torsdag 11 december 2014

Medan ishalkan lägger sig

Det är ishalka. Några få plusgrader i luften. Minusgrader på vägbanan. Då blir det ishalka. Bilar halkar av vägen, hur mycket man än försöker styra. 

Det är som politiken i den globaliserade kapitalismen tidevarv. Hur man än försöker styra halkar man av vägen. Och sanden man skulle använda för att minska halkan har man lagt ut på entreprenad till kapitalet självt.

Så till några dagsnoteringar vid vägkanten.

Jag noterar att LO kräver stabilitet. Politiska beslut som kan förankras med betong. Som ligger där de ligger. Som inte kan påverkas av demokratiskt fattade beslut. Ni vet sådan där stabilitet som kapitalet och kommunistpartiet i Kina anser vara nödvändigt. Ingen fragmentering. Den kallas så. Demokratin. Demokratin har några plusgrader, den skall färdas fram på den globaliserade kapitalismens vägbana där det råder minusgrader. Vi är på väg att halka av vägen hur mycket vi än ger sken av att styra.

Jag noterar att det finns drygt 90 000 byggföretag i Sverige. Den borgerliga regeringen skar av ideologiska skäl bort en tredjedel av de inspektörer (från Arbetsmiljöverket) som har i uppgift att kontrollera företagen. Så det blev 45 stycken kvar. För att kontrollera de 90 000 företagen. Den nu sittande regeringen vill skjuta till 60 miljoner för att öka antalet inspektörer. Men de borgerligas budget vann. SD lär inte bry sig - de flesta av de som dött och skadats på byggen är utlänningar. Tänk så tydligt det kan bli även i det lilla. De ena häller kallt vatten på vägbanan för att isen skall bli halare, de andra sandar åtminstone lite grand.

Jag noterar att solen har svårt att tränga genom molnen den här morgonen också. Det ligger en bil i diket nere vid vägen. Och själv druttade jag omkull på väg ner till brevlådan. I brevlådan låg en tidning som gillar isiga vägar och ogillar sandning. Övertygad om att det mest är de där som kör skraltiga bilar som halkar av vägen, vilket gör att de med dyraste bilarna slipper trängas. Det kallas kapitalistisk marknadsekonomi, inte humanistisk marknad.

30 kommentarer:

 1. Nobelpristagaren i ekonomi, Jean Tirole förordar starka myndigheter, dock är han för konkurens inom vården (med hård granskning och kvalitetskrav). Hur upphandlar man /ställer man krav på omtanke och empati? Vet en ekonom vad som är bra vård?

  Jean Tirole:
  http://www.svtplay.se/klipp/2521605/marknadsekonomin-behover-starka-myndigheter

  Angående byggarbetare så kan jag misstänka att de är överrepresenterade bland SDs väljare...

  Tirole har även sagt att antalet lärare i skolan inte är det primära utan det viktiga är hur mycket eleverna lär sig... Då gäller det återigen att man har rätt elever...

  SvaraRadera
 2. Kör nydubbat för bra fäste i ishalkan. Många skraltiga bilar ligger i dikena längs vägen.
  Girar kraftigt för CallePetter på ett backkrön. Han verkar äga hela vägen.Vi borde alla rymmas på våra allmänna vägar.
  På väg till bygget, som saknar det mesta av gårdagens arbetarskydd. Liknar rysk invasion inlindat i den fria rörligheten.
  Lägsta pris går först in, går högst upp och går först ut.... eller hädan.
  Det har gått troll i all kontroll, vem vill kallas viktig-petter i ett samhällsspel som liknar svarte petter.
  Med den skillnaden att vi alla förlorar och vi alla betalar.
  IQ

  SvaraRadera
 3. Ang, byggföretag och att SD inte bryr sig.

  Enligt "Byggnadsarbetaren" så gjordes inom ramen för en EU kampanj 676 inspektioner. Enkla kampanjer och projekt som betas av på en halvtimme. Inget som ger grundliga undersökningar av arbetsplatser alltså.

