söndag 21 juni 2009

Han sökte och fann Elin Wägner...

Var Elin Wägner särartsfeminist eller likhetsfeminist? Eller vadå? Under årens lopp har litteraturvetare, kvinnoforskare och andra haft uppfattningar i denna fråga.

Från vänster har man kritiserat henne för att vara särartsfeminist, och från höger har man ibland hävdat att hon är ett gott föredöme för just... särartsfeminister. Det känns mest som man använt henne i egna politiska syften.

Hur som: Peter Forsgren intervjuas här i Smålands Posten och den uppfattning han har överensstämmer helt med min uppfattning.

Förresten blir jag intervjuad här i samma ämne och i samma tidning.

Vadan dessa intervjuer? Jo, på Lilla Björka (Elin Wägners hem i Småland) har under pompa och ståt, med landshövding och allt, invigs en utställning från Möbelriket. Och någon särartsfeminist var Elin Wägner sannerligen inte - tvärtom ironiserade hon, vänligt men bestämt, över t ex Ellen Key som ansåg att kvinnors arbetsmarknad borde inskränkas till vård och omsorg - och möjligen som arkitekt till barnkammare...

12 kommentarer:

 1. Bra att hon inte var särartsfeminist, för det är sämsta sortens sexism.

  Anonym ekvalist

  SvaraRadera
 2. Hon var feminist rätt och slätt. Den som hävdar något annat har ju inte läst henne.

  Det är så meningslöst att hålla på och hugga upp feminismen i tusen olika inriktningar. Det är ju bara att bejaka patriarkatets centrala riktlinje: att söndra och härska.

  SvaraRadera
 3. Anonym 11:13 - nja, det är knappast patriarkatets företrädare som uppfunnit begrepp som särartsfeminist och likhetsfeminist. Elin Wägner var, som Birger och andra uttryckt, definitivt inte särartsfeminist, utan snarare pragmatisk feminist som aktar sig noga för att låta generna spela huvudrollen och som därmed skulle frånta männen den "naturliga" förmågan att vårda. Elin Wägner såg däremot att de erfarenheter man fått genom att bära ett barn, amma ett barn etc gav stora möjligheter till ökade förutsättningar att tänka mer vårdande och civiliserat. Hon talade också om "framtidens män" - de fanns enligt Wägner givetvis reda då - som bärare av liknande tankar. Särartsfeminister menar att det "moderliga" sitter i generna snarare än i kulturen och i de sociala sammanhangen. Ideologiskt kan man väl studera de gröna partiernas utveckling och se hur de "moderliga", i bemärkelsen vårdande av människor, djur och natur,utgjort grund för tänkandet.
  Mia

  SvaraRadera
 4. Vore det onaturligt ifall den, som burit barnet i sig, även skulle vara utrustad med känsla av ansvar för sin avkomma? Är det med andra ord, enligt feminismen, fult att hysa modersinstinkt?

  SvaraRadera
 5. Precis, Mia. Men jag menade inte att, det tämligen abstrakta, patriarkatet uppfunnit några begrepp över huvud taget. Men det lever ohotat vidare, alltmedan de som sitter på insikterna håller på och träter om vilken typ av feministisk inriktning som ska vara förhärskande eller vilken de själva vill tillhöra.

  För mig omfattar Wägner dem alla och pekar ut en riktning. Sedan kan man om man vill välja att belysa olika delar ur olika framträdande "feminismer" - vilket kan vara fruktbart för de redan upplysta. "Särartsfeminist" är ju naturligtvis ett sätt för motståndare att förminska något hotande, som är tillräckligt starkt för att skaka om dess bärande balkar. Vilket har funkat alldeles för länge och hållit folk borta från hennes verk. Tack och lov går det inte längre!

  Säger som Birger: Upp med böckerna ur källaren!

  SvaraRadera
 6. Mika, som verkar håller koll på allt, nu har du fått mig att två veckor i rad slå över till P4 - en kanal jag inte lyssnat på sedan sommarjobbstiden för ca 20 år sedan, då ett visst mått av tvång förelåg. Jag måste medge att programmet "Pop och politik" fångade mig direkt - ett lysande sätt att dryfta nutidshistoria och jag blir nog kvar programserien ut. Men: när 17 kommer Birger?

  Och vem är du egentligen som servar oss krävande lyssnare ideligen? Vore det inte dags för en presentation av Birgers stab snart?

  SvaraRadera
 7. oups.. krävande läsare, bör det ju rimligen vara, även om jag hör till dem som hoppas att vi nu allt oftare får vara lyssnare...

  SvaraRadera
 8. Hej Nina,
  jag sköter Birgers bokningar etc. och håller ett öga på hans blogg.

  SvaraRadera
 9. Vilken typ av feminist kan ha författat följande:

  "Det största hotet mot freden i dag är det oskyldiga ofödda barnets rop. För om en mor kan döda sitt eget barn i sitt eget sköte, hur mycket mer kan då inte du och jag döda varandra?"

  (Moder Teresa)

  SvaraRadera
 10. Tack Mika, men du vet inte vilket program han är med i, eller?

  Nina

  SvaraRadera
 11. Intervjun var gjord för serien i sin helhet, så vitt jag förstår, men säkert är i alla fall att Birger är med i den del som handlar om miljön.
  Mika

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.