söndag 29 april 2007

Sluta avla statschefer - Victoria som president!

Hamnade i debatt om monarki contra republik igår. Och kan konstatera: det var lättare att försvara monarkin förr, när folket trodde att kungen var utsedd av Gud och att det kungliga blodet var ädlare än andra människors.

Förhoppningsvis har denna föreställning avklingat det senaste århundradet. Det borde således vara dags att avveckla monarkin.

Men tanken att någon avdankad politiker skulle bli president känns ganska olustig – att en pösig Göran Persson eller en arrogant Carl Bildt skulle ikläda sig rollen kan vara tillräckligt för att förtränga alla tunga argument mot ätten Bernadottes rätt av avla statschefer… Och nog kan både Perssons och Bildts barn vara lyckliga över att de har rätt att leva ett liv utom offentlighet – en rätt som inte ges till de barn som råkar födas ur en drottnings livmoder.

Att monarkin fortfarande har ett starkt grepp om människor är i mångt och mycket Victorias förtjänst. Vilket vi republikaner står oss slätt mot... Hon är trevlig och kompetent. Och verkar inte ha smittats av de fjantiga överklassfasoner som annars är vanliga kring hovet. Hon skulle bli en utmärkt president i den moderna republiken Sverige...

Självfallet skulle det kännas betydligt mer förtjänstfullt och värdigt för Victoria att söka och vinna ett val till statschef istället för att bara ärva befattningen p.g.a. att hon avlats av en kung och drottning. Att bli utsedd till framtida statschef redan i sin mors livmoder är ju vare sig värdigt eller speciellt förtjänstfullt.

I riksdagen vågar få av dem, som av olika skäl känner sig skyldiga att försvara monarkin, delta i debatten när de årliga motionerna om avveckling av monarkin kommer upp. Det krävs ganska grovt artilleri för att få upp dem… Jag har varit med om riksdagsdebatter (gå till anförande 119 och följande) där argumenten skalats av ett efter ett så att en desperat folkpartist, med rodnade kinder, till slut landade i att ”jag tycker om att ha ett kungahus".

Jo, det kan man ju tycka. Men är det så trevligt att vara kung? Men vilket rätt kräver vi att Victoria, i enlighet med grundlagens principer, skall föda fram en kommande statschef?

Personligen skulle jag helst vilja se att monarkin ersattes av en parlamentarisk republik där de formella uppgifter som tillkommer en statschef skalas av så mycket som möjligt och kvarvarande formalia sköts av riksdagens talman. Därmed avdramatiserar man hela frågan och slipper en dyrbar och uppslitande valkampanj i syfte att välja en president utan maktbefogenheter. Men ett sådant steg är långt – och svenska folket skulle förmodligen ogilla det. Debatten skulle handla om Ja eller Nej till Victoria. Därför är det lämpligt att föreslå att Victoria väljs till president.

Skulle hon ställa upp på det gjorde hon demokratin en stor tjänst – för vad vore naturligare på 2000-talet än att förpassa monarkin till museivärlden som en del av vår fördemokratiska historia, precis som adelsförläningar och halshuggning. Därför: Victoria som president!

4 kommentarer:

 1. Kungahuset är tradition, en viktig sådan i orostider! Tänk bara hur Konungen samlade oss alla efter Tsunamikatastrofen!

  SvaraRadera
 2. Du har visst glömt din historia. Victoria utsågs inte "i sin mors livmoder". Vi hade inte kvinnlig tronföljd på den tiden...

  SvaraRadera
 3. Varför inte införa roterande kungakrona? Jag läste något i SvD idag att Malaysia (eller ekvivalent land) hade nu bytt kung: Det finns ett knippe sultaner och de får äran att bli kung under 5 år var, enligt ett rullande schema.

  Detta i kombination med något lek-program på TV, typ "BingoLotto" vore ju grymt! Försäljningsargumentet "Köp en extra lott i kväll, vi lottar fram vår nästa kung! Dessutom dubbeljackpot på FärgFemman!" skulle ju bli oerhört festligt.

  (Kanske inte så festligt för rojalisterna, men vi republikaner skulle väl kunna dra lite på smilbanden)

  SvaraRadera
 4. Du glömde det värsta exemplet Birger, tänk dig Sahlin som president??? Vi behåller vår monark som sagt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.