torsdag 10 september 2015

Pengar

Nån, icke nämnd men alls inte glömd, skrev för länge sedan: "Som du beskriver det kan det inte vara, håll dig till miljöfrågorna din jävla idiot".

Anledningen till detta utbrott var att jag beskrivit hur banker skapar pengar.

Efter en intervju med en ekonomiprofessor i Kunskapskanalens programserie En bok, en författare visade det sig att inte heller denne inte hade en susning.  Under många år har främst Andreas Cervenka - som jag förresten intervjuar här i samma programserie - från sin plattform på SvD Näringsliv gjort en gigantisk insats som folkupplysare.

Att bankernas ledande skikt är lika välbetalda som överbetalda börjar väl också sippra ut i samhället. Bankernas ledande figurer lever, till skillnad från de flesta inom näringslivet, i en skyddad verkstad, där staten såväl monterat som finansierar skyddsnäten. Trots detta intar de rollen som självuppfyllda tolvtaggare.

Läs den här krönikan - Det måste bli ett slut med daltandet av bankerna - av Andreas Cervenka. Vad SvD:s ledarredaktion säger vet jag inte, men de inser väl att ett tungt argument till tidningens fördel är  just Cervenka (och Baby Blues förstås). 

PS! Om inte klippet med intervjun ur En bok, en författare funkar så finns hela programmet här.

31 kommentarer:

 1. Varför inte öppna en egen bank? Och skapa pengar... som inte går till direktörer?

  Vore inte en non profit-bank ett bra projekt för vänstern att starta? Behöver inte ens ha kontor, bara finnas på internet som ikano.

  SvaraRadera
 2. Det är dags att börja driva tesen att Sverige är en bankokrati snarare än en demokrati. Bankerna köper politiker som de vill, inte minst sossar. De får igenom vad de vill och så skall det förstås inte vara. Bankernas makt behöver näpsas. De utgör ingen sund samhällskraft. Penningbegäret är roten ti!l allt ont sa Paulus, men våra "liberaler" tror tvärtom att penningbegäret är det som driver världen framåt mot en bättre framtid. Paulus hade säkert mer rätt.

  SvaraRadera
 3. @ anonym 09:02.
  Du måste till att börja med ha ett startkapital på ca 50 miljoner. Sedan kommer det svåra, att få ett godkännande av finansinspektionen.

  SvaraRadera
 4. @Min tanke i en tanke

  Oj bara 50 miljoner? Jo det är drygt 100kr per miljöpartist. Om man tycker att samla 50 mijoner är ett problem så ska man definitivt inte starta bank. 80% av journalisterna är brunröda, så hur svårt kan det vara att få gratisreklam som drar in pengarna?

  SvaraRadera
 5. Det påminner om en gammaldags tombola, Birgers käpphästar. Det snurras här på bloggen och alla ämnena kommer igen när det åter är deras tur efter cirka tio-tolv dagar. Idag föll lotten på BANKERNA för 56:e gången ungefär. Visst, vi håller alla med något eller fullt ut. Birger har oftast rätt i sak, om man tar hänsyn till proportionerna, men folket måste ju få säga sitt och det räcker inte med att det görs på en blogg så här i skymundan. Allt ska diskuteras och luftas ordentligt.
  Kom igen nu Birger. Vi vill ha folkomröstningar i det här landet, åtminstone vill vi tycka till officiellt och därmed vägleda de styrande! I alla frågor...

  SvaraRadera
 6. OT
  SD på väg mot 30%.

  26,5% Sentio (inte yougov som hade höga siffror sist).

  SvaraRadera
 7. En annan folkupplysare, men på alternativ media: http://cornucopia.cornubot.se/2015/08/sverige-vid-krig-forfogandelagen.html

  SvaraRadera
 8. Applåderrrrr för Birger Schlaug för denna knivskarpa intervju av en professor i ekonomisk historia! Klimathotet är ett påhitt, ungefär, enligt Professrn!Så då vet vi: K´ö ba´ nu ba´ allså lissom vadårå ba`?

  SvaraRadera
 9. Satsar gärna en hundring eller två i Birgers Bank (BB eller varför inte BiBa) trots att jag är ljusår från nuvarande MP. Tror att Birger är långt från MP men det krävs förstås mycket för att komma ut ur garderoben. Tror att Birger har ett namn som skulle locka tillräckligt många för att få ihop kapitalet. Frågan är förstås om denna banks ledning kan stå emot de internationella månglarna och sin egen ev. girighet.

