torsdag 26 februari 2015

Blair, love, peace, understanding och avskurna halsar - och den förödande idén om vad som borde vara.

"Vi målar våra liv. Våra liv är konstverk. Ibland är duken sprucken, penslarna slitna, armarna tunga och inspirationen som bortblåst - men målar gör vi ändå själva som individer." Så avslutar jag en av mina böcker. Det är någon sorts argumentation mot de som tycker det är politiskt legitimt att ständigt framföra att det är samhällets fel, skolans fel, föräldrarna fel, sms-bankernas fel. Men aldrig ens eget. Trots att man hållit i penseln. Tänkte på detta häromdagen.

På vägen från Linköpings universitet så hann en av åhörarna fatt mig på parkeringsplatsen - jag hade föreläst om hållbar utveckling - och ställde frågan: Är det nån idé att kämpa för hållbar utveckling när världen ser ut som den gör i en värld där man håller på att ta död på varandra hela tiden? 

Veckan tidigare hade jag lyssnat på en kvinna som var så förskräckt över sin egen reaktion efter filmer med avskurna halsar och intervjun med en unge mannen i Uppdrag granskning att hon inte längre vill gå  genom den långa tunneln mellan Birger Jarlsgatan och Sveavägen i Stockholm. "Jag tittar på varenda en jag möter och undrar om han eller hon tänker skära halsen av mig, jag tittar om de ser ut som muslimer, och jag vill inte tänka så, jag vill inte, jag vill inte vara sån. Därför går jag inte genom tunneln mer."

Studenten från Linköping pratade en stund, jag höll på att missa Charlotte Kallas start på 10 kilometer. Vi ville både tala om krigen och hållbar utvecklingen men ingen av oss ville missa loppet heller. Det kändes absurt.

På väg hemåt kom jag att tänka på, när väl Kalla kommit i mål, att jag läst en artikel på DN:s ledarsida, tidningen hade jag med mig för jag hade tänkt citera en annan artikel i tidningen under föreläsningen. Nu stannade jag bilen och kollade vad det hade stått i den där ledaren. Så här: "Efter diktatorn Muammar Khadaffis fall 2011 borde Libyen ha haft förutsättningar för att bli ett välmående land." Nyckelordet i den meningen är vare sig diktator, eller Libyen, vare sig förutsättningar eller välmående.

Nyckelordet är "borde". Den arabiska våren borde lett till framgång, bombandet i Afghanistan borde lett till fred, anfallet på Irak borde lett till love, peace and understanding.... Drönare över Pakistan borde leda till att människor förstod sitt eget bästa. Det är så mycket som borde. Utifrån att vi, i en annan del av världen, inte förstå vad det är vi håller på med.

Kriget i Afghanistan är bara ett exempel. Själv deltog jag i en "borde-manifestation" för länge sedan. Efteråt, på vägen hem från demonstrationen där jag varit huvudtalare, drabbades jag av den stora insikten: vad i helvete vet jag om det jag just pratat om? Demonstrationen hölls utanför Sovjets ambassad och i mitt tal sades det som skulle sägas enligt då gällande norm: inte bara fullt rimlig kritik av Sovjetunionens närvaro i Afghanistan, utan hyllande av frihetshjältarna.

När jag kommit hem läste jag allt jag kom över om Afghanistan, lärde mig förskräckande mycket och skämdes över flosklerna jag levererat trots att de låg i fas med varenda ledarsida och varenda tidningsartikel som skrevs. De som skrev borde vetat mer innan de skrev. Jag borde vetat mer innan jag öppnade truten. Precis som George W Buch borde vetat mer innan han drog igång kriget mot terrorismen och kriget i Irak. Ni vet det där kriget som moderaterna ville att Sverige skulle ansluta sig till som tack för att amerikanerna hjälpte oss mot Hitler - jo, moderaternas partiledare Bo Lundgren motiverade så.

Herregud vad det har kostat att utgå från hur det borde vara utan att man veta hur det är. Så föddes den hydra som skär huvudet av människor i PR-syfte. Har det funnits något mer deprimerande Uppdrag Granskning än det senaste när en ung man intervjuas innan han drar till IS med målet att dö, bli en liten grön fågel för att sedan vinna sjuttiotvå jungfrur i paradiset och kunna prata in lika många släktingar i detsamma.

Märkligt kan man tycka, men kanske inte märkligare än att mellan 30 och 40 procent av tillfrågade amerikaner tror - åtminstone för ett par år sedan - att Gud skapade mänskligheten "så som den ser ut i dag".

