torsdag 31 december 2009

Utmaning inför nästa decennium?

Kan detta vara den utmaning som den visionslösa blockpolitiken kommer att möta under det nya decenniet?

I en tid när de två blocken färdas på samma motorväg, det ena i vänsterfil och det andra i högerfil, mot samma mål - ökande konsumtion, ökande produktion, mer arbete och ständigt större materiell omsättning - så är det oundvikligt att det bildas nya politiska rörelser. Det här är ett av flera exempel, som ligger i startgroparna.

Annars är nyåret trevligt för MP, som nu ligger på drygt 10%, vilket är lika bra som vintern 87-88 (vi hade fått eget namn i opinionsmätningarna, fått utrymme i medierna, till och med lite tevetid, och rasat upp i mätningarna långt före det att sälarna flöt iland). Två skäl till MP:s framgångar i mätningarna är säkert att Maria Wetterstrand framstår som trovärdigare än Mona Sahlin samt att partiet lämnat de flesta av sina profilfrågor - sänkt arbetstid, nedrustning av militären, grundtrygghet, kritik av tillväxt- och konsumtionssamhället - och uppfattas som trevligare sossar än sossarna själva. Lite mer "fähigt" som Sören Holmberg uttrycker det.

Maud Olofssons klagan över att det går dåligt för Centern på grund av att hon är kvinna faller platt när man tänker på Maria Wetterstrands framgångar. Det finns inget mer destruktivt för feminism och jämställdhet än att man skyller uppenbara personliga tillkortakommanden på att man är kvinna.

70 kommentarer:

 1. Intressant!
  Att komma in i riksdagen i valet 2010 ar kanske att spanna bagen for hart, men ett forsok kan atminstone hjalpa till att oka manniskors medvetande om globala fragor.
  Vi far nog rakna med en diskussion om att en rost pa Globalpartiet ar en bortkastad rost.

  Ursakta stavningen - dagens tangentbord ar snarare globalt an svenskt!

  31 december, 2009 11:30

  SvaraRadera
 2. Maud Olofssons tal går helt i stil med feministernas resonemang om kvinnan som offer och mannen som en elak och ful person. Roligt att BS inte stödjer detta.

  31 december, 2009 11:31

  SvaraRadera
 3. Snälla Birger! Driv inte upp ett nytt parti som konkurrerar ut Miljöpartiet nästa mandatperiod! Splittring skadar! Skulle du kandidera för Globalpartiet så lär mp rasa ner 5% direkt.

  SvaraRadera
 4. Är det säkert att de rödgröna vinner valet så kan många av oss som inte vill vara med i jakten på tillväxt och konsumtionsvanvett våga rösta på något annat än de tre rödgröna. Men första måste vi vara säkra på att Reinfeldt försvinner! Globalpartiets grundvärderingar ligger mig mycket nära, mycket likt det som MP en gång bildades kring men som nu raserats!

  SvaraRadera
 5. anonym 12:35

  Partiet har sig självt att skylla. Skulle man förlora 5% på att Birger ställde upp för Globalpartiet visar det bara hur mp missat de frågorna det en gång skapades för. Kalla inte det för splittring, ta några steg tillbaka istället och satsa 100.

  En som var med
  tills det gick snett

  SvaraRadera
 6. Vilka står bakom Globalpartiet? Det låter som mycket är taget direkt från denna blogg!

  SvaraRadera
 7. Schlaug nämns inte på deras hemsida! Å andra sidan nämns ingen alls! Vilka är Globalpartiet? Birger är nog inte med för han har ju redan gett svar på de frågor som Globalpartiet vill att vi skall ställa!

  SvaraRadera
 8. Att BS är med borgar för att det blir något bra.
  Ett sådant parti behövs verkligen!
  Mp har faktiskt svikit sina grundideal.

  SvaraRadera
 9. Hallå där! Det är ingen som sagt att Birger är med! Tror inte att han är det alls! Har sökt honom för svar!!! Birger! Är du med?

