söndag 30 augusti 2015

Vägvalet Ojnareskogen

Vägval. Det finns större och mindre sådana. Sakligt eller symboliskt viktiga. Ibland både och. Regeringen står inför ett sådant. Vägvalet Ojnareskogen. Sossar och facket mot MP och miljörörelsen. En statsminister som inte förstår vägvalets  vikt.  En arbetarrörelses företrädare som anser att gotlänningar lika väl kan avsalta Östersjöns vatten som att ha naturligt rent vatten.

Hade Persson eller Sahlin lett regeringen hade beslutet tagits för länge sedan. De hade begripit att MP, med en miljöminister dessutom, inte kan släppa frågan utan att tappa hela sitt existensberättigande.

Många kompromisser till Löfvens fördel har det blivit - Bromma flygplats, förbifarten, nya JAS-plan etc. Men Ojnareskogen och vattenfrågan och naturfrågan som nu skall avgöras är på något sätt den absoluta symbolfrågan kopplad till sakfrågor och ideologi och allt det som MP i grunden står för, har sin existens baserad på.

Det finns bara ett beslut som är acceptabelt. Det är pinsamt att beslutet dras ut till sista juridiskt möjliga dag, imorgon.

36 kommentarer:

 1. Hej du...
  Ska vi byta grejor med varandra;
  Du får min mark, mina mineraler och mitt vatten..
  ....så får jag alla dina gamla sopor.
  Bytt som bytt, kommer aldrig...
  Aran

  SvaraRadera
 2. Tycker inte frågan om vatten ska vara en politisk fråga.

  Vi tror vi har mycket och bra vatten i Sverige, men det är i många fall ett myt. Tycker att vi borde ha en miljölag som säger att vatten av hög kvalitet ALDRIG får exploateras eller smutsas ner.

  Våra barn och barnbarn kommer att tacka oss för det...

  SvaraRadera
 3. Ta chansen nu att göra Ojnareskogen till ett Natura 2000 område. Varför vänta till den sista dagen. Väntar man på att påtryckningar på EU kommissionen ska göra det omöjligt. Att ändringar i art och habitat direktivet kommer att komma. Anser inte att bollen bör ligga hos kommissionen som kan ändra direktiv efter påstötning. Räddningen kan vara tillfällig, men räddas det som räddas kan. Medans det ännu går. Då har man i alla fall försökt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. ”Sossar och facket mot MP och miljörörelsen” skriver du. Ja, så var det när MP bildades och ett antal år framåt. Nu finns MP i en regering tillsammans med sossarna… Detta är egentligen ett helt omöjligt kliv. Men det har skett successiva förändringar på vägen som möjliggjort detta kliv, förändringar som gjort att partiet förlorat sitt existensberättigande, och detta långt innan det nu aktuella vägvalet Ojnareskogen. MP står alltså ”i grunden” inte längre för något värt att tillvarata. Partiet har blivit som alla andra partier, helt utan systemkritik. En viktig anledning till det är naturligtvis att partiet inte längre hyser några radikala företrädare. Det finns t.ex. inte några ansatser till hur Sverige ska kunna ta sig ur beroendet av en livsstil som kräver 3,7 jordklot vid en globalisering. Den här situationen är dessutom långt värre idag än 1981 när partiet bildades, och den fortsätter att förvärras. Frågan finns helt enkelt inte på dagordningen hos något parti. I stället sitter idag miljöpartisterna och administrerar en helt annan politik. Och skulle någon enda överlevande grön yppa någonting annat, blir det ju bara pinsamt. Regeringssamarbete med sossarna (och facket) betyder faktiskt självpåtagna munkavlar och att sitta still i båten. Grön politik och ideologi stoppas undan, göms och glöms. Under tiden befolkas partiet av människor som TROR att dagens MP är ett grönt parti.

  SvaraRadera
 5. Detta känns som en typisk vargfråga. Med det menas att de som driver frågan inte påverkas det minsta av beslutet och deras åsikt går i det mesta på tvärs emot vad de som påverkas har.

