torsdag 30 juli 2009

Kalkoner

Jaha, en ny dag har randats, Mr Lois ligger under skrivbordet och spinner, Nelson sitter i fönstret och spinner och Snurre är på råttjakt. Nymalet kaffe doftar från köket.

Själv är jag halvmosig med anledning av några dagars cykling utefter Göta Kanal - tro inte att cykelleden utefter kanalen har så mycket med kanalen att göra, annat än i marknadsföringssyfte - och ett styrelsemöte. Skrivandet av en månadskrönika blir förmiddagens värv.

I övrigt ser jag ett antal kalkoner framför mig...



Politisk kalkon
Marianne - som jag lärde känna som den mest jordnära av de jordnära - ångrar inte beslutet vad gäller tolkningen av strandskyddet, men meddelar att det var olyckligt att det blev inspelning av hur hon argumenterade. Jo, den argumentationen var en kalkon. Ska bli intressant att se om medierna följer upp genom att granska andra länsstyrelser - vem vet, det kanske är vanligt att särbehandla rika, kända och "viktiga".

För det är väl ingen som tror att det är så att alla har likhet inför lagen? I så fall: Godmorgon, välkommen till verkligheten! En viss förståelse för det gotländska beslutet kommer från en landshövding som varit ordförande i en näringslivsorganisation... Överraskande?

Kändiskalkon

Trött efter långt möte hamnar jag på vägkrog, med halvdålig sallad och Aftonbladet. Läser därstädes att Alex Schulman anser att Anders Lundins mellansnack är ett tortyr att titta på.

Nu har jag inte hört Anders Lundins mellansnack, men däremot sett tortyroffer så jag anar att Schulman lever i en liten värld. Alex Schulman - som gjort karriär på att vara elak, oförskämd och svinaktig - skriver att Alex Schulman tvingas, att mellan varje låt i Allsång på Skansen, ta del av ett samtal som stapplar, haltar och stockar sig så till den grad att Alex Schulman mår direkt dåligt i tv-soffan.

Det är tortyr att titta på, tortyr!!!!, utropar Alex Schulman och tycker synd om Alex Schulman som avslutar med att Alex Schulman "håller på att gå sönder som människa".

Jag har bara en sak att säga: Fortsätt så, Anders Lundin!! Fortsätt så!

Marknadskalkon:
Leksakstillverkaren Brio redovisar en förlust på över 70 miljoner kronor för andra kvartalet, vilket får leksaksproducenten att sucka:

"Konjunkturnedgången drabbar även babymarknaden. Konsumenter återanvänder babyprodukter till andra barnet", suckar fabrikanten och hoppas på bättre tider när leksaker används endast till ett barn."

Ja, det är ju för djävligt att vi inte dränker barn och barnbarn i leksaker så vi kan få igång sysselsättning, ekonomi och tillväxt.

Å andra sidan försöker man på Gotland få igång jobben genom att låta en viktig man få bygga en privat liten golfbana vid stranden, och ett lusthus likaså. Vem vet vad som kan ske i lusthuset? Nya barn kanske alstras där! Och har man råd med egen golfbana så har man nog råd med nya leksaker till de barn som därstädes alstrats. Om man nu inte drabbats av tortyr av att ha lyssnat på Anders Lundin förstås - och tappat lusten.

50 kommentarer:

  1. Förmodligen har du rätt om att det nog inte bara är Marianne S. som ger mannamån mot rika och inflytelserika människor. En rättvisande granskning av landshövdingar, kommunal- och landstingsråd, förvaltningschefer, jurister och liknande myndighetspersoner skulle naturligtvis ge helt förfärliga resultat. Alla tror att det inte finns korrumption i Sverige, och därför kan den frodas fritt med understundom rent sicilianska dimensioner.

    Vad gäller Marianne S, så hoppas jag att hon inte längre är medlem i partiet, och är hon det fortfarande så bör hon uteslutas. En avsättning från landshövdingeposten är heller inte fel. Dra igång en undersökning, och plocka bort hennes värsta kolleger samtidigt.

    Bara för att andra landshövdingar ger mannamån ska inte ett före detta grönt språkrör ägna sig åt sådant. Är det faktiskt inte en av den gröna politikens mål att få bort korrumption?

    Grön, sur och anonym

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, människan är sig lik, överallt och i alla tider!