Världen tycks tro på sagor, kanske söker man sig till sagor eftersom verkligheten känns tröstlös, kanske för att man inte förmår vara tacksam för det liv man fått utan vill ha mer, mer, mer... Jaget i dess sämsta form. Ego in absurdum. Kan man tycka. Jag tycker så allt som oftast.

Hur som helst: Den så kallade Chilcot-utredningen om Storbritanniens inblandning i Irakkriget "kan vara förödande för över 30 toppolitiker och tjänstemän". Det meddelade tidningen Mail on Sunday som hänvisar till en källa inom den brittiska regeringen. SvD skriver i en nyhetsartikel: "Nu sägs rapporten vara så gott som färdig. De mest explosiva avslöjandena sägs röra 30 hemliga brev mellan USA:s dåvarande president George W Bush och Tony Blair som skickades innan kriget inleddes. Tony Blair kan komma att anklagas för brott mot staten."

 Det är ingen saga. Det kan bli verklighet. Eller rättare sagt: det borde verkligen bli det.

Vem har ansvar? Samhället? Politiker? Frågan uppkommer när man lyssnar till den unge mannen som hoppas bli en grön fågel och få leva i paradiset och som anser det rimligt att skära huvudet av människor. Vem blir man?

"Vi målar våra liv. Våra liv är konstverk. Ibland är duken sprucken, penslarna slitna, armarna tunga och inspirationen som bortblåst - men målar gör vi ändå själva som individer." 

Så avslutade jag alltså en av mina böcker. Och det är nog så. Vi kan inte göra så mycket åt duken, penslarna - men målar gör vi ändå själva. Vi har ett ansvar för hur vi målar, oavsett hur sprucken duken är och hur slitna penslarna än är. Till syvende och sist kan vi aldrig skylla på andra. Vi har haft val. Ofta väldigt svåra val under mariga omständigheter. Men likt förbannat har vi haft val.

Man kan som individ inte frånsäga sig ansvar för sina handlingar. Vare sig man är Blair eller studenten på Linköpings universitet. Hen hörde av sig på mejlen. Jag hade tydligen svarat något bra, jag minns inte vad. Och jag tror att hen överdrev. Vi var båda glada över att Kalla vann.

Den här texten var kanske lite förvirrad. I så fall en följd av att världen är förvirrad. Men likt förbannat är jag själv ansvarig för hur texten blivit formulerad.


36 kommentarer:

 1. Har läst mycket bra som du skrivit. Men det här slår det mesta. Är också glad över att Kalla vann och inte mycket skulle fått mig att missa det loppet. Sjukt kanske. Men mänskligt.
  Heja Sverige!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Taskig koll på verkligheten är ett utbrett fenomen, inte minst hos våra politiker. De chansar vilt på att ideer som någon stoppat i huvudet på dem har något med verkligheten att göra. De ser alltid bara små delar av verkligheten, förefaller det. Vad gör man åt det?

  SvaraRadera
 3. Det man undrar mest just nu är vad Ryssland gör i Ukraina. Det misstämmer så vansinnigt vad de säger att de gör och vad andra säger att de gör. Du skriver att man ska ta reda på hur det ligger till. Men det är inte så enkelt att veta var man ska hitta informationen!

  Jag vill kunna argumentera klokt mot kärnkraft. Men var hittar jag information om uranbrytning?

  SvaraRadera
 4. Kuckeliku, "Vad gör man åt det?"
  Inser att vi alla ser små delar av verkligheten? Större eller mindre beroende på egen upplevd verklighet. För att se något måste man ha begripit något. För att förstå det man begripit måste man ha upplevt det. Gång på gång verkar det som...

  Nu ska skatterna ses över... Grön skatteväxling. Brukar nästan alltid tänka att sak är viktigare än person. Maria W ska hjälpa till. Kan inte låta bli att tycka, att det vore bättre om regeringen bett Birger Schlaug om hjälp. Men inser att det skulle de inte göra? För de tror på hållbar tillväxt. Så småningom ska hållbar tillväxt växa fram. Livsstilsförändringar talar man mer tyst om

  Kanske blir det bättre trots allt, för det krävs ett bra underlag, för att goda saker ska kunna växa fram. Ett visst hopp infriar sig. Ett visst...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Borde inte en gammal politiker inse att politikens uppgift är att fixa både duk och penslar.
  Till dess kan jag visst skylla på andra och bara delvis ta på mig ansvaret för min målning.
  Jag målar hjälpligt för hand, med munnen och med fötterna tills alla "borden" omvandlats
  till "segrar".
  Segrar över okunskap, rädsla eller akademisk trångsynthet.
  Aran

  SvaraRadera
 6. Det är förstås rimligt att vi har ansvar för det vi faktiskt gör, men i vilken mån har vi ansvaret för det vi inte gör?