  SvaraRadera
 10. Det vore döden för De gröna om Birger startar nytt och Maria slutar som språkrör.
  Vacks

  SvaraRadera
 11. Globalpartiet vill ändra politikens inställning till tillväxt, produktion, konsumtion och arbete. Förhoppningsvis är Globalpartiets grundtankar om några år en naturlig del av alla partiers program.

  Dagens politiker, oavsett partitillhörighet, är fastlåsta i en samhällsmodell som kräver att vi skapar fler arbeten och den enklaste vägen dit är att öka produktionen och konsumtionen. Även de som tror på en annan väg vågar inte prata om det av den enkla anledningen att de inte har nåt svar på hur samhället i så fall ska funka.

  Den här låsningen kan pågå hur länge som helst, långt efter att det är för sent att ändra vårt livsmönster. Vi tror därför att det behövs ett politiskt parti vars huvudsakliga agenda är att ifrågasätta den samhällsmodell som råder. Att enträget ställa frågor, kräva svar och visa på alternativ.

  Partiet startas nu i Sverige, men det finns förstås ingen större vinning med att ett sånt här parti enbart existerar i Sverige. Partiet heter Globalpartiet för att det ska tänka, agera och vara globalt. Och för att det ska ha globens, dvs jordens, välmående i fokus för allt arbete. Vi vill därför så fort som möjligt hitta lokala samarbetspartners i så många länder det bara går.

  SvaraRadera
 12. Det är inget tvivel att ett nytt parti behövs som driver dessa frågor. Tjatterstrand och Eriksson har sålt ut miljöpartiet för att kunna komma till Monas taburetter.

  SvaraRadera
 13. De gröna hade chansen, men blev sossar, som blev moderater, som blev "den enda vägens politik". Så visst finns utrymme för nytänkande!

  SvaraRadera
 14. Nedan utdrag ur grundtankarna, låter spännande!!!!

  Idag bygger hela världens ekonomi på tillväxt och konsumtion, till mesta delen konsumtion av olika produkter, dvs förbrukningsvaror. En sån samhällsmodell är inte längre miljömässigt hållbar. Och frågan är om den är så bra för vårt mentala välbefinnande heller.

  Därför måste vi skapa system för att minska konsumtion av alla typer av förbrukningsvaror, från mat till kläder och bilar. Konsumtion av produkter måste till varje pris begränsas, istället för att som idag uppmuntras. Vi måste ifrån slösarsamhället där pris är den enda faktorn och vi köper allt vi har råd med och gå emot ett tankesätt där vi istället försöker förbruka så lite som möjligt, i alla sammanhang och av alla produkter, utan att för den skull förlora vår höga levnadsstandard.

  SvaraRadera
 15. ”Partiprogrammet” låter som ljuv musik för en miljöpartist. Är övertygad om att de flesta medlemmar i MP ställer upp på vad som står där. Hoppet spirar om att lyckas förändra MP i denna riktning - om inte så kan kanske detta bli en framtida fristad för gröna politiska vildar.

  SvaraRadera
 16. Nytt parti? Skrämskott? Schlaugs nyårsraket?

  SvaraRadera
 17. Jodå, det går bra för Maria Wetterstrand och MP för ingen ifrågasätter/synar närmare hennes politik! Men det svider i sosseleden för Mona Sahlin(S) har blivit bortknuffad av Maria. Vad tänker en äkta gråssosse om det och hur vänligt går snacket nu på Sveavägen 68?

  SvaraRadera
 18. Globalpartiet lät bra.

  Men åter till tänkandet. Många av v:s väljare har gått till mp. Ohly med Co har gjort ett slags misstag eller tvingats att göra detta.

  Mp har nu tagit upp manteln som ett lojalt stödparti till s. V och dess angängare har med ryggmärgen förr stött s, eftersom s i princip alltid (hmm, undtantag som regelbekräftelse finns ju) varit bättre än en borgerlig regering.

