tisdag 13 mars 2018

Blå korn

SvD:s debattsida idag.

16 kommentarer:

 1. Ja, det borde få bli en av de viktigaste valfrågorna för alla partier.

  SvaraRadera
 2. Det kommer således en och annan snilleblixt även från M.
  / Gt

  SvaraRadera
 3. Birger, tack för dagens första skratt. "Blå korn" kan tydligen ha flera betydelser men verkar alltjämt påverka näringsbalansen på kort och lång sikt. :)

  SvaraRadera
 4. Men är inte kompetens ofta ett kodord för borgerliga åsikter? Även om skäggiga kufar låter som sfinxar & genier så anses de väl ändå aldrig ha den där rätta kompetensen. Fast man undrar ju ibland vad som skulle hända om en viss figur i ett visst parti hade åkt tillbaka i tiden 30-40 år (med tidsmaskin), skulle han då ens fått uppgiften att koka kaffe..?

  SvaraRadera
 5. För mig betyder kompetens också en stor portion sunt humanistiskt förnuft.

  SvaraRadera
 6. Vafalls? Min monokel trillar ur ögonhålan. Skulle Reinfeldt, som utnyttjat det "öppna hjärtats" retorik, inte vara kompetent nog, fastän han personifierar egennyttans gudibehagliga konsekvenser och numera blivit "rådgivare" för Bank of America som ägts av George "open society" Soros, som uppmuntrat en EU-politik som medfört skuldsättningen av våra kommuner och trevliga små gummibåts-resor i Medelhavet?

  -Moderater! Kalla tillbaka Reinfeldt för en runda ökad kommunskuld till! Vi måste berika Sverige med mer skuld på kreditkort utställda på svenska skattebetalare! Visthusboden är inte tom nog! Vi måste gnaga oss genom plankorna ut genom isoleringen innan det är kompetent nog!

  Skämt åt sido.

  Vad kul att du valt att ha ett kommentarsfält igen, Birger, vilket gör att du återigen står i bjärt kontrast till de lögnaktiga fulmediernas repressiva modell.

  SvaraRadera
 7. Jovisst behöver vi det. Men var finner vi dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreställ dig att du är riktigt riktigt inkompetent! Hur ska du då känna till att du är det? Man behöver exakt den insikt som man saknar för att inse sin egen inkompetens. Således gå tolerant, upplysande och metodiskt tillväga!

   Radera
 8. Jag skulle gärna se att man reducerar antal politiker och det inflytande de har över samhället. I Riksdagen t.ex. skulle det räcka med 99 st och sjukhus skulle kunna ägas privat istället för av landstingen.

  Det skulle öka chanserna till att få mer kompetent styrning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte risk för mer elitism då?
   Nyttja istället blockkedjetekniken till ett folkstyre där folkomröstning hålls i allehanda frågor.

   Radera
  2. Jag håller med om att det finns problem med den representativa demokratin. Politiker har t.ex incitament att ljuga/försköna så de kan bli återvalda och få ha kvar sitt jobb. Direktdemokrati kan där ha sina fördelar.

   Men när det gäller kompetens att styra den dagliga verksamheten, så tror jag inte alls på att beslut ska fattas genom omröstning. Det blir för byråkratiskt och dyrt att samla in och sprida information.

   Radera
  3. @Skatt är Stöld

   Bättre att göra som Nederländerna, d.v.s. ta bort 4%-spärren. De har inte haft Sveriges eller Tysklands problem att bilda majoritetsregeringar, vilket jag skulle vilja kalla för lyckat för Nederländerna. Att de utvecklats till ett skatteparadis, likt Sverige och Schweiz, är förmodligen p.g.a. fulmedierna, tror jag.

   Mer inslag av direktdemokrati och progressiv skatt är förmodligen en nödvändighet för ett mer upplyst, rättvist, jämställt, ekologiskt hållbart samhälle, men man bör nog göra det med viss balans, tror jag, som i Schweiz, och vara noga med säkerheten, inte införa e-demokrati, utan att vara mycket noga med verifierbarheten. Mer om den saken här: https://intelligentunion.wordpress.com/2010/12/21/what-is-a-dedicated-trusted-computer-voting-device/

   @Björn Johansson

   Enig. Fler folkomröstningar är förmodligen av godo, men det är, i min mening, viktigt att fulmedierna inte kan vilseleda folket dygnet runt utan att publicera dementier på dessa lögner. Detta gör inte dagens fulmedier. De ljuger, vilseleder och lägger locket på utan att folket vet om det. Det är varken hållbart eller demokratiskt.

   Radera
  4. "Bättre att göra som Nederländerna, d.v.s. ta bort 4%-spärren"

   Det var mer en anledning att jag valde 99 ledamöter :) Med så få ledamöter går det också som intresserad att hålla reda på alla och ställa dem till ansvar.

   "men man bör nog göra det med viss balans, tror jag, som i Schweiz,"

   Det som är bra med det Schweiziska systemet är att medborgarna har god insyn i budgetar, de skickas hem till medborgarna, och alla förslag måste vara finansierade och utredda. Det gör att man undviker populistiska förslag som 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön eller halvmesyrer som ska tolkas, som tex. svenska kärnkraftsomröstningen.

   Schweiz är också ett av Europas mest marknadsliberala länder. Det är ganska naturligt att man hamnar i liberala lösningar om man man har direktdemokrati. Säg att du vill ha X och någon annan ha vill Y. Istället för att bråka, så kan man sänka skatten och sen kan var och en köpa X eller Y på marknaden. Det är så medborgare normalt löser konflikter. Säg att man på jobbet ska gå och äta lunch, några vill ha sushi och några vill ha husmanskost. Ja, då delar man upp sig och väljer det man vill ha. Om man däremot har en ledare (politiker) så föreslår den ett lunchställe, kanske efter en omröstning, och sen måste alla gå dit.

   Radera
  5. Martin, vilja är fulmedierna enligt dig? InfoWars eller ETC?

   Radera
 9. Vad driver seriemördare till att skicka sina namn i kod-forn till tidningar eller att använda udda metoder som gör att det tydligt framgår att en viss person gjort det, nästan som när en konstnär signerar en tavla? Svar: narcissistisk arrogans & megalomani. Teorier finns om att de undermedvetet vill bli tagna av polisen till sist, så att världen får veta vilka de är (de anser sig ofta vara betydelsefulla personer).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.