måndag 6 oktober 2008

Böcker till salu

Miljöpartiet ska inte längre förorda att Sverige ska lämna EU. Mindre än hälften röstade, 55% av dessa följde partiledningens linje.

Förväntat, kan man nog säga. Partiet hade ju satts i en ohållbar situation om hela den reella partiledningen haft annan uppfattning än medlemmarna. Man har ju ju också legat lågt när det gäller kritik av Lissabonfördraget - hur skulle det sett ut om språkrören gått till storms mot det som kommer att vara det reella EU...?

Det lär finns böcker till salu på mp-kanslier. Även om författaren på senare tid betonat att han aldrig varit för visionen om EU-utträde. Riktigt bra böcker.




34 kommentarer:

  1. Hej då, mp. Tack för det som varit.

    SvaraRadera
  2. Spikarna i den gröna kistan har varit många, nu sattes den sista. Det var onödigt.
    Ledsen.

    SvaraRadera
  3. Inget att vara ledsen för!
    Se det som om politiker bara visar upp sitt rätta ansikte - det sker minsann inte för ofta!

    SvaraRadera
  4. Hå hå, det spelar ingen roll att ni flyr partiet. Mp-styret räknar kallt med att det kommer nya medlemmar och en ny väljarskara.
    Troligen räknar man rätt.

    Detta betyder att partiet byter väljarkår, innan de gamla Mp-väljarna hinner byta parti.

    Därför kan Mp mycket väl hålla ställningen i väljarmätningarna, ja kanske t.o.m. öka.

    N.

    SvaraRadera
  5. Blev ledsen när jag läste bloggen.
    Inte heller dessa politiker var alltså att lita på.

    SvaraRadera
  6. Ja, och Sd tackar för hjälpen med blå-gul rosett på maskrosbukett!

    SvaraRadera
  7. Detta öppnar upp för fanstastiska möjligheter för de Gröna. Vi kan nu koncentrera oss på politiken i den kommande valrörelsen till EU-parlamentet. Vi har redan ett försprång i o m vår halvårslånga interna debatt, vilket gett många av oss nya kunskaper i olika EU-frågor.

    De Gröna är steget före, vi vågar avgöra svåra frågor i beslutande omröstningar. Lösningen på det mesta är mer demokrati, såväl i partier som i parlament, och de Gröna lever som vi lär.

    En stor dag.

    SvaraRadera
  8. "Nog måste man vara både blind och döv för att inte se en viss inriktning på denna (EU:s) utveckling. (-) Därför måste den övergripande målsättningen för all EU-politik vara att Sverige skall ut ur EU..."
    Citat från Per Gahrton, hämtat på denna blogg som tog upp detta citat när PG sagt att han aldrig förordat utträde.

    SvaraRadera
  9. Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har skickligt förändrat hela partiet inom en mängd områden. Var ska vi ta vägen som uppskattade det "gamla" partiet. Jag läste Birger Schlaugs debattartikel i DN från 1988, häromdagen på denna bloggen, och jag kände hur modigt partiet var på den tiden och hur mycket man vågade. Nu är det ju nästan ingenting kvar utan mp liknar alla de andra utan att våga säga någonting som andra inte också säger.
    Ingrid

    SvaraRadera
  10. Tack!

    Nu är den här medlemsomröstningen avslutad. Jag vill tacka alla som bidragit till att denna omröstning har kunnat genomföras. Kampanjsamordnarna har på ett förträffligt sätt gjort ansträngningar som bidragit till god debatt och högt valdeltagande. 3641 medlemmar deltog i omröstningen vilket motsvarar 46,5 procent av de röstberättigade. Jag är stolt över att Miljöpartiets medlemmar är så pass aktiva och engagerade.

    Hurvida valdeltagandet är bra eller inte är svårt att säga. Det vi gjort är något unikt. Inget annat parti har det senaste decenniet medlemsomröstat. Vi har vågat och många deltog. I januari har vi en ny medlemsomröstning som ska fastställa listan till i EU-valet. Kan vi lyckas få ännu högre deltagande då?

    Som givet i omröstningar finns vinnare och förlorare. Vi har alla nu ett stort ansvar för att den tudelning som finns i partiet kring EU-frågan, och som synliggjorts i denna omröstning, inte leder till minskat grönt engagemang.