  Men nu behövs inte v längre. Det är lika effektivt att rösta på mp som tidigare v. Och när fler v-are upptäckt detta så är v under 4% och Ohly kan fortsätta regrediera i en förgången tid. Det blir inte lätt för v att börja kritisera s + mp framöver i tiden. Gnällspik går dåligt hem.

  SvaraRadera
 19. Globalpartiet är framtiden, helt klart.

  SvaraRadera
 20. Redan i den första grundsatsen kör man i diket:

  "Vi vill ...
  •... hitta ett system där miljön alltid är prioritet nummer ett, av den enkla anledningen att det är grundvillkoret för människans överlevnad."

  Om miljön alltid ska prioriteras först, då blir det synd om människorna. Vederbörande tycks vara väldigt dåligt pålästa gällande de villkor som människan lever under.

  Återigen en variant av antihuman grön politik, alltså.

  SvaraRadera
 21. Det är mera synd om människan om miljön INTE får högsta prioritet. Då blir globen så förändrad att människan till sist inte kan bo kvar.
  Det är däråt vi är på väg om inget görs.

  SvaraRadera
 22. Ja Globalpartiet låter intressant.
  Jag hoppas dock mycket på Gustav Fridolins comeback i MP. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gustav-fridolin-vill-tillbaka-till-riksdagen_3964321.svd

  SvaraRadera
 23. Hm, att starta nytt parti är inte så lätt som en del tycks tro. Det vet Birger mer än de flesta. Han har fortfarande inte skrivit något om att han tänker vara med så miljöpartister kan fira nyår utan att få chamisen i vrångstrupen.

  SvaraRadera
 24. Tänker fira nyår utan chamis. Är livet verkligen så tråkigt att det ständigt måste dövas med sprit?
  Med ett etablerat Gp kan vi se framtiden an med tillförsikt ändå.

  SvaraRadera
 25. Ja, så tråkigt är livet... Men om Globalpartiet drar igång, då behövs varken sprit eller något annat. Kör!

  SvaraRadera
 26. Det behövs unga människor i ett nytt parti. Jag hoppas Färila-gänget håller sig i bakgrunden. Gamla sura gummor och gnälliga gubbar bör bara bereda vägen för de yngre gröna överlevnadsstrategierna.

  SvaraRadera
 27. Maud har över huvud taget inte rätt att gnälla NU. Hon kunde använt sina regeringsår att förändra i feministisk riktning i stället för att mjäka och t.ex. utse manliga "förebilder" ur styrelserna som ska "lära" kvinnor att "ta plats" och "tuffa till sig" för att passa i de manliga styrelserna som tydligen inte ska förändras utan bara få kvinnliga deltagare...


  DÄREMOT: Tror jag det ligger något i att det är så många kvinnor som får utstå tuff kritik i medierna på grund av saker som "de inte visste om". Här har Mauds öde under hösten precis samma tendenser som t.ex. Wanja Lundby Wedin: De får ta största smällen för beslut som uppenbarligen fattats över deras huvuden (eller innanför en bastudörr, i ett ordenssällskap eller liknande ställen där kvinnor ännu inte får komma in) sedan har detta satts i system utan den ansvariga kvinnans insyn som får stå där med skammen och reda ut haveriet som "de inte kände till". Och detta kan inte nämnas, eftersom de naturligtvis enligt allt sans och vett och regler SKULLE ha känt till sakernas tillstånd och legat steget före gubbsens beslut...

  Om de skulle peka på detta så skulle de "erkänna" att det inte är kompetenta nog att inneha styrande poster eftersom besluten tydligen fattas någon annnanstans ändå...

  Detta är inget försvar för Maud som förtjänar att släpas i skiten, men det gör sannerligen Björklund, Reinfeldt och Hägglund med som varit exakt lika delaktiga i de affärer Maud har fått i knät - om inte mer - men gått fria för att det är hennes bord.

  Och där är vi tydligen ännu inte. Att samhället är så moget att diskutera frågorna på den nivån.

