onsdag 16 januari 2013

Händel - en vedervärdig figur som skrev fantastisk musik...


De flesta har nog hört Hallelujakören ur Händels magnifika Messias. Och förmodligen är det många som hört Händels musik utan att riktigt veta att det är hans. Till råga på allt har hans musik förmåga att få tårarna att rinna. Därför att den är så vacker. Åtminstone tycker både jag och Carl-Michael Edenborg det. Den sistnämnde har skrivit boken Mitt grymma öde. Den handlar om Händel. Den är oerhört oförskämd. Vi ska prata om den i Kunskapskanalen klockan 19. 

Edenborg är doktor i idéhistoria och bokförläggare. Han presenteras, åtminstone av sig själv, som en ökänd förläggare, vars böcker "presenterar texter på avgrundens rand" i syfte att läsarna skall uppleva "yrsel och illamående, hänförelse och uppenbarelse".

Den bok vi skall prata om ges ut på annat förlag - Natur och kultur. Men visst finns det stråk också i boken om Händel som medförde att jag undrade vad det var jag läste.

Boken presenteras på baksidan som "den ocensurerade version av Georg Friedrich Händels liv". Boken är skriven i jagform - och det är Händel själv som berättar. Man kan konstatera att hans berättelse är monstruös. Till det kan läggas att jag vill veta med vilken rätt en författare tar heder och ära av människor på det sätt som sker i den här boken. Hur mycket är historiskt sant? Var hans mor verkligen pedofil?

Filmen Call Girl surfar medialt på anklagelser om Olof Palme, men det är ganska oförargligt jämfört med vad människor, som de facto har funnits, drabbas av i den här boken. Fråga är om Händels musik någonsin blir densamma efter det att man läst denna välskrivna bok. Vad är sanning, vad är fantasi, vad kommer att klibba fast vid hans namn? Kommer man alltid att se honom framför sig som en vedervärdig person, vandrade fram i barockens storstäder med för egen hand utskurna testiklar i fickan - tagna från gossar i jakten på den perfekta kastraten. Jo, vi skall nog också kunna höra en liten snutt från en äkta kastrat i programmet om det vill sig. Och boken är läsvärd, som tidsskildring är den inte bara monstruös utan också magnifik.

Kunskapskanalen onsdag 19.00
Repris vid midnatt samt 09.00 torsdag.
Tillägg:
 Så här blev det - klicka på bilden.

18 kommentarer:

 1. Var inte för snabb med att dömma.

  SvaraRadera
 2. Det blir återigen skrämmande tydligt hur verklighetsfrånvända flera av riksdagspartiernas partiledare är, bl.a. Annie Lööv, Hägglund, Björklund, Damberg och Fredrik.

  Är det förmätet att påstå så,men alldeles oavsätt om det är så eller inte - hur i h-----e kan det få fortgå såhär verklighetsfrånvänt?

  Vad-/Hur göra, tänker Ni andra här!?

  SvaraRadera
 3. Tom, du frågar hur vi andra tänker så jag tar tillfället i akt att på lunchrasten påpeka att jag tänker att du borde fundera över vilka frågor du tar upp i kommentarsfälten av respekt för ägaren av bloggen. Blogginlägget idag handlar om hur mycket man kan och bör förvanska enskilda välkända människors historia. Ser fram emot intervjun i kväll, men kan redan nu säga att det är tveksamt att förtala människor som är döda på ett sätt som inte har någon koppling till verkligheten. Men kanske Händels mor vara pedofil, kanske finns det historiska belägg för detta och då kommer saken i ett annat läge. När det gällde Palme finns inga som helst historiska belägg så vitt jag förstår.

  SvaraRadera
 4. Birger. Varför är tisdagens tråd tagits bort?

  Christer

  SvaraRadera
 5. Christer: tekniskt fel, texten bortraderad. Ska se om jag hittar den någonstans igen.

  SvaraRadera
 6. Vart tog ditt säleninlägg vägen? Det var en intressant debatt i kommentarerna.

  SvaraRadera
 7. Magnus, som svarat ovan så försöker vi hitta texten igen. Den försvann pga tekniskt problem, men lär återkomma i orginalskick så småningom.

  SvaraRadera
 8. !!!!!! Bra intervju. Spänning!!!!!!!

  SvaraRadera
 9. Att lyssna på denna ljuva musik, känna hur man lyfter i anden, det måste vara jobbigt för en ateist. Hen måste väl hela tiden intala sig: "jag är enbart materia, allt annat är inbillning".

  SvaraRadera
 10. Så konstig kommentar ovan om materia. Det är som om den som inte tror på gudar skulle sakna känsla för det vackra. Det är klart att ni som tror inte förstår oss, om ni har den uppfattningen. "Enbart materia". Enbart? Enbart??? Vad då enbart? En kurs om kvantar, hormoner, kemikalier och hjärnans funktion och hjärtats pumpande vore på sin plats. Förakta inte materia! Träd in i vetenskapen och känn hur fantastiskt livet är utan gudar, utan andar, utan spöken, utan religionsstiftare, utan hemliga glasögon, utan någon som kan gå på vatten, utan heliga gudar i form av elefanter och apor!