  SvaraRadera
 7. Ja, eftersom det inte fanns bevis för en invasion av Irak, angående kärnvapen före anfallet, så borde det ha funnits därefter....

  Överhuvud borde fred råda i Irak, eftersom Kurderna stred på USAs sida, och är världens största folkgrupp, utan ett eget territorium, som absolut inte borde ha blivit bortförhandlade pga andra intressen.

  Det borde ha blivit bättre i Libyen, efter anfallet, än före, eftersom alla lärt sig vad som hände i Irak och Afganistan.

  Vad som nu händer i Mali, som ligger i anslutning till Libyen, borde man kanske veta, det är någon slags konflikt, och är nästa krutdurk, och det borde kunna gå bra.

  Syrien borde ha blivit bättre, mer fredligt och mer demokratiskt, efter den "folkliga" revolutionen, och Turkiet borde ha insett vad som skulle hände med IS, etc

  Det som förbryllar, är Svensk försvarspolitik, nog går det att sympatisera med alla som anser att alla borde vara snälla, hyggliga och fredliga, och inordna sig under FN, och det borde inte pågå strider om territoriell kontroll där det finns naturresurser eller andra intressen. Konflikt borde inte vara medelt mot målet makt.

  En fråga som infinner sig är, borde nya mp ha insett konsekvensen av den nya Svenska krigsmakten, att ställa om försvarsmakten till en stridsstyrka (krigsmakt på gammal fin Svenska) eller european battlegroups.

  Tjänstgöring utomlands för tjänst inom stormaktspolitiken borde vara något bra för Sverige.... eller i vart fall för de vi hjälper, det borde det inte gått åt h-e, om intentionen var god?

  och nog borde Sverige har råd med bistånd, som borde gå till fattiga och hjälplösa i konfliktzoner, istället för att faktiskt gå till bistånd inan för våra gränser.

  Nog borde det vara bättre att styra om biståndet till hemmaplan, och försvarsmakten till en krigsmakt på bortaplan, eftersom det ger arbetstillfällen, det borde fungera om vi ger oss själva arbete, i det godas tjänst.

  Chilcot-utredningen tillkom (väl) för att Gordon Brown borde ha fått ta över new labour vid ett mer gynnsamt tillfälle, än han fick, och dunderförlorade.

  Förmodligen just för att företrädaren faktiskt visste vad som var fallet, och passade på att tassa iväg, eftersom det inte gick som det borde, just därför går det att ana att utredningen, som i grunden handlar om en demokratisk stats rätt att gå i krig, utan att ha koll eller ha med sig demokratiska beslut, om demokratins själva grund.

  Röstar vi på hur det borde vara, eller hur det varit.

  Den mesta opinionsbildningen utgår från borde, värdegrund, idépolitik eller visioner.

  Ingen vill ta ansvar för hur det varit, eller ens är. Integrationen borde fungera, och eftersom den sannolikt inte gör det (är), så talar vi inte mer om vad som gick fel, utan tänker på hur det skulle kunna bli med en ny idépolitik, fast med mindre pengar.

  Det är ganska lite som utgår från gamla upplysningsideal, hur det faktiskt är.

  Delar ett kollektiv uppfattning om något som är rimligt, kanske tom sant, brukar det bli enklare att komma överens om hur man ska lösa problemet.

  Om det sedan bär eller inte, vet man inte inte förrän i efterhand, det enda med vet, är att subjektet är en del av lösningen, ett resultat, är chefstyckarna med på input, och själva arbetar med saken, så är chefstyckarna en del av resultatet, dvs inte skylla på annans ansvar eller att man inte visste, eller att allt borde gått bra, om inte om.

  Nu hålls tummarna för att huset Saud, med sunniislam borde ha förstånd att inte stödja terrorgimparna i Irak/Syrien, eftersom huset Saud och alla 4000 prinsar, borde vara ett bättre alternativ, och inte en del av problemet. Ser mycket fram mot Chilcot, och detta med köpta utrikesministrar, det borde inte vara så, i en demokrati? slw

  SvaraRadera
 8. "Inte så osams som somliga tror" Maria Wetterstrand och Birger Schlaug... Tror och hoppas på att du Schlaug lägger dig i (om du vill och orkar) Att du kommenterar/debatterar /samtalar kring hur skatterna nu ska/kan ses över. Samt om det ska vara konkurrens inom unionen som ska vara motivet. Om motivet inte ska vara som i Norge dvs. hela Sverige ska brukas inte endast leva i respirator.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Klart BS borde bistå sossarna med ekonomisk politik, men nu är det så att MW är en del av nya mp, och indirekt ansvarig för mp:s nya roll som regent, och MW borde insett konsekvensen, efter som hon fick argumenten.