  Maud missade chansen att göra det när hon gnäller över hur medierna behandlat henne NU när siffrorna dalar. Hon skulle stått upp och sagt hur det låg till med en gång och berätta varför hon gick med på energiuppgörelsen, varför hon säljer ut sig och sin politik etc. Varför hon går med på att vara ett "kvinnligt alibi" i en politik som enbart syftar till destruktivitet och bibehållandet av manssamhället.

  SvaraRadera
 28. Kör! Vi är på. GP och MP i en koalition till hösten borgar för förändring.

  Wetterstrand statsminister

  Fridolin ungdoms-/skol- och framtidsminister

  Birger
  global-/kultur/filosofi- / nedmontering av konsumtionssamhället-/ m.m.- minister..

  Johan Ehrenberg
  energiminister

  osv

  Det vore kul om valet 2010 överträffar den storm som Barbro Hedwalll profeterade om i gårdagens studio ett...

  SvaraRadera
 29. GP - lätt över 4 % vi är många som väntat.

  När kommer en presentation över deltagarna?

  olle

  SvaraRadera
 30. Ett ljust och Gott Nytt År och decennium Birger!

  Tänk att ett avdankat gammalt rör kan göra så mycken meningsfull skillnad!!

  SvaraRadera
 31. Jag tror inte alls att Maria, och Mp:s partistyrelse står så långt ifrån alla besvikna fd miljöpartister som många tycks tro. Ge Mp chansen att regera först, och utvärdera sedan. Birger ger en vinklad bild - att partiet har "lämnat de flesta av sina profilfrågor". Militärbudgeten är bantad, kritiken av fel sorts tillväxt finns kvar, arbetstiden kommer att bli mera flexibel, etc. Den största kritiken man kan rikta mot Mp just nu är kvarstannandet med trupp i Afghanistan, och att atomreaktorerna inte stängs. Men då får man försöka påverka partiet på dessa punkter inifrån - inte försöka bryta sönder partiet./ Hinke

  SvaraRadera
 32. Vill GP ta Sverige ut ur EU?

  Eller vill GP att EU ska växa ut globalt?

  Finns det hos GP någon känsla för egen nationell profil?

  Kan nationerna fortsätta vara "individualister" (i fredligt förbund) i GP:s värld?

  Frågorna är förstås inte PK, men det hoppas man väl att inte heller GP vill vara.

  SvaraRadera
 33. Tack, Birger, för nyårspresenten till oss som vistas på ditt kommentarfält!

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 34. Globalpartiet står givetvis för internationalism i dess rätta bemärkelse. Politiken i Sverige måste utvecklas utifrån situationen just nu. Vi kraschlandade i EU. OK. Nu börjar vi där och får med oss allt fler i förståelsen om den verkliga förutsättningen, naturen, och anpassar oss till det. Enkelt. Nu gäller det att inspirera alla de unga som vill ta ansvar för det enda livet vi känner till.
  Kom igen! Släpp fram Globalpartiet genom att anmäla sig som intresserad, rösta sedan...vad har vi att förlora. Birger skall vi lämna i fred. Han har redan gjort vad han skall. Tack!

  SvaraRadera
 35. Globalpartiet och de grundtankar som presenteras på hemsidan är intressanta och näraliggande det som mp en gång stod för och som gjorde att jag en gång i tiden engagerade mig i mp. Men de är trots allt ganska allmänt hållna och innan jag vet hur de kommer att konkretiseras och vilka som står bakom är det inget som jag hoppar på sådär utan vidare. Det ger i varje fall inte mig ett helt seriöst intryck när det inte framgår vem/vilka som står bakom.

  Att det framförs kritik mot Maud Olofsson och vari den består har inget att göra med att hon är kvinna. Men sättet hon kritiseras på är från en del håll klart diskriminerande.

  SvaraRadera
 36. Maria var en gång vår sekreterare och hon växte och växte, med rätta...fantastiskt, men hon förlorade siktet, fortfarande fantastisk... Där! Globalpartiet och alla positiva tillrop från oss äldre, en gång nyskapande, och nu väldigt besvikna... Är det bara en del av livet, en del av epilogen?

