torsdag 28 mars 2013

När det svenska näringslivet gullade med Nordkorea

Nordkorea hotar att skicka kärnvapen på både den ena och den andra. Vilket påminner mig om ett av de mer komiska inslagen i det svenska näringslivets historia. Man gillade nämligen diktaturen i fråga. 

Efter lobbying så fick man med sig staten för att hand i hand kunna bygga en stor industrimässa i Nordkorea. Mycket märkligt hände där, det slutade med att Nordkorea fortfarande är skyldiga oss 2, 6 miljarder kronor.

Allt medan nordkoreansk ambassadpersonal finansierade sin verksamhet i Sverige med att sälja tobak och sprit svart till svenska tobaksaffärer och restauranger.

Jag intervjuade Lovisa Lamm om detta - hon berättar här i ett kort klipp på några minuter. Här får ni också se vår egen store ledare.


9 kommentarer:

 1. På P3 Dokumentär finns ett inslag om Smuggelhärvan på nordkoreanska ambassaden

  SvaraRadera
 2. Ibland blir man bara så förvånad! Staten och kapitalet...

  SvaraRadera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=L220pSDJuTI

  SvaraRadera
 4. Här är lite härlig musik...
  http://www.youtube.com/watch?v=Arozn0wHo2Q

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendators mars 28, 09:32:00 fm

  Staten ska inte subventionera näringar, som tex. exportindustrin, däremot tycker jag inte man ska förbjuda handel med diktataturstate, som tex Nordkorea. Att isolera länder som dessa leder ingenstans.

  Att Nordkorea har lyckats behålla sitt system så länge beror just på att de har varit duktiga på att isolera sig. Att det ska vara självförsörjande ingår i Juche ideologin.

  SvaraRadera
 6. Visst, neoliberal, vi borde förstås handlat med Sydafrika också under apartheidregimen? Och med Hitlertyskland borde vi förstås också handlat. Tror du att den nordkoreanska regimen släppt in utlänningar i samhället? De svenska gruvexperterna var i stort sett inlåsta i ett litet område när de var där för att tjäna pengar år efter år. De var för övrigt inte mer självförsörjande än att de vill ha en svensk industrimässa till landet...
  Rolanc

  SvaraRadera
 7. Påminner om livet i Sverige (eller inom EU) i dag; allting är sönder och vad vet vi om maten om det innehåller också hundkött?

  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-282_en.htm

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendators mars 28, 04:42:00 em

  Roland, jag tycker bojkotten av Sydafrika var fel rent principiellt, men det är nog en av få bojkotter som faktiskt har lyckats, Troligtvis för landet redan hade gjorts så beroende av varor utifrån och för att en förändring låg i tiden.

  När det gäller Hitler-tyskland så pratar vi om en krigssituation. Det går inte att jämföra.

  SvaraRadera
 9. Länder som inte subventionerar diverse industrier kommer se sina företag och därmed även sitt land utkonkurrerad av andra som gör det.

  Det är kapitalister tidigt satte subventioner till verket och varför de fortfarande finns till. Riktiga laissez faire anhängare är väldigt få.

  / 1984

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.