tisdag 20 oktober 2015

"Vad skulle du göra då, du som är en sån besserwisser...?"

Frågan i rubriken fick jag igår på ett tåg. Frågan äger sin relevans. Det är lätt att sitta vid köksbordet eller till och med i morronsoffan i teve och tycka sådär lite ansvarslöst... Medtrafikanten och jag pratade hela resan, och för min del gav jag följande svar på de frågor som dykt upp i de senaste dagarnas nyhetsflöde:

Ränteavdraget drabbar inte bara rika...
Ekot berättar att en eventuell avveckling av ränteavdrag inte bara slår mot de med höga inkomster utan även de med låga inkomster.

Mitt svar: Avdragsdjungeln, inklusive ränteavdraget, bör ersättas av ett höjt grundavdrag. Målet bör vara att man skall kunna leva på sin lön, då bör de första 120 000 kronorna bli skattefria. Det gynnar låginkomsttagare, gör skattesystemet tydligt, minskar såväl byråkrati som behov av kontrollsystem. Så därför: ställ om!

Flyktingmottagningen dränerar biståndet...
Ekot berättar att Stefan Löfven avser att ta alltmer pengar ur biståndsbudgeten till att bekosta flyktingmottagning inom landet. Vilket innebär att snart 40 procent av biståndet, avsett till de allra fattigaste, kommer att hamna i Sverige - inte minst i fickorna på de som hyr ut bostäder för fantasisummor. Biståndsorganisationer (och Hans Rosling) reagerar kraftigt. Mitt svar: Inför en temporär progressiv solidaritetsskatt på inkomster över genomsnittet för att minska dräneringen av biståndet.

Nyanlända kommer inte in på arbetsmarknaden...
"Enkla" jobb behöver skapas, säger politiker. Lägre ingångslöner, är borgarnas svar. Trots att lägre löner leder till att man inte kan leva på sin lön. Mitt svar: Höj grundavdraget, vilket innebär att man får lika mycket över netto även vid en lägre lön. Sänkt successivt arbetsgivaravgifterna, det vill säga avgiften på arbete, och inför en  produktionsskatt som inte tar hänsyn till om produktionen skett med hjälp av arbete, robotar eller annat teknik. Därmed blir "enkla" jobb billigare - dessutom: hantverk, kultur, reparation, omsorg och vård blir lägre beskattat medan materiell konsumtion och finansiella tjänster blir högre beskattad. Vi stimulerar ett mer ekologiskt och socialt hållbart samhälle.

Barnfattigdom ser ut att öka...
Höjt grundavdrag - som givetvis också omfattar inkomst av föräldraförsäkring etc - innebär ökad nettoinkomst för den som mest behöver det. Dessutom: barnbidraget skulle kunna, inom samma ekonomiska nettoram som idag, höjas och beskattas. Innebär att den som mest behöver det får mer, medan den som inte behöver det får mindre netto. (Barnbidraget bör betalas ut generellt av den enkla anledningen att det blir mindre byråkrati än om man skall ansöka om det). Inför vi framtiden ett system med basinkomst  - som utreds i flera länder just nu - så försvinner barnbidraget.

Prekariat växer fram...
Otrygga anställningar, svårighet att få hyreskontrakt etc skapar ett prekariat - som omfattar såväl arbetare som akademiker. Samtidigt ser vi hur arbetsmarknaden förändras så att allt fler kommer att växla mellan att ha arbete, att studera och att vara arbetslösa/fria från arbete. Människor får otryggare liv. Samtidigt leder robotiseringen och annan digital teknik till att kostnaderna för anställda minskas i relation till omsättningen - vilket gör att kapitalägarna gör vinsten. Svar: vi behöver göra om hela trygghetssystemet, ett första litet steg kan vara att låta en rejält höjd koldioxidskatt bekosta en basinkomst lika för alla medan vi följer andra länders försök med basinkomst och utreder hur vi själva skall göra.

Bensinskatten slår mot landsbygden....
Centerpartiets och journalisters paradgren... Höjd koldioxidskatt, som också leder till höjt bensinpris, kan finansiera en "basinkomst" som fördelas över landet.

Arbetslösheten ser ut att vara hög länge....
Och varför skulle den inte vara det? När man envisas med att behålla en lagfäst arbetstidsnorm på 40 timmar - det vill säga samma norm har gällt i snart ett halvt sekel trots all teknisk utveckling - så blir arbetslösheten hög. Vi måste sänka normalarbetstiden och stå för något som politiskt inkorrekt som att dela på jobben.

Tillväxten hackar...
Jo, så är det. Mer än så faktiskt: per capita kommer den att minska de närmaste åren. Vilket borde föranleda varenda politiker att ställa sig bakom en - såväl nationellt som internationellt bemannad - utredning på temat: "Bortom tillväxtsamhället - hur bygger vi system som inte är beroende av ekonomisk tillväxt."