  SvaraRadera
 37. Tycker faktiskt i motsats till 17:13 att nuvarande Mp inte är värt några fler chanser. Låt dom regera först skriver du.
  Vad händer då, jo tiden rinner i väg. Det är faktiskt NU som en förändring behöver ske. Det är ju också fritt för gamla Mp att ansluta sig till Gp. Tillbaka till rötterna.

  SvaraRadera
 38. Låt oss inte tala om en epilog utan om en PROLOG till en ljusnande framtid.
  Alla är välkomna inte bara unga utan även de äldre. Deras röster gäller lika mycket.

  SvaraRadera
 39. Ok, prolog, men då måste antingen mp stiga av tåget, gå på sitt eget - eller så får Globalpartiet visa vägen...

  Ung drömmare

  SvaraRadera
 40. Allvarligt talat, vilken konstig hemsida Globalpartiet har.
  Inte någonstans står det vem som står bakom partiet.Ett anonymt parti?

  Gott Nytt År och decennium till Birger och alla hans läsare!

  SvaraRadera
 41. Gott nytt år, Birger. Du är toppen!
  Småländskorna

  SvaraRadera
 42. Vilka som ligger bakom avgör måttet på framgång. Vi skulle vilja se Birger Schlaug och Anders Wijkman bland namnen när det avslöjas. Tunga namn, erfarenhet och mod kompletterat med unga människor från många håll! Det kan bli hur roligt som helst!
  Rutger, Maskot och Ewa

  SvaraRadera
 43. Gott Nytt År...småländskorna,
  hälsar
  Jämtarna!

  SvaraRadera
 44. Vilka som ligger bakom avgör måttet på framgång. Vi skulle vilja se Birger Schlaug och Anders Wijkman bland namnen när det avslöjas. Tunga namn, erfarenhet och mod kompletterat med unga människor från många håll! Det kan bli hur roligt som helst!
  Rutger, Maskot och Ewa

  SvaraRadera
 45. Gott slut och Annorlunda Gott Nytt År ! - önskar Josef B.

  SvaraRadera
 46. Globalpartiet önskas välkommen till världen som den stjärnadvokat och ispiratör och barn av sin planet.

  Stjärnan de vill säga Jorden med allt liv önskar Mig ett, med Eder hälp

  GOTT NYTT ÅR
  OCH EN LJUSNANDE FRAMTID

  SvaraRadera
 47. Globalpartiet önskas välkommen till världen som stjärnadvokat och inspiratör och som barn av sin planet.

  Stjärnan de vill säga Moder Jord med allt liv önskar oss, med Eder hjälp,
  ett,

  GOTT NYTT ÅR, KULTURER på Jordens villkor, OCH EN LJUSNANDE FRAMTID.

  Jag upplever att som en del i min mognadsexamen, så ger jag då och då, röst åt vår största STJÄRNA, JORDEN.

  Nu har jag också ett vardagsliv att leva, så jag önskar att det under tiden, finns andra människor, som kan ge röst åt vår STÖRSTA STJÄRNA, JORDEN.

  SvaraRadera
 48. Globalpartiet verkar ju jätteintressant faktiskt.
  Bara det nu inte drabbas av den vanliga PK-kulturen att för att räknas skall du vara kvinna, vara ung och vara invandrare. Den som inte uppfyller ett eller flera av dessa kriterier, alltså haft den dåliga smaken att låta sig födas till fel kön, vid fel tidpunkt och av fel föräldrar får per automatik ett sämre bemötande i politiken. Visst tar dom gärna emot din medlemsavgift och din ideella arbetsinsats, men räkna inte med någon verklig påverkansmöjlighet.
  Detta är något för globalpartiet att jobba för förändring. ALLA människors lika värde.

  SvaraRadera
 49. Helt galna grundprinciper i "Globalpartiet". Det finns mycket viktiga invändningar mot var och en av dem och det är inte underligt att de inte realiserats. Glöm inte miljöpartiets stolligheter vid bildandet. Varför ska nu detta upprepas av ett antal okunniga gröna???