    SvaraRadera
  3. "En viss förståelse för det gotländska beslutet kommer från en landshövding som varit ordförande i en näringslivsorganisation... Överraskande?"

    Nej inte alls men det är ju just här problemet ligger! Landshövdingar, kommunalpolitiker osv verkar fullständigt och konsekvent skita i gällande lagar, både för sig själva och kanske framför allt rika företagsidkare? Vilka fördelar ger det Gotland att särbehandla rika och behandlignen av deras privata bostäder? Ett oerhört uppsving i städ- och trädgårdsbranchen?

    Tjänstemän i Sveriges kommuner blir konsekvent överköda av politiker när de försöker följa de lagar som finns bara för att politikerna verkar vara mer intresserade av att ligga näringtoppar till lags.

    Hoppas att ansvar för planering inom en mycket snar framtid försvinner från politikernas bord och blir en ren tjänstemannafråga.

    SvaraRadera
  4. De stora och rika känner ju varandra, de kanske rentav är med i samma Rotary, Siriusorden etc etc

    SvaraRadera
  5. men hallå Christoffer...så tjänstemän kan inte bli korrupta??? Kanske kan de jobba för ett bättre betalt jobb inom näringslivet?
    jag tycker vi har ett ganska bra system där tjänstemän och politiker (medborgarnas representanter) håller koll på varandra. Ytterligare har vi en journalistkår som bevakar det hela.
    För övrigt är Marianne Samuelssons roll just nu tjänstemanna rollens och inte politikerns.
    Olle

    SvaraRadera
  6. Likhet inför lagen är en princip och inte ett rundningsmärke ute på sjön. Att det just sitter politiker som hövdingar på länstyrelser och inte fattar detta är nog inte en slump då själva personligheten för att passa som politiker är just att skaffa sig själv fördelar genom att ljuga och manipulera sig fram. Att man då ger andra fördelar faller sig helt naturligt då det är så det fungerar inom det politiska systemet.

    Sedan kan man raljera över förluster och förlorade jobb som du gör Birger när man sitter på ett elfenbenstorn med livslång försörjning av oss skattebetalare. Vi andra tycker inte som du för att vi måste jobba för att få mat på bordet och då är inte denna lågkonjunktur något kul.

    SvaraRadera
  7. Nils Dacke, bäste kommentator, vill bara säga till dig: Guud, ett sådant skitprat! Gör din demokratiska insats själv genom att bli politiker istället för att gnälla på andra. Det finns tusentals politiker i detta land som gör det som måste göras om vi skall upprätthålla någotsånär demokrati. Du, Nils, sitter verkligen i elfenbenstorn, lätt som en plätt!
    Monia

    SvaraRadera
  8. Det är en konst att vara satirker, det är svårt att balansera. Idag har du lyckats igen!

    SvaraRadera
  9. Såg just på textTV att kommunministern reagerat och kallat till sig Samuelsson för "samtal".
    Såg även hur en höjdare inom entreprenörskrået reagerat och försvarat Samuelsson. Som sagt "de stora hjälper varandra, men de små stjälper varandra"

    SvaraRadera
  10. Monia, bäste kommentator( ironi)vill bara säga till dig: Guuuud ett sådant skit prat!

    Nils Dacke har inte helt fel så vi tar det för en andra gång:

    "Att det just sitter politiker som hövdingar på länstyrelser och inte fattar detta är nog inte en slump då själva personligheten för att passa som politiker är just att skaffa sig själv fördelar genom att ljuga och manipulera sig fram. Att man då ger andra fördelar faller sig helt naturligt då det är så det fungerar inom det politiska systemet.

    Man får ett kvitto på det som ND skriver. Nu i lågkonjukturen så HÖJER politikerna sina löner när andra får sänka sina för att kunna behålla jobbet.
    Om de ens får behålla jobbet.

    Och så trakasserar de sjukskrivna & arbetslösa med att det finns inte pengar. Finns visst pengar men de är felfördelade.

    Birger Schlaug har varit inne på det tidigare med fördelningen.

