torsdag 24 augusti 2017

MP-historia (14): Fegsamba...

Det här är delar av Ebbe Grön. Dom hängde med i valtåget under valrörelsen 1988 - ett chartrat SJ-tåg som for fram genom Sverige och öppnade sina dörrar så att miljöpartister kunde välla ut och inta städerna. Med samba. Och ibland, med gott humör, till en trumstinn variant av Älgarna demonstrerar...MP kom in i riksdagen. När riksdagen öppnade tågade de nyvalda gröna ledamöterna till riksdagshuset. Med sambaorkester. Men inte Ebbe Grön. De som nu bestämde ansåg att det skulle vara en städad och mer anpassad orkester.

Jag hade inte med saken att göra. Både Eva Goës och jag hade avgått som språkrör - vi var valda fram till valdagen (Språkrör fick inte vara riksdagsledamöter enligt våra stadgar). 

Jag ingick inte heller i riksdagsgruppen de första veckorna (i Sörmland krävdes fler röster än genomsnittet -  kom in som ersättare för Kjell Dahlström efter några veckor och var sedan kvar 15 månader medan Kjell byggde upp riksdagskansliet). 

Tillbaka till samban. Jag ansåg att beslutet att hyra in en städad och fånigt utklädd sambaorkester vara fegt och korkat.. Och skrev att med den fega inriktningen kommer partiet att åka ur riksdagen nästa val. Så skedde.

Vi kom in som första nya parti på 70 år. och åkte ur som första parti tre år senare. Så det blev inte så långvarig chockterapi för riksdagen... Per Gahrton hade åtta år tidigare skrivit om behovet av chockterapi.  

Nåja, MP blev det första parti som återkom också. Det inträffade1994, då hade jag fått förtroendet att vara rör precis som 1988 -  men det är en annan historia.