  Före beslutet bör samtliga beslutsfattare i denna fråga offentligt redogöra följande:

  1. Hur påverkas du av beslutet?
  2. Vilken koppling har du till Gotland?
  3. Är du ens gotlänning?

  Med gotlänning menas inte att skjutas runt i bepansrad bil mellan privatplan och rosémingel i början på juli eller att man äger/besöker en sossestuga på Fårö.

  Kontentan, denna fråga bör avgöras av gotlänningarna då det är de som påverkas och inte av tunnelbaneåkande södermalmsbor!

  SvaraRadera
 6. Birger glömmer att skriva ut att resultatet är ett vinna eller försvinna för Miljöpartiet.
  Samregerandet med S har visat på ett Miljöparti som viker ner sig gång på gång.
  Precis som opinionssiffrorna viker ner sig.Gång på gång.
  Nu står Miljöpartiet där med mössan i hand och bugar och ber.
  - Vi kan väl få det här i varje fall!
  Om man inte ens får igenom Ojnareskogen ser inte framtiden särskilt ljus ut.
  Vare sig för språkrören eller Miljöpartiet.

  SvaraRadera
 7. Vad bryr sig Persson eller Sahlin om MP:s existensberättigande?

  SvaraRadera
 8. Det konstiga i den här frågan är den ekonomiska frågan. Vad kostar det att avsalta havsvatten? Hur länge skulle det pågå? Hur kommer energipriserna att utvecklas under denna tid?

  Jag antar att vi talar om ett tidsspann på flera tusen år. Eller hur fungerar det här?

  SvaraRadera
 9. Hans I Viken: Länsstyrelsen på Gotland säger nej.Kampen mot Nordkalks krav initierades och drivs konkret av gotlänningar.

  SvaraRadera
 10. Anonym 10:43:00 Birger har inte glömt.Han vill inte att det ska stå som det ultimatum det faktiskt är.Det skulle läsas som om Birger öppet propagerar för att mp skulle lämna regeringen om det går fel.

  SvaraRadera
 11. Anonym 11:40:
  Länsstyrelsen på Gotland är inte representanter för gotlänningarna utan är en statlig myndighet som agerar utifrån regleringsbrevet som regeringen, dvs Åsa Romson, har gett dem. Vidare, att göra en högljudd grupp till tals för alla gotlänningar är bara löjligt.

  Jag vill vara tydlig med att jag har ingen åsikt om denna skog ska bevaras eller inte, men däremot är jag väldigt tydlig med att:

  1. Frågan bör avgöras av gotlänningarna, inte staten. Därför bör den direkt skickas till regionfullmäktige på Gotland som får avgöra frågan. Det är det mest demokratiska i denna fråga, det kan väl ingen grön/MP:are vara emot?
  2. Att ens väga in frågan om regeringens sammansättning i denna viktiga fråga för Gotland är helt orimligt. Frågan måste avgöras på saklig grund och inte vad som ger bäst stämning i Rosenbad.
  3. Det är väldigt intressant att höra hur ett parti (MP) som alltid hävdat subsidiaritetsprincipen i allt, så flagrant går ifrån den när det passar dem. (Nu är detta exempel långt ifrån första tillfället, utan mer regel än undantag.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans i Viken, sön aug. 30, 12:05:00 em

   1. Hört talas om riksintresse, hört talas om EU?
   2. Vilket är precis vad remissinstanser som bl.a. Naturvårdsverket har gjort.
   3. Vad har det med Natura2000-regelverket att göra?

   Radera
 12. Undrar just hur pass hårt (nya mp) "kämpat" för denna fråga i de där slutna förhandlingsrummen? Kanske ungefär lika hårt som för den där vice-posten? Talar inte tystnaden..?