    / Realist

    SvaraRadera
  11. Samuelsson var ett enkelt och, som Birger skriver, "jordnära" sjukvårdsbiträde utan någon särskilt utbildning när hon blev gräsrot i en utomparlamentarisk rörelse som kämpade för sin bygd mot planer på kärnkraftsavfall, blev senare politiker, slet anonymt i många år i mp med organisation och förvaltning för att ta steget upp och bli språkrör 1992 då Birger Schlaug blev återvald efter några års frånvaro.
    De två språkrören valdes i princip som par eftersom Schlaug ställde upp som kandidat endast under förutsättning att han inte blev vald tillsammans med Eva Goës. Goës och Schlaug hade varit språkrör under åren 1985-88 och hade mycket svårt att samverka. Paret Schlaug-Samuelsson fungerade alldeles förträffligt ihop då de tog tillbaka mp till riksdagen 1994, efter att mp (utan Schlaug vid rodret) åkt ur 1991.

    1998 började ett intimt samarbete mellan mp och s, i detta samarbete spelade Samuelsson och Schlaug helt olika roller. Samuelsson var den som skötte det sociala umgänget och de vänligare samtalen med s, medan Schlaug var den som agerade utåt och var den elaka i förhandlingarna. Schlaug har berättat att det var något av polissystemet, med en snäll och en elak förhandlare.

    Samuelsson avgick något år före Schlaug, som då fick Lotta Nilsson Hedström som sin partner. Samuelsson blev landshövding på Gotland, från mp gjorde man, enligt uppgift,försök att få regeringen att utse Schlaug istället men regeringen Persson ville ha en kvinna och mp stod på tur. Schlaug uppfattades dessutom som opålitlig.
    Besserwisser (mp)

    SvaraRadera
  12. @Anonym: Visst är det en berättigad kritik till oss som står utanför systemet ch kritiserar tt vi borde engagera oss istället men jag hävdar att SYSTEMET är fel dvs partier är organiserade som föreningar och för att komma upp sig i dessa föreningar och bli vald måste man ha stöd och för att få stöd måste man skaffa support och för att skaffa support så gäller inte den bästa idekläckaren utan "you skratch my back and I skratch yours" principen. Detta gör att systemet bryter ner även den mest idealistiske personen eller stöter bort dom från början.

    Kvar blir dom som trivs med detta att mygla och manipulera. Glöm inte bort Göran Perssons favorit hobby att flytta GD's runt som schackpjäser.....

    SvaraRadera
  13. Käre Realist, visst är det praktiskt att köra en vända till med politikerföraktet. Till din upplysning: det är inte politikerna som höjer sina egna löner i riksdag och regering. Dessutom kanske du själv borde bli politiker in din kommun så du ser att de allra flesta politiker inte alls skor sig, har en ytterst blygsam summa för sitt arbete, många går med ekonomisk förlust men ser väl inte detta som ett problem eftersom de är engagerade. Sluta med politikerföraktet, ni som föraktar kan väl själva ta er i kragen och förbättra politikerstammen genom att ta på er uppdrag, göra slitet på bästa möjliga sätt. Ni som vet hur fina ni själva är. Miljöpartister och andra som startat partier är värda all respekt för de har inte bara suttit i tevesoffan och gnällt, de har lagt ner tid, arbete, pengar och en hel del mod för att göra något. Heder åt dem!

    SvaraRadera
  14. @Anonym 1: Nog är det så att Birger kanske har integritet och därför fick eller ville han inte bli landshövding vilket renderrar honom en extra stjärna.

    @Anonym 2: Fortfarande inte fattat? Om systemet är fel så använder jag min lagstadgade rätt att försöka förändra den genom de medel som finns, med ordet som vapen och jag kommer säkert att lyckas om 100 år ;)
    Feodalsystemet fick sitt första skott mot sig under franska revolutionen men det tog mer än 100 år för att avsättandet av regenter skulle ta fart i Europa och fortfarande finns rester av det kvar som tex. i Sverige. Att reformera det representativa demokratin i grunden är ett lååååångt projekt. så jag ta nog mitt ansvar trots allt och dessutom är jag som Groucho Marx ingen förening vill ha mig som medlem och de som vill , vill jag inte vara medlem i!

    SvaraRadera
  15. Dacke, gör som miljöpartister, krsitdemokrater, junipartister och andra - starta ett eget parti om du vet hur det skall gå till och misstror alla andra. Håller med Anonym 13:37! Heder åt de som tar på sig uppdrag och som inte är bekväma! Jag är tillräckligt gammal för att ha följt Birger Schlaug och andra som kämpat för miljöpartiet under alla år utanför riksdagen. Marianne Samuelsson var en av alla dessa slitvargar i sin kommun, Vårgårda. Det är mycket ledsamt det som hänt och det vore mycket ledsamt om hela minnesbilden efter Marianne skulle bli att hon var en landshövding som skilde på fint och vanligt folk.
    Monia

    SvaraRadera
  16. @monia: Still doesnt get it? Det är SYSTEMET som är fel och att då starta ett nytt parti är ju bara som att hälla mer bensin på brasan. Den representative demokratin behöver bytas ut mot något annat!

