fredag 27 mars 2009

Humor

Sitter på tåget och läser en morgonblaska. En annonsbilaga handlar om ideellt engagemang. Man har en expertpanel som uttalade sig. Bengt Westerberg ingår i denna. Som expert svarar han på frågan:

Vad ger det ideella engagemanget dig tillbaka på ett personligt plan?

Svar: Att arbeta för något man tror på känns meningsfullt... för mig har det alltid känts rätt att arbeta i ideella organisationer...

Som ordförande i Röda Korset, och vice ordförande i en sidoorganisation, har Bengt en lön på 822 000 kronor. Det är på något sätt stor humor. Tänkte faktiskt på den här - fråga mig inte varför - när jag läste intervjun med Bengt:
Men Bengt har trots allt en bit kvar till generalsekreteraren i Röda Korset. Han drar hem 1 086 129 kronor. Således totalt 1,9 miljoner till de två goda männen, plus sociala avgifter. Det krävs många strumpor, lotter och timmar med bössan för att få in de pengarna. Och som Bengt konstaterar: "Då känns det också rätt att arbeta för dem som har haft mindre tur...".

Det är stor humor.

13 kommentarer:

 1. månadslön eller årslön?
  ja, man vet ju aldrig nu för tiden...Det som är en förmögenhet för mig är ju bara snuspengar för många andra.
  Nisse

  SvaraRadera
 2. Det är vanligt att man i medierna inte nämner om det rör lön per månad eller lön per år. För dem är det kanske självklart att det är månadslön, som avses. För oss, med runt 8000 kr per månad efter skatt,
  känns det mer rimligt att de höga talen avser årslönen.

  SvaraRadera
 3. Vet någon hur det är med Rädda Barnens motsvarigheter?

  SvaraRadera
 4. Bra information. Den logiska följden av chefernas höga löner är givetvis att man i fortsättningen bojkottar organisationen. Den som skänker pengar till en organisation som RK, gör det för att stödja utsatta människor, och inte för att bidra till överbetalda ledares uppehälle. Chefslönen i en sådan organisation borde ligga i nivå med medborgarnas medellön. Då kunde man dessutom vara säker på att ledningen verkligen gjorde insats av ideella skäl.

  Den kritiske betraktaren

  SvaraRadera
 5. Rädda Barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka tjänar en miljon kronor. SOS-barnbyars generalsekreterare Elisabet Andersson får 847 000 kronor. Andersson har också möjlighet att gå i pension vid 62, och kostnaderna för hennes pensionsavsättningar var bara för det enskilda året 2006 543 000 kronor, enligt årsredovisningen.

  Allt per år.
  Mikke

  SvaraRadera
 6. Generalsekreteraren i Rädda Barnen, Elisabeth Dahlin, har en månadslön på 77 000 kronor. Ingen övertidersättning. Inga särskilda pensionsförmåner eller andra tillägg. Omfattas heller inte av lagen om anställningsskydd.

  SvaraRadera
 7. Jag sitter i miljöpartiets lokala styrelse och har inga arvoden och andra styrelseuppdrag och går på försörjningsstöd. Kan man kalla detta för "nollvisionen" så är jag glad att göra alla er andra nöjda och tackar för förtroendet.

  SvaraRadera
 8. Vad uträttar dessa högavlönade människor rent konkret? De måste jobba otroligt mycket för sådana löner, men det syns ju knappast på dem. Jag har en känsla som inte vill släppa: ju mindre uträttat, desto högre lön. De som sliter mest i samhället är lågavlönade och får därtill dålig pension, drabbas av sjukdomar och dör i förtid...

  SvaraRadera
 9. De sista månaderna har den ena otroliga lönen efter den andra presenterats i media. Lite skämmigt undrar jag "är det månads- eller årslön" för det är otroliga summor för arbetsinsatser som absolut inte kan vara värda detta. Ännu tråkigare är det att höra om Röda korsets löneavsättningar till sina chefer. Inte tusan vill jag att mina bidrag ska gynna dem.. Jag vill inte tappa fler illusioner om goda människor och rättvisa organisationer..
  Sickan

  SvaraRadera
 10. Det är återigen en uppvisning i "Kejsarens nya kläder" när personer som Westerberg el dyl. uttalar sig. De frågar sig aldrig vard de har för rätt till uttag utan springer bara med i flocken giriga direktörer. Det är länge sedan jag slutade ge till dessa stora organisationer likson gynna de vanliga bankerna. Det finns så bra alternativ tex Fristadsfonden, Ekobanken.
  /E

  SvaraRadera
 11. Man tror ju att vissa föreningar, typ Röda Korset, Rädda Barnen, och Amnesty uträttar nödvändigt arbete. Ja, det gör de faktiskt!

  Haken är bara, att deras ledare ligger högt högt upp på löneskalan, medan man längre ner i pyramiden sliter för den goda sakens skull, utan tanke på ersättning. Om man nu skulle gå ur dessa föreningar i protest, ja då kommer en massa människor i kläm, och vem vill det?

  Det hela påminner om en gisslansituation: Går du ur RK, RB etc., ja då svälter barn ihjäl. Vem vill ha det på sitt samvete?

  Alltså utnyttjar generalsekreterarna läget till sin favör, eller?

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 12. ...för att inte säga galghumor....

  SvaraRadera
 13. Huvudet på spiken eller om det är tvärtom spiken in i huvudet. På något sätt lyckas dom alltid bevisa sin totala girighet och avsaknad av distans till sig själva.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.