onsdag 24 september 2008

Maria Larssons förlorade heder...

Nej, så heter den inte, Jan Troells nya film. Och den handlar inte om regeringens poltik. Filmen heter Maria Larssons eviga ögonblick. Den har premiär idag. Och den är bra.

Såg den på "galapremiären" häromdagen, i påsen som tillhör galapremiärer fanns bland annat två förpackningar av Erik Lallersteds såser, några påsar Polly och en engångskamera. Presentpåsar är ett måste på galapremiärer nuförtiden, har jag förstått.

Filmen hade klarat sig bra också utan påse.


Maria Larssons eviga ögonblick är en film i lugnt tempo, men med den rytm och intensitet som gör en bra film bra. Den är, som de flesta av Troells filmer, ett konstverk. Vilket man ju inte kan beskylla så många svenska filmer för.

Att det fnissades lite i salongen när Persbrandt dök upp på duken, må man ha förståelse för. Han är ju, vad han än spelar, ganska mycket Persbrandt. Ibland super han, ibland hotar han, ibland slåss han, oberäknelig är han, ibland känner man igen Gunvald - och innerst inne är han en osäker och snäll man som har svårt med mansrollen...

Han lär stärka sin "internationella profil" efter detta, sägs det. Säkert så. Internationellt är det ju ingen som fnissar åt igenkännandes korta komiska ögonblick.

Annars bör väl, om nu rätt skall vara rätt, en eventuell Oscarnominering gå till Maria Heiskanen. Faktiskt. Bättre än så är ju svårt att vara. Det är hon som spelar Maria Larsson, kvinnan/modern/hustrun/den efterlängtade som hittar delar av sitt liv i en kameras förmånga att fånga tiden.

Aftonbladet skriver: "Jan Troell suger in åskådaren med oförglömliga bilder." Ja, ungefär så är det.

Fånga tiden gör Jan Troell bättre än de flesta. Här har du ditt liv och Utvandrarna är ju exempel på det. Nu har han gjort det igen. Så vackert.

Se den om du kan, även om det innebär att du tvingas välja bort ett par nya skor, om du nu ändå har några som funkar. Galapremiärer, med Lallerstedts såser och Polly, är gratis. Orättvis är världen. Ungefär som i filmen.

14 kommentarer:

  1. Det finns en namne i regeringen. Minister Maria Larsson verkar vara en av de bättre av Alliansens förmågor.

    SvaraRadera
  2. Birger!
    Nu frångår du din linje. Utan ekonomisk tillväxt/utveckling hade du inte i dag kunnat se någon film överhuvud taget!
    Vad är det för hyckleri du sysslar med?

    SvaraRadera
  3. Peo. Birger har många gånger deklarerat att han inte är någon teknikfiende, tvärt om! Det han sysslar med är ju omständigheterna.

    Det går alltså, enligt den gröna idén, att vara teknisk, utan att sarga Moder Jord och de varelser som där bor.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  4. Hej

    Galapremiär - förstår varför du inte är med i miljöpartiet.

    Robban

    SvaraRadera
  5. Har"Gröna tankar" han aldrig funderat över GRÄNSDRAGNINGSPROBLEM??? Birger är en fiende till ekonomisk tillväxt - var drar han gränserna? Filmindustrin och allt som har att göra med film och foto är en del av tillväxten, företeelserna skadar dessutom miljön, som ALLTING annat.

    SvaraRadera
  6. Robban, du ger dig inte... man säger inte nej när man bli inbjuden till en premiär på en film skapad av någon man respekterar mer än de flesta. Det vore ganska oförskämt. Men vill du ha pollypåsen så ger mig din adress så skickar jag den...:-)

    Peo: Suck, du tycks tolka in dina egna fördomar i vad jag skriver... Eller? Mig veterligen har varken jag, eller någon annan, ifrågasatt ekonomiskt tillväxt upp till den goda materiella nivå där vi skulle kunna växla över den till mer fri tid, mer kultur och mer eftertanke. Ungefär som gamla goda liberaler, som t ex John Stuart Mill, ansåg. Peo, jag måste göra dig besviken då jag berättar att jag bor i ett hus, har en bil, äger en teve, några datorer och till och med en säng från Ikea. Tror du inte man kan vara kritisk till tillväxtmanin trots detta?