  SvaraRadera
 11. Vetenskapen Du skall inga andra Gudar hava jämte mig! Händel var han enbart materia? Kom hans underbara toner från hans hormoner, från hjärnans funktion. Från hjärtats pumpande? Kanske från kemikalier. Eller hade han tagit en kurs om kvantar?

  SvaraRadera
 12. Nej, hans hjärna, hans erfarenheter, hans sinne att vara en grym man som var musikalisk gjorde honom. Jag menar att vi är alldeles fantastiska som människor, men jag hoppas verkligen inte att vi är styrda av något större väsen för då är det väsendet oerhört grymt. Våra sinnen är fantastiska, allt vi skapar och förstör, älskar och hatar, vårdar och krigar det är vi. Vi kan till och med säga att vi är andliga, men det innebär inte att vi är andar, spöken eller något annat. Vore vi något mer än det vi är hade det varit så starkt att vi alla varit medvetna om det. Att en hög atomer, hormoner och elektriska impulser skulle kunna förneka något större som verkligen finns är ganska osannolikt. Hade vi en ande så inte hade den låtit sig förnekas av en hjärna som är dödlig.

  Var glad att du tror eller är övertygad om något annat, det är säkert mycket gott i det, men förneka inte oss "materialister" förmågan att uppskatta vacker musik, god konst, underbar litteratur eller vetenskapens idoga sökande efter mer kunskap om kosmos, oss själva och våra kvarkar! Också vi kan leva goda liv, älska och drömma. Förneka oss inte, förminska oss inte! Händel kan vi njuta av, ska faktiskt ta och lyssna på honom även om jag själv är mer förtjust i Schubert.
  08:56

  SvaraRadera
 13. Anonym, "Så konstig kommentar ovan om materia", jag instämmer i din kommentar. Jag är agnostiker, jag älskar klassisk musik och jag älskar fysik och naturvetenskap.
  Att påstå att man inte kan njuta av musik och/eller naturen utan att vara troende är i min mening fördomsfullt (läs: trams).

  Jag tycker personligen att Einsteins relativitetsteori(er), kvantmekaniken samt standardmodellen (partikelfysik) är oerhört mycket mer intressanta än uppdiktade fabler. Lägg därtill att de går att använda i verkligheten, de kan förutsäga saker korrekt och de säger oss mycket värdefulla saker om naturen. Vidare är de ovärderliga för att driva vetenskapen och människans kunskap vidare. Om jag tillåter mig att vara poetisk, skulle man kunna säga att fysikens teorier (modeller) är naturens evangelium, än så länge delvis fragmentariskt uppfattat av oss människor, men det är skrivet av naturen själv. Fabler är däremot konstruerade av människan, vilket innebär att de har en hög grad av tvetydighet och godtycklighet.

  När jag ska bygga eller laga något elektroniskt, plockar jag inte fram en diktsamling eller fabel; jag plockar fram en lärobok i fysik/elektronik. När jag lyssnar på Händel, plockar jag inte fram någon
  bok överhuvudtaget, jag lyssnar på musiken och njuter; för detta behöver jag ingen bok överhuvudtaget. Konstigare än så är det inte.

  SvaraRadera
 14. Den nya världsordningen krossar
  alla kulturer som skulle ha kunnat
  vara inspirationskällor och föredömen
  för våra byar på Vår Jord.
  Sverige finns inte längre
  men det gör Carl Bildt och
  hans chef med flera id......

  ro

  SvaraRadera
 15. Intresssat samtal kring Händel!
  Nej hans hjärna, hans erfarenheter...".

  Erfarenheter ja... Hur kommer det sig att t.ex. Mozart underbarnet geniet, kunde spela oemotståndligt vackert? Det redan vid väldigt låg ålder. Äldre ERFARNA kollegor sägs ha varit röda av avundsjuka. Såg en film om detta. Hans barnsliga fnissande gjorde det inte bättre om man nu ska tro på det.

  Var kommer den erfarenheten ifrån?
  Hur förklaras fenomenet underbarn t.ex. musikaliska barn och mattegenier? Skulle gärna vilja höra en annan mer logisk förklaring än reinkarnation. Om vi glömmer det här med "spöken" och sådant trams... :)

  Det finns väl inget/ingen som säger att vi inte alla kan njuta av musik? Så långt har vi väl alla kommit i evolutionen?

  Ja Einsteins teori är intressant. Dessutom är hans färdigheter det! Hur lyckades han utveckla dessa? Genom en extrem hjärna? Hjärnan sägs växa i och med t.ex. intensiva språkstudier. Det visar vetenskapen. Exponentiell hjärna? Poff! Kanske är det som med ekonomin. Den kan inte växa hur mycket som helst?

  Det verkar som om kunskap är lagrad även på annat sätt? Något för vetenskapen att "bita" i? Ser fram emot att få hänga med även i fortsättningen. Ett ynka futