fredag 31 oktober 2008

Obama bäddar för Den Stora Besvikelsen

Nej, det var inte Putin. Inte Hitler. Inte en återuppväckt Mao heller.

Det var Barack Obama som på bästa sändningstid i trettio minuter lät folket ta del av sig i en propagandafilm av gammalt gott kommunistiskt märke - den gode ledaren som framtonar med stråkar i bakgrunden.

Personligen anser jag att det är vedervärdigt. Dessutom bygger det än mer upp förväntningar som Obama inte kommer att kunna leva upp till.

God retorik om förändring innebär risker. Särskilt när den går ut på att få lyssnaren att väva in sina egna drömmar i den där retoriken.

Barack Obama bäddar för Den Stora Besvikelsen.

Missförstå mig inte, jag ser hellre Barack Obama som president än McCain. Men jag tror att många av dem som lagt in sina egna drömmar i Obamas stora retorik om förändring kommer att bli grymt besvikna. Obama kommer inte att kunna leva upp till deras förhoppningar, förhoppningarna är för stora, de kommer att känna sig svikna. Svikna förhoppningar hade gällt även utan finanskris.


Vad detta kan leda till är förstås svårt att sia om. Men det kan ge näring åt känsla av hopplöshet, som så lätt omformas till våldsamma reaktioner. Politisk besvikelse, lågkonjunktur och klimatkris. Det är mycket som väntar amerikanerna…


Men besvikelsen kan också vara förlösande för t ex det gröna partiet, som i årets presidentval ställer upp med en radikal svart kvinna som presidentkandidat, Cynthia McKinney. Som verkligen är ett alternativ till demokrater och republikaner, som båda egentligen är oljesurplande krigspartier…


Skulle McCain vinna valet så lär besvikelse också växa hos unga väljare. Men det blir besvikelse av annan sort. McCain har inte satt drömmar i rörelse.

9 kommentarer:

 1. Birger! Tack för igår i Söderköping, ett inspirerande, allvarligt och humoristiskt anförande som fick oss alla att känna mod!
  SNF:are

  SvaraRadera
 2. Ja, och tänk vilken besvikelse undergångsmänniskorna omkring dig får uppleva när din svartsyn på tillvaron inte slår in!

  SvaraRadera
 3. Du som skrev 13.31 vill jag bara säga en enda sak till: Suck.

  SvaraRadera
 4. Har samma tankar om detta. Fast jag tror det gäller oavsett vem som vinner. Det första som kommer att hända är att alla val-löften glöms bort. I stället blir det budgetunderskottet och USA:s havererade ekonomi som kommer att uppta agendan. I stället för skattesänkningar blir det precis tvärtom.

  SvaraRadera
 5. Det viktiga med en obama-seger kanske inte är just att han blir vald utan hela den rörelse som kommer igång och som kanske kan förvandla USA till ett civiliserat land. McCain är bombaren som lever kvar i det kalla krigets epok medan Obama är någorlunda i takt med tiden och med en väldigt stor ungdomsgeneration. Visserligen vill Obama också bomba, men då kanske bloggosfären bombar honom till underkastelse?

  SvaraRadera
 6. Det är märkligt att ingen gjort denna analys tidigare, tror den är helt rätt, besvikelsen kan bli mycket stor med stora följder för det amerikanska samhället.
  BM-Arbåga

  SvaraRadera
 7. Det kanske kvittar, vem som vinner.
  Ni som hejar på Obama, vad säger ni, när han tillåter de första avrättningarna efter sitt trontillträde? För ansvaret ligger väl inte enbart hos guvernörerna.

  N.

  SvaraRadera
 8. http:www.expressen.se/Nyheter/1.1352468/dolph-lundgren-jag-vill-bli-en-svensk-arnold

  I Expresen: Får vise dig hjälpa Miljöpartiet i valrörelsen 2010? "Det är lite för snabbt inpå. Jag måste hinna organisera mig först"säger Dolph Lundgren.

  SvaraRadera
 9. Säga vad man vill om Obama, men att "leda världen" utan att ha haft ett riktigt chefsjobb innan är faktiskt ganska märkligt. Hur kunde det bli så?

  Det är ungeför som när George Bush blev president 2000 utan att varit utanför landet mer än en gång. Man får dåliga vibbar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.