    SvaraRadera
  17. "Något annat"? Tjänstemannavälde? Diktatur? Folkomröstningar i allt? Vad????
    Monia

    SvaraRadera
  18. Politikerförakt är ett ord som politikerna uppfunnit.

    Det som du anonym 13:37 efterfrågar om har ND beskrivit i inlägget för dig, alltså 13:32.
    Där har vi en som är realist, Nils Dacke.

    Och det som ND beskriver i sitt inlägg 13:32 stämmer väl överens med vad Henrik Ibsen sagt för det är inte bara Elin Wägner som var klarsynt. Här vad Ibsen sagt citat:

    " Den mest farliga fienden bland oss till sanning & frihet är den överväldigande majoriteten"

    / Realist

    SvaraRadera
  19. @Monia och realist: Mitt grundförslag är att vi utnyttjar det fina system vi har med folkbildning och så lägger vi minst 2 miljarder på att alla är med och dels får en utbildning i demokrati och dess historia, etologi och då med speciell fokus på högre primater som schimpanser och homo sapiens ( den grälsjuka apan ) och att vi gemensamt mejslar fram ett nytt system.

    Att som idag låta en person göra en grundlagsutredning är inget annat än ett hån mot oss, folket.

    SvaraRadera
  20. Man kan ju se skillnaden mellan Birgers och Mariannes karriärer som 2 exempel på personer varav den ena gick oförstörd genom systemet och den andra bröts ner och kommer att spottas ut och bespottas så länge hon lever, typ Marjasin.

    Ett demokratiskt system måste givetvis inkludera även de eftertänksamma och inte bara de som tänker när dom pratar. Jag behöver väl inte nämna namn här, de finns i överflöd idag.

    SvaraRadera
  21. Nä, nu har vi väntat länge nog, varit hövliga och hummat till dina texter, låtsas som om det regnar. Nu kan vi inte hålla oss längre. Kort sagt, skriv något om din kompis Samuelsson. Ja, ja, vi lider med dig, men håll med om att detta är underhållning på extrem hög nivå. Miljöpartist som bryter mot de lagar hon själv instiftade etc etc.

    SvaraRadera
  22. Birger har ju skrivit om Marianne, robsten.

    SvaraRadera
  23. Jag säger bara det, vad jag gillar din humor och din ibland lite trötta reflektion över tillvaron och vad som blir till viktiga nyheter i pressen. Keep it up Schlaug för jag mår alltid bra av att läsa din blogg.
    Sickan

    SvaraRadera
  24. Hörde just att Samuelsson blivit anmäld till JO.
    En from förhoppning är nu att man ser över inte bara vad hon gjort utan även andra liknande fall, som säkert finns. Leve jämlikheten inför lagen. Fast det finns ju entreprenörhöjdare som gärna vill ha fördelar, tex den som gått ut och försvarat Samuelsson.
    Tanken går även osökt till den person som lämnade inspelningen till radion.Om denne är anställd på länsstyrelsen är väl alla befordringsmöjligheter borta.

    SvaraRadera
  25. Jag ser det nu.

    Men för fan Birger! Hon bröt mot de lagar hon själv varit med om att införa! Hon har varit språkrör för miljöpartiet och bryter mot strandskyddslagen på det mest flagranta sätt. Motivering fler företag, fast det var till en privat tomt det var frågan om.

    Har du inte mer att säga om detta så förlorar du i trovärdighet. Jag kan tänka mig vilka träffande och vassa repliker du skulle levererat om det vore någon annan än någon som varit språkrör tillsammans med dig. Kom igen nu!

    SvaraRadera
  26. Landshövdingen gjorde kanske inte skillnad på folk och folk i sitt tänkande, vad status anbelangar.

    Hon gjorde istället skillnad på folk som kunde ge arbetstillfällen, och folk som inte kunde det. Det är i och för sig lika illa. Man får inte åsidosätta lagen utan att ta konsekvensen.

    Men vi bör kanske ägna den redan slagna en mildhetens tanke, ty hon var nog en god människa i hjärtat.

    Eller hur Birger?

