fredag 16 maj 2008

Pacifist och kommunist ser borgare upp till...

Nelson Mandela och Mahatma Ghandi nämns oftast som svar på frågan vilka man beundrar. Så också i samtal med ett antal borgerliga tänkare, vid frukostbordet på hotellet.

Lustigt. Mandela var kommunist.

Ghandi var pacifist, så nära miljöpartist man kan komma.


Vad har strategerna i det borgerliga regeringslansliet att säga om detta?

Hur mår Fredrik? Har man inte misslyckats en del i marknadsföringen av borgerliga idéer när dylikt kan ske? Eller bär man på hemligheter inom sig?


12 kommentarer:

  1. Birger. Var Mandela verkligen kommunist, dvs medlem i ett slikt parti? K-begreppet kan ju också glida på en skala, där t.ex. även kristendomen kan sägas ha röda inslag (bl.a. "Bären varandras bördor"), eller hur?

    För övrigt påstås från vanligtvis välunderrättat håll, att Nelson Mandela läste antroposofi under fångenskapen, och att detta bidrog till hans styrka.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Oj, oj, oj, "Gröna tankar"...
    Vari ligger det "röda" i begreppet "bära varandras bördor"?
    Sådana här "utsträckningar" av begrepp och företeelser är ju livsfarliga. Bl a demoniserar man alla människor som bär andras bördor men som absolut inte vill beteckna sig som politiskt röda. Hela borgerligheten i princip görs omänsklig. Vettlöst!

    SvaraRadera
  3. Förmodligen handlar det om dålig självinsikt. Så länge målet är "full sysselsättning", medlet är tvång, och borgarna (och sossarna!) tror sig gå i de stora människovännernas fotspår kommer det att bestå. Tyvärr.

    SvaraRadera
  4. Var? Är Nelson Mandela inte kommunist längre?

    SvaraRadera
  5. Gröna tankar: Han var/är i alla fall medlem i ett parti som betecknat sig som/betecknar sig som kommunistiskt.

    nm: Vad vet man när till och med Ohly avskrivit sig epitetet...?

    SvaraRadera
  6. HALLÅ! JAG HÖRDE THOMAS IDEGARD DENNA MORGON I NYHETSPANELEN OCH DET HAN SA VAR RENT RASISTISKT! Han hävde ur sig samma sak om araber som nazisterna gjorde om judar på 40-talet. "Det är arabernas fel", fläker han ur sig. Schlaug reagerade snabbt men på tok för snällt, du borde skällt ut honom istället för att rädda honom genom att få honom att ta tillbaka genom att ändra sig till "arabstaterna".

    Det är precis det som Idergard fick ur sig som ligger hos så många i vårt land när det gäller Mellanöstern och islam. "Araber" har blivit skällsord, Idergard stod där naken iklädd bara sin rasistiska hållning.
    Tomas B.

    SvaraRadera
  7. Till Moderat så klart. Den kristna maningen "Bären varandras bördor!" sågs på en valaffisch från Socialdemokraterna eller möjligen Broderskapsrörelsen för många år sedan. Båda dessa räknas väl till de relativt röda. Korrigeringen från signaturen Moderat så klart är likväl befogad. De vänstra (röda) partierna har inte monopol på känslan för oegennyttan, altruismen. Även de högra (blå) har sådana inslag, fast de kan hylla devisen "Envar sin egen lyckas smed", vilket av de vänstra, med rätt eller orätt,
    nog ses som egoistiskt.

    Till Birger. Tack för kompletteringen!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  8. Inte nog med att Mandela var kommunist, han var terrorist också. Byggde bomber, vilket är anledningen till att blev inspärrad på Robben Island. Han står fortfarande på USA's terroristlistor.

    Å andra sidan kan man ju påstå att han lika gärna var motståndsman som terrorist...

    SvaraRadera
  9. Miljöpartiet förespråkar en massa statligt våld. Kan inte alls se det partiet som pacifistiskt.

    Pacifism är för övrigt en verkligt sjuk lära. Om man tex. ser en pedofil våldta ett lite barn så ska man alltså inte få ingripa med våld... befängt.

    Tänker man efter lite så inser att det finne en - och endast en - legitim användning av våld och det är för att hindra våld, dvs icke aggressionprincipen. Den princip som (ny)liberalismen grundar sig på.

    SvaraRadera
  10. Jag är trött på alla fack. kommunist, pacifist, borgare och nyliberal. Ett ständigt krig mellan olika fack. Stoppa den ena mannen där, den andre här. Svart och vitt.

    Allt blir så enkelt. Sedan kan man bygga en argumentation på det.
    En argumantation som leder var?

    Dagens bloggvärld bubblar av provokationer. Onödiga, överdrivna provokationer som endast syftar till att väcka känslor hos motparten. Många glömmer bort det viktiga.

    Fokusera på att LYSSNA, FÖRSTÅ och LÄRA. Tänk om Sveriges partier för kanske en vecka, totalt skulle avfokusera från att vilja få ut sitt budskap. Att istället försöka förstå varför andra tänker och fungerar som de gör.

    Att snöa in sig i ett hörn och skaffa sig motståndare är mycket enklare (och skönare) än att försöka förstå. Sluta upp med provokationer och kom med tänkvärda funderingar och lösningar.

    Jag är varken kommunist, pacifist eller borgare. Jag är som de flesta andra en mänsklig gråskala, en komplex varelse som ingen kan dela in i ett fack. Det kan man inte med
    varken Mandela eller Ghandi heller.

    SvaraRadera
  11. Svar till Rasmus

    Det bästa som skrivits på den här bloggen! Men vad skulle personer som Schlaug och hans kardinaler göra om de inte fick måla brett i svart och vitt?

    SvaraRadera
  12. Rasmus säger bra saker. Att ersätta debatten med samtalet, vore väl ett steg i rätt riktning.

    Gröna tankar

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.