fredag 5 april 2013

Hatet

Ikväll - En bok, en författare, Kunskapskanalen 19.00 - pratar jag med Maria Sveland om hennes nya bok Hatet

Hon skriver: "Jag går en lång promenad runt hela Djurgården och gör ingenting för att tränga undan melankolin som vill fram. Låt den komma. Idag får den komma. Melankoli och hat. Jag vill döda. Hatet tar mig, förminskar mig. Förstorar mig."

Bokens titel handlar förstås inte om detta uppflammande hat, utan om hatet som riktats och riktas mot kvinnor. Självfallet kommer jag att fråga om det där som hände i SVT den där dagen i maj 2005 ("män är djur") när plötsligt den feministiska vågen avbröts... Och förresten: hur stor är inte likheten mellan uttrycken i kvinnohat idag och för hundra år sedan?

Till skillnad från utbrotten i Göteborg skall det bli ett lugnt prat där jag förstås måste fråga varför hon inte gillar ordet näthat och om hon anser att vi män har en kollektiv skuld. Hur kommer det sig förresten att man försöker skatta bort hot?
Kunskapskanalen 19.00
Repris 24.00, samt lördag och måndag 09.00.

8 kommentarer:

 1. Med utbrottem i.Göteborg menas väl Janne.Jossfssons på grävande journalisters sena kvällsföreställning.
  L.

  SvaraRadera
 2. Hön var ju riktigt trevlig. Bra intervju.
  L.

  SvaraRadera
 3. Det var en trevlig intervju med bra frågor. Men visar den inte att vi inte kommit speciellt långt med att nysta i patriarkala strukturer...?

  Inom feminismen och kyrkan t.ex. och ekoteologi var finns viljan till att göra det. "Lika" viktigt som att se hur det står till med missbruket av Moder Jord, lika viktigt är det att försöka se hur män och kvinnor "missbrukar" varandra.

  Bra fråga vad hände 2005 när den feministiska vågen avbröts. Inte konstigt att den avbryts när en talesperson för feminismen påstår att män är djur. Synd att förringa det med att det är väl inte så farligt. Eller att det blev ett svepskäl till att många lämnade feminismen. Skulle vilja påstå att det tjänade som en väckarklocka. Det är fel väg.

  Att i varje sakfråga försöka få in klimatet och samtidigt våra kvinno och mansroller tror jag är en väg till att nysta upp patriarkala strukturer. Är så glad för att ha fått pusselbiten "Spinninng Jenny" och den industriella revolutionen till mig. Den som var männens revolution.

  Skulle vilja likna den vid en statskupp liknande anpassningen till EU. Medvetna och omedvetna troende människor som bara hänger med och gläds åt "utveckling". Idag tror ännu de flesta av oss att lösningen är den rationella manliga intellektuella handlingskraften. Den som teknologiskt utvecklat vår materiella tillvaro, så långt att vi nu riskerar att förgöra vår enda överlevnadsresurs dvs. VÅR JORD. Tron på evig ekonomisk tillväxt kan försitta berg. Det är ingen manlig tro utan en kvinnlig och manlig sådan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Det var att själva uttalandet från roksföreträdaren krystades fram som om det vore en feministisk åsikt som fick genomslag.

  Nu krystas det fram att Svelands huvudpoäng med boken vore att en kvinna avbröt feminism.

  Alltså klassiskt och löjligt enkel antifeminism x 2: "kvinnorna avslöjar sig själva".

  Sveland är som vanligt mer nyanserad än de hon talar till.

  SvaraRadera
 5. Sveland skriver i boken att hela debatten vände genom djurinslaget 2005. Så vad menar du, anonym 09,15??

  SvaraRadera
 6. "oproportioneligt drev över de här orden som jag inte ens tycker är provocerande" Det tycker jag är provocerande. Tycker Maria att män är djur?

  SvaraRadera
 7. Tycker att hon diskvalificerade sig för att lyssnas på i det offentliga samtalet när hon i DN liknade sina åsiktsmotståndare vid Breivik. Ganska hatfylld retorik, så titeln på boken är träffande - om hon menar sitt eget hat.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.