  SvaraRadera
 50. Vad bra att det finns helt ganla grundprinciper i Globalpartiet! Det är sådant som behövs!

  SvaraRadera
 51. Fiffigt med smörblomman som partisymbol, GP! Och,tänk så snyggt den gör sig i sällskap med blåsippan.

  För att globalism = internationalism ska skapas krävs nationer/nationella kulturer. Inte "spenatsoppa".

  Kommer GP till Riksdagen detta år? Ja, om några kända och aktade gamla MP-politiker ansluter sig, då stiger GP över 4 %, annars inte.

  SvaraRadera
 52. Schlaug skriver:

  "I en tid när de två blocken färdas på samma motorväg, det ena i vänsterfil och det andra i högerfil, mot samma mål..."

  Man håller sig åtminstone PÅ vägen. I annat fall hamnar man i det gröna...

  SvaraRadera
 53. Har kommentatorerna verkligen läst vad Schlaug skriver? Han skriver intge ett ord om att han är inblandad i något nytt parti eller ens stöder ett sådant!

  SvaraRadera
 54. Det har 17:07 rätt i. Sannolikt kommer Birger inte att gå med i något parti alls.

  Han vill nog se till, att vara efterfrågad av medierna, vilket förutsätter att han förblir obunden.

  Men det hindrar inte, att Birger tipsar oss läsare var en röst gör bäst nytta. Just nu pekar det åt GP.

  Det är dock för tidigt, att säkert veta något om det. Låt oss först se, vilka personer GP-ledningen består av.

  Men att partiet tycks vara ett svar på alla önskningar, som framförts på denna blogg, är väl solklart.

  Och kom ihåg: i en demokrati är ingen röst bortkastad! Att tro något annat, kan skada demokratins mening.

  SvaraRadera
 55. Hoppsan, det här var ju intressant! Risk: tar röster från dem som vill något som är mindre dåligt än denna regering. Möjlighet: trycka på de gamla partierna när det gäller att ifrågasätta den heliga konsumtionen och det ännu mer heliga lönearbetet.

  De som hotas är i första hand v och mp och därmed det rödgröna blocket, men nog finns det såväl inom liberala som konservativa grupper människor som ifrågasätter utvecklingen? Delar uppfattning med den som skrev att Schlaug och Wijkman skulle vara fantastiska i ett sådant här sammanhang. Schlaug har skrivit om sätt att "varva ner" och Wijkman om behovet av nya sätt att ta globala beslut.
  Tidigare moderat väljare i Uppsala

  SvaraRadera
 56. Partiets hemsida ser fejkad ut, och tankegångarna är misstänkt lika de som Birger brukar framföra sina iofs. alltid läsvärda drapor. Jag uppfattar "Globalpartiet" som en försöksballong - inte som ett faktiskt existerande initiativ.

  Men jag kan inte hålla inne en viss irritation. Du Birger är gammalt språkrör i mp, och har på avgörande punkter och på ett mycket positivt sätt bidragit till att utforma det faktiskt existerande gröna partiet. Men numera har du valt att stå vid sidan som kritisk kommentator. Och visst finns det fördelar att göra så. Men samtidigt begränsar du din möjlighet till inflytande, och som i detta fall övergår du till krypskytte mot oss i mp. Det skulle kännas betydligt bättre om du faktiskt gick med igen, och deltog i partiets inre debatt, och därmed aktivt försökte bidra till att påverka politiken. Vi har medvind, och just då behöver vi kritiska röster i de inre leden.

  P.Gr.

  SvaraRadera
 57. Hej P.Gr. Jag förstår inte hur du kan kalla det krypskytte att hålla fast vid de åsikter jag hade som språkrör?