  Tycker nog att du Birger ska kolla upp EU:s lagar för arbetsmiljö samt att minimum regler är regel snarare än undantag. Detta tror jag (spekulation) att du redan vet.

  Såvitt jag vet så är både Alliansen och den nya regeringen för EU. Det är inte V och SD.

  Man kan ogilla partier men rätt ska vara rätt. Arbetsgivare vill naturligtvis inte skylta med tillbud.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. http://www.prevent.se/Arbetsliv/Artikel/2005/Sverige-bryter-mot-EUs-arbetsmiljodirektiv/

  SvaraRadera
 5. Man skulle kanske kunna främja forskning & framsteg på andra sätt än genom "oscarianska överklass-fester"?

  SvaraRadera
 6. Boken Democracy Incorporated av Princeton statsvetarprofessorn Sheldon Wolin beskriver hur det ur en välmående demokrati kan växa en inverterad-totalitär stat. Det innebär att vi får ett lamslaget politiskt system oförmöget att lösa problem, klimatproblem, finansproblem, sociala problem. Folket förhåller sig passiva och de-moraliserade. Makten ligger hos företagen. Att Sverige tar efter Amerika är här intet nytt. I Suhonens bok beskrivs sossar tillika moderater fullt införstådda att den verkliga makten ligger utanför det politiska systemet..... Detta är inget dramatiskt egentligen. Den som har mest resurser vinner. Managed Democracy.

  SvaraRadera
 7. Hände mig i Stockholm i början 1990-talet:
  Det renoverades en restaurang i stan. På bygget fans en stor vältränad farbror kring 60 med massor av blå tatueringar, kanske var han alla skinheads far. Hans hatobjekt var de sydamerikanska killarna som renoverade hela källaren. Jag uppfattade hans ilska som rasist på sättet han utryckte sig. Visst höll han tveksamt med om att det såg ok ut arbetet som killarna utförde. Men de dumpade ju lönerna och tog våra jobb, dessutom förstod de inte svenska, bara Spanska. De arbetade i princip dygnet runt och sov på arbetet.

  Dan innan besiktningen höll arbetsplatsen på att städas och in kom en drös poliser och grep alla sydamerikaner. Vi och tatuerade farbrorn frågade vad som stod på och polisen berättade.

  Vi känner arbetsgivaren sedan tidigare, det händer i princip alltid i hans projekt, när arbetena är klara får vi en anonym anmälan om illegal arbetskraft som vi måste åka på. Han slipper betala ut löner och hemresa för killarna som vi tyvärr skickar hem via skattsedeln. Vi Kan inget göra även om vi skulle vilja. Nästa projekt nya killar att lura.

  Det slog ilskna gnistor hos oss alla särskilt hos den tatuerade farbrorn. När skurken kom för att samla ihop verktyg och annat fick han fly arbetsplatsen hals över huvud med den tatuerade jagande efter sig på stadens gator. Mellan husväggarna ekade att han att nu j-a skulle göra rätt för sig efter att brutit vartenda ben i hans kropp. Jag tror, kanske som tur för alla parter, att skojaren bar de bästa löpskorna. Att lura en arbetare gjorde man inte oavsett nationalitet. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunna tro att han under några som helst omständigheter skulle ta dessa killar i försvar. Skojaren vågade inte visa sig mer på platsen inte ens på besiktningen.

  Tänker ofta på denna händelse. Tatuerade farbrorn kanske inte var rasist, utan omgivningen och hans tuffa uttrycksätt uppfattade det så, åtminstone inte i hjärtat. Det var kanske språkbegåvningen som brast och det blev han dömd för. Kanske hade han en idag omodern moral och såg vart utvecklingen var på väg med utnyttjande av människor. En moral som vi i samhället tappat.