  SvaraRadera
 13. Anonym 01:07, nej, du, nu finns anledning att ta miljöpartisterna i försvar. Jag är övertygade om att de, inte minst Åsa, verkligen tar strid för det här och att det är just därför tystnaden är så långvarig. Samtidigt blev jag orolig för hur Gustav Fridolin resonerade i Almedalen i somras - SVT Forum - när han genom att hävda att det inte är ett politiskt beslut utan ett strikt juridiskt krattade i manegen för ett beslut som innebär att det inte blir något skyddat område. Förresten sågs f.d. språkrör i demonstrationen som gick genom Visbys gator till förmån för Ojnareskogen. Eva Goës skymtade när jag skyndade mellan två åtaganden som båda var mindre viktiga än demonstrationen, men som var bokade.

  SvaraRadera
 14. Sant, det finns bara ett acceptabelt beslut. Om det blir så? Det vetefan.

  SvaraRadera
 15. Men Birger Schlaug du inser väl att
  "nu finns anledning att ta miljöpartisterna i försvar. Jag är övertygade om att de, inte minst Åsa, verkligen tar strid för det här och att det är just därför tystnaden är så långvarig"
  bara betyder att du tror något.Ingenting mer.
  Tycker du att det räcker egentligen?
  Om du känner tvivel inför Fridolin så borde du kunna inse att det fins dom som tvivlar.
  Inte bara på Fridolin ibland.
  Utan också på Romson.
  Bah Kunkhe.
  Kaplan.
  Som tvivlar på vad Miljöpartiet blivit.Som tvivlar på vad Miljöpartiet blir.

  Eftersom Miljöpartiet inte övertygar.
  Även om just Birger Schlaug kämpar för att fortsätta tro.

  SvaraRadera
 16. Det kan ju givetvis vara svårt att VETA, saker kan ju "verka" vara på vissa sätt; men där inne i förhandlingsrummen under kristall-kronorna så kanske...helt andra saker pågår? Ett "schackspel" kanske är framställt, där en "liten skog" ses som en bonde-pjäs? Och att denna bondepjäs väger så lätt, så fjun-lätt jmfrt med "Maktens Härlighet"? Det där som vissa individer blir så "pirriga i kroppen" av, ja man blir ju alldeles "till sig"? Hanteringen av den där "vice-posten" får nog många att undra lite kring vad som händer & sker, "egentligen", när (nya mp) är inblandat & medias kameror inte finns med..?

  SvaraRadera
 17. Ful skog är inte som "kräftor på godset"
  och vattnet där ger inte "vinets rus"
  att lära sig av med "pubertets-trotset"
  leder till sköna stunder i Maktens hus..

  SvaraRadera
 18. Nu är det nog så att Schlaug har mer insyn än varje anonym tyckare som uppträder här.

  SvaraRadera
 19. Anonym 02:29:00
  och det betyder att du tror att Birger säger att ???

  SvaraRadera
 20. Regeringen sitter och bråkar internt om en skog på Gotland.
  Samtidigt kan inte de kriminella gängen låta våra flyktingar vara ifred i deras utanförskapsområden.
  Är det som menas med ordning och reda i Sverige?
  /Svamp-skeptikern

  SvaraRadera
 21. O.T
  Alternativmedia drar ut i krig
  http://www.marikaformgren.se/#post80

  SvaraRadera
 22. Det Nya Sverige : Liberalismen,DN,Stasi och DDR-Sverige

  http://snaphanen.dk/2015/08/29/sondagskronika-mardrommen/

  http://www.marikaformgren.se/#post80

  SvaraRadera
 23. Nu eller aldrig. Ojnareskogen blir en symbolfråga .

  SvaraRadera
 24. Hej alla denna film är ett måste för alla! På SVT play se den, mycket viktigt!

  SvaraRadera
 25. Birgers bevingade ord flyger förbi överallt på twitter idag.
  https://twitter.com/Gargameln
  Ett av 50 ex.

  SvaraRadera
 26. Anonym 06:33
  Vad har Mardrömmen och Marika Formgren med Ojnareskogen att göra?
  Den av DN jagade Julia Caesar gömmer sig visserligen i en skog, men inte i den skogen. Håll dig till ämnet!

