fredag 11 september 2015

Biden blir nog president... om hustrun får bestämma

Helst skulle jag vilja se Jill Stein som ny amerikansk president. Men så lär det inte bli. Det kommer inte att bli Hillary Clinton heller. Inte för att hon är kvinna. Utan för att hon är Hillary Clinton. Ett bagage och ett namn som doftar tvivel. Hon kommer inte ens att bli demokraternas slutnamn. Så ni bara vet...:-)

Bernie Sanders framstår just nu som den som närmast utmanar Clinton som demokraternas presidentkandidat. Klart värd att lyssna på, många amerikaner lär sätta både ölen och kaffet i halsen när de hör honom. Sanders vore en politisk framgång för USA - han tycks förstå vikten av social trygghet för medborgarna. Sådant som många länder i Europa anser vara självklart. Rätt till semester, rätt till några dagar betald ledighet efter en canceroperation,  rätt till några dagars betald ledighet efter en förlossning... Amerika är ett socialt u-land på många sätt, särskilt ur ett medborgarperspektiv.

Sanders har dock en lustig bild av sitt land när det gäller klimatfrågan; han menar att USA "bör ta ledningen" i den globala klimatomställningen. Om amerikaner kunde komma ner till hälften av de utsläpp som kineser gör per capita så vore det en framgång - men knappast att ta på sig ledartröjan. Få har som USA klämt fram klimatförändringarna. Få släpper ut så mycket per capita som boende i USA. 

Hur som helst: det lär inte bli Sanders heller. Av den enkla anledningen att flertalet väljare i USA  - det är inte så många som  röstar i USA - lever i en tankevärld där till och med republikanernas Trump skulle vinna ett presidentval med "socialisten" Sanders som motkandidat. En tredjedel av amerikanerna tror att ”människan och andra levande varelser har existerat i sin nuvarande form sedan tidernas begynnelse”. Nästan hälften av republikanerna anser att man inte skall göra något åt klimatfrågan.

Hur som helst... En gissning som nästan tangerar övertygelse - det blir Joe Biden som till slut landar som demokraternas presidentkandidat. Om han bara ställer upp. Vilket tydligen hans hustru Jill tycker att han skall göra.

I svensk politik verkar årsringar betraktas som en svår åkomma. Till skillnad från, i detta fall, USA där Biden och Sanders är över 70 år och Clinton fyller 70 ett år efter presidentvalet. Fundering: Har det med åldern att göra att man tvivlar på att få årsringar hos ledande politiker är en tillgång den dag krisen inte bara knackar på dörren utan också tagit sig in i vardagsrummet? 

26 kommentarer:

 1. Har Birger någon åsikt om Ron Paul som president, trots att han inte är aktuell som kandidat?
  Jag anser att ungdom bör vara ett kompliment och en inspirationskälla i politiken och inte som i Sverige där det är outbildning och oerfarenhet står högt i kurs.

  SvaraRadera
 2. Ron Pauls åsikter i en hel del frågor känner jag sympati för (inte minst individens frihet, men när ointresset för individens rättigheter är så små så blir det mest pannkaka av alltihop). Hans (snarast) avsky för allt vad skatter heter,och hans närmast fundamentalistiska syn på frihandel, ter sig i mina ögon djupt oaptitliga. Ron Paul var en stor inspiratör till den tidiga Tea Party-rörelsen, och befinner sig i den häraden när det gäller t ex syn på abort och allas rätt att bära vapen.

  SvaraRadera
 3. RB
  brist på utbildning och erfarenhet är den enda vägens linje i Sverige.
  Parar du det med moralhysteri så har du hönsen som åker karusell.
  Karusellen går så fort nu att antingen ramlar någon av eller så välter den.
  Nattväktarstaten är snart allt som återstår av den raserade generella välfärden.
  Fredrik Reinfeldt fick som han ville.Sverige närmar sig the American Dream
  the South African way.

  SvaraRadera
 4. Anonym 08.30, du gör ett retoriskt inlägg. Sakligt sätt bör du nog ta reda på mer om USA innan du jämför systemen. Om inte annat kan du ju lyssna på Sanders, vars så kallade socialism på många sättbefinner sig en bit till höger om moderaterna... Och trots detta ur ett amerikanskt persektiv är vänster.