    Visst ska vi både fira och sörja en stund, men snart nog drar EU-valrörelsen igång. Vi vet att väljarna förväntar sig mycket av oss i Miljöpartiet. Vi ska vara pådrivande för ökat miljöansvar, minskad klåfingrighet från EU-byråkratin; större fokus på mänskliga rättigheter och en solidarisk handelspolitik.

    Den här medlemsomröstningen har visat att vår kampanjförmåga är stor. Nu är det upp till oss om vi ska låta den få full kraft genom att i EU-valrörelsen förenas under en politisk plattform antagen av kongressen.

    Det är min övertygelse att klimatfrågan, stor medlemsaktivitet och grön glöd kan locka många väljare i EU-parlamentsvalet den 7 juni 2009.


    Varma hälsningar
    Magnus Johansson
    Sammankallande Partistyrelsen

    SvaraRadera
  11. Jag tror att miljöpartiet på sikt vinner på detta. Ett nej till EU sätter partiet i samma balja som Sd.

    SvaraRadera
  12. Hej

    Magnus Johansson (mp) verkar vara anställd av miljöpartiet. Han strävar efter karriär i partiet. Det vore bra om vissa anställda i partiet skaffade sig ett arbete utanför politiken och inte ser politiken som sin försörjning. Jhansson, Wetterstrand, Eriksson mfl driver miljöpartiet till att bli socialdemokraternas miljöförbund.

    Robban

    SvaraRadera
  13. Jag gratulerar Mp!

    Starkt och modigt gjort, både för processen med medlemsomröstning - interndemokrati som inspirerar - och för att partiets politik nu stämmer bättre överens med partiprogrammet.

    Självklart tappar man kanske vissa medlemmar men jag tror också att det ökar partiets dragningskraft. Det gör det åtminstone för mig!

    Lars Friberg
    Doktorand, Berlin

    SvaraRadera
  14. Hej

    Hade det varit ngn annan medlemsomröstning så hade Johansson, Eriksson, Wetteratrand tyckt att det var ett lågt deltagande? Var finns debatten om EMU - det är väl bäst att miljöpartiet frågar (s) om de får för en sådan debatt.

    Sune

    SvaraRadera
  15. "Grön ungdom bytte imorse politik i EU-frågan, bara sådär, hipp som happ, rakt av. Miljöpartiets interna medlemsomröstning om EU-utträdet gav partiledningen luft under vingarna: 55% av miljöpartisterna anser numera att kravet på utträde ska slopas. Som medlem i Grön ungdom är man visserligen också miljöpartist, men ungdomsförbundet genomförde inga interna debatter, presenterade inga förberedande diskussionsunderlag, tog inga medlemsbeslut på någon extrastämma, bestämde inget på något styrelsemöte. Man kan ifrågasätta demokratin i att driva ett sådant förbund."

    SvaraRadera
  16. Sune.
    Huruvida Mp bör få föra en debatt om EMU, bör partiet helt riktigt fråga Sahlin om. Hon är klok. Hon vet.

    För det är just sammanhållningen med framförallt (s) som kan betyda något vid nästa val. Då hoppas givetvis arbetarrörelsen kunna ta över regeringsmakten.

    SvaraRadera
  17. Hej

    Nu tycker (mp) som (s) även i denna fråga. Det går snart inte att skilja partierna åt.

    Sivan

    SvaraRadera
  18. Hej då, partiet. Vi ses inte imorgon.
    Roger

    SvaraRadera
  19. Skulle Magnus Johansson kunna berätta vad som idag, inte i partiprogram utan i realpolitiken, skiljer mp från s?
    Det enda jag hittar när jag söker på nyhetssajterna är att mp kämpar för friskolor ägda av religiösa samfund och transnationella bolag. Det är ingen kioskvältare.

    SvaraRadera
  20. Skillnaden är guskelov inte stor. Det är så himla viktigt, att dra åt samma håll, om man ska erövra makten och föra landet framåt. Även skillnaden (s) och (m) är nästan obefintlig. Det rör sig om nyanser. Båda företräder industrialismen och storskaligheten, vilket vi ska vara tacksamma för.