  Dessutom är MW ärtigare och "känns" mycket mer fräsch och nytänkande, än en gammal gubbe med skägg, och ska sossarna lyckas med konststycket att sänka löneskatterna, för att minska arbetslösheten bland unga och invandrare, så måste man ju växla, om välfärden och "folkhemmet" ska finnas kvar utanför skansen :-)

  Det blir bra med MW, hon har rätt åsikter, och gick tom bra ihop med Göran Persson, och sossarna är i desperat behov av att bistå mp med friskt blod, eftersom det ur sossesynpunkt, faktiskt inte går lysande för regeringen. Det som borde varit en draghjälp om unga trendiga storstadsväljare, blev ett sänke, och frågan är om det inte råder kognitiv dissonans lite var stans.

  MR kommer att lösa TV-rutefrågan lysande, men kanske inte skatteväxlingsfrågan, men det är inte heller hennes uppgift.
  slw

  SvaraRadera
 10. slw Nej hon har inte tagit på sig en för stor ytterrock. Forskning, civilsamhället, organisationer alla måste hjälpa till. Vi har ett ansvar allihopa lasse, inte minst för det vi inte gör.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Den såphale Blair lär väl slinka igenom, det stora sosseföredömet i Europas socialdemokrati.
  ~~~~~~~~~~
  JEREMY PAXMAN: So there is a distinctive British foreign policy. Does it have an ethical dimension still?

  TONY BLAIR: Of course it does, yeah.

  JEREMY PAXMAN: How then can you publicly endorse a country which bans political parties, bans trade unions and uses institutional torture?

  TONY BLAIR: The country being? [öv. Vilket av dem?]

  JEREMY PAXMAN: Saudi Arabia? You called it a friend of the civilised world.

  TONY BLAIR: Yes, but it is also important to realise that if we want a secure progress in the Middle East, we should work with Saudi Arabia. I don't decide... Ethical foreign policy doesn't mean that you try to decide the government of every country of the world. You can't do that.

  JEREMY PAXMAN: You called it a friend of the civilised world.

  TONY BLAIR: It is. In my view, what it is doing in respect of the Middle East now...

  JEREMY PAXMAN: It chops people's arms off. It tortures people.

  TONY BLAIR: They have their culture, their way of life.
  ~~~~~~~~~~
  Ett tips till SweTsaren hur den kulturrelativistiska slipstenen ska dras i ankdammens egna Saudigate.

  SvaraRadera
 12. rättelse, MW ska det vara sist ovan, ja, MW är ovanligt vettig, och har erfarenhet, så den är inte alls dum, vare sig för partiet eller för sossarna, men nu är det så att mp inte har det helt lätt med opinionen, i realpolitikens slagskugga, och gräsrötterna ryser.

  Detta med identiteter är spännande, hur centern genomfört en total "make up", liksom New labour, liksom de konservativa (medkännande konservativa, sedan nya M, som inte går att reda ut, vad det är längre, och så klart SD som genomgår ett omfattande identitetsbyte, som tidigare kattskit, och nu statsman :-)

  MP ska vi inte tala om, det har hänt en del med både individuell och politisk identitet, där ju Mona gjorde ett tappert försök med sossarna 2008...

  DN fångade saken bra, i en artikel om Ernst Billgren.  "Finns det något sätt som experimenterande med identiteter kan slå fel?"

  slw nu håller man andan :-)

  "– Om en konstnär märker att namnbytet inte bar frukt, i det att bytet inte ledde till den kreativitet som hen hade hoppats på, så kan denne uppleva något vi kallar för kognitiv dissonans"

  slw det är nu alla tänker på nya M, och hur de har det där i bunkern efter förlusten, där först Sven-Otto fick gå, sedan hans kap för AF, sedan Tolgfors och Björling, och Gunilla Carlsson, och sås då Reinfeldt och Borg + partisekreterare, en en stor mängd avhopp i partistyrelsen efter det.

  Nu ska de fånga sin identitet, med ny idepolitik, kanske har nya Centern tips att ge :-) Annie är ändå rätt sexig när hon spelar på "master"-strängarna.


  " – alltså att hur vi trodde att något skulle bli inte stämde överens med verkligheten."

  slw nu garvar man ännu mer, det handlar alltså om en psykiatrisk term, som heter kognitiv disonnans :-)


  "Detta är givetvis en rätt jobbig känsla där konstnären säkert kan börja klandra sig själv."

  Byt ut konstnär mot poiliker :-)

  "Sedan så finns det förstås ingenting i forskningen som pekar på att bara ett namnbyte i sig leder till ökad kreativitet."