  SvaraRadera
 10. Kan satsa 5000kr utan avkastning.

  Förlag på paragraf.

  §1 Chefer får max ha 20% mer i lön än snittet av alla löner i Sverige. Inga extra pensioner. Inga optionsprogram. Inga bosusprogram. Inga kreativa ersättningar, enbart lön.

  SvaraRadera
 11. Cervenka alltid lika läsvärd!

  Ett annat tips: Eko-banken i Järna. Har haft sparande där sedan en tid och nu ska jag precis till att flytta över bolån. Ska bli en fröjd att ta bort denna kassako från storbanken. Lite dyrare, men vilka mervärden! (och med dagens ränteläge... Eller som min fru sa: Det är bara larvigt att inte betala mer än 2% i ränta)

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendators sep. 10, 02:30:00 em

  Lite som invandringen. De enda lösningar folk vet om är reglering eller subvention. Det liberala alternativet nämns inte ens i debatten.

  När det gäller pengar så ska bankerna antingen förstatligas (vilket en del vänsterpartister driver) eller så ska de kunna inflatera valutan.

  Vad vi behöver är en valuta som inte kan tillverkas i oändligt mängd (tänk 100% uppbackad av guld*) och en ränta som sätts av utbud/efterfrågan.

  * Snälla, inget ältande om vad jag skrev inom en parantes, för folk ska förstå. Jag tror inte det är något magiskt med guld.

  SvaraRadera
 13. Nja, det räcker inte 50 miljoner för att skapa en tier1-bank. 50.miljoner räcker bara till att bli ett annex till storbankerna såsom en tier2-bank. Storbankerna är i den inre cirkeln och kallas tier1 banker. Av tier1-bankerna är det bara 5 stycken som har oligopol på betalsystemet genom Riksbanksskontona och RIX. Småbankerna, tier2 bankerna, är uteslutna från att kunna betala med kronor genom riksbankskontona.

  För att bli en tier1 bank måste man hosta upp en djävla massa och ändå blir man troligen ändå portad från att bli medlem i oligopolet bestående av de 5 storbankerna som sköter clearingen genom rikabankskontona och RIX. T.ex SBAB, som är en statlig tier1 bank men inte är en del av oligopolet som de fem storbankerna sköter - SBAB ville se till att ha betaltjänster och därmed vara en del av oligopolet kring betalsystemet genom riksbankskontona. SBAB:s vd fick kicken illa kvickt och det projektet har lagts på is.


  En bank "lånar" inte "ut" pengar. En bank lånar bankens egna skuld till konton då bankens kundkonton inget annat kan innehålla än bankens egna skulder. Det har resulterat i av 97% av den sk penningmängden inte ens är pengar - dessa 97% består av bankernas skulder till kontokunderna (en skuld kan ju aldrig vara kronor, dvs pengar). Det är därför det går åt helvete vid bankrusningar - för bankerna har nästintill inga pengar så bankomaterna måste stänga illa kvickt om många plockar ut samtidigt (banken betalar sin skuld till kontokunden när kontokunden gör uttag).

  Vi använder bankernas skulder (dvs ditt kontoinnehav) som surrogat för pengar. Bankernas skulder (ditt kontoinnehav) fungerar smo betalmedel men de är inte pengar.

  Hur kan man använda bankernas skulder som betalmedel? Det är enkelt att förklara:

  Säg att Nisse är skyldig dig 50 kronor. Du kan då använda Nisses skuld för att köpa en öl på puben om pubägaren litar på Nisse. Du behöver bara säga:

  -”Är det ok om Nisse betalar när han kommer? Jag har inga pengar och han är skyldig mig 50 kr”

  Om pubägaren går med på detta så har Nisses skuld använts som betalmedel men Nisses skuld kan ju omöjligt vara pengar (dvs kronor som är de lagliga pengarna i Sverige).

  Ovan har Nisses skuld använts som betalmedel men jag tror varken du eller Nisse tror att Nisse skapat pengar genom att Nisse ökar sina skulder.