  Idag har fått en ny underklass, ofta invandrare som utför tunga, tråkiga och skitiga arbeten till dumpade löner. Man skulle i princip få jobba dygnet runt, som sydamerikanerna ovan för att ha råd att leva drägligt i dagens nyproduktion.

  Arbetsgivare som idag bryter mot lagar och regler, människor som dör. Och ingen som något gör. Den tatuerade farbrorn med moral ser man inte mer och Mammon ler.

  Dessa arbetsgivare kan precis som ovan fortsätta att bryta mot dessa regler i projekt efter projekt. Arbetsgivarna långt ner i kedjan har nog ungefär lika mycket moral som han som skickade hem Sydamerikanerna och vi accepterar alltmer detta.

  Arbetsförmedling och regering hyllar dessa arbetsgivare som jobbskapande hjältar, tatuerade farbrorn har nog för länge sedan spruckit av ilska.

  På den tiden detta utspelades var det lätt att räkna antalet uteliggare gatorna. Idag har vi inte ens råd att ta hand om människor som sitter på gator och tigger. Uteliggare kliver jag numer bara kallt över och de försvinner ur minnet några steg senare. Inte ens fast vi är med i EU, så fattiga är vi i Europa att vi inte ens gemensamt kan ta hand om de längst ner.
  Och inte var det många ord om detta i valrörelsen. De utsatta ger väl inga röster förstås samtidigt som man inte är klok nog att se att denna nonchalans kanske ger läckage i röstbehållaren på valdagen. Kan det vara här SD vinner poäng när vi skryter med att vi kan ta emot invandrare samtidigt som Européer sitter på gatorna och riskerar att frysa ihjäl i vinter. Det för att vi inte har råd eller politiker skiter i det och saknar vilja, vilket skälet nu är.

  Förr i tiden fanns det åtminstone fattigstugor med värme för fattiga, Idag får dessa människor knappt bo under broarna. Moralens tillväxtmotor har sedan länge stannat, här råder stark deflation.

  Förlåt det långa inlägget, jag blev lite upprörd, funderar på om jag inte skulle skaffa en blå tatuering trots allt.
  /Björnen

  SvaraRadera
 8. Pierre!

  Precis! Det behövs ekonomisk demokrati också och inte bara politisk demokrati för att uppnå verklig demokrati.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Tänker att det nu, tack och lov, äntligen börjar gå upp för fler och fler att bankerna styr den ekonomi som kontrollerar politiken ...

  SvaraRadera
 10. Björnen!

  Du behöver inte be om ursäkt. Det är sådana berättelser vi behöver för att förstå vad det handlar om och vad som behöver göras.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 11. Anonym 01:44!

  Precis! Å andra sidan. Giriga och samvetslösa banker uppstår knappast av en slump. Inte heller uppstår eller utvecklas högerpolitiska partier av en slump. De startas av eller utvecklas av redan giriga och samvetslösa personer i ett girigt och samvetslöst kapitalistiskt system.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 12. USA president Obama har en nyckel roll inför den nya horisont som öppnas inför moder jord!

  http://www.klimatupplysningen.se/2014/12/08/obama-har-infort-obligatorisk-skolning-klimatalarmistiskt-tankande/

  MODER JORD VÄNTAR på
  ETT NYTT MELENIUM!

  SvaraRadera
 13. JP Morgan to eurozone periphery: “Get rid of your pinko, anti-fascist constitutions”

  Last week, the European economic research team with JP Morgan, the global financial giant, put out a 16-page paper on the state of play of euro area adjustment. This involved a totting up of what work has been done so far and what work has yet to be done in terms of sovereign, household and bank deleveraging; structural reform (reducing labour costs, making it easier to fire workers, privatisation, deregulation, liberalising ‘protected’ industries, etc.); and national political reform.

  http://blogs.euobserver.com/phillips/2013/06/07/jp-morgan-to-eurozone-periphery-get-rid-of-your-pinko-anti-fascist-constitutions/

  SvaraRadera
 14. Whale of a Nerve! JP Morgan tell Europe's States, your anti-fascist Constitutions are Unfit for Purpose

  JP Morgan. In summary, their new report tells us:

  Europeans, your national Constitutions, born out of victory over fascism, are today unfit for purpose. They show a strong socialist influence, including protection of labour rights and the right to protest if you’re unhappy. They must be changed.
  http://www.primeeconomics.org/?p=1898

  SvaraRadera
 15. MODER JORD VÄNTAR på
  ETT NYTT MELENIUM!