Det där med hur pengar skapas börjar bli ett ämne för komiker...
Jo, tacka för det. Staten, genom riksbanken, har ensamrätt att ge ut sedlar och mynt. Men digitaliseringen gör att de flesta "pengar" är digitala - mer än 95 procent av dem faktiskt. Och dessa "skapas" av banker när vi lånar. Island utreder om detta är rimligt, om inte riksbanken bör ha ensamrätt oavsett som det handlar om sedlar, mynt eller digitala siffror... Vi i Sverige bör studera den isländska utredningen och göra en egen. Förutsättningslöst, men med ett litet elakt leende i mungipan med tanke på att bankernas ställning i samhället kanske kan reduceras till mer rimliga nivåer.

Om det här pratade vi, medtrafikanten och jag. Sen var tåget framme vid sin destination.

Allt du pratar om tar tid, meddelade medtrafikanten och reste sig.

Sant, sa jag. Därför bör vi börja nu, och åtminstone gröna politiker - som du! - borde drivit opinionsbildning länge, istället för att ha sjunkit in i den där förbannade dvalan som kallas "politisk realism". Som om omställningen som skedde genom arbetarrörelsens försorg ansågs realistisk av de som då makten hade!

Vi behöver nog ställa om system, strukturer och normer, sa min resenären som tinat upp. Ska det vara så svårt att förstå, avslutade hen innan vi steg av tåget. Och gav svar själv genom att suckande säga: Ja, tydligen... Vi drunknar i papper och skärmar och hinner liksom inte...

Titta för fan upp från papper och skärmar, sa jag. Var det dom du drömde om att begravas i när du begav dig in i politiken?

Nej, sa hen.
47 kommentarer:

 1. En grön politiker?
  Har vi fått de gröna politiker som vi förtjänar?

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Fred Lane, vi har de politiker som vi förtjänar. Varken mer eller mindre! Hade vi förtjänat bättre skulle det sett annorlunda ut. Kanske har vi som inte tror på slumpen lättare att förstå det...

   "Det är lätt att sitta vid köksbordet eller t.om. i morronsoffan i teve och tycka så där lite ansvarslöst...?" Nej vi vänder på det!
   ... Det är lätt att sitta i morronsoffan i teve eller t.om. vid köksbordet och tycka så där lite ansvarslöst...? De i morgonsoffan har ett större ansvar.

   De i morgonsoffan har varit politiker. Och har de inte förstått, att det inte är politiker, som lägger om systemen, så är de antingen omedvetna, eller så ljuger de för oss små människor, som sitter framför köksbordet eller hemma i soffan, framför vår lilla teve och tittar på de stora personerna, i vår lilla teve.

   Risken är att vår lilla teve exploderar av deras storhet. Samt att vi blir mindre och mindre och till sist inte syns. På bekostnad av att de blir större och större. Vi är om inte många, men allt fler som förstått det. Så vi ryter likt musen som röt. Men de stora bara skrattar.

   Fram för politisk realism? Drömma gröna drömmar, får vi göra på nätterna. Sedan när vi vaknat bör drömmarna omvandlas till realism. Det är det som våra politiker nu kämpar med. Och det går inte vidare bra. Och säg nu inte att jag gnäller och skyller på politikerna. Jag bara vände på resonemanget. Det är värre att gnälla i morronsoffan än hemma framför teven. Det kan få större konsekvenser. De som är ännu större kan snappa upp.

   Ang. att titta upp från pappren eller dataskärmen. Är inte politikers främsta uppgift att titta på direktiv från EU och göra dem till svensk lag? "En grön politiker?" En politiker som gör sitt jobb. Men det är kanske inte en grön politikers dröm. Fridolin säger nu gång på gång, inte minst till den drömmande Sjöstedt att han förenklar saker. Det har jag hört när jag satt framför min lilla tjockteve. Ja man försöker ju vara miljövänlig;) medans man krymper framför teven. Ändå hör jag hela tiden från politikerna du måste göra och vilja mer. Vafan tänker jag då, vill ni att alla ska vara osynliga till slut. Ja, ja fortsätt som nu då tänker jag också. Så har ni avvecklat inte bara oss utan även er själva.

   Tror det var Tage Danielsson denne kloke underbara man som berättade historien om den lilla människan framför sin lilla teve. Om jag minns rätt. Han sa att de kommer att resa sig. Och kasta ut teven.

