lördag 6 juni 2020

När godhet förvandlas till dess motsats

Flaggorna i byn hänger slappt i regnet. Nationaldagen tycks blyg. Och det är väl ett sundhetstecken.

Kan man säga att de demonstrationer som pågått senaste tiden vara så sunda? Ja, budskapet var det sannerligen inget fel på. Tvärtom. Mot rasism, diskriminering och polisvåld. För en god sak således. Ingen tvekan om det. Men jag ser likheter med den ohyggliga dokumentären "Att skydda ett barn" som nu finns på SVT play. Goda avsikter kan förvandlas till dess motsats.

Hur många smittades av corona19 under demonstrationen? Och hur många av dessa kommer i sin tur att smitta andra? Är det inte förakt mot den vårdpersonal som slitet i flera månader och som nu riskerar att få än fler sjuka att ta hand om? 

Att så uppenbart utsätta sig för risken att smittas är inte det att skita i de som får vänta på operationer - allt från höftleder till canceroperationer - för att sjukvården skall klara av covid19-patienter?


Var det kärlek som visades gentemot vårdpersonal och de som stått i kö månad efter månad för att få sin operation? Frågorna är många, svaren oklara.

Är det skälet att visa upp sin egen godhet som gör att omdömet försvinner och en del agerar så att andra riskerar att skadas? Eller är det bara så att en del inte fattat att människor dör, att människor får leva i ångest för inställda operationer, att vård- och omsorgspersonal snart inte orkar? Varför höll man inte avstånd, varför visade man inte respekt. Som här:


Är det enögdhet eller dumhet, egoism eller oförmåga att se följder av sitt agerande?
Dokumentären "Att rädda ett barn" visar på liknande förlopp - det goda som förvandlas till dess motsats. Se den! Inte för att peka finger på några av de inblandade utan för att förstå hur lätt det är att de goda uppsåtet spårar ur.

Här finns dokumentären: https://www.svtplay.se/dokument-inifran-att-radda-ett-barn