  :-) asgarv, man måste alltså fylla varumärket med ett innehåll...?
  kanske lite
  Mision
  Vision
  Value? (värdegrund ;-)

  "Den konstnär som tror att det är så kommer säkerligen att få ett kallt uppvaknande när hen märker att allt, trots sitt knasiga nya namn, är precis som vanligt."

  Jo, det borde ju kunna gå att få alla väljare att tro på de nya, eftersom man dessutom tagit ett stort kliv till vänster, och flörtar hejdlöst med den gröna fernissan på Södermalm.

  Kanske elakt, men visst finns det paralleller med konsten, i vart fall det möjligas konst?

  MW behöver en tight kostym, som sätter gränser, tex ekonomiskt hållbar finansiering, av ett konsumtionssamhälle. Ska mp lyckas övertala potentiella väljare, duger det inte med en vice statsminister, som gått under jorden. MW kommer alla att vilja ligga med, i vart fall media.
  slw

  http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/ernst-billgren-byter-skepnad-ett-namnbyte-kan-leda-till-kognitiv-dissonans/

  SvaraRadera
 13. När det samlas ett gäng målare, som vill stoppa konsten i en speciell form samt undvika andra konstformers utveckling, då får du fantastiska sagoberättelser.
  Jag undrar vilka sagor Bo Lundgren fått sig tilldelade i möten med amerikanska företrädare vid M- och MUF-möten.
  Kreationisterna, mormonerna, judarna, moon shine-sekterna med flera har sina målningar de lever efter. Andra ställer upp sina staffli vid sidan om andras målningar och försöker anpassa sin målning till den vid sidan av. Ingen egen inspiration utan man skiftar mönster som grannen byter färg på paletten.
  Ironiskt nog skiftade just Blair till katolicismen, troligen för att få Guds förlåtelse efter bikten hos påven.
  https://www.youtube.com/watch?v=fiyNK1W3zPg
  Det kan vara ett sammanträffande, men i min virtuella 3D-värld ett väldigt träffande sammanträffande.
  Mycket går nog av bara farten, man chansar på att andras målande beskrivningar stämmer och så startar man ett krig.

  SvaraRadera
 14. Ett grundproblem är oviljan att acceptera att andra människor har en annan livsåskådning. Detta beror på den moderna idéen om att mänskligheten är under utveckling och att "vi" har kommit längst. Slutsatsen blir att alla människor "borde" sträva efter att bli som oss. De borde t o m vara glada över möjligheten att bli som "oss"

  SvaraRadera
 15. Vänta bara tills parhästen PE kommer hem från Bryssel, och ska få tag på kapital för "grön" energiomställning i EU, fattas vore annat, med den lönen.

  Idag skriver den påfallande ofta aktuelle Cornu, som vet vad gröna frågor, energi och ekononomi går ut på:

  "EU-kommissionen har gått ut med siffror för de energi-investeringar som behöver göras inom EU fram till 2020.

  (det är om fem år, och vi har inte ens startat iddebatten...)

  "Det handlar om otroliga 1 000 miljarder euro eller nästan 10 000 miljarder kronor."

  jojo,det finns fyra nettobidragsgivare till EU, där Sverige är störst per capita. Undrar hur regeringen, med sina gröna experter, sak ställa om Svensk ekonomi, som på privata sidan är bland de högst belånade i världen, till att finansiera detta kreditkalas, EU som inte ens får sina medlemsländer att gå ihop, har alla glömt PIGS, som blev BIG-PISS?


  "EU drar nu igång ett projekt man kallar den Europeiska energiunionen."

  fantastiskt, bara att Cornu, sin vana trogen, drar samman finfina diagram över energiimport, så att alla inser att utöver att EU redan är bankrutt, så har man inte heller enerergi, och är beroende av Ryssland :-) Så det finns energi i Norden, (vatten och vindkraft) men inte så det räcker till hela Europa, att hänga på. EXB hänger ju redan på några få länder i Norr, som har handelseöverskott, ännu ett tag.

  Så slår vi ihop finansieringensbehovet av energiunionen, som PE redan börjat lyfta, med vilka som har råd att stå för borgen, (det är fem länder), som sedan ska finansiera alla övrigas behovav importerad energi, och inte bli beroende av Ryssland, så inses att Sverige är ett bra land, att tulla energi från, förutom att bygga ut kvarvarande älvar, så kanske vi kan uppdatera våra kärnkratverk och kanske bygga några nya, för det går inte att bygga kärnkraft nere i Europa på grund av befolkningstäthet.