  Vi går nu över till bankerna. När bankerna ”lånar ut” till konton kan, som sagt, banken inget annat ”låna ut” än bankens egna skuld. Vi använder sedan bankernas skulder som betalmedel och du kan köpa tio öl (eller mer :) ) hos pubägaren – du kommer då använda bankernas skulder (ditt kontoinnehav) som betalmedel på precis samma sätt som du använde Nisses skuld ovan. När du betalade med Nisses skuld (om pubägaren gick med på det) så betalade du INTE med kronor, dvs pengar – exakt samma sak gäller när du betalar med kontokortet – du betalar INTE med pengar – du betalar med bankens skuld till dig (ditt kontoinnehav).

  När vi betalar varandra genom kontosystemen betalar vi inte varandra med pengar, dvs kronor - vi får bara mer eller mindre av innehav av bankskulder på våra konton.

  Det sjuka är mao att bankerna fått substituera bort användandet av pengar (kronor) så att det nästintill är omöjligt att betala med kronor (bara när vi betalar kontant betalar vi med kronor, dvs pengar). Det enda rätta är att ta från bankerna rätten att "låna ut" sina egna skulder till konton. Vi måste till att kontona kan innehålla kronor, dvs pengar igen, såsom de kunde när Postgirot fanns (innan Nordea köpte upp Postgirot 2002 och stängde den dörren). Förstatliga bankerna - se till att alla konton är Riksbankskonton som kan innehålla kronor och se till att bankerna inte kan hålla egna kontosystem utanför kronkontosystemet. Sedan kan bankerna syssla med det de låtsas göra idag - vara en förmedlare mellan de som kan avvara en penningsumma och de som vill låna.

  “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money" – ekonomiprofessor Hyman Minsky

  SvaraRadera
 14. Cervenka har helgonstatus - en folkbildare av oskattbar betydelse.
  Bäst av allt är att det är i SvD och att det är detta som gör tidningen unik, SvD är emellanåt närmast rebellisk och utan SvD skulle i vart fall undertecknad vara defaitist. Det är bara att hålla tummarna för att det går ännu bättre, och att tidningen håller stången ekonomiskt, och bäst av allt, näringslivet, det riktiga, mår riktigt bra av riktig journalistik, och riktigt dåligt av låtsasjournalistik.

  Sen önskar man att människor ville betala för blaska, både en riks och en lokal, men det är nog bara i Småland som google-journalistiken ännu inte fått fotfäste. Gudske lov finns fler klart lysande stjärnor på SvD än Cervenka - och det bästa är att kritiken mot vanarts-kapitalismen inte är i närheten från vänsterpressen.

  Cervenka borde få ngt slags pris, kan inte bestämma mig om Nobelpriset i litteratur eller fredspriset passar bäst, rynkar Akademien på näsan avs konstnärlig verkshöjd, så får det bli Riksbankens ekonomipris till A Nobels minne :-) slw

  SvaraRadera
 15. Äntligen - nu har Fp ändrat sig - ska vi har Europas mest generösa flyktingpolitik och öppna hjärtan, så kan man inte dumpa den Svenska generositeten i avflyttningskommuner, i SÖdertälje eller i malmö.

  det borde i själva verket vara tvärt om, att ju förre mottagna flyktingar per kommun, desto mer kvot internt.

  Det är inte kommuner som bestämmer över flyktingpolitiken, utan regeringen, och då ska regeringen ta ansvar, i vart fall genom att fördela vinster (och ev förluster) lika.

  Att moderaterna står för denna generositet, men bara om det inte gäller moderatkommuner, är skandal. Så ni gäller det att journalsiterna sätter press på AKB, hur öppet hjärta har hon egentligen, har hon någon skam i kroppen, så ska hon bejaka Fps förslag, och fördela in riktigt duktigt med flyktingar de kommuner som inte tar emot, på samma sätt som vi Svenskar tycker att hela Europa ska vara solidariskt, annars faller ju EU-idén)