    SvaraRadera
  27. Hon drar faktiskt skam över miljöpartiet också. Ja ta mig fan hela miljörörelsen. Alla "ickemiljövänner" tänker -jasså, det är så de gör, miljömupparna, de är bara ute efter egna fördelar och skiter i miljön så fort det passar dem.

    Jag är såklart ingen Miljöpartist men jag månar om miljörörelsen. Den är inte behjälpt av detta, inte enligt min analys.

    SvaraRadera
  28. @Anonym
    Såfanheller! (om du inte är ironisk) jag är "pissed off" hade det varit en företagsbyggnad hade jag inte smält det, men haft en viss förståelse, men NU!!! Värre kan det inte bli!

    SvaraRadera
  29. Ja, Robsten, nog ligger hennes handling i en division, där Birgers blogg normalt kan vara skarp. Nu kanske han behöver lite tid att samla ihop sig...

    SvaraRadera
  30. Förutom Schlaug, så finns det åtminstone en till bloggskrivare, som framtonar visdom och samtidigt ödmjukhet, och det är Sercher.

    Besökte hans blogg nyligen och fann den vara grandios.

    Men varför kan inte denne kirurg skriva blogg lite oftare?

    SvaraRadera
  31. Svar Dom har drabbats av för politiker något så ovanligt som argumentnöd.
    Skall bli kul att se vad morgondagens inledning blir på denna blogg.

    SvaraRadera
  32. Men varför kan inte denne kirurg skriva blogg lite oftare?

    Svar: Han måste operera oxo.
    Sen tar det nog på krafterna
    att käfta med de som icke är
    visa bl.a de som har övertro
    på staten,rättssystemet,
    vetenskapen,m,m. Så kallade
    lärda.

    Eric Secher gillar ju taoismen, vilket betyder universums väg. Och han är inte ensam att göra det.

    Bra om fler får upp ögonen för det.

    Vi tar ett taoismiskt visdom apropå
    lärda.

    " Den vise är inte lärd, den lärde inte vis"

    Så sant som det är sagt

    / Realist

    SvaraRadera
  33. När man läser om Samulessonskan och hennes resa blir man rädd. Men...det är nog få som klarar resan, ja det är nog en svår konst och en utmaning att inte bli korrupt. Borde kanske läras ut till alla dem som ska göra karriär i politiken och annorstädes. Nej tacka vet jag våra gräsrotsnivåer, där är det nog säkrast att vara....

    SvaraRadera
  34. Vi skall inte unervisa i Tao, men jag tänker på två passande strofer ur Tao the ching vid de senaste händelserna om Samuelsson

    Håll fast vid den stora visionen
    och hela världen skall komma till dig
    kommer till dig och tar ingen skada
    den får trygghet och ro

    Din ära eller du själv- vad betyder mest?
    Du själv eller din rikedom -vad är värdefullast?
    Vinna eller förlora-vad är smärtsammast?
    Girighet är kostsam
    samlade rikedomar går förlorade
    Så, den som är förnöjsam blir aldrig förnedrad
    Den som vet när han skall hejda sig tar inte skada
    Han blir.

    När Lao Tzu skrev sista strofen här måste han ha tänkt på Samuelsson.

    SvaraRadera
  35. tallen men förhäver mig icke.

    Lika vis

    Sista chansen

    Mitt namn är Dynape.
    Tao Dynape.

    I begynnelsen var äventyrslusten.
    I begynnelsen var också vägen som kan vara hög och vis och ensam och nedbrytande. När motvinden får 55 miljarder per år så är det inte framåt du går, när du stretar på som Majestäten och tror att du är i täten och upptäcker att banan är snitslad i motsatt spår, mot vad du går. Frågan blir då, har jag som pensionär, när arbetsgivarens grepp har lossnat, så mycket förstånd och kraft kvar att jag kan skapa en grupp som i samlad trupp kan ta oss, med gemensamma krafter, över det gupp som vår civilsituation har skapat i Jordens, förövrigt harmoniska utveckling, och tillsammans skapa en väg.

    TAO

    SvaraRadera
  36. Det här fallet är i sakfrågan inte alls så solklart som många vill göra gällande, förmodligen utan att ha läst vare sig lag eller domar.

    Lagen och dess förarbeten är tyvärr inte alls så entydliga när det gäller strandskydd. Det skall bli intressanat att se hur åklagaren bedömer ärendet i sak.