  SvaraRadera
 5. Vi bör inte heller glömma Sanders hållning i frågan om pengar i politiken. Många av de andra stora kandidaterna tar emot enorma summor pengar av lobbyister. Det gör inte Sanders, tvärtom, han avskyr det nuvarande systemet.

  Gustav

  SvaraRadera
 6. Sanders talar ofta om de skandinaviska länderna som föregångsländer. :)

  Gustav

  SvaraRadera
 7. Jag har sett opinionsundersökningar som tycks visa att USAmerikanen i gemen faktiskt gillar social rättvisa - detta trots konstiga religiösa uppfattningar. Även om man tror att jorden bara är några tusen år gammal kan man ju också anse att fattiga skall behandlas hyggligt. Det är väl inte konstigare än att de ursprungliga kristdemokraterna i Sverige både var religiösa och hade sympatiska sociala tankar samtidigt.

  SvaraRadera
 8. 11 september...ni vet i USA
  11 sept. Anna Lindh mördades i Sverige
  Inte ett ljud om dagen i media, på de flesta PK-bloggar etc...

  SvaraRadera
 9. ballahu
  det där är ett retoriskt inlägg som du saknar täckning för!

  SvaraRadera
 10. Birger Schlaug
  du menar att du förnekar att det var Reinfeldts dröm?
  Och att han nu ser den besannad?
  Rent sakligt alltså?

  SvaraRadera
 11. Odds
  Biden 9 gånger pengarna
  Trump 5
  Sanders 9
  Hillary 1,3
  Jeb 4,5


  http://sports.williamhill.com/bet/en-gb/betting/e/3686164/2016-US-Presidential-Election.html

  SvaraRadera
 12. Ja, blir Sanders president kan man ju fixa alla hjärnskadade NHL-spelare med homeopatisk healing och kristallterapi.

  Schlaugs beundran av Sanders får en att tänka på uttrycket "en blind som leder en blind".

  SvaraRadera
 13. Varför vill någon diskutera en föredetting som Fredrik Reinfeldt när det är det amerikanska presidentvalet vi andra avhandlar?
  Håll er till ämnet för tusan!

  SvaraRadera
 14. Kanske dags för en föredetting att kollräkna sina årsringar,
  och kanske åter erövra folkets förtroende hösten 2018,
  innan 70-årskalaset.

  Antalet ringar räcker, erfarenhet och förmåga långt mer än nog.
  Om sedan viljan och orken finns, så är ju loppet nästan vunnet.
  I hoppfull blåögd väntan
  Aran

  SvaraRadera
 15. Birger:

  "ointresset för individens rättigheter"

  Halmgubbe. Det finns en ofrånkomlig konflikt mellan "negativa rättigheter" (rätten till din egen inkomst) och "positiva rättigheter" (rätten till andra människors inkomst). Ron Paul väljer den förra sidan, du väljer den senare. Du kan tycka att hans åsikter är "djupt oaptitliga", men att påstå att han är ointresserad av individens rättigheter är djupt ohederligt.

  SvaraRadera
 16. Reinfeldt var högsta höns tupp på den svenska höstacken.
  Applåderna ville aldrig ta slut.
  Nu plockas fjädrarna en efter en.Snart betraktas hen som pestsmittad.
  Hillary Clinton var bara för några veckor sedan självskriven att efterträda Obama
  enligt den samlade expertisen på Södermalm.Det verkar inte riktigt bli så.
  Det kom ett email ivägen.
  Finns det öht någon som kan tipsa om en svensk mediakanal som sysslar med sakligheter?

  /Kan inte för mitt liv bergripa varför någon skulle prenumerera på en svensk tidning!

  SvaraRadera

 17. En blandning av:
  Ron Pauls Utrikespolitik
  Jill Steins Miljöpolitik
  Bernie Sanders Ekonomipolitik

  Hade varit "drömmen".

  Hillary Clinton har man ingen sympati överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 18. fre sep. 11, 11:49:00 fm

  Precis, lattedrickarna på Södermalm som vill se "liberalen" Clinton, de lever i sin egna lilla bubbla.
  Undrar också om det finns någon tidning som tar upp verklighetsförankrade nyheter idag.