  Visst förlorar Fp några röster i några moderatkommuner, där de ändå inte har så många fördelningsmandat, men moderaterna? De kan ju vinna hur mycket som helst i nästa val, på att visa att deras generositet gäller för alla, inkl nymoderater. 85 % av befolkningen står bakom politiken, resten är "puckade" Sverigedemokrater, så vad väntar nymoderaterna på? Kom igen Katten - det svänger ju. Och om nymoderaterna nu av olika skäl inte vill tvångsfördela, så kommer de att få det lite svårt med retoriken, dvs omsätter man det man säger - rent praktiskt, och gör de inte detta, så är frågan hur många röster de kan vinna (i moderatkommunerna :-) Det här blev en bra dag, ska bli intressant att se hur bankerna ser på saken, för ska vi ta mot en massa människor, måste vi bygga en massa vinterbonade hus, och detta kräver massvis med krediter, och då kan ju bankerna svänga ihop ännu mera hittepåpengar. Frågan är vad kaplan ska hitta på? Var hittar han pengar att bygga, om inte marknaden (bankerna) ser förtjänsten? slw

  SvaraRadera
 16. @anonym
  Jo, man blir lite förvånad när man hittar lite ljus som kringgår mörkläggningen. Här är en till artikel i Blekinge Läns Tidning som faktiskt berör sanningen, citat:

  " Media mörkar orsakerna till flyktingvågorna

  Båtflyktingarnas öden på Medelhavet upprör. Men media undviker nogsamt att berätta om orsakerna till flyktingvågorna. Det är inte naturkatastrofer utan av väst planerade och iscensatta krig som slagit sönder fungerande samhällen. Desinformationen ger näring åt, å ena sidan, hycklande filantropi och, å andra sidan, åt religiösa, sociala och nationella fördomar som underblåser antagonismen mellan inhemsk arbetarklass och migranter. Sverigedemokraternas livsluft med andra ord. De som kallar sig vänster har beröringsskräck för detta samband, vilket är en skam.
  "

  Mycket bra och läsvärd artikel där jag håller med skribenten i slutsatsen, citat:

  "Inte märkligt att sambandet mellan de imperialistiska krigen och flyktingströmmarna mörkas. Om folk blev medvetna om sambandet kunde krav resas att svenska politiker och militärer som i stor enighet beslutade om den svenska krigsinsatsen i Libyen under Natos ledning skulle ställas till ansvar för delaktighet i krigsförbrytelser, att ha förstört ett land. "

  Som sagt, mycket bra skrivet - men det säger något om vår "demokrati" när det enda stället i HELA mediasverige där imperialismen och dess konsekvenser tas upp i är en liten tidning i Blekinge.
  http://www.blt.se/din-asikt/media-morkar-orsakerna-till-flyktingvagorna/

  SvaraRadera
 17. Varför gnäller våra politiker på Danmark? Senast jag tittade så tog Danmark emot fler än Tyskland per capita. Har våra politiker ingen koll?

  SvaraRadera
 18. Thorsten Schüttetors sep. 10, 08:40:00 em

  Bankens sätt att "skapa" pengarna påminner om kvantmekaniken där vakuum fylls av partikelpar som bildas och annihileras inom Heisenbergs "Unschärferelations" begränsningar. creatio ex nihilo...

  SvaraRadera
 19. Det finns nu så mycket pengar och skulder att vi kanske kunde bygga ett rymdskepp och lämna planeten innan allt exploderar?

  SvaraRadera
 20. Den som borde få helgonstatus är Lincoln!

  SvaraRadera
 21. Angående "magiska" egenskaper hos guld som värdebas så finns det inga sådana. Men guld är och kommer inom överskådlig framtid förbli en av de säkraste tillgångar man kan ha. Det finns vetenskapliga förklaringar till detta som är väldigt övertygande. Alla våra pengar borde nog ha ett värde i guld enligt min mening.  SvaraRadera
 22. Jo Lincoln kan få Nobelpriset i fysik, eftersom han så föredömligt förklarat "ingentingteorin" att Higgs partikel är oändligt mycket mer real och substantiuell än vad bankernas "credits" är.

