  Undrar, när republikanerna ska påminna oss om, hur vårt kungahus sneglade åt Tyskland i både första och andra världskriget. En sådan kampanj vore inte fegare än den som bedrivs mot Ohlys parti.

  SvaraRadera
 12. Anomynm 08:37:
  Det var inte min mening att vara rolig. Grön/vänster/socialismen är i grund och botten nationalistiska så även SD. Internationalismen, dvs där man tillskriver alla människor oinskränkliga människliga fri- och rättigheter, huserar på inom den liberalkonservativa ideologin.

  SvaraRadera
 13. Ursäkta avvikelsen från temat.

  Men nyss hördes i P1 kl 12.05 -12.30 lärda ekonomer tala om finaskriser.

  Där nämndes att t.o.m. Karl Marx´ Kapitalet (Das Kapital) har börjat efterfrågas. Där sas även det som BS brukar tala om, dvs att man privatiserar inkomsterna, men gärna socialiserar förlusterna (men i andra ordalag).

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 14. 08:32,
  har utan ideologiska intressen varit inne på bloggar med SD-sympatier och häpnar över hur människor köper det som sägs där som sanningar. Det är skickligt ur en enda synpunkt: manipulation. Med siffror, med statistik, med citat, med svenska språket (som används så slarvigt att det går att tolka in vad som helst). Dessutom görs sk omvärldsanalyser som är helt utan grund. Dvs. man byger på åsikter och tolkningar. Och vinner på ett så simpelt faktum som att man inte skriver samma sak som media eller större partier. Patetiskt, fegt, och mycket enkelt, ingen som helst kunskap krävs för att snickra ihop sådant dravel. De tenda som krävs är förakt och ett uppblåst ego.

  SvaraRadera
 15. Under min tid i mp träffade jag fler än man hade väntat sig som också mycket väl hade kunnat hamna på SD-listan år 2010...

  De stod långt från vad partiet deklarerade i främlingsfientlighetens profilfrågor, till och från vädrade de sina ståndpunkter, men de satt alltid kvar på sina uppdrag, för i mp har flertalet svårt att se skillnad på konflikträdsla och konfliktförebyggande.

  Viktigast är att vara en "trevlig" person. Som Ian Wachtmeister i friluftskläder, fast helst lite mer skägg.

  SvaraRadera
 16. En del gör det enkelt för sig.
  Genom att byta ut "Jag tycker vi tar emot för många flyktingar och invandrare" med "främlingsfientlighet" har man tystat en stor del av svenska folket.
  Det handlar alltså inte om främlingsfientlighet, utan om var gränsen går för invandringen, och här tycker vi olika.

  SvaraRadera
 17. Sen finns det en del som inte tycker det skall finnas någon gräns alls för invandringen. De vill ej heller se verkligheten som den är, "flyktingar" som köpt människosmugglares tjänster etc etc.
  Därför vore det faktiskt bättre att öka hjälpen i flyktingarnas hemländer. Då skulle det vara möjligt att rikta den till de allra bäst behövande. de slapp även ryckas bort från sin miljö och släkt, och deras barn slapp att demonstrera på gatorna i vårt land och kosta oss skattebetalare pengar.

  SvaraRadera
 18. Intressant att en debatt om vår förmåga att glömma och dra fördelar av att glömmna resp minnas bland kommentatorerna förvandlas till något helt annat.

  SvaraRadera
 19. Börje Olsson träffar huvudet på spiken. Den, som anser att invandringen är för stor i förhållande till samhällsekonomin, riskerar stämplas som främlingsfientlig.

  Skulle man därtill vädra misstanken, att indragningen av personal inom omsorgen indirekt är en följd av detta, då ligger man riktigt illa till.

  Alltså tigs det.

  SvaraRadera
 20. Mångkulturell nordbotis mars 16, 08:33:00 em

  MX:

  Varför skulle "invandringskritiska och ifrågasättande" bloggar ha en högre sanningshalt än andra bloggar och medier bara för att du är "invandringskritisk och ifrågasättande" och intresserad av att problematisera det mångkulturella samhället? Hur går det ihop?

  Jag tycker att du kommer med obehagliga och diffusa antydningar om "ett såpass allvarligt problem" - tala ut ur skägget du som är en sådan sanningssökare!

  Blogger MX sa...

  Röstade själv på MP fram till 2006, då jag började rösta på SD.
  Är väl av flera olika anledningar.
  Mycket var nog beroende på diverse invandringskritiska och ifrågasättande bloggar på nätet som väckte mitt intresse.

  "Varför skriver dom inte hela sanningen i svensk media, när norsk och dansk media gör det?"

  Det var friserade och tillrättalada nyheter man serverades (och fortfarande serveras) i svensk media. Men bloggarna rapporterade om samma nyheter utan skygglappar och censur.

  Bloggarna har inte funnits särskilt längre, när man tänker efter och idag har det fullkomligt exploderat, där SD är dominanterna i bloggosfären och på Youtube m.m.