    SvaraRadera
  7. Mycket bra och vacker film, hoppas den klarar konkurrensen med alla skitfilmer.
    Lasse

    SvaraRadera
  8. Birger Schlaug skriver:
    ”Mig veterligen har varken jag, eller någon annan, ifrågasatt ekonomiskt tillväxt upp till den goda materiella nivå…”

    Ibland undrar jag om du spelar dum eller är dum.
    Du sitter här på din blogg och BESTÄMMER vid vilken nivå enskilda människor ska lägga sin materiella konsumtion!
    Vad har du för RÄTT att göra så?
    Vad som är ”god materiell nivå” får väl för tusan var och en av oss själva bestämma.
    Och inser du inte att ”god materiell nivå” inte är ett STATISKT begrepp utan ett DYNAMISKT?
    Ett begrepp vars innehåll ser olika ut i olika tider.
    Ska vi stoppa tiden och utvecklingen, eller vad?

    Ditt hus, din bil, din TV, dina datorer och din säng från IKEA – allt är ju ett resultat av en ekonomi som växer, som blir effektivare, bättre och miljövänligare år från år. Utan denna utveckling hade du suttit på bar backe, min gode herr Schlaug, eller levt ett mycket torftigt materiellt liv.

    Invändningar som dina mot den ekonomiska tillväxten kan resas vid vilken tidpunkt som helst i historien, men invändningarna är i alla tider alldeles galna. Redan under antiken varnade man för ”frosseriet”. Men det var ju just människors konsumtion som ledde fram till att även du så småningom fick de prylar du äger i dag, inklusive din BLOGG!

    Att skam- och skuldbelägga människors konsumtion är en odräglig sida hos dig. Var det därför du fick lämna partiet?

    SvaraRadera
  9. PEO borde sluta med sitt larv, karln (för det är en karl det kan jag ta gift på) vill inte lyssna. Mig veterligen är det ingen som bestämt någonting på denna blogg, förutom Peo som tycks vilja bestämma vad man får ha för åsikter. Birger, ett tips är att sluta svara den figuren, det är meningslöst.

    SvaraRadera
  10. Grrreenlines invändning är larvig. Det finns enligt min mening utrymme för kritik av Schlaugs skrivande på den här bloggen!

    SvaraRadera
  11. Man måste väl ändå skilja mellan å ena sidan tillväxt upp till en nivå, som de flesta av oss finner vara "rimlig folkhemsstandard", och å andra sidan "evig" tillväxt.

    Det sistnämnda kan nog jämföras med en människa som fortsätter växa efter 20-årsåldern. Det skulle klassas som sjukdom, och stoppmedicin skulle sättas in.

    När vi således lagt oss på en skaplig materiell nivå, då är det ÅTERVÄXTENS princip som må gälla, eller hur?

    Men på det s.k. andliga området, där kan det gott råda evig tillväxt. Här avses t.ex. empati, tonkonst, scenkonst, skaldekonst, bildkonst, pedagogik, didaktik, ingenjörskonst/uppfinningar, läkekonst. Fyll gärna på listan!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  12. Signaturen Gröna tankar har inte förstått någonting av PeO:s glänsande analys av Schlaugs tillväxtkritik. Ty vad är ”tillväxt upp till en nivå, som de flesta av oss finner vara rimlig folkhemsstandard"? PeO har redan påtalat det orimliga i att Schlaug sätter en alldeles egen och godtycklig gräns för tillväxten. PeO skrev nämligen:
    ”Du sitter här på din blogg och BESTÄMMER vid vilken nivå enskilda människor ska lägga sin materiella konsumtion!
    Vad har du för RÄTT att göra så?
    Vad som är ’god materiell nivå’ får väl för tusan var och en av oss själva bestämma.
    Och inser du inte att ’god materiell nivå’ inte är ett STATISKT begrepp utan ett DYNAMISKT?
    Ett begrepp vars innehåll ser olika ut i olika tider.”

    Nog kommer Schlaug att skaffa sig både ny TV och dator vad det lider, och kanske även ny säng, nytt hus och ny bil. Därmed skapas en ny ”folkhemsstandard” men på en högre nivå. Ekonomisk tillväxt helt enkelt!

    Ekonomisk tillväxt kan inte jämföras med att en 20-åring fortsätter växa. Den ekonomiska tillväxten innehåller så oändligt många aspekter som vi helt enkelt inte kan klara oss utan, inte minst kvalitets- och effektivitetsförbättringar och miljövinster. För mig får Schlaug gärna behålla sin gamla dator, gamla TV och gamla bil, men om 10-20 år kommer han då förmodligen att bli anklagad för dåligt hänsynstagande till miljön. Jag tror dock inte att han vill utsätta sig för det.

    När det sedan gäller andlig utveckling har jag sett lysande exempel på att denna går hand i hand med hög materiell standard. Fattigdom däremot framkallar ofta människans sämsta sidor.

    SvaraRadera
  13. Bättre grejer behöver väl inte vara detsamma som tillväxt.

    Nej till tillväxt. Ja till förbättringar och återväxt!

    SvaraRadera
  14. Anonym 07:46 skickas härmed på kurs :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.