   Lisbeth

   Radera
 2. Svaret är att kulturmarxismen förstör Sverige och utplånar svenskarna. MP är något av en liten kärna i denna förstörelse. Alla problem som BS radade upp är ju en följd av den kulturmarxistiska politik som som alla regeringar i större eller mindre utsträckning fört sedan Palme deklarerade att Sverige inte är svenskt utan multikulturelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej RB, var inte det där lite väl kategoriskt... Att vi har räntebidrag, skulle det vara en följd av "kulturmarxism"... Eller att vi har ett mycket begränsat grundavdrag... Och att trygghetssystemen alltmer kopplats till vilket jobb du har - "kulturmarxism" har nog inte ett dyft med det att göra. Och att prekariatet växer fram, skulle vara en följd av kulturmarxism finner jag rent dumdrygt.

   Palme deklarerade att Sverige inte är svenskt utan mångkulturellt, skriver du. Ja, historiskt sett är det nog så att mångkultur har varit svenskt. Har du förresten kollat dina egna rötter? Undrar om en sådan som Björn Söder eller Jimmie Åkesson skulle våga vara med i det där SVT-programmet där man spanar på vilka som varit tidigare i släktträden... Själv blev jag, till min synnerliga förvåning, i ett val till riksdagen den med invandrarbakgrund som fick flest personröster... Då hade jag ändå, bland många andra, skrivit en motion i riksdagen om värdet i att behålla fäbodar... Förmodligen är jag, trots fäbodarna, en sådan, som enligt RB, är med och "utplånar svenskarna" för jag har blandat min - på fädernas sida - tyskfransksicilianskmellanösternkafrikanska genuppsättning med en kvinna vars förfäder i några fler generationer levt och förökat sig i Sverige... om nu det räcker för att få betraktas som en av de svenskar som RB skriver håller på att utplånas.

   Radera
 3. Neoliberal Agendatis okt. 20, 12:06:00 em

  Ränteavdraget drabbar inte bara rika…
  Avskaffa ränteavdraget och skatt på kapitalinkomster, posterna är ungefär lika stora i statsbudgeten. Vi får mindre byråkrati, mer riskkapital och förbättrad resursallokering, pengar ackumuleras hos de som kan förvalta dem bäst. Det tjänar alla på.

  Flyktingmottagningen dränerar biståndet..
  Avskaffa såväl bistånd som pengar till flyktingmottagning. Sänk skatterna, så folk kan leva på sin lön,och ge ökat utrymme för privat välgörenhet. Statlig styrning av bistånd är extremt ineffektiv, vilket vi just nu ser exempel på.

  Nyanlända kommer inte in på arbetsmarknaden…
  Avskaffa bolagsskatten. så det finns mer pengar till expandera gamla företag och mer kapital för att skapa nya företag. Kan betalas genom privatiserad a-kassa och en bankskatt (då de inflaterar valutan och försvagar folks köpkraft). Utan kapital och bolagsskatt blir Sverige ett europeiskt skatteparadis. Se på Schweiz. 3% arbetslöshet, hög medellivslängd och höga löner. Det är dit vi ska sträva, inte mot Kuba.

  Man kan sänka arbetgivaravgifterna, men vad som verkligen behövs är en låglönemarknad, säg 50-75 kr/timme (gärna skattefritt). Vid dessa lönenivåerna finns nästintill oändligt med jobb. När folk har lärt sig språket, fått kontakter, gått kvällskurser, fått erfarenhet mm. så kan de växla upp till bättre löner. Som det är idag kommer de inte in, och kan därmed inte göra sig anställningsbar för mer avancerade jobb.

  SvaraRadera
 4. Pär Engström

  Jag har inget emot att du ibland framstår som en besserwisser för du vet ju en hel del.
  Dina lösningsförslag kan man alltid diskutera men att blunda för de problem du här nämner verkar oklokt.

  Att som RB försöka framlägga en orsakskedja mellan Palme och dagens Sverige, t.ex. vad gäller prekariatet, låter som ren spekulation. Så vitt jag vet hade Palme inget inflytande över Stobritaniens och USAs politik - för det är nämligen i dessa länder som prekariatet med osäkra anställningar började att sprida sig som ringar på vattnet.  SvaraRadera
 5. Det är skönt att Birger Schlaug med sina blandade rötter vill vara med och höja skatterna fast han slutat med politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, är det verkligen att höja skatter som är temat? Är det inte att bredda och förändra som är temat??

   Radera
  2. 01:08:00 em som i att bredda skattebasen så att skatterna sänks tänker du?

   Radera
 6. Nu vill regeringen höja pensionsåldern. Vi skulle - enligt ansvarig minister - ha arbetat för lite under vår aktiva tid. Jaha, då blir det väl till att besöka AF och adderas oss till den växande skara av arbetslösa ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill höja pensionsåldern av ett skäl: finansiering av socialförsäkringar sker genom avgifter på arbete - och skola, vård, omsorg finansieras av inkomstskatter.

