fredag 5 juni 2020

Rörigt i soffa, politik och skog...

Möte i tevesoffa. Originalbild: Mats Knutson, SVT.
Tycker mig sett lodjur skymta i skogen. Svårt att spåra så här på sommaren, tassarna är mjuka och spillningen täcker dom över. Hjälp har jag i många år haft av en bok som Peter Eriksson var medförfattare till: Djurens spår och konsten att spåra.

Undrar om Peter anser sig ha hjälp av min bok när han skall fungera som statsråd och politiker...?
Jag skriver ju en del om hur politik inte bara är själva hantverket utan också opinionsbildning - och därmed "konsten att sätta spår". Nästan alla stora samhällsförändringar har skett genom opinionsbildning, allt från kvinnors kamp för rösträtt, via arbetarrörelsens kamp för semester och pensioner till den näringslivsstyrda motreaktionen mot löntagarfonderna som ledde till bildandet av nyliberala tankesmedjor som drev fram normalisering av idéer som riskkapitalbolag som skolägare, sänkta skatter på höga inkomster och andra nyliberala stråk. 

Lodjuren då? Så här års har ungarna lämnat modern. Men eftersom lon kan sträcka ut tårna rejält är det svårt att se om det är den stora modern eller en unge som lämnat spårantydningar i den mjuka leran norr om bergsknallen i skogen där korparna dominerar.

Originalbilden är tagen av Mats Knutson på SVT.