  Så förnybar energi, vattenkraft och vindkraft, och kanske lite kärnkraftskrydda, är melodin, för att solidarisera oss med övriga EU, vars ekonomier vi måste kickstarta igång, med mer lån.

  Hur det ska gå med eneriförbrukningen i Sverige, inkl priserna, när efterfrågan stiger, ska bli intressant, dags för nytt missnöje, och filosofiska rummet diskussioner om solidaritet och plikt. och naturligtvis identitetspolitik, av typen "jag är Europé" "jag är Grek" jag är Rumän :-) varför inte, det kommer att bli så, kampen om resurserna hårdnar, under trycket av att allt kan lösas med nya lån, som nästa generation "beskattade" löser, med ny teknik...slw

  slw

  SvaraRadera
 16. ""Efter diktatorn Muammar Khadaffis fall 2011 borde Libyen ha haft förutsättningar för att bli ett välmående land." Nyckelordet i den meningen är vare sig diktator, eller Libyen, vare sig förutsättningar eller välmående."

  Libyen var det mest välmående landet i sin region.
  För medborgarna var det på många sätt bättre ordnat
  än det är för medborgarna i Sverige!
  SANNINGEN OM LIBYEN är en faktafylld film.
  Se gärna den.

  Inför vilken domstol kan Sverige ställas,
  för sin medverkan med USA i att mörda Khadaffi,
  ersätta Dinarer med US-dollar,
  "förhandla" till sig lönsamma oljeavtal,
  bomba sönder landet och inte bara det.
  Khadaffi, hade bidragit till att skapa en underjordisk sjö,
  som kunde försörja en del av norra Afrika med vatten.
  En internationellt uppmärksammad bedrift.
  Även den bombade USA sönder för säkerhets skull.

  För övrigt stod en större del av Libyens folk bakom Khadaffi.
  Jag har sett siffror runt 90 %!


  SvaraRadera
 17. Visst är vi alla ansvariga för vad vi gör men omständigheterna som styr vad vi gör är inte alltid upp till oss. Kolla inlärd hjälplöshet. Om vi har lärt oss att våra handlingar inte betyder något om och om igen kommer vi till slut att tro att inget vi gör påverkar något.

  Är det så konstigt att så många i vårt land upplever det här? Vi protesterar, demonstrerar och försöker visa vårt missnöje på en massa olika sätt. Om de som tar besluten inte lyssnar eller bryr sig om oss kommer det leda till inlärd hjälplöshet.

  Att 15 % eller mer sympatiserar med de som presenterar sig som folkets val mot maktkorruptionen borde ge en liten vink om att saker borde förändras.

  Jag kommer fortsätta att skylla på andras besluta att inte bry sig om vad den stora massan tycker. Men jag kommer samtidigt att kämpa för att det ska ändras.

  SvaraRadera
 18. Peter Eriksson har klart och tydligt gått ut med att han är inte kritisk till EU längre. Oroväckande för EU är vår politik. Som politiker inte minst är det viktigt att vara kritisk.

  EU kommissionen har givetvis gått ut med direktiv. Så går det ju till.
  Frågan är ska omställningen gynna hela landet, så att hela Sverige ska brukas. Eller ska hela Sverige fortsätta att andas i respirator? Våra politiker är ju tillsatta av oss väljare och skall vara våra uppdragsgivare. Det står t.om. i grundlagen. Men EU lag gäller före svensk lag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Att döma Sverige eller snarare då sittande regering och riksdag för kriget i Libyen göres antingen via krigsförbrytartribunalen i Haag, men troligen kommer de endast att skratta åt den som kommer dragande med ärendet.
  Då återstår att resa talan inför en nyinträttad domstol Krigsförbrytartribunalen 2 i Abdir Salaam.
  Sveriges riksdag kan även ensidigt starta en krigsförbrytartribunal och bjuda in andra medlemsländer att ratificera texten, eller så dammar man av någon gammal paragraf från de urgamla sederna, ej kodifierade men fullt naturrättsliga (Nürnberg-rättegången hade ingen lagtext att gå efter, utan man körde på principer som passade för tillfället. Samma principer kan användas nu.)