   Därmed måste fler arbete längre för att upprätthålla välfärden. Alltihop bygger således på att det är skatt och avgifter på just arbete som skall finansiera det goda vi vill ha. Medan den digitala tekniken, robotar och annat finansierar inkomstökningar till de som äger kapital.

   Det är först när vi breddar skattebasen till att omfatta all produktion - oavsett om det är människa, robot eller hybrid - som vi kommer ur den fälla vi hamnat i.

   Radera
  2. Annars trodde man ju att det var här pensionsräddarna kom in?
   Inte utan att det verkar som om vi ska arbeta längre och billigare med högra skatter för att Magdalena A ska kunna få ihop sin budget?

   Radera
 7. Tack, Birger för att du tog upp hur "pengar" skapas" (än mer tack för att du satt " " runt ordet pengar då bankerna inga pengar "lånar ut"). Kan bara konstarea att du nu är ett troll liksom jag enligt "Neoliberal Agendat" - detta då alla som tar upp penningreformsfrågana är "troll", då enligt Neo, citat:

  " Själva spyr vi snart på penningreformfrågan och annat som dyker upp lika säkert som amen i kyrkan, trots att vi i stort delar uppfattning."

  Själv tycker jag du är modig som vågar beröra det ingen politiker vågar beröra. Tvärtemot vad Neo påstår är det en fråga det är närmast tyst om. Och Neo är själv påfallande tyst han med - han vill bara racka ned och få tyst på de som vill få upp frågan på den politiska dagordningen genom att ge dem epitet "troll".

  Tycker dina förslag var bra. Har bara ett tillägg. Jag vet att du är emot ett Nato-inträde och att du inte stöder USA:s alla krig som skapar flyktingströmmarna. Folk behöver gå emot USA imperialismen och den unipolära värld USA skapat..

  Något jag inte hade en aning om var att Anders Borg 2012, då han fortfarande var finansminister, höll ett anförande i hos en amerikansk tankesmedja i Washington. Borg sa, citat:

  "Ni krigar och vi får flyktingarna"

  Han tackade t.om USA för alla flyktingar. Han borde ha varit ursinnig och krävt att USA ska sluta med alla dessa krig som skapar förödelse och utsätter miljontals människor för extrem terror. Istället såg han bara de ekonomiska fördelarna Sverige fick med USA:s eviga skapande av flyktingar genom krig.

  Ovan är en extremt ovanlig kommentar där Borg faktiskt säger sanningen - annars ljuger politiker antingen genom att hylla USA eller genom tystnad (japp, man kan ljuga genom att vara tyst också - eller hur, Neo?).

  Att hitta västpolitiker som säger sanningen om vem som skapar alla krig och flyktingar är annars som att leta efter en nål i en höstack - en nyligen var Tjeckiens President. Vi måste sluta med denna ryggradslöshet. För sanningen är att om USA slutade kriga skulle flyktingströmmarna med allt dess lidande upphöra som dessa ständiga krig för med sig.

  Vi måste visa uppriktigt förakt för de politiker som inte står upp och på så sätt indirekt medverkar till den masslakt som skapar flyktingströmmarna. Det gäller även vindflöjtande journalister och bloggare (såsom Cornucopia).

  Om konsensus och pragmatism leder till massmord och enorma flyktingströmmar kan man inte längre bara titta mellan fingrarna och ljuga genom tystnad. Själv spyr jag på Borgs agerande när han räknade pengar samtidigt som han tackade USA för alla flyktingar (kanske kan du och jag, Neo, nå konsensus i den spyan, Neo - eller ska du vara tyst där med?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lincoln sätter nya bottenrekord i personangrepp i dag.
   Nu är det bloggaren Cornucopia som angrips utan att kunna försvara sig.
   Själv spyr jag på Lincolns agerande som dyker djupare och djupare i bottenslammet!

   //jag är också kvasiradikal

   Radera
  2. @anobym
   Jag håller med dig om att Cornu inte kan försvara sig - hur skulle han kunna göra det när hans position är den samma som Borgs. Kritisera USA:s eviga krigande hos Cornu och man får mentala babianer på sig som du samtidigt som Cornu ger en en massa epitet Cornu försvarar sig aldrig - han pissar allvätande (ej felstavat) på alla som kritiserar USA:s slaktande.. Konstaterar också att Borg, liksom du, inte heller kan försvara sig. Konstaterar också att du, liksom Borg och Cornu, blundar för den masslakt som skapar flyktinströmmarna och fortsätter ljuga genom att vara tyst om det uppenbara. Troligen räknar även du pengar för att göra just detta.

