onsdag 6 mars 2019

Blandad glädje och förtret

Att vara politiker är förvisso inte det lättaste. Verkligen inte. Medierna kräver snabba svar, ställer ibland tendentiösa frågor allt efter hur tidsandan är - gäller inte minst invandring - samtidigt som dilemman står som spön i backen. Sedan finns det då de riksdagspolitiker - och avdankade politiker som i rollen som utredare - inte förmår betrakta sitt värv med minsta lilla utifrånperspektiv. Så kan vi börja:Senaste dagarna har en liberal riksdagsledamot fått bidrag från riksdagen för att hyra lägenhet från sin man... Det följer reglerna i och för sig, men ingen jäkel som tog beslut om reglerna kunde väl ana att någon skulle börja hyra från sin man eller hustru eller sambo.

Senaste dagarna har ett avdankat språkrör lyckats med konststycket att inte inse det medialt orimliga i att köpa på sig aktier i ett företag som rör sig i den härad där det hon utreder befinner sig.

Nej, utredningen hade inte blivit något annat än den blev - den var vare sig radikal eller överraskande - men värdet av aktierna skulle kunna stiga lite extra genom utredningens förslag. Möjligen långsökt eftersom ingenting var överraskande i utredningen, men medier tar inte hänsyn till sådant utan fokus sätts naturligtvis på frågan om jäv. Vad som slagit slint i Marias omdöme nu ställer jag mig frågande till. Men det är väl det där med avsaknaden av utanförperspektiv. Som jag tjatade om det, när jag var språkrör. Till vilken nytta...? Nu talas det om korruption. Så klart.

Sen har då kulturministern meddelat att hon är gravid. Hon är därmed lika skadlig för klimatet som jag är genom att också vara skyldig till tre barn vilket i sin tur  - om man får tro vad som skrivs på DN:s ledarsida - bör leda till flerbarnsskam. Med tanke på de klimatrelaterade utsläpp telningarna kommer att göra sig skyldiga till. Jag undviker i alla fall flygskam i år.
Så har då Partiet Vändpunkt lanserat sin lista inför EU-valet. Valter Mutt, Max Andersson och Diana Chibbani Blom - alla tre "avhoppade MP-politiker" - följer efter ettan som heter Kitty Ehn som presenteras som nationalekonom och "klimatkommunikatör". (Nej, det är inte jag som är ironisk). HÄR finns presskonferensen. Intressant. Tragikomiskt nog inte något jag inte hade kunnat säga som språkrör en gång i tiden. Speciellt gjorde det lite ont i hjärtat när man skulle förklara den största skillnaden mellan PV och MP: "Vi har en helhetssyn". Det var ju liksom det som var skälet till att MP en gång bildades, att vi hade en helhetssyn... Som försvann någonstans på vägen till nu.
Här finns hela listan.

Nobelpris i litteratur i år. Två stycken. Vilket ökar chansen att Ngũgĩ wa Thiong'o tilldelas det ena. Det var ju typiskt att en västerländsk kulturprofil skulle vara den som stoppade honom från att få det förra året... Europeisk kulturimperialism är ju sådan. Akademikommunikatören Horace får inte lägga förslag på pristagare.
Lite trist är att en riktig skitlåt, eller rättare sagt ett litet segment av en sådan, fastnat i skallen. Lite skämmigt faktiskt, men den sitter där den sitter. I do, I do, I do, du gör mig lycklig. Råkade höra den på radion, upplystes att den var med i Mello och ber om ursäkt för hur lättmanipulerad jag är av en sketen melodislinga. Hur får man bort den från skallen?? Men å andra sidan finns det de som har sämre smak. Vad sägs om de borgarkommunikatörer som lanserade denna valaffisch för de borgerliga på 50-talet?


Emmanuel Macron meddelar i DN hur vi alla skall tänka. Sällan har väl Jimmie Åkesson fått så fin draghjälp som när liberalpopulistkommunikatören Macron skriver om euron, gemensamt försvar och sin dröm om stormakten Europas förenta stater. Han meddelar att Europa hotas av de som utnyttjar missnöjet som uppstått av den förda politiken... Tanken att Europa hotas av den politik som gör att missnöjet växer har inte nått honom.
Visst är det komiskt att liberalismens nu fått sin egen superpopulist.
För övrigt kan konstateras att fotbollssäsongen har dragit igång. Kvartsfinal svenska cupen på söndag. Djurgården - Hammarby. Sorry, Bajen, men ni kom till kvarten i alla fall.

Mr Djurgården: Gösta Knivsta Sandberg, landslagsspelare i fotboll, ishockey och bandy. Järnkamin.