  SvaraRadera
 27. Åsa Romson slirade vidare i Agenda.Bara floskler och inga besked.Stalltipset lyder:
  Miljöpartiet får backa vad det gäller Ojnareskogen också!
  Imorgon vet vi.

  SvaraRadera
 28. Anonym 09:58:00
  DN tillhör MP:s starkaste förespråkare.
  MP är i högsta grad inblandade i Ojnareskogen.
  MP sitter i en regering med bl.a Morgan Johansson som citeras i SvD:
  ”ett politiskt ledarskap där man orkar stå upp i förhållande till sina väljare”
  Det är just vad DN hjälper Morgan Johansson och Åsa Romson med.

  SvaraRadera
 29. Anonym 10:15
  Det är väl bara bra att politiker står upp för de uppdrag som väljarna har gett dem. Och MP kommer inte att vika sig, men möjligen kompromissa. Kanske de räddar halva skogen. Men vad har detta med Formgren och DN att göra. Det låter långsökt. Förklara närmare!

  SvaraRadera
 30. Ett annat vägval av större principiell betydelse.
  EU - frihandel, fyra friheter. Men detta projekt har sedan länge slutat handla om rörlighet, utan om detaljstyrning och centralisering för sakens skull.
  Jag tar exemplet med drönarflygning och nationella regler på detta område. På vilket sätt skulle flygfartyg med kort räckvidd vara annat än en nationell angelägenhet? Om land A ej vill ha flygningar högre än X meter, närmare än Y meter från bebyggelse under dygnets timmar G1-G2, så har inte EU med detta att göra. Inget säger att någon hindras att utöva sina friheter med olika regler i medlemsländerna. Däremot har man friheten att välja om man vill bryta mot ett enskilt lands regler eller inte. Men det kan man redan med modern teknik kontrollera genom att gå in på respektive lands hemsida för flygsäkerhet.
  "Aha, i Ungern får jag inte flyga alls synd då spenderar jag inte min semester utövande min snäva teknikhobby, utan få åka till jaha Nederländerna där har de liberala flyglagar att jag får flyga långt upp i. Dit åker jag och kombinerar med mitt tunga beroende."

  Sverige ut ur EU.

  SvaraRadera
 31. Glöver, du glömmer rädslan. Och inte minst prestigen. Vad händer då? Vi gick med en del påstod att det skulle gå fort annars riskerade vi att få vänta.
  Går man med måste man också försäkra sig om att och hur man kan gå ur. Det bör inte vara svårare än att gå med. När det gäller Ojnareskogen så kan man rädda hela eller en del. Vi får se...
  Men påtryckningar på EU kommissionen kan göra att de ändrar art och habitatdirektiven. Så visst Sverige ut ur EU men vad händer då? För egen del stöttar jag Naturskyddsföreningen just nu. Som verkar väldigt insatta i frågan. Det är vad lilla jag kan göra. Ja skriva till kommissionen kan man också göra förstås.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 32. http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/eu-medborgare-hjalp-oss-radda-naturen

  ja vi är EU medborgare ifall det råder något tvivel...

  SvaraRadera
 33. liten ämnesflykt, men det är ju så "hett": (s) har börjat inte bara bejaka robotiseringen av arbetslivet, man lovsjunger nu denna utveckling! Ingen behöver vara rädd för detta, enligt (s).

  SvaraRadera
 34. Anonym 08:03:00
  Det var ju bara det att det INTE står "politiker står upp för de uppdrag som väljarna har gett dem" utan ”ett politiskt ledarskap där man orkar stå upp i förhållande till sina väljare”.
  Om du provar att läsa innantill så är en närmare förklaring inte nödvändig om du besitter normal läsförståelse.Citatet är som du ser från gårdagens SvD om du vill komma närmare källan.

  SvaraRadera
 35. Som väntat hade Birger rätt och den okända tyckaren Anonym fel. Av detta kan vi dra slutsatsen att det är en fördel att vara insatt och en nackdel att gissa hejvilt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.