   Radera
  3. @Lincoln
   jag tror du är lite upprörd nu och känner dig lite missförstådd bara.
   I brist på uppskattning och bekräftelse far du ut i personangrepp som vanligt?
   Har du inte en egen liten blogg som du kan hålla på och tota med?
   Kan du inte hålla till där och kasta skit på allt och alla tills du blir glad igen?
   Du får säkert plats med någon konspirationsteori också mellan varven?

   i all välmening
   Dagisfröken

   Radera
  4. @anonym
   Jag beskrev vad jag tyckte Birger skulle ta upp mer än det han tagit upp. Birger tar även upp flyktingar. Så jag håller mig till ämnet. Du håller dig, som vanligt, till det bottenslam du beskrev i din föregående kommentar.

   Varför är det personangrepp att påpeka att du, Cornu och Borg gör gemensam sak i att totalt blunda för allt det enorma lidande USA:s krigande medfört? Jag tycker det är oerhört kränkande och ett personangrepp på varje enskild flykting och de som blivit mördande att du ljugaer genom att vara tyst. Men, som sagt, du får säkert betalt för att pladdra skit och få tystnaden att råda när det gäller masslakten. Liksom Borg räknar du säkert bara pengar - aldrig mänskligt lidande. Varför är Borgs uttalande en "konspirationsteori"?

   Som sagt, du upprepar bara Cornus trams, vem vet - du kanske t.om är Cornu? :)

   Radera
  5. Här är en utskrift på Borgs tal ("konspirationsteori" som anonym ovan vill få det till i sin tystnadsmission)
   Basically the US is providing these flows for us. You make war and we get the refugees.......... we
   think this is basically an asset for the Swedish society. "
   http://www.iie.com/publications/papers/transcript-20120423.pdf

   Observera order "provide" - dvs förser, - man förser någon med varor INTE människor (om man inte har psykopatdrag och tycker människor ÄR varor)

   Radera
  6. @Lincoln
   Just det där att du känner dig så kränkt är ganska typiskt när man känner sig missförstådd.
   Din reaktionen där du blir onyanserat arg är också väldigt vanlig och ingenting att skämmas för.
   Be någon du känner om en kram eller sätt dig ner och andas en stund bara så ska du se att det känns bättre!

   i all välmening
   Dagisfröken

   Radera
  7. @anonym
   Varför leker du dagisfröken? Att du är infantil framgår klart av vad du skriver ändå - du behöver inte förstärka intrycket. Fast när du tar upp det - vilket dagis går du på? Småbarnsavdelningen?

   Vad är det i Borg tal som är onyanserat? Då du inte kan "nyansera" vad det som är en "konspirationsteori" i Borgs tal heller så är det helt klart att du fortsätter leka i bottensvamlet av din egna fantasi..

   Radera
  8. @Lincoln
   Jag vill bara hjälpa dig att förstå dina problem så att du kan ge ett mer nyanserat och seriöst intryck.
   Sanningen är inte alltid behaglig så jag kan förstå att du blir defensiv och upphetsad.
   Det gör inget.Du är redan förlåten.Alla här på Birgers blogg är vana vid dina utfall och vet att du blir utåtagerande när du inte får som du vill.Andas nu några gånger innan du kaskadkräker ur dig några nya personangrepp.

   i all välmening
   Dagisfröken

   Radera
  9. Det var du som började skriva om spyor så dina fhanterier hamnar tillbaka i din egen hals där.

   Jo, jag svarar med samma lekstuga som du då det är rätt skoj att bemöta ickeargumenterande personer med personlighetsklyvning som du som inte ens vet om du är man eller kvinna (varför skriver du annars att du är dagisfröken`). Sedan har du några andra hallucinationer för dig där du tror att jag blir upphetsad på transvestiter (inget fel med att du är transvestit och är osäker på din könstillhörighet men det är inget jafgblir "upphetsad" av - ledsen att behöva göra dig besviken där). Att du dessutom fått för dig att du är psykolog gör ju inte att dina vanföreställningar framstår som mindre.

   Men det byta blöja och blaja med dig då jag vet att Birger inte vill ha sånt här trams. Så jag ställer frågorna igen:

   Vad är det i Borg tal som är onyanserat? Kan du "nyansera" vad det som är en "konspirationsteori" i Borgs tal?

   Förväntar mig ett till blöjblajsvar som jag inte kommer besvara - det har med all tydlighet framkommit att du skitit på dig och inget annat har att komma med. Även om det är skoj att driva med dig är din enfald tämligen tröttande (trots din personlighetsklyvning som trots allt är lite skoj).