  Här en länk med bl.a. historik!

  http://www.st- germain.se/perspektiv/

  SvaraRadera
 16. Medan hjälp av kolet som vi bränner upp så stiger tempen på Jordytan.
  Emedan Jordens centrum är hett så
  förflyttas då temperatugradienter
  från centrum, emot Jordytan.
  Is på antarktis smälter och isberg
  kanar ut i havet och smälter och havsytan stiger.
  Den processen är långvarig medan
  medan människor "tänker" i kortare kvartal.

  Vem tror att detta inte blir varmt som i helvetet
  enär vi tillämpar Djävulens Ekonomi!

  Roland

  SvaraRadera
 17. Förlåt att jag stör. Men håller med dig Birger, det är gott att du kanaliserar ångesten om framtiden.
  Det är kört. Vi kan försöka bokstavskombinationtions-befria oss från ångesten, men det är kört.

  Krister

  SvaraRadera
 18. Ekonomiska systemet och politik = äktenskap

  SvaraRadera

 19. Briger,

  Kanske en avvikelse från ämnet, men jag skulle så gärna vilja att du kommenterade Johans Ehrenbergs ledare i Dagens ETC.

  http://www.etc.se/ledare/positiva-nyheter-ar-har

  Vecka ut och vecka in trummar denne vänsterman på om vår ljusnande framtid. Medan vi andra bräcker varandra i pessimism och undergång.

  Är han naiv ?

  Eric

  SvaraRadera
 20. Eric
  Tack för att Du inkluderar mig!
  Roland

  SvaraRadera
 21. Du borde göra en Knausgård. Men byggd på din dagliga blogg. Det är synd och skam på torra land om inte detta mästerverk tas tillvara i volymer av "upphöjd" bokform......

  SvaraRadera
 22. Jean Tirole är INTE en Nobelpristagare. Det finns inget Nobelpris i ekonomi.

  Priset han fått är Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

  Det priset parasiterar på det riktiga Nobelpriset och dess renommé, för ge fuskpriset vetenskaplig status.

  Priset är ett ekonomiskt politiskt policyverktyg, till för att främja "frimarknadsidéer" hämtade från neoliberalismen. Det har inte ett smack med vetenskap att göra.

  SvaraRadera
 23. Eric, jo, jag funderar på att kommentera Johans ledare på samma sätt som jag kommenterat DN-artikeln som skrevs av de fyra näringslivsföreträdarna.

  Johan ger väl uttryck för den gamla vänstervarianten på temat konsumera och jaga tillväxt, tekniken löser allt. Så har det ju alltid låtit från stora delar av vänstern.

  Häromåret körde Svenskt Näringsliv med kampanjen Konsumera nu - det är inga problem, tekniken löser problemen, kör på. Jag är inte överraskad av det heller.

  Skillnaden mellan dom och Johan är att Johan tror mer på offentliga sektorns förmåga och på att individen skall slå sig ur behovet av de stora bolagen och bli rikare än någonsin och konsumera på och låta tillväxten vara evig trots att den rent matematiskt inte kan vara det.

  Jag tycker dock att tidpunkten för Johans drive på temat "skäms inte att du konsumerar" och "tillväxtkritiker fattar inte" är lite olycklig: koldioxidutsläppen ökar år efter år, även från svensk konsumtion, vårt sätt att leva skulle kräva 3,7 jordklot, vi har klättrat upp på listan över länder som per capita har störst ekologiska fotavtryck. Allt det Johan talar om - solceller, ny teknik etc etc - är jättebra. Med sådan teknik kan vi kanske komma ner till 2 jordklot på några decennier. Men det räcker inte. Vi har bara ett. Ska det vara så svårt att begripa? Ska det vara så svårt att begripa att vi inkräktar på kommande generationerna frihetsrum?