  SvaraRadera
 19. Nu sitter visst miljöpartisten och riksdagsmannen Jan Lindholm och mailar ut antisemitiska konspirationsteorier om 9-11 till riksdagsgrupper och kanslier.

  Ränderna går visst aldrig ur, ena dagen är det voodoopräster och chemtrails, nästa dag är det Sions vise.

  SvaraRadera
 20. Tänk om hela uppståndelsen inte är sann i slutändan?
  Bandet går ju inte att backa.
  Expressen är inte heller som Aftonbladet som ideligen torskar för sina lögner!
  Men det belyser ännu en gång behovet av källkritik och av att granska journalisterna!

  http://www.expressen.se/nyheter/alans-pappas-uppgifter-ifragasatta-1/

  SvaraRadera
 21. Mac, varför du ägnar dig åt sådant tilltal som du gör vet jag inte, men det är väl knappast för att du är intresserad av att få ett svar.

  Anonym 10,25 Svar på fråga 1: nej, det gör jag inte. Men att dra likheter mellan USA och Sverige även efter borgarnas tid är brist på kunskap.

  SvaraRadera
 22. Birger skulle du snälla kunna försöka förklara varför Sanders skulle vara dålig eller svag på miljöfrågor? Jag måste vara lättlurad för jag trodde han var en av de kandidater som var starkast för en grön omställning, samt mycket annat viktigt. (ok, kanske förutom hon Jill Stein då..)

  Kan du nämna de/den kandidaten förutom Jill Stein som har en bättre syn på miljöfrågor än Sanders? Du fick honom att låta väldigt ihålig på den fronten tyckte jag. Men det kanske han är. Jag har bara inte sett något som talar för det, annat än det du skrev nu i blogginlägget.

  Gustav

  SvaraRadera
 23. /Kan inte för mitt liv bergripa varför någon skulle prenumerera på en svensk tidning!

  Kan bara hålla med dig.Jag föreslår ett utvalt axplock av valfria utländska media.Inte för att de är helt ärliga men det är tveksamt om det ljugs lika mycket någon annanstans.Kan tänka mig att Nordkorea är en konkurrent men jag har aldrig haft nöjet att ens beskåda ett alster därifrån.
  Svenska nyheter från TT matas du ändå med och det är dessutom exakt samma oavsett vilken blaska du än läser.Internet är en fantastisk uppfinning på det sättet.

  Kommer ni ihåg att för några år sedan diskuterades det friskt om betalväggar?
  I dag hör man inte ett ljud.Det är svårt nog att få prenumeranterna att betala för agenda-journalistiken i pappersform.Att få dem att betala för nät-varianten är helt omöjligt.Då återstår bara att skära i personalen och så var vi tillbaks på ruta ett.
  Det är därför de tvingas gråta ut hos Bah Kunkhe med jämna mellanrum!

  /kan inte heller fatta att man betalar för en papperstidning!

  SvaraRadera
 24. Gus, jag säger inte att Sanders är dålig på miljöfrågor, det jag skrev var att han hade en dålig självbild vad gäller USA. Landet kan inte bli förebild i klimatfrågan, däremot har Sanders den mest långtgående idén jämfört med övriga demokrater.

  SvaraRadera
 25. > En tredjedel av amerikanerna tror att ”människan och andra levande varelser har existerat i sin nuvarande form sedan tidernas begynnelse”

  Och långt mer än en tredjedel av Sveriges feminister tror att evolutionen inte skapat skillnader i mäns och kvinnors beteende (i snitt). Hjärnan skulle alltså vara undantagen evolutionen.

  SvaraRadera
 26. Hillary Clinton stödde Irakkriget, fått mycket skit för det (rättmätigt) men Sveriges nästan samlade partiledare utom vänstern och Miljöpartiet, röstade också för kriget. Något media aldrig lyfter fram idag. Ganska typiskt svenskt ändå... Blir kanske också lite tjatigt om SD, men lite intressant är det att när en lokal tv-kanal för ett tag sen fick ett brev (med mjöl) så slogs det upp stort som att SD låg bakom, något som aldrig bekräftats. Nu när Gävles tidning bombhotats för deras granskning av Islam, så tiger de flesta medierna. Märkligt, detta land...

  Sture d.y.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.