   Radera
  10. @Lincoln
   Du borde ha lytt rådet att andas.Som det blev nu så framstår du som precis så besinningslöst rabiat som jag varnade dig för att du skulle göra.Du sluggar vilt emot allt och alla och hålen i din värdegrund står sorgligt öppna för alla att beskåda.I jämförelse framstår en femåring vars finaste röda brandbil precis gått sönder som både sansad och saklig.Jag inser nu att jag inte kan hjälpa dig med ens de vänligaste råd utan du är hänvisad till att hitta professionell hjälp på egen hand.
   Det är tråkigt men man är bara människa och kan inte räcka till för alla även om behovet skulle vara akut som i ditt fall.

   i all välmening
   Dagisfröken

   Radera
  11. Dagisfröken, kan du inte spara det där beteendet till när du hänger på någon annan blogg? Jag kan rekommendera cornucopia där bloggaren själv kallar sina läsare sinnessjuka och alkoholister med jämna mellanrum. Dina försök att reta upp Lincoln är ganska irriterande, speciellt när han faktiskt är saklig till skillnad från dig. Som sagt, hos cornucopia är ditt beteende ok så jag kan rekommendera dig den bloggen. Där kan du fritt förklara människor du inte gillar sinnessjuka, eller vad du nu vill.

   Radera
  12. Varför kasta skit på Conucopia? Han är ju saklig om man jämför med Lincolns tirader?

   Radera
  13. @anonym

   Det intressanta är när du ska börja svara på frågan vad det är som är osakligt och onyanserat i Anders Bogs tirader istället för att fjanta runt och tro att du är en dagisfröken, Hur många gånger har jag ställt den frågan nu?

   Är det såsom Borg sagt om USA:

   "Ni krigar och vi får flyktingarna"

   eller har du en annan uppfattning och kan du i så fall komma med mer än dagisargument och att du leker psykolog?

   Om man skulle ställa samma fråga till Cornu skulle man inte heller få något sakligt svar - bara psyksjukförklaringar - precis såsom du håller på. Vem vet du kanske t.o.m är Cornu bakom din anonymitet? "Ni" kör ju samma förnedringstaktik istället för att sakligt bemöta.

   Radera
  14. Som flitig läsare av bloggen Cornucopia kan jag konstatera att aliaset Lincoln förekommit också där med sina tramsiga alster.Efter att ha fått välförtjänt smisk har han nu stängts av.Tror jag åtmindstone.Det är en trolig förklaring till hans aggressivitet visavi Cornu.
   Lars

   Radera
  15. @anonym

   Och du har fortfarande inte förklarat varför Anders Borgs uttalande är "onyanserat", "sakligt" och nu "fjantigt".

   Det var många många år sedan jag skrev något på Cornus blogg då han konstant sysslar med det du gör - leker psykolog alternativt psykiatriker som ställer diagnoser och psyksjukförklarar alla som försöker nyansera och fördjupa. Det måste vara ditt andra jag, du vet dagisfröken, som rört till det i din fantasi igen.

   Radera
  16. Anonymtis okt. 20, 07:25:00 em
   Fler verkar intresserade av Lincolns personlighet än hans försök att debattera.Det kan bero på att hans sätt att göra det eller hur?Var du hittar hans saklighet förstår jag bara inte och det ger förmodligen resultatet?

   Radera
  17. @Anonym

   Du är inte fler personer än en. Du måste försaka droppa dina vanföreställningar om att du är dagisfröken, psykolog etc - det kan inte vara sunt för dig. Du kanske ska sluta vara anonym - det kanske stärker din identitet? (ett förslag i all välmening)

   Så vad är det som är "osakliga", "konspirationsteorier" i det Borg sagt? Kan inte en u din kluvna personlighet försöka svara på frågan?.

   Radera
  18. @lLimcoln
   En stor stärkande virtuell kram till dig.Kanske hjälper det en liten näthatare som dig?
   I annat fall får väl Birger stänga ner sina fält igen.

   i all välmening
   Dagisfröken

   Radera
 8. I den svenska debatten finns bara två sidor; antingen tycker man sverige ska vara en humanitär stormakt och öppna plånböckerna och gränserna eller så tycker man att man ska stänga gränserna eller införa mycket mer begränsad invandring.

  Ingen av sidorna tar upp varför flyktingkriserna uppkom från början. Och om man påpekar orsaken dessa flyktingströmmar, blir man antingen kallad, rasist, putintroll eller folk säger att "USA är inte orsaken till allt ont i världen". Så det sverigedemokrater kallar PK, är inte censur av invandringskritik, det finns en massa sajter som sysslar med detta, PK är tystandet av natokritik och de krig som sverige både medverkar i och tjänar pengar på som just är orsaken till flyktingkaoset.

  Så på den lista på reformer som Birger skrev, hade det varit trevligt om han kunde infoga ett krav på ekonomisk och humanitär kompensation från de vapenföretag och politiker som startar och medverkar i dessa krig. Detta är varken någon rasistisk eller extremistisk åsikt, som jag skrivit tidigare är det många röster i USA som själva anser detta.
  -

  You broke it, You fix it.