    Det är inte heller så att en landshövding skall ta med sig sitt partis program till sitt jobb, man är inte politiker som landshövding utan tjänsteman med uppgift att vara statens förlängda arm i länet. Det är därför jag aldrig skulle klara av att vara landshövding - det är inte min roll och kan aldrig bli eftersom jag inte skulle kunna plädera för något som går emot min övertygelse.

    Det är inte heller så att man tar med sig sitt partiprogram när man blir landshövding, oavsett om man är moderat, sosse eller miljöpartist. En moderat landshövding skall inte gynna näringslviet bara för att hon/han vill det, en grön landshövding skall inte gynna strandskyddet bara därför att hon/han skulle vilja det.

    Problemet i det här fallet är att MS hävdat att "viktiga" personer skall bedömas på annat sätt än andra. Det strider mot allt som vi formellt är överens om i det här landet. Man bör inte ens uttala något sådnat i slutet sällskap. Trots att alla vet att det är just så det fungerar. Det är skillnad om man är rik eller fattig, utbildad eller outbildad, verbalt skicklig eller tystlåten, känd eller okänd. Man blir olika behandlad. Den som inte vet det lever inte i verkligheten. Är det något som gör mig förbannad så är det just detta: läkare, försäkringstjänstemän, bilförsäljare, jurister, politiker, murare och simlärare behandlar människor olika beronde på plånbok, ställning, kändisskap etc. Herregud, jag vet väl hur jag blev behandlad som simpel väderobservatör från bonnvischan och hur detta förändrades i takt med att jag varit med i teve. Och det gäller inom alla områden.

    Som nämdeman i Kammarrätten såg jag på nära håll hur outbildade personer med taskiga advokater hade betydligt sämre chans än verbala personer med snitsiga advokater.

    Av en landshövding borde man kräva inställningen att alla är lika inför lagen. Av personal på en arbetsplats borde man kräva att man inte spelar in samtal i hemlighet. Av direktörer borde man kräva att de inte ser sig som så mycket förmer att de anser sig ha rätt i att skita i de lagar som gäller andra. Av politiker borde man begära att man inte regelmässigt bryter mot gällande förordningar och motiverar detta med att man betalar straffavgifter, som parkeringsböter etc, med egna pengar och därmed har rätt att göra som man vill.

    SvaraRadera
  37. En mångkulturell JORD får inte finnas, får inte skapas. Vissa gömmer sig bakom TAO. Tao är inte dumt, men vägen till framtiden är vit och obeträdd!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  38. Och att världens världbild ifrågasättes.

    SvaraRadera
  39. DÄ Ä INTE LÄTTfre juli 31, 05:16:00 fm

    Den människoart som lever nu, har utrotat de människor som levde på jordens långsiktigt hållbara villkor.

    SvaraRadera
  40. Men, Robsten, inte är väl Samuelsson girig? Hon fick väl ingen favör av den rike mannen, bara för att gå hans ärenden? Hon hade väl sin vanliga lön?

    Eller?

    SvaraRadera
  41. Det talas om roller: Är man politiker så kan man tänka på ett sätt. Men om man är myndighetsutövare så kan man tänka på ett annat sätt.

    Ja, men i detta fall rör det sig ju om en och samma människa, Marianne Samuelsson!

    Inte ska hon väl ändra sig i själen bara för att hon fått ett speciellt jobb.

    SvaraRadera
  42. "Men, Robsten, inte är väl Samuelsson girig? Hon fick väl ingen favör av den rike mannen"

    Precis, jag tänkte faktiskt på det. jag kan dock inte ändra i gamla strofer efter eget skön, som vissa andra gjort här. dessutom kan hon ju ha suktat efter att sola sig i glansen av en mäktig och rik människa. Fast jag vet uppriktigt inte vad hon haft för bevekelsegrunder.

    "En mångkulturell JORD får inte finnas, får inte skapas. Vissa gömmer sig bakom TAO"

    Tvärtom, vi skall bevara vår mångkulturella jord och inte förstöra den.