  SvaraRadera
 20. Brix ski blog skriver om kurderna, varför är det ingen som vill hjälpa det folk som faktiskt strider mot Orcherna på ritkigt.
  Kindberg-Batra talar om offer, alltså de som strider för IS, och då är identitetspolitiken fullkomnad.

  https://brixski.wordpress.com/2015/02/25/kurdernas-sak-ar-aven-europas-de-ar-aven-en-symbol-for-regionens-stora-akilleshal-nationsbildningarna/

  Även stat och nation balnads ihop, Kurdistan är en nation, utan statsbildning, som stormakterna utnyttjar hänsynslöst pga olja, sär detta slagfältet mellan shia, sunni, turkvarianten av sunni (lite som gamla statskyrkan i Sverige) samt då Kurdernas egen identitet och religion. Sunni är top-down, shia i grunden tvärt om, Turksunni top-sown, och Kurerna gör allt för att demokratiersa sig, stida för USA i Irak, men ingen hjälp får de, företrädesvis pga att Turkiet är mot, och Assad strider mot sunni/IS, som strider mot Saudi, dvs för Iran. Så nog är det skruvat med identiteter, och hur vi Svenskar, inkl de gröna,, kan bistå Kurdiska män, kvinnor och barn. Det borde inte vara hopplöst, eftersom Kurdernas sak, är hela lösningen, på gamla misstag och stormaktsspel.

  Tänk om USA och Ryssland kunde komma överens om hur det ska det ska vara. Vågar miljöpartismen säga som det är, eller ska vi oroa oss alla som missnöjda sunnimuslimer, med potentialitet att konvertera till Orcher, så borde det inte heller vara? slw

  SvaraRadera
 21. Dessutom är Cornus kommentarsfält och liknelserna med Europeiska energiunionen (och EU) obetalbart roliga. Dagens stora garv, indirekta liknelsen att gifta sig och köpa ett hus, och skilja sig, och före det bjuda in ett kollektiv narkomaner att intregreras i stugvärmen.

  Skämt ås sido, frågan handlar om realt kapital och bland annat Norrland, och naturligtvis hur energi och skattekraft ska kunna exploateras med hittepåpengar, som i slutändan procuseras av just naturtillgångar (kapital) och skatter (arbetet)

  Ska bli intressant med parhästen PE, att argumentera för att exploatera hans heimat, med hjälp av krediter från EU, som Sverige står i borgen för, för att hjälpa sydeuropa med en "grön" omställning av energi.

  Detta fixar MW opinionsmässigt, eftersom det inte handlar om hur det är, utan hur det skulle kunna vara, med rätt utseende och attityd.

  I vart fall många roliga bloggkommentarer att se fram mot, nu ut i solen, så att man inte blir en orch. slw
  slw

  SvaraRadera
 22. slw Ja det är obetalbart roligt.
  De som har... (Tyskland) De har en enorm röststyrka i parlamentet.

  De som är godtrogna och dumma i huvudet (Sverige)... Som har liten röststyrka. Men liten vill bli stor.

  Mötte en syriansk kvinna i bastun för en tid sedan. Ni i Sverige är godtrogna sa hon. Nej protesterade några. Hon har rätt sa jag. Alla stirrade.

  "Vi" är snälla och godtrogna. Vill ofta väl. Men tyvärr bra saker kan förvandlas till onda och tvärtom. Vad hon den syrianska kvinnan inte tänkte på är, att tre fingrar pekar tillbaka.
  Hon är alltid arg fnyste några:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 23. svar... - ansvar... - "alles was auf dich zukommt ist ein echo von all dem was von dir ausgegangen ist" - "wir sind alle gleichwertige wesen - und das universum besteht aus unseren gegenseitigen beziehungen"...(behandlar detta bloggtexten?)

  SvaraRadera
 24. Men Birger, hur målar jag om bankernas skapande av digitala pengar ur ingenting?
  Hur avskriver jag ränta?
  Hur blir man en fri människa under skaparen... när kronofogden knackar på dörren för skulder som banken hittat på?
  Hur bygger jag ett hus som är 100% självförsörjande (Jordskepp ) när bygg och miljö, länstyrelsen, förvaltningsrätten, skatteverket sätter käppar i hjulet för mig?

  Hur hemskolar jag barnen nu när det är förbjudet och Fridolin vet inte ens vad hemskolning är?
  Jag har frågat honom personligen när han var här i Gävle...

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
 25. Wijkman vill ha grön skatteväxling

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/wijkman-vill-ha-gron-skattevaxling_4318129.svd

  SvaraRadera
 26. http://www.vansterpartiet.se/vansterpartiet-gor-en-rod-skattevaxling

  SvaraRadera
 27. För övrigt anser jag att Tony Blair borde hängas!

  SvaraRadera
 28. Karin. Om du undrar var man hittar pålitliga nyhetskällor, så är det nog inte i våra vanliga medier i första hand. De verkar följa John, dvs rapportera så att det faller "Väst" på läppen.

  Det finns nog ingen tidning som är helt ärlig. Men jag tror just nu att det finns åtminstone en som försöker vara så lite oärlig som möjligt. De är en veckotidning som heter Nya Tider. Den sägs vara höger, men verkar emellanåt anfalla från vänster. Så frågan är vad den egentligen är.