    SvaraRadera
  21. Till Hasse bildoktor

    Vad skiljer s och mp realpolitiskt idag. Jag radar upp de frågor som jag tycker är viktigast och tydligast:

    Lissabonfördraget
    Mp vill ha folkomröstning och kommer rösta nej i riksdagen.
    S vägrar folkomröstning och tänker rösta ja i riksdagen.

    Infrastruktur
    Mp vill stoppa motorvägsutbyggnad och använda trängselavgifter i alla storstäder för att få resurser att satsa på kollektivtrafik.
    S vill bygga flera motorvägar, bland annat Förbifart Stockholm och går med på att använda intäkter från trängselavgifter till motorvägsbyggen.

    Synen på bilismen.
    * Mp anser att bilen i sig är många gånger ett ineffektivt sätt att transportera sig. Det tar utrymme, energi och innebär trafikskador.
    * S säger att massbilismen är okej bara bilarna drivs på bra bränsle och görs säkra.

    Arbetstid.
    Mp vill i flera kommuner förkorta arbetstiden för kommunanställda. I riksdagen föreslår vi att föräldrar ska kunna jobba deltid och få ersättning.
    S har aktivt motarbetat arbetstidsförkortning och deras kvinnoförbund har släppt kravet.

    Kärnkraft.
    *Mp vill avveckla kärnkraften genom att öka kostnaderna för kärnkraftsbolagen. Under kommande mandatperiod ska kärnkraftsreaktorer stängas. Inga effekthöjningar ska tillåtas.
    * S stängde Barsebäck för de lovat Danskarna det och gjorde det dessutom på ett extremt dyrt sätt så att folkompinionen svängde. S är för effekthöjningar och säger inte att de vill stänga några reaktorer nästa period.

    Vapenexport.
    *Mp kräver hårdare regler och på sikt ett stopp på all vapenexport. Vi anser att fler vapen leder till fler krig och krigsoffer. Vi vill avbryta jas-projektet.
    *S såg från början vapenproduktion som en garant för neutralitet. Nu är det dock arbetstillfällen som väger tyngst. Som exportör av vapen kan man inte vara neutral vilket s hycklar om. S tycker det är bättre att Sverige säljer vapen än att någon annat land gör det. S vill fortsätta utveckla och sälja JAS-plan.

    Jag kan rada upp fler... Det viktiga är att samtidigt som vi är pragmatiska (nedsplipade, gråa, tråkiga, etablerade etc) och gör små framsteg så behöver vi fortsätta att utveckla den gröna politiken kopplat till ideologin. Det är inte lätt men nödvändigt.

    Magnus Johansson
    Partistyrelsen

    SvaraRadera
  22. Bra, då finns det lite att kompromissa om, dvs ge och ta. (s) blir inte särskilt upprört av dessa skiljaktigheter, tvärt om! Det finns nog dylika strömningar även inom (s). Huvudsaken är, att (mp) bara röstar emot (s), i ting, där detta spelar mindre roll. (mp) måste akta sig för att ha åsikter som kunde stjälpa samarbetet med (s). För i så fall kunde ju regeringstaburetterna ryka. Fy då!

    SvaraRadera
  23. Förlåt en fråga, men varför finns miljöpartiet?? Ett helt onödigt parti enligt mig.

    SvaraRadera
  24. "Mp vill avveckla kärnkraften"

    Se där, vilken idioti! Hoppas man trillar ur riksdagen 2010.

    SvaraRadera
  25. Medlemsomröstningen visar att miljöpartiet är det mest demokratiska riksdagspartiet i Sverige. Detta säger jag som borgerlig väljare. Synd bara att mp har bundit upp sig så hårt för sossedemokraterna... t.o.m. svikande "liberaler" är bättre än socialdemokraterna (för att inte tala om vänsterpartiet).


    För övrigt ville redan en majoritet av partiets väljare att Sverige skulle vara kvar i EU. Väljarförlust lär knappast ske. Mp kommer snarare att hoppa upp 1-2% i stödet hos befolkningen.

    SvaraRadera
  26. Tack för svar, Magnus, men jag saknar mp i den debatt som borde handla om ett grönt systemskifte, minns att vi talade om det tidigare. Det finns ett drag av feghet i det man säger till väljarna, det är inte så bra att mp gör som de gör i t ex arbetstidsfrågan, där ju till och med du skriver att ni inte driver frågan om generellt sänkt arbetstid. Kärnkraften och energifrågorna tycker jag lyser med sin frånvaro också.