  Sen är det väl inte förrän på senare år som jag anser att det mångkulturella samhället blivit ett såpass allvarligt problem.
  Hedersmord, stenkastning mot ambulanser m.m var iaf inget jag kan erinra mig om att det rapporterades om i media när jag växte upp.

  16 mars, 2010 08:32

  SvaraRadera
 21. Mångkulturell nordbo verkar först vara kritisk till de invandringskritiska. Är det rätt uppfattat?

  Sedan blir samma signatur själv lite kritisk mot slutet. Är även det rätt uppfattat?

  SvaraRadera
 22. Ganska trött på pratat om hotet med invandring. Försök fatta att världen inte ser ut som den gjorde under den korta historiska parentes när gränser var det normala. Försök fatta att vi lever gemensamt på den här planeten och att de som haft mest nytta av att kunna starta om från början någon annanstans är svenskar. Försök fatta att stora delar av Sverige hade varit mer eller mindre dött utan invandring - jag kan bara se hur Vingåker har förändrats sedan kommunen började ta emot flyktingar och fick invandrare att ta sig an livet i kommunen: kiosker, restauranger, småaffärer, hela centrum i Vingåker lever tack vara människor som flyttat hit, tagit över där gammelsvenskar lämnat tomma lokaler. Och själv blev jag 1998 Sveriges mest personkryssade invandrare i det svenska riksdagsvalet.Försök förstå att vi lever i en mångkulturell värld.

  SvaraRadera
 23. Jag är kritisk till de invandringskritiska. Inget annat. Efter "...sanningssökare!" är MX citerad.

  Jag kan för övrigt erinra mig om attentaten mot flyktingförläggningar när jag växte upp.

  SvaraRadera
 24. För 111 år sedan flydde svenskar från fattigdomen i Sverige. En Atlantångare tog 9 dagar på sig att frakta de som sålt sin hemman till det förlovade landet i väst. På Ellis Island, en ö utanför New York, blev alla från fartygets 3:e klass noggrant kollade vad gäller hälsa och förmåga, språkkunskaper och orsaker till invandringen. Det kunde ta flera dagar. Dessutom måste de ha 10$ (40 kr)på fickan. Annars skickades de tillbaka till Sverige med nästa avgång.

  Detta ur Allers Familj-Journal 1899

  SvaraRadera
 25. Sant, att invandrarna tog hand om de serviceinrättningar, som svenskar inte ville fortsätta med. Alltså borde det vara en fördel att bo nära dessa.

  Ändå hör man ibland, hur svenskar flyttar från invandrartäta kvarter.
  Är det så, att kaka söker maka?

  SvaraRadera
 26. Det framförs ofta att svenskarna emigrerat till Amerika bl.a. Dock är jämförelsen haltande beträffande den mottagning de fick och dagens "flyktingar" i Sverige. I Amerika fick alla klara sig själva från första stund, det var minsann inte tal om socialhjälp från svenska skattebetalare. De som förtiger dessa fakta underblåser bara främlingsfientligheten.

  SvaraRadera
 27. Folk från världens alla hörn intog Amerika, särskilt under 1800-talet.

  Indianerna jublade förstås över detta, eller?

  SvaraRadera
 28. Det är heller inte säkert att svensken i gemen jublar över att utlänningar tar över allt mer i Sverige, eller?

  SvaraRadera
 29. Anonym 07:28,
  är alla anonyma en och samma?
  Det är lite svårt att hitta bland er.
  Vore det inte enklare om ni skrev era namn?

  SvaraRadera
 30. Den som ansluter sig till den breda strömmen behöver nog inte vara anonym. Det är de andra som fegar, de som är rädda för att visa sina åsikter.

  SvaraRadera
 31. Det blir förstås likadant med SD som kommer in. Efter något år kommer partierna att söka samverkan i några småfrågor, efter fyra år samarbetar man med SD som med vilket parti som helst. Efter sex år ingår SD i något block. Och politiken har flyttats till att likna den i Danmark, om än inte lika häpnadsväckande hemsk.
  Kålle

  SvaraRadera
 32. Ja, Kålle, och därefter slipar SD av sina värsta kanter, överger sina fundament, precis som samtliga partier har gjort. Det är nog en naturlag. Men då sticker nya rotskott upp. Ett kan mycket väl heta ND.

  SvaraRadera
 33. Huruvida Ewa bidrar med trovärdighet till en artikel kan diskuteras. Märk att hon umgås privat med flera av sina informanter i de artiklar hon skrivit. Dessutom inledde hon en relation (då vänsterprassel!!)med den person hon intervjuade i artikeln om luftburen bataljon...

  SvaraRadera
 34. Birger, nog för att Jan Milld numera har lämnat SD, men han uttalade sympatier går åt det hållet (kolla tex på hans sida www.bgf.nu). I och med att han var partisekreterare för SD ett par år så får nog mp också kännas vid en och annan fallfrukt...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.