  Dessutom, Johan bortser, så vitt jag sett under alla år, från rekyleffekten. Vad gör vi med pengarna vi tjänar på att sätta upp solceller? En extra resa till Japan? Nej, visst ja, den resan skall ske utan utsläpp, utan råvaror och utan något som ställer till det... Någon gång.

  Det handlar i själva verket på hur vi agerar nu innan allt det där goda som Johan skissar möjligen blir genomfört. Det är de samlade koldioxidutsläppen över tid vi skall dras med, det är den ökande mängden av spridda molekylsopor över tid vi skall dras med, det är de kemikalier - och gissa om det kommer att vara sådana i den 3D-massa Johan talar om - som sprids vi skall dras med. Vi lägger lager efter lager, spritt över hela klotet, med sådant som är främmande för de planetära processer vi är beroende av. Liksom för vår egen arvsmassa. Utan att bli lyckligare av det.

  Att då som Johan skriva "jag vet att det finns gröna debattörer som tror att tillväxt är ett problem och din konsumtion är farlig" - men de har liksom inte fattat. Det Johan inte fattat är att det som förut mest var "gröna debattörer" nu är allt fler forskare. När kritiken av tillväxten inte kommer från Grön Ungdoms språkrör utan från KTH bör också Johan börja förstå att den gamla vänstersvängen på temat tillväxt är bekymmersam. När konsumtionen uppenbart leder till att vi lever upp 3,7 jordklot är det rent för jävligt att Johan avspisar detta med att "det finns de som tror att din konsumtion är farlig".

  Jag ska inte här ta upp termodynamik, naturlagar eller liknande. Men allt har ett pris - även solceller.

  Tyvärr tycks Johan dessutom ha missat att befolkningstillväxten ser ut att öka mer än man trott - vilket kräver än större tankemöda än tidigare. Men ibland känns det förstås lättare att vara naiv och blunda för det man inte vill se. Att man sedan är en god människa som vill väl och gör mycket som är bra är en förmildrande omständighet, men ingen ursäkt.

  SvaraRadera

 24. Stort tack !

  Eric

  http://ericsecher.blogspot.se/2014/12/planeten.html

  SvaraRadera
 25. Lisbeth!

  Visst är det väl lite märkligt att när någon från vänstern "häller kallt vatten på vägbanan" så är de representativa för en "gammalvänstern" medan när miljöpartister gör det samma är de alltid ett undantag. Trots att det är MP och inte V som är för EU, globalisering och öppna gränser för invandring. Det är väl ganska uppenbart tycker jag vem det är som sandar mest.

  Arbetsgivare vill naturligtvis inte ha tillbud på sina arbetsplatser eller skylta med det. Fast det får ju inte kosta några pengar att undvika det. Deras vinster har ju inget med saken att göra enligt de själva. Det är ju högerpartierna som alltid sprider mest vatten på vägbanan medan SD förvirrat både vattnar och sandar på samma gång.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 26. Jan Örsell, Tycker mig se förvirrat vattnande och sandning överallt. Kanske är jag själv mest förvirrad av alla:)
  Men jag tycker nog att det är sunt att det fortfarande finns EU kritiska partier.
  Lisbeth

  SvaraRadera
 27. Lisbeth!

  Nog finns båda delarna överallt. Det har du rätt i. Men vissa sandar mycket och vattnar lite medan andra gör tvärtom. Ibland kanske man råkar att spilla lite vatten trots goda intentioner. Vi är trots allt bara människor och ingen är perfekt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 28. Eric, det där med fakta verkar inte vara Ehrenbergs grej: http://www.tino.us/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.