lördag 13 december 2014

ProVoka-priset för bästa provokation 2014

ProVokas pris 2014 "för bästa provokation i syfte att förändra samhället till det bättre" tilldelas i år Feministiskt Initiativ med motiveringen: 

"För en envis och engagerad kamp för ett jämställt samhälle utan rasism och diskriminering i konflikt med den fördummande tillväxt- och konsumtionsnormen pimpad med militarism".


Oavsett hur rösten lagts i årets olika val så har vi kunnat enats om att Feministiskt initiativ och dess engagerande medlemmar - trots ekonomiska och juridiska spärrar  - gjort ett fantastiskt arbete för att inte bara synliggöra könsmaktsordningen utan också mycket modigt, och kanske kostsamt, ifrågasatt sådant som tycks heligt i den politiska debatten: tron på den eviga tillväxten med ständigt ökande konsumtion som motor i strid mot såväl klimat och miljö som social värdighet. 
För mer information: Mikaela Holm provoka@telia.com 

Bland tidigare mottagare kan nämnas Ödeshögs församling (2012) för sin kamp för att rädda Vättern, Elias Andersson, 9 år, (2013) för hans initiativ att göra livet lite lättare för flyktingar, Djurrättsalliansen (2009) för deras avslöjande av vanvård i svensk grisuppfödning. 

13 kommentarer:

 1. Skulle aldrig rösta på dem. men håller med om att de verkligen varit envisa och engagerade för någor i grunden bra och provocerande.

  SvaraRadera
 2. Fi för engagerad kamp utan diskriminering???

  "Är du man? Då kan då tvingas delta i ett EU-finansierat program med syfte att omskola och analysera dig så du ändrar dina konsumtionsvaror. Detta står i Feministiskt initiativs (Fi) partiprogram, men efter att Nya Dagbladet konfronterat partiet säger man sig vilja ändra punkten.

  I Fi:s partiprogram kan man läsa om partiets viljor inom en rad olika politiska områden. I avsnittet om EU:s klimat- och miljöpolitik finns det flera förslag om hur man möta klimatutmaningar. En punkt lyder så här:

  ”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”  Med mindre än en vecka kvar till valet har Feministiskt initaiv (Fi) hamnat i blåsväder. Detta då en kampanj från partiet går ut på att ”låna” andra partiers valaffischer genom att klistra dit rosa glasögon på dem.

  Affischeringsföretaget JCDecaux överväger nu att polisanmäla Fi som kan ha gjort sig skyldiga till skadegörelse.

  – Det är klart att det är skadegörelse. Varför ska man förstöra sina motståndares kampanjer? Det känns som sandlådetaktik, säger Malin Otterström, pr- och kommunikationsansvarig på JCDecaux, till tidningen Dagens Media.

  Enligt Fi:s partiledare och talesperson Gudryn Schyman, handlar det endast om att man lånar valaffischerna ”ett dygn”. Men glasögonen kommer dock att få sitta kvar tills dagen efter valet."
  Gote/

  SvaraRadera
 3. Haha, var det en tävling i vem som kan vara mest kulturmarxistisk?

  SvaraRadera
 4. Fniss...ett pris till årets provokation kan knappast tillfalla Mats Knutsson. Bra Birger!

  Ingen luciasång med kungen i år?

  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Att ifrågasätta tillväxt oc militarisering är provocerande utan dess like i den tid när t o m mp lagt av...

  SvaraRadera
 6. Stor fet lång kram till Birger för hans framsynta samhällsanalyser
  och hans erkännande av den dolda eller beskuggade halvan i samhället.
  Birger tänder ett ljus i advent.
  IQ

  SvaraRadera
 7. Visste inte att Fi hade varit aktiva i Ryssland... Bra gjort att kämpa mot militariseringen i vårt närområde i alla fall. De får gärna göra mer!

  SvaraRadera
 8. Jag kan bara hålla med om att F! är provokativa. Bara att stå och skrika rasist till alla som säger emot dom är rätt provokativt. Att dom dessutom vill införa åsiktsregistrering och straffa folk med "fel" åsikter tycker jag också är provokativt.
  Jag tror faktiskt att F! står för Fascistiskt Initiativ, inte Feministiskt Initiativ.
  Det skulle stämma in bättre på deras åsikter.
  /Stefan

  SvaraRadera
 9. Bra provokation av FI att synliggöra tillväxtens dilemma samt könsmaktsordningen. Hatten av.

  Hatten på lika fort igen för Soraya Post, som röstade ja till Juncker som kommissionens ordförande. En egen agenda som fick konsekvenser i form av provocerade medlemmar som lämnade partiet.

  Pinsamt var ordet. Med tunga steg gick Post och röstade för Juncker. "Det skar i hjärtat".
  Förklaringen hon gav var årets sämsta provokation.

  Alltså Fi står för den bästa provokationen och den sämsta. Inte dåligt jobbat.

  Lisbeth

  SvaraRadera

 10. Å ena sidan, å andra sidan ..

  http://ericsecher.blogspot.se/2014/12/provoka-2014.html

  Eric

  SvaraRadera
 11. Det pratas om Birger Schlaug i dagens RLM-show. Inte negativt.
  https://www.youtube.com/watch?v=wZ0IyFmrGdU

  SvaraRadera
 12. FI:s värsta provokation består väl i att förespråka fri invandring utan att ha en aaaaaning om hur detta skall finansieras eller hur integrationen skall gå till? Skrivet av allmän vänsterröstare som tycker illa om högerextremism. För övrigt finns det x antal ämnen folk i allmänhet utanför "den fanatiska mediakärnan" är less på att höra om, och feminism är ett av dessa. Kvinnor dominerar media, kvinnor först i kön till arbetsmarknaden, vältaliga kvinnor, välutbildade kvinnor, framtiden tillhör kvinnor, snygga kvinnor, kvinnor som "gudinnor" i reklamen...hunsade martyrer??

  SvaraRadera
 13. Därför röstar jag inte på Fi igen
  Lena Einhorn: Partiet bör fundera över vad de egentligen kan uppnå


  "Att i detta läge rösta på ett parti som inte hade en chans att komma in i riksdagen, och vars väljare annars huvudsakligen hade röstat rödgrönt, var, om man ska tala klartext, detsamma som att ge en röst till Sverigedemokraterna."

  https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article19987936.ab


  Det verkar som det precis insett lagen om orsak och verkan. Intressant.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.