    "Allt är inte vad det synes vara, humanisterna är i själva verket inhumna, de som förespråkar mångkultur förgör i själva verket detsamma"

    Tao te Thule

    SvaraRadera
  43. @Schlaug

    "Det här fallet är i sakfrågan inte alls så solklart som många vill göra gällande, förmodligen utan att ha läst vare sig lag eller domar.
    "

    Självklart har vi inte alla fakta på bordet. Jag brukar vara försiktig med fördömanden liknande detta. Men några saker verkar vara klara, trots allt. MS har gett tillstånd för strandskydd på oriktiga grunder, detta ÄR extra pinsamt om hon själv varit med och stiftat nuvarande skrivning i miljöbalken. Man kan inte gå rakt emot vad man tidigare stått för, varför skall då politiker överhuvudtaget bli landshövdingar? Kan inte vanliga medborager bli landshävdingar då?

    MS argumenterar ju att denne företagare fått tillståndet för att Gotland behöver företagare, INTE för att han enligt reglerna skall ha tillståndet, hur förklarar du det Schlaug?

    "Det är inte heller så att en landshövding skall ta med sig sitt partis program till sitt jobb,"

    Nä, det tror jag alla förstår. Men kan en landshövding vända allt den arbetat för tidigare ryggen fullständigt med trovärdighet? Det håller inte, det är som en moderat börjar höja skatterna och kommunalisera privata skolor för fulla muggar, eller tvärtom. Detta ökar politikerföraktet ytterligare, antingen du vill se det eller inte. det skall väl finnas en orsak till att man väljer ett visst parti? Förutom att göra karriär då.

    "Som nämdeman i Kammarrätten såg jag på nära håll hur outbildade personer med taskiga advokater hade betydligt sämre chans än verbala personer med snitsiga advokater."

    Ja, så kommer det tyvärr nog alltid att vara, vi kan inte åstadkomma ett fullständigt rättvist samhälle. Men har det verkligen med detta att göra? MS har faktiskt uttalat gett ett tillstånd till en person bara för att han är framgångsrik företagare. Det är MS som gjort det och hon är nog tämligen verbal eftersom hon varit språkrör tillsammans med dig Schlaug. Dessutom var det inte till en företagsbyggnad hon gav tillståndet till, utan till den här företagarens privatbostad med pooler och tennisbanor.

    Det ser väldigt illa ut det här.

    SvaraRadera
  44. Visst kan man tycka att det var taskigt att spela in i hemlighet. Men hur skulle saken annars kommit fram? Nu finns ju bevis som är svårt att komma undan och förhoppningsvis blir det en viss förbättring fortsättningsvis.
    Om jag hört rätt var det även så att den höjdare det gällde redan byggt sin tennisbana etc och av MS fick bygglov i efterhand. Därmed slapp vederbörande inte bara att riva ned utan även den sanktionsavgift som annars döms ut.
    Såg i ett TV-inslag en granne, vanlig pensionär, som ville göra en mindre grej men resolut fick avslag.
    Hur Samuelsson klarar sig rättsligt återstår att se men de i hennes position brukar komma genom det hela.
    Ta tex Maggie Mikaelsson, även hon vänster, som hjälpte höjdare att få extra tilldelning vid älgjakt, samt sedan själv frotterade sig med noblessen. Domstolen frikände för alltihop.

    SvaraRadera
  45. Du Birger skriver att du blivit annorlunda och bättre bemött sedan du blivit språkrör. Tack för denna rakryggade bekännelse.
    Vördnad mot de "stora" ligger på något sätt i ryggmärgen hos det svenska folket. Hur det är med dom som kommer hit med en annan kultur vet jag inte, men där verkar man inte ha speciell vördnad för tex polisen.
    Efter alla dessa "affärer" varav MS är en kanske gemene man och kvinna förstår att vi alla är bara människor och egentligen precis lika mycket värda.

    SvaraRadera
  46. Nej, Anonym 08:34, jag blev inte bättre behandlad när jag blev språkrör 1985. Tvärtom. då blev jag sämre behandlad på de flesta ställen, att vara rör för De gröna var på den tiden, då partiet inte satt i riksdagen, något ganska lågstående i de flesta "fina" människors ögon. Det var när det började gå bra i teve, och efter inträdde i riksdagen 1988, som det märktes att folk blev annorlunda...

    Till de som skrivit om miljöbalken, och dess förträfflighet som skulle skydda stränderna, så vill jag bara påpeka att jag tillhörde den lilla minoritet i mp:s riksdagsgrupp som, så rör jag var, ansåg att miljöbalken hade enorma brister, jag röstade emot den i riksdagsgruppen, ville lägga upp den på samma sätt som Staffan Westerlund och Uppsala universitet. Då hade den blivit bättre.