  Jag tror inte heller att dessa åsikter delas av partiet längre, definitivt inte av partiledningen. Skulle jag bli medlem igen skulle man därifrån mest anse det som besvärande eftersom de frågor jag driver uppfattas som stötande. Och förmodligen också som något som skulle minska partiets möjlighet till framgångar i valet. För mig är frågan om sänkt arbetstid nyckel till ett mer hållbart samhälle där konsumtionen underställs andra målsättningar. Vi måste helt enkelt varva ner, växla ner, gå från ett stressat tillväxtsamhälle till en annan fas. Språkrören har meddelat att man ser tillväxt som nödvändigt för både miljö och social utveckling, man har gått i bräschen för introduktionen av svensk trupp i Afghanistan och har konsekvent avhållit sig från att ta upp konsumtionssamhället som en drivande faktor för klimatpåverkan. Det är inte jag som bedrivit krypskytte mot de värderingar som fött det gröna partiet.

  Att jag länkat till Globalpartiet - du tycker att deras hemsida ser fejkad ut, var är en fejkad hemsida??? - beror givetvis på att jag tycker det är intressant att det finns fler som har ungefär samma syn som jag när det gäller konsumtion- arbete-produktion-tillväxt. Från MP-håll har jag hört att jag är en så udda och bakåtsträvande typ. En sådan som inte är "modern".

  Vad gäller idén och arbetet med Globalpartiet så fick jag nys om det just före nyår. Jag har inte skrivit något på deras hemsida - jag känner inte heller deras kontaktperson Johan Olsson. Men du kan ju söka honom här: info@globalpartiet.se


  I övrigt är det bara att gratulera Mp till fina siffror. Själv har uppfattningen att det viktiga inte är höga siffror utan samhällsförändring.

  SvaraRadera
 58. Hej Birger,

  och tack för din kommentar. Jag kan kort sammanfatta min åsikt sp här: jag håller helt med dig om arbetstiden och tillväxten, liksom en del annan kritik. Men det skulle kännas mycket konstruktivare om du kunde driva detta inom partiet. Vi behöver ledande välformulerade gröna som driver den här linjen. Själv är jag lite för marginell för att åstadkomma något mer påtagligt - även om det skulle behövas.

  Vänligen,
  P-Gr.

  SvaraRadera
 59. Goa Birger är snarare för modern än motsatsen...

  SvaraRadera
 60. P-Gr skriver något som är ett problem för oss som är medlemmar, hyggligt aktiva, i det socialdemokratiska partiet. en del av oss ställs ständigt inför frågan om när ens medlemskap, och lokala aktivitet, i partiet innebär att man stöder en partiledning vars politik man inte anser sig vilja stöda, utan snarare vilja påverka. För mig är arbetstidsfrågan en viktig fråga, kanske de allra viktigaste jämte fördelningsfrågorna, och jag våndas nu inför valet om jag skall vara kvar som medlem i ett parti där ordföranden så kategoriskt sagt nej till 30-timmars veckan. Till slut är det nog så att man måste går ur för att inte bidra till att ge en falsk bild av partiet.
  Sosse

  SvaraRadera
 61. Har förstått att Globalpartiet skall presentera sig lite närmare nu i januari. Ska bli spännande! Tänk om Birger Schlaug, Anders Wijkman, Svante Axelsson, Christer Sanne och Gustav Fridolin fanns med! Det känns djupt olyckligt att jag inte kommer på någon kvinna så där direkt! Vilka kvinnor har engagerat sig mot konsumtionssamhället? Är det bara män eller är min bevakning av debatten dålig? Jag tror på det sistnämnda!
  Mia

  SvaraRadera
 62. Kan BS berätta vilka som ligger i startgroparna utöver GP, ifråga om det gröna tänkandet?

  SvaraRadera
 63. Bra svarat av Birger, angående locktonerna att återkomma till MP.

  Återkomma för att malas ner till tystnad. Inte längre kunna erhålla tid i SVT-soffan, inget uppdrag i dagspressen. MP skulle allt må då, där de gullar med S. Nej BS, fortsätt att stå på dig. Det ger oss alla råg i ryggen.

  Men försök gärna hjälpa GP att komma nära linsen på TV-kameran, om du kan. Eller bär deras T-tröja i soffan. Ha, vilken skräll!

  Nej förresten, det går ju inte, om du vill behålla soffan. Vi får tänka ut nåt bättre.