  I senaste numret (vecka 9) finns en artikel om Ukraina, skriven av Paul Craig Roberts, biträdande finansminister under USA:s dåtida president Ronald Reagan. Det Craig skriver om ukrainakrisen är uppenbarligen inget som USA, Nato och EU skulle kunna älska. Och att han skulle citeras av typ SVT är väl närmast otänkbart.

  Gt

  SvaraRadera
 29. Vi "verklighetens folk" är färgen som journalister och politiker doppar sina penslar i för att måla den verklighet där vi sedan lever våra liv på den målade duken.

  Vi "verklighetens folk" har lärt oss att sanningen kommer från dom som talar om för oss vad som är sant, politiker och journalister.
  Vi lyssnar och läser och låter dom använda våra hjärnor som ströbröd till den stekta TORSKEN.

  SvaraRadera
 30. SE!
  THE TRUTH ABAOT LIBYA

  Bland annat sägs där, att Libyens valuta och avsikter med den
  är ett hot mot mänskligheten.

  Vilken IDIOT kan säga något sådant ...

  Kolla !!!

  Roland

  SvaraRadera
 31. Den som vill läsa om vad som verkligen händer i Ukraina ska läsa om det på thesaker.com. Förbered er för en chock då ert förtroende för vad som skrivs i tidningar och visas på TV kommer att krossas till smulor. På thesaker förklaras ingående av aktörer och stridande från båda sidor på plats vad som händer och givetvis aktuella filmer från fronten.

  Benny

  SvaraRadera
 32. Benny. Som nyhetskonsument med SVT & "gänget" som enda etermedia, känner jag mig undernärd vad gäller sanningen. Så tack för tipset! Ska kolla det direkt.

  Gt

  SvaraRadera
 33. "Det är någon sorts argumentation mot de som tycker det är politiskt legitimt att ständigt framföra att det är samhällets fel, skolans fel, föräldrarna fel, sms-bankernas fel. Men aldrig ens eget." Beskrivning av varför rödgröna politiker emellanåt får mig att se rött...

  "vad i helvete vet jag om det jag just pratat om?" Beskrivning av varför du emellanåt får mig att se rött...

  "Herregud vad det har kostat att utgå från hur det borde vara utan att man veta hur det är."
  Beskrivning av varför du, politiker och media emellanåt får mig att se rött. Och förklaring till att så mycket nu barkar åt skogen. Tänk om människan helt enkelt bara kunde hålla truten om det den inte begriper sig på. Det där med en mun och två öron av en anledning.... Lite ödmjukhet inför den egna okunskapen och de egna begränsade erfarenheterna borde inte vara för mycket begärt. Men för det krävs tyvärr sällsynt mognad.

  SvaraRadera
 34. Hej.

  Är glad att du har fått insikt i hur saker borde bli.

  Sveriges roll i världspolitiken borde vara neutral, Wallenbergs affärer med Saudi visar en helt annan verklighet. En verklighet där Göran Persson inte vågar pudla om dåvarande affärer som vi miss som "plastpåse med pengar" för en vapenfabrik som Sverige skulle bygga i Saudi. Regeringen borde ha avslutat affärerna efter folkstormen men förra året visade sig att Reinfelt även han backade och accepterade affärerna och turerna.

  Saudiarabien är en storkund hos USA kring vapen, vi har även sett kopplingar till Saudis finansiering av ISIS, där även USA har varit sponsorer i kampen mot Syrien.

  Så varför är Sverige direkt inblandad i Saudi och andra diktaturer där vi levererar telefonavlyssning, läs Teliaskandalen, finansierar facistkupper, läs Ukraina 2004 genom silc.se och Carl Bildt och andra brott mot mänskligheten "boforsminor i Serbien, lybien, afghanistankriget.

  Sverige har inte haft fred i 200 år, vi är i krig idag, men vi har inte haft krig på Svensk mark på 200 år.

  SvaraRadera
 35. "Bilden de ger av Sverige är mörk." Kan väl aldrig vara möjligt. Är det inte utveckling som pågår.... Som vissa så varmt förespråkar som nödvändig.....

  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/stoppa-is-folk-fran-att-trakassera-forortsbor/

  SvaraRadera
 36. Känns tryggt att inte bara af finansierar IS-rekrytering utan att skolan också bidrar genom att understödja förintelse-förnekelse. Det går bra för Sverige nu. Tack alla opinionsbildare som gjort detta möjligt. Era dubbla måttstockar, förnekanden och korridorer har varit ovärderliga verktyg i utvecklingen.

  http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/larare-forsvarade-fakta-kring-forintelsen-kritiseras/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.