  Tittar man på en graf, när bankerna hittade på creditsystemet, 1980 tror jag, efter det för USA luggslitna 70-talet (spåren av Vietnamkriget) så blev Afganistan och revolutionen i rvändningen, som sammanföll med creditsystemet. Det fanns inte pengar att kriga för, och ändå behövde man resurser, så genom kreditsystemet kunde USA och England rusta skjortan av Sovjet. Krejen var bara den att andelen credits i relation till andelen base-money, dvs pengar, var förhållandesvis rimlig på 80-talet, och den galna pengakarusellen. Det var när Sverige höll på att hamna i Sovjetläge som Riksbanekn initierade Novemberkuppen, och avreglerade kreditmarknaden, och därmed införde samma magiska reptrick som over there, fast vi kunde inte hantera köpfesten, och överinvesterade i fastigheter, inte bara Stockholm, utan även tex London.

  men det ändade med förskräckelse, och Bildt/Wible tog smällen, men det var ett slags tjänstemannabeslut efter valet 1985, och Palme och sannolikt inte ens K-O Feldt hade en aning om konsekvenserna.

  Dessa ser vi först nu, en värld med banker, som driver på mot allt mer credits, som ska försörja allt fler, med skulder, och tricket fungerar så länge ingen synar, och så länge marknaderna kan expandera, och när det inte går att expandera, så börjar ormen äta upp sig själv, och hux flux blir det en bankrusning. Av politiska / etiska skäl har jag inga skulder, och använder kreditkort så lite som möjligt, det är alltid samma njutning att gå och ta ut riktiga pengar på banken och betala kontant, att inte mata trollen. Varje gång drunknar en bankängel :-) slw

  SvaraRadera
 23. The Empire Files — The Rise of History's Biggest Empire

  https://www.youtube.com/watch?v=sZLLpgsK_pg

  SvaraRadera
 24. Jag menar att alla pengar borde ha ett fixerat värde i guld bara som ett klargörande.

  SvaraRadera
 25. Neoliberal Agendafre sep. 11, 12:10:00 em

  "Jag menar att alla pengar borde ha ett fixerat värde i guld bara som ett klargörande."

  Det räcker inte.

  Bankerna kommer låna ut för mer och stater kommer trycka pengar för att finansiera något krig.

  Vad som behövs är att pengar och guld (om vi nu tar det som exempel) blir samma sak. Alltså, pengar ska vara ett ägarbevis, som kvittot på den päls du lämnar in på förvaring eller den aktie du köper på börsen.

  SvaraRadera

 26. Guld är inte pengar - guld är en vara. Att använda en vara som betalmedel är det samma som byteshandel. Man byter varan guld mot någon annan vara. Jag har inget emot byteshandel i sig men det är opraktiskt och pengar skapades för att slippa just det obekväma med byteshandel.

  Om man dessutom ska lämna in varan (t.ex guldet) till en bank som skriver ut skuldsedlar är det precis samma system som idag. Idag skriver bankerna ut skuldsedlar genom att låna ut sina egna skulder på riktiga pengar, dvs kronor. Om bankerna går tillbaka till guldmyntfot kommer bankerna skriva ut skuldsedlar på guld och "låna ut" sina egna skulder på guld (de kommer mao lika lite låna guld under en guldmyntfot som de idag lånar ut pengar, dvs kronor. Ingen ska kunna låna ut skuldsedlar och inbilla andra att dessa är pengar.

  Pengar ska ha en funktion - att döda skulder - och inte ett värde. Därför ska pengar ruttna såsom Gesell beskrev (och som både Keynes och Fischer ansåg vara vettigt. Då kan vi slippa den här improduktiva spekulationsekonomin där folk på allvar tror att pengar "växer" och kan föröka sig. Vill någon lagra värde i något ska det vara i reella saker - inte i sociala abstraktioner som pengar.

  Ruttnande pengar prövades i Wörgl under djuoaste depressionen på 30-talet och fungerade så bra att centralbanken i Österrike stoppade det. I USA såg Roosevelt till att förbjuda experiment grundat på erfarenheterna i Wörgl. Ruttnande pengar är mao inget som eliten gillar.

  Lincoln

  SvaraRadera
 27. Föreslår:
  1. Byt från ett parti som upprätthåller systemet till ett som reformerar.
  2. Valsamverkan in i riksdagen genom en regnbågskoallition för det finns ju människor i alla olika partier som är för ett sunt banksystem.

  Tacksamhet för info om JAK och Ekobank. Mycket intressant.

  SvaraRadera
 28. Cervenka är en anledning till att jag fortfarande prenumererar på Svd...

  Jag tror tyvärr att vi kommer få stora problem i världen de kommande åren... Dels miljöproblem och dels stora problem relaterade till migration...