    Själva arbetet med balken följde de svenska principerna om konsensus, vilket döljer alltför mycket. Den idé jag stödde var att man först skulle låta naturvetare och forskare lägga fram en grund som talade om vad som krävdes för miljön, därefter skulle jurister slå fast hur detta skulle kunna förverkligas i en lagstiftning - först i tredje hand skulle politiker komma in och öppet göra de kompromisser man ansåg vara nödvändiga. Då, och först då, hade medborgarna fått se vilka värderingar hade, och vilka kompromisser man var villiga att göra. Nu maldes allt ner i ett enda stort internt utredningsarbete, av svensk modell. Där osynligheten härskar.

    SvaraRadera
  47. Det är bra argument du framför Birger om det inte vore så att hon är inspelad på band och detta faktum avgör ju saken för mig. Hon överträder på ett flagrant sätt sina befogenheter och att hon inte själv avgår frivilligt visar på en märklig personlighetsprofil som vi tyvärr ser alltför ofta bland maktmänniskor. Att du har integritet och inte vill kompromissa med dina övertygelser hedrar dig. Även om jag inte håller med dig i alla åsikter så borde det finnas fler Birgers i dagspolitiken.

    SvaraRadera
  48. Vi är inte lika inför lagen. Och precis som Birger skriver att den som inte VET det, lever INTE I VERKLIGHETEN.

    En lag eller förordning finns ju inte ifrån början utan den har ju kommit till av Människan, alltså ett påhitt. För det är precis var det är. Och den som inte förstår det lever heller inte i verkligheten.

    Nu när det här påhittet finns så får man utgå ifrån hur det VAR tänkt, alltså den officiella versionen. Och den är ATT VI ÄR LIKA INFÖR LAGEN. Det låter ju bra eller hur?

    Men vi är inte lika inför lagen. Utan när en myndighet/domstol utövar myndighetsutövning så tolkas lagar & förordningar.

    En lag eller förordning kan antingen följas eller brytas. Men etablissemanget(myndigheter, domstolar, politiker,m,m) vill få det till ett 3:e altenativ finns & det är att kringgå lagen eller förordningen. Och det är då vi kommer in på tolkningar/bedömningar.

    Om en som tillhör etablissemanget kringgår lagen eller förordningen så anser myndigheten/domstolen att den följts.

    Men om nån som inte tillhör etablissemanget gör idendiskt med det som etablissemanget gjorde med att kringgå lagen eller förordningen så heter det att man brutit emot den.

    Och det är det här som är problemet. De flesta förstår inte det här. Och den som inte förstår lever inte i verkligheten utan blir överkörd, ja om man nu inte tillhör etablissemanget förstås.

    Om vi ska vara lika inför lagen så innebär det att lagen eller förordningen antingen kan följas eller brytas. Inte kringgås!

    Man kan göra en enkel kontroll.

    Om man ställer frågan, har man brutit emot lagen/förordningen om man kringgått den? Ja blir svaret, eftersom man inte följt den.

    Om man då ställer frågan, har man följt lagen/förordningen med att kring gå den? Nej blir svaret på den frågan. Eftersom om man följt den så har man inte behövt kringgå den. Och har man inte följt lagen/förordningen så har man brutit emot den. Så enkelt är det.

    Vill man ändå envisas med att alla är lika inför lagen & att den kan kringgås. Så innebär det att alla kan kringgå lagen/förordningen. Och om alla kan kringgå den så finns det ingen lag/förordning & därmed så faller rättssystemet.
    Om man nu kan hävda att ett rättssytem finns?

    För som de sa när jag började inom rättsväsendet engång i tiden: Här skjuter vi inte med vapen. Här skjuter vi med ord!

    / Realist

    SvaraRadera
  49. Jordgubbe / Gummalör aug. 01, 12:38:00 fm

    Jorden får hopp och blir människojord, när majoriteten får ord för vår jord.

    SvaraRadera
  50. En bra sak med M.S:s tabbe : Hon skapade debatt om strandskydd och det kan ju faktiskt gynna oss som vill att strandskyddet ska bevaras. För egentligen så är ju inte det som sker på Gotland annorlunda än vad som sker överallt. Här i min kommun så bryter man mot detta, och de som får lov att använda de kommunala strandnära markerna och bygga bryggor är som vanligt de med kontakter och positioner. Så jag hoppas att vi en dag får säga "Tack" till Marianne.
    MVH
    EW

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.