  SvaraRadera
 9. Saab pressade regeringen att behålla Jas i Libyen
  "Håkan Juholt ville dra tillbaka svenska Jasplan från Libyen.
  Men Saab och Wallenberg lobbade hårt för att låta stridsflygplanet visas upp i insatser med Nato – vilket ledde till en förlängning av insatsen"
  Brev från Wallenberg avgjorde Saudiaffären
  "Regeringen ville dra sig ur vapenaffären med Saudiarabien.
  Då skickade Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg ett irriterat brev till försvarsministern.
  Resultatet blev att projektet med vapenfabriken fortsatte"
  Regeringen vek sig för påtryckningar från Wallenberg
  "I en ny bok som skildrar spelet bakom kulisserna i den så kallade Saudiaffären, avslöjas att Moderaterna ville stoppa bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien men vek sig för påtryckningar från finansmannen Marcus Wallenberg och gav klartecken till fortsatt svensk hjälp."
  Godkände vapenexport – trots vetskap om krigshandlingar
  "Kontrollmyndigheten för vapenexport, ISP, gav 2010 klartecken till vapenfabriken i Saudiarabien trots att landet strax innan inlett ett blodigt krig i grannlandet Jemen. Men kriget mörkades av ISP när politikerna i exportkontrollrådet skulle bedöma ärendet."
  Wallenberg: Naturligtvis vill jag göra affärer med Nordkorea
  Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg anser att det är viktigt och principiellt att Sverige inte avslutar Saudiavtalet. I en intervju med SVT Nyheter säger han även att han skulle kunna tänka sig att göra affärer med Nordkorea.
  Wallenberg täljer guld på krig och flyktingkatastrof i krigens kölvatten
  "Wallenberg-koncernen säljer först vapen till krigförande länder och hyr därefter ut flyktingbostäder till skyhöga priser. Wallenberg har inga problem med att göra vapenaffärer som ger miljarder och samtidigt skapar en lukrativ eftermarknad."

  --------------------------

  Så här har vi alltså svenska oligarker som tjänar fett på både krig och de flyktingar som uppkommer av dessa krig och tycks ha större makt att påverka svensk politik än vad medborgare har.

  SvaraRadera
 10. En annan sak som inte diskuteras speciellt mycket, är hur kommuner pressar upp hyresnivåer och tar ut vinster från kommunala bostadsföretag som då blir en inofficiell kommunalskatt genom höjda hyror.

  Denna hyresnivå gynnar då också privata fastighetsägare och de politiker som själva är fastighetsägare plus att det blåser upp bostadspriser och bubblor ännu mer.

  SvaraRadera
 11. Dåligt med ork idag!
  Många är de som inte orkar underteckna sina inlägg.
  Jag orkar inte läsa dessa skuggvarelsers texter.

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt då kan vi stryka dig från debatten.

   Radera
 12. Sedan tycker jag att man borde hålla sig till ämnet istället för att sväva iväg hela tiden!

  Mia

  SvaraRadera
 13. Visst är det EN VACKER TANKE att dela på de
  arbetsuppgifter som för ögonblicket behöver utföras.
  Ovanstående skrev en författare 1972.
  En Engelsk man och en Tysk tyckte så på 50-talet.
  Solidaritet kanske är omodernt i en globaliserad värld.
  MEN, nog är det en VACKER TANKE !!!

  Roland L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Birger att en omställning tar tid och vi måste börja nu . MP och Sverige har förlorat flera år på att gå med på att lappa på gamla system typ inkomstskatter. Det är produktionen som ska minskas då borde en minskad konsumtion främjas. Det verkar som det är enklare att göra fel konsumtion dyrare. Men vad händer när konsumtionen är i balans med vad naturen tål men det måste finnas ett samhälle som tar hand om det som individer och familjer inte klarar av? Sjukdomar, olyckor klimatförändringarnas följder m m. Hur argumenterar visionären för en rättvis skattebas då? För mig är det självklart att skatt bl a är till för att omfördela inkomster. Men varför ska det finnas folk som kan tjäna 50 gånger en arbetares lön i månaden och samtidigt hävda att det måste finnas lägre ingångslöner för unga och nya svenskar. I genomsnitt har kräver vuxna människor samma mängd energi och protein oberoende vad de gör . De flesta sover lika mycket och behöver en säng på max 2 kvadratmeter. Dygnet är lika långt för alla! Jag vill komma åt drivkrafterna för att tjäna pengar så att man får makt som är större än vad man har som röstare i politiska val eftersom de som tjänar pengar oftast har sina pengar i fonder som påverkar våra pensioner och andra försäkringar. Varför ska förmögenhetsskatt en avskaffas då? Skattepengar försvinner i den offentliga sektorn påstår någon här: Men pengar försvinner i välgörenhetsföreningar också. De har inte heller bra omvärldsanalys och som jag skrev i ett annat inlägg. Det finns belägg för att hjälpinsatser kan var väldigt subjektiva och i bästa fall gynna ett fåtal utanför givar organisationerna. Jag tänker och är Tant Barbro

   Radera
  2. Neoliberal Agendaons okt. 21, 05:20:00 fm

   " Det är produktionen som ska minskas då borde en minskad konsumtion främjas."

