lördag 24 januari 2009

Dum, dummare, dummast...

... eller smart, smartare, smartast? Gränsen mellan dåre och geni kan ibland ligga i betraktarens öga.

Vad som är kreativt och vad som är totalt korkat kan vara svävande.

Här har den politiska eliten ägnat tid, kraft och engagemang på att få bygga ett rött hus med vita knutar på månen...

Anförda av miljöpartiets tidigare partisekreterare, och kanske blivande språkrör...

Skratta? Gråta? Värt en halv miljard? Och mössan på Svegfors, som återfinns som bild i reportaget, vad är den värd? Respekt? Ett garv?

Man kan i alla fall konstatera att det är pojkar, som åtminstone fysiskt vuxit ur puberteten, som drivit projektet. Hade kvinnor ens kommit på tanken att hålla på med något så fånigt? Om det nu är fånigt och inte genialt i vår tid förstås... Vilket kanske kan vara samma sak.

Förresten minns jag en kommentar av en journalist inför valet 1988: "Det är lättare att bygga ett hus på månen än för ett nytt parti att komma in i riksdagen...".


Här kommer några citat från Fokusartikeln:

"– Håkan är politiskt slug, i början så trodde ju folk att mötena skulle handla om miljöpartiets politik, och plötsligt satt de och snackade om ett hus på månen, det var ju rätt fräckt."

"Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin värvade Håkan själv, eftersom de var kompisar sedan partisekreterartiden. "

"– Han är eld och lågor, han vill att Harrys ska bli första restaurangen på månen."

"– Fan, här sitter jag och säljer koppar och ni sitter och säljer ett hus på månen. Det känns som jag är på fel sida av bordet."

"Svegfors drog också hela projektet för kronprinsessan Victoria och sen knöt de upp Christer Fuglesang, den svenske astronauten."

22 kommentarer:

  1. Det dräller av snillen i det här landet.Janne M. Göteborg

    SvaraRadera
  2. Det enda vi vet att vi har är tid , men vi vet också att den är begränsad. Är det något vi då bör göra är väl att använda den på bäst möjliga sätt. Att läsa om detta "hus på månen" projekt och veta att så många av de som har fått makten av oss, slösat så mycket av den dyrbara tiden till detta, det är för mig misshushållning. Detta är säkert bara ett i raden av exempel som visar varför det är lätt att misströsta om att det nu viktiga arbetet med att rädda planeten ska lyckas.

    SvaraRadera
  3. Ett snille här och ett snille där, stavarne kommer icke till.
    Dette slidlöpe blir icke av.
    Kravet på att kunne skape nått på jorens villkor er stort, men då må man först se de som hele jordens sak. När hele jorden sir det som ett lösning kan en ny jord, med lokale samfund på JORDENS villkor med mye stor sältillit framträda.
    Dtte är jordens pånyttfödelse med väldigt moraliske omsvängningar som följd.Jag ar int bra pa Norsk. Förlåt en Glytt fra jorla.

    SvaraRadera
  4. Den artikeln kan väl ändå inte vara sann? Har gubbarna verkligen ägnat sig åt det tramset? Artikeln kan inte vara seriöst skriven - och skulle den mot förmodan vara det, borde varenda gubbe i sällskapet omyndigförklaras och skiljas från sina tjänster. Samhället kan inte ha dessa mångalningar på lönelistan eller på inflytelseposter.

    SvaraRadera
  5. Ryssarna har i och för sig gamla missiler man brukar hyra ut till uppskjutningar för en billig peng när det gäller föreningar och universitet som har något rymd projekt.

    Men att skjuta upp ett rött hus på månen utan några vetenskapliga mål tycker jag verkar tossigt eller man ska kanske säga lekstuga om historien är sann.

    SvaraRadera
  6. Såna jävla idioter, enda förklaringen kan vara att konstnären och fd partisekreterare Håkan Wåhlstedt slagit vad om hur långt man an driva eliten i Sverige till att göra bort sig. Förmodligen är idén uppkommen under en glad kväll på krogen. Om inte har jag lagt min röst på mp för sista gången.

    SvaraRadera
  7. Ingenting att moralisera över. Att du ids engagera dig, Schlaug!

    SvaraRadera
  8. Moraliserar inte, engagerar mig inte heller.Bara betraktade innan frukost. Dessutom är Fokus vinkling intressant och artikeln, som vanligt, välskriven.

    SvaraRadera
  9. Det här är riktigt spännande. Alla söker vi mening och letar efter symboler. Inte svårt att förstå att man tänder på den här symbolen. Obama är än så länge mest en symbol - för hopp.
    Kommer osökt att tänka på Eric Ericson och hans tänkvärda Brev till samhället och Brev till till utlandet. Allvaret kan finnas där man minst anar det.

    SvaraRadera
  10. Birger,
    Bilden på Svegfors är min. Tyvärr glömde Fokus bildbyline. Under alla omständigheter får du inte lägga ut bilder utan upphosvmannens (tidning, fotograf)tilltstånd. Jag begär att du snarast tar bort den.
    Hälsningar
    Anders Lif
    www.anderslif.se

    SvaraRadera
  11. Hej Anders! Vi plockar bort bilden omedelbart. Trodde att vi varit tillräckligt noga som hänvisat flera gånger till att bilden varit med i Fokus reportage som vi hänvisat till.

    SvaraRadera
  12. Eftersom du, konstigt nog, inte verkar känna till det så vill jag informera om att man alltid måste ha upphovsrättsinnehavarens (fotografens) tillstånd för att få använda sig av en bild, om det inte är för enskilt bruk. Det gäller oavsett hur man har fått tag på bilden eller om man talar om var den kommer ifrån eller inte. Att publicera bild/bilder på sin blogg är inte enskilt bruk.

    SvaraRadera
  13. Om man inte kan sitta och idla i en norrländsk stuga, så kan man idla på månen.

    Himlakroppens förste bidragstagare.

    SvaraRadera
  14. Gunnar Johansson har formellt rätt, men i bloggar som inte kompletteras med sedvanlig reklam må man se på saken på annat sätt.
    Mike Z (fotograf)

    SvaraRadera
  15. Fantastiskt vad så många män, och kvinnor, i eliten kan engagera sig för något så larvigt, ytligt och barnsligt.

    SvaraRadera
  16. Vad exakt sägs i lagen om upphovsmannarätt?

    N

    SvaraRadera
  17. Vem innhar rättigheterna till bilder av Gustav Vasa, Bellman, Elin Wägner, Karl XVI Gustav, Birger Schlaug?

    Är dessa allmän egendom? Vad krävs i så fall för att de ska uppfattas så?

    SvaraRadera
  18. Intressant hur ämnet kan svänga.Nu handlar diskussionen plötsligt om upphovsrätt.

    SvaraRadera
  19. Det här med "äganderätt" är viktigare för somliga.
    I BS värld är det nog inte den heligaste av principer.(?)
    Inte i min heller. Säg något som är bättre bränsle till träta och konflikter. Det skulle vara religion då....

    SvaraRadera
  20. Har ofta haft en känsla av att många av de uppe i toppen svävar i det blå.

    Och har kanske inte haft helt fel i mina tankar ändå?

    SvaraRadera
  21. Jag saknar mina vänner på Jorden,
    skulle inte vi tillsammans skapa en Jord?
    RL

    SvaraRadera
  22. Gillar du Brev till Samhället måste du ju spana in "Anslaget - en bok med annorlunda annonser", lika kanonbra som Ericsons böcker, och samma kritiska sköna humor.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.