  Man löser aldrig svåra problem med invektiv och McCarthyism... Dessvärre har den svenska politiska adeln försökt göra det i 5 års tid... Det fungerar självfallet inte...

  Vi har idag ca 7,5 miljarder människor på jorden... Av dessa har ca 1,5 miljarder det mycket bra... Ytterligare ca 2,5 miljarder har ligger mellan bra och hyggligt... Tack vare Kinas lyft... Men sedan har vi 1 miljard som har det väldigt tufft på randen till katastrof... Samt ca 2,5 miljarder som har ett mindre eller större helvete... Vi kan inte lösa världens problem genom att ta emot alla i Europa... Det inser begåvade politiska ledare i västvärlden.. Dvs alla statsministrar och presidenter förutom Sveriges dito...

  Dessutom är det huvudsakligen unga friska män som flyr - de länder som tappar dessa utarmas ännu mer... Visserligen har inte alla hög utbildning men en hel del har det. Åtminstone i förhållande till de länder de kommer ifrån... Jämfört med Svensk nivå är utbildningen mycket låg i de allra flesta fall..

  Vi kan inte ta emot 100 tals miljoner flyktingar i EU... Australiens lösning är den enda möjliga... Däremot måste vi se till att få slut på kriget i Syrien och hjälpa Libyen på samma sätt som Kosovo på 90-talet... I värsta fall måste vi tyvärr skicka ner trupp till Syrien och plocka bort Assad... Det förutsätter att man gör upp med Putin... Vi kan inte ta ett krig med ryssarna...

  Dessvärre kommer den uppgörelsen gå ut över Ukraina och det är inte snyggt men alternativet är ett fortsatt krig i både Syrien och Ukraina och ryssarna ger sig inte...

  Dessutom kan man ha synpunkter på ett bistånd som går rakt in i genomkorrupta länders statskassor utan någon kontroll... Försäljning av vapen till vedervärdiga länder typ Saudi... Samt den totala oförmågan att hantera krig och konflikter i såväl Syrien som Libyen..

  Israel - Palestina konflikten är en annan skandal som borde ha lösts åtminstone efter Sovjets kollaps...

  Slutligen så är det mycket farligt när tidningar, radio och tv blir megafoner för makten och politisk korrekthet... Pravda journalistik slår alltid tillbaka på avsändaren... En stor anledning till att tidningar tappar läsare är att man inte talar sanning om de långsiktiga konsekvenserna av invandringen...

  Assar Lindbeck påpekade att en välfärdstat inte fungerar med fri invandring på Centerns ekonomiska seminarium i Almedalen sommar 2013...

  Axess TV hade igår en mycket bra sändning om det politiska ledareskapet i Sverige... Det är i stort sett obefintligt... PJ Anders Linder konstaterade att såväl alliansen som de rödgröna går mycket uselt i opinionen... Det är helt självförvållat... Svenska politiker är inte längre intresserade av Sverige eller sina väljare. Det viktiga är deras egna positioner och inkomster samt andra förmåner... Fisken ruttnar från huvudet... Tino Sanandaji skriver mycket intressant om ekonomi och invandring... Han är Kurd och ekonom som arbetar på Handels i Stockholm... Han talar dock sanning så han får inte vara med i TV och radio... Sanningen är nämligen obehaglig.... Googla honom. Han har en bra blogg...

  SvaraRadera

 29. Vi erbjuder lån till låg ränta på endast 2% och ingen kreditkontroll, våra tjänster är snabba och mycket tillförlitliga som lån är godkända inom 12 timmar efter applicering, vi erbjuda från ett minimum av $ 2000 till ett maximum av $ 20 miljoner, lån erbjuds endast till personer över 18 år Om du är intresserad av våra tjänster, är du skyldig att kontakta oss via e-post (denisbradfordloansevice@gmail.com) och få ditt lån i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså? Är jag "skyldig" att kontakta en bankir för att ta lånl? Ha ha ha. :-) Har bankmaffian blivit så desperata att låna ut pengar igen? Det påminner onekligen om Nordbanken på 80-talet skapat av feldt och Bengt-Dennis med påföljande kronfall. "Låna hos oss, låna hos oss!" Ha ha ha.

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.