    SvaraRadera
  27. Hej

    Håkan Wåhlstedt värvade in Magnus Johansson - hoppas de får riktiga jobb och inte blir beroende av att försörja sig genom politiken. Det har blivit alldelses för många inom (mp) som fösörjer sig på politik, vilket innebär att partiet anpassar sig till etblissemanget.

    Rolle

    SvaraRadera
  28. Det är inte någon avgörande fråga, det där med utträde. Skall man träda ut kan man väl ta det beslutet senare. Men symboliskt är det dumt för mp därför att man inte längre kommer att uppfattas som mer EU-kritiskt än sossar eller Wijkman eller nåt.

    NU KOMMER EMELLERTID NÄSTA STEG: HUR SKALL PARTILEDNINGEN FÅ BORT DEN AV DENSAMME HATADE CARL SCHLYTER FRÅN FÖRSTAPLATSEN?

    ENDA SÄTTET ÄR ATT FÅ NÅGON KÄNDIS UTANFÖR PARTIET ATT STÄLLA UPP, TYP MIKAEL KARLSSON ELLER SVANTA AXELSSON FRÅN SNF SOM SÄKERT ÄR SUGNA PÅ EN VÄLBETALD PLATS I EU-PARLAMENTET.

    OM MP-LEDNINGEN LANSERAR NÅGON SÅDAN SÅ VISAR MAN ATT MAN TOTALT HAR TAPPAT INTRESSE FÖR DET SOM TJATAS PÅ DENNA BLOGG: GRÖN IDEOLOGI SOM HAR EN HELHETSSYN PÅ POLITIKEN.

    DET BÄSTA PARTIET KUNDE GÖRA VARA ATT LANSERA BIRGER SCHLAUG PÅ LISTAN ELLER LÅTA SCHLYTER SITTA KVAR.

    SvaraRadera
  29. Kära miljöpartister! Hej då!

    SvaraRadera
  30. Besättning och passagerare lämnar nu skeppet "Maskrosen".

    Men strax embarkeras det av en ny besättning och nya resenärer.

    Vart går den avgående gruppen? Någon som vet?

    SvaraRadera
  31. Vart de går? Bänken förstås!

    SvaraRadera
  32. Det är mycket tragiskt att miljöpartiet har gett upp!
    Anpassningsprocessen till de stendöda partierna har pågått i flera år och medlemsomröstningen nu om att ta bort kravet om utträde ur EU är ytterligare ett steg i samma riktning.

    Väldigt olycklig timing då det är JUST NU tiden har hunnit ikapp ett radikalt mp, som det ursprungligen var. Just nu, när den gamla ordningen håller på att störta samman, hade varit rätta tillfället att istället för att ta ett steg bakåt ta ett steg framåt och visa att det fortfarande finns hopp om en mänsklig värld. Det är ju väldigt enkelt egentligen, enda sättet att krångla till det är att acceptera att ekonomisternas förvridna världsbild är den sanna och som det gäller att anpassa sej efter.

    Nyckeln till lösningen ligger i att ändra på det som är grunden till hur samhället fungerar, den totala makt som bank- och finanseliten har genom att de har makten över skapandet av pengar i samhället.
    Ingen liten uppgift att ta itu med, vet inte om det överhuvud taget diskuterats i mp men i de gröna partierna i England och USA tas det upp.
    Stephen Zarlenga från American Monetary Institute, en tungviktare i ämnet, har hållit ett föredrag hos de gröna i USA som man kan ladda ner som powerpoint-fil från:
    www.monetary.org/greenpartytalk.html
    England: www.sustecweb.co.uk

    Det går inte att hitta en lösning inuti den bur vårt nuvarande monetära system utgör.
    Kan vi ta oss ur den ska det väl inte vara svårt att skapa en ekonomi som är till för människor och inte tvärtom. En ekonomi som klarar av att vi behåller planeten beboelig!

    SvaraRadera
  33. Anonym Sa:
    "Besättning och passagerare lämnar nu skeppet "Maskrosen". Vart går den avgående gruppen? Någon som vet?"

    jag tror en del går till partiet Enhet. Några till (V) men de flesta passiviseras.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.