fredag 27 juli 2007

Lars Lerin, DN och droger...

Utställning. Grafikens Hus i Mariefred. Lars Lerin. Så bra. Som alltid. Känns i magtrakten. Svårt liv, bra konst - är det så?

För övrigt är DN:s ledare idag ute och cyklar:

"I essän "Tour de France 2000" citerar den brittiske författaren Julian Barnes legenden Jacques Anquetil som vann touren fem gånger: "Man måste vara imbecill eller hycklare för att tro att en cyklist som tävlar 235 dagar om året kan hålla sig uppe utan droger." Samma resonemang kan naturligtvis föras om ett arrangemang där cyklisterna täcker 3 600 kilometer under tjugo etapper och med bara två dagars vila. Ingenting kan jämföras med denna gigantiska uppvisning i självplågeri.För att travestera Albert Engström: Tour de France kräver dessa droger."

Kanske borde DN:s ledarskribenter ägna sig mer åt sport och mindre åt politik? Även om ledaren avslutas på ett ben: när kapitalet nu reagerar mot dopningen och delvis drar sig tillbaka så kan det leda till att cykelsporten skärper sig. Man glömmer det andra benet: Det är när kapitalet kommer in i stora mängder som trycket på åkarna och stallen ökar, vilket gör frestelsen stor att ta till droger. Kapitalism och droger hör liksom ihop... Också.

7 kommentarer:

 1. Visst är väl Lerin fantastisk!

  SvaraRadera
 2. Där fick du till det i din avslutning av inlägget! Just så är det! Tolv poäng av tolv möjliga!

  //ninni

  SvaraRadera
 3. Aaaah! Schlaug är en Lerinvän! Inte bara skogsmulle således... Schlaug stiger i mina ögon ytterligare några steg.

  SvaraRadera
 4. Brukar gilla dina texter, men den där var bara tramsigt gubbradikal.

  Varianter av doping har alltid funnits inom all idrott. Redan de gamla grekerna... och så vidare.

  Sedan kan väl Herr Grön berätta hur idrotten ska organiseras framöver? Som en miljöpartistisk kongress kanske? Virriga deltagare som inte vet vilken gren de tävlar i och följdaktligen tar med en hoppstav till häckbanan? IOK kanske ska dyka upp framåt morgonen och ogiltigförklara resultaten eftersom en viss Lazslo har kuppat igenom ett beslut bland deltagarna om att segrar och förluster ska avskaffas varpå alla tävlande går i armkrok över mållinjen?

  Fortsätt gärna med fler roliga underfundiga texter, men lägg av med det skäggiga slentriangnället om kapitalism. Det är bara pinsamt.

  SvaraRadera
 5. Johan Ingerös inlägg är lite fånigt tycker jag. Det är väl inte något konstigt i att ju mer pengar som idrottsmännen kan tjäna på sin sport, ju fler blir frestelserna att fuska. Idrottsmän- och kvinnor är väl inte bättre än alla andra? Det är naturligtvis så att om kapitalet reagerar mot doping, som DN, skriver så innebär det en självsanering. Reagerar inte kapitalet fullt ut så innebär det att tyst stöd för doping. Vi kanske till slut måste inse att idrott på den här nivån är en form av teater, en cirkus, där alla medel är tillåtna. Min uppfattning är således att både DN och Schlaug har rätt i sina respektive analyser. Och Schlaug påstår ju inte att socialism skulle vara garanti för en idrott utan doping, tack och lov. Öststaterna var ju föregångare när det gäller fuskande.

  SvaraRadera
 6. Jag ska genast planera in ett besök i Mariefred. Tack för tipset!
  Jag ska inte cykla.
  Nelson

  SvaraRadera
 7. "Ju större sport, desto mer pengar och större ärelystnad", skriver DN.
  Jag tycker också att både du och DN har rätt, Birger.
  Men doping finns naturligtvis inom många andra sporter, varför kontrolleras inte de lika hårt som cykelsporten?

  En sak vet jag dock, alla denna doping inom elitsporten får mig att tro att sport på denna nivå endast är av ondo. Jag är väl ute och cyklar jag också antagligen, men det är nästan så att man hoppas att ens barn inte ska bli idrottare på elitnivå!

  Hälsning från ett land där cykeln är ett transportmedel älskat över alla andra, där en duktig cyklist höjs till skyarna och där invånarna sitter fastklistrade framför TVn och självplågeritävlingen Tour de France, som vi gjorde inför Stenmarks åk en gång i sporthistorien.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.