   Nej, det är utsläpp och miljöförstöring som ska minska.

   Radera
  3. Det är produktion av varor och tjänster som behöver råvaror och energi och ger därmed ger utsläpp av olika sorter. Människor kan inte producera energi bara göra den allt mer utspädd. Kolet , oljan uranets energi finns fångad men när den eldas så släpps energin som är samlad under år miljoner ut.En del används som drivmedel men det mesta blir värme som höjer temperaturen i atmosfören. samtidigt med värmen bildas gaser som stänger inne värmen som i ett växthus och då blir det ännu varmare på jorden. Värme tillskottet rubbar klimatet så att regnperioder förskjuts,såtider och skördetider rubbas, Det blir livsmedels brist. Det orsakar sociala konflikter och krig. Förstår Tant Barbro

   Radera
 14. Birger: "Mitt svar: Inför en temporär progressiv solidaritetsskatt på inkomster över genomsnittet för att minska dräneringen av biståndet."
  -----------

  Och mitt svar är: Skicka notan till Wallenberg och Washington sftersom det är de som startar krigen och de som tjänar pengar på både krig och flyktingboende. Finns det en rimlig anledning varför de som faktiskt bär ansvar hålls ansvarsfria medan alla andra alla ska ta ansvar?

  -

  Och finns det någon poäng i att kommentera andras kommentarer eller att beskriva sin egen trötthet och vad man själv orkar eller inte orkar läsa?

  SvaraRadera
 15. Fast det blir ju bara som det blir. Dvs att den rika eliten blir ännu rikare & de därnere lämnas åt sig själva med 1965 års socialförsäkringar de inte kan få del av längre? Var finns den politiska kraft som ska genomföra allt nytt? Eller något nytt? Eller i alla fall inte bara fortsätta "mala om det gamla"? Syns den till? Kanske (sd) vill ha basinkomst? Kanske för dom som redan har det bra i så fall, de kanske kan tänka sig att skissa vidare på "friårs-tanken": långledig medelklass som ser det som "en utmaning" att kunna aktivt välja bort sina jobb & ändå få betalt? Övriga ska nog inte hoppas på mycket eller något alls. Tyvärr. Svensk politik=stiltje & stelnad cement, sedan decennier. Utreda utredningar & tillsätta arbetsgrupper & samordna samordningen samt "titta lite på det där"..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fast det blir ju bara som det blir." - Ja om inte folk krävar något annat så blir det väl det.

   "Var finns den politiska kraft som ska genomföra allt nytt?" - I spegeln, vad har du själv gjort för att förändra? Media och politiker har telefon nummer, bloggar och mail adresser där du kan trycka på.

   "Svensk politik=stiltje & stelnad cement, sedan decennier." - Ja, och det beror till stor del på att folk bara gillar läget och inte protesterar.

   Radera
 16. På nyheterna berättas det om att många länder vägrar ta emot "hemvändare" som inte fått flykting-status beviljad i Sverige, den typen av händelser är förstås inga stora nyheter i (mp):s värld? De ordnar den biten TILLSAMMANS? Får mig att associera till gammal svartvit film med "speciell" dialog:

  miljöpartist 1 "-Tjeeenare Bettan, vet du om att "heeemvändar-politiiiiken" verkar vara retoriskt julpynt?
  miljöpartist 2: "-Jasså ru, jamen de fixar sig väl...de hela e ju själv-finansieeerande!"

  SvaraRadera
 17. Tänk att det är så svårt att hålla sig till ämnet.Somliga spammar fälten med en massa skit enbart för att ta plats utan hänsyn till läsarna.Det enda raka är att stänga ner kommentarerna och låta läsarna fokusera på Birgers inlägg eller näthata någonannanstans.

  mvh läsare

  SvaraRadera
 18. Föreslagen "Temporär, progressiv solidaritetsskatt" är sympatisk, men förmodligen politiskt omöjlig när nu Sverigedemokraterna mobiliserar. Mörka krafter har redan satts i rörelse och tänt på planerade flyktingförläggningar. En tillkommande skatt skulle göra ont värre.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.