  Kristen, möjlig GP-medlem.

  SvaraRadera
 64. Vi vet nu att den internationella storpolitiken misslyckats i Köpenhamn, att de svenska politikerna städat undan visionerna och att allt fler gräsrötter blir allt mer otåliga. BS eller inte så finns det alla skäl att starta ett Globalparti!
  Globalist

  SvaraRadera
 65. Mia, jag tror det finns en tydlig samtidspoltisk linje bakom ditt "problem" att inte hitta några kvinnor att räkna upp. De kvinnor som ges utrymme och medietid i dag är tyvärr mest sådana som representerar "den andra sidan".

  Tänk på hur många kvinnliga nyliberala företrädare som dyker upp titt som tätt. De senaste månaderna har det varit rent komiskt i de flesta medierna (Agenda, filosofiska rummet, OBS!, Studio ett, de flesta tidningar etc.)

  I riktningar och verksamheter som mest - eller framför allt - lockar män har det blivit allt viktigare att ha kvinnliga företrädare (s.k. alibis) utåt. I diskussioner där dessa frågor stått i fokus (som kvinnor traditionellt drev, se tex den första och andra vågens kvinnorörelse) har allt oftare den motsatta sidan företrätts av nyiberala unga kvinnor.

  En variant på detta är att
  (skit)företags informatörer och talespersoner i princip uteslutande är kvinnor, förmodligen av samma anledning: att "kvinnowasha" verksamheten...

  På väg mot jämställdhet? Visst, men åt helt fel håll.

  Elin som var såväl regionalist och globalist hade nog älskat det här nya partiet, men hon roterar nog ett par varv i sin himmel över vad som hände med kvinnorna på vägen dit.... ´

  Men Mia - visst finns vi även om vi inte syns...

  SvaraRadera
 66. Mia: Nina Björk är väl en stor förebild. Men har svårt att tro att hon blir politiker. Hon är alldeles för bra just där hon är.

  SvaraRadera
 67. Mia och ni andra: En kvinna som skulle vara en bra förebild i GP är Kerstin Ekman:

  Vi tillber en princip, en enda. Den har lånat sitt namn från den växande skogen men den får ingenting att växa. Den heter Tillväxten och det som förmeras är artefakterna. Allt det människogjorda ska sedan samlas på sopbackar som nu har namn som återvinningscentraler och miljöstationer. Det dröjer nog inte länge förrän de parasiterar på skogens och växandets språk och kallar sig tillväxtcentra...

  ur Herrarna i skogen (s. 534)

  se även samma bok s 531:

  Men det alternativt tänkta partiet (MP) maldes genom riksdagskvarnen och ut kom ett grått pulver som tillsattes socialdemokratin.
  [...]

  Från början ville miljöpartiets medlemmar tala ett annat språk än det som talades i riksdagen. Men de andra riksdagspartierna insåg snabbt att de också måste tillägna sig det lilla partiets språk och en del av dess innehåll eftersom det hotade att bli populärt. Och miljöpartiet smittades också. Man gnuggades mot varandra och snart talade både nykomlingarna och de etablerade precis samma livlösa språk.

  SvaraRadera
 68. Måtte GP få medvind redan från början!

  Men ännu finns en del oklarheter. I en tidig skiss till program skrev arbetsgruppen för GP något om obegränsad invandring.

  Om detta sedan kommer med i slutdokumentet, så kommer även maffian att tacka hjärtligt och le brett.

  SvaraRadera
 69. Det här kan bli ett lyft för debatten i den svenska pyttelilla sandlådan.
  HW

  SvaraRadera
 70. "Maud Olofssons klagan över att det går dåligt för Centern på grund av att hon är kvinna faller platt när man tänker på Maria Wetterstrands framgångar."

  Det går inte dåligt för att Olofsson är kvinna, utan möjligen för att Olofsson kritiseras med sexistiska förtecken (dvs. hon kritiseras som person, inte för vad hon gör, som här). Det gör inte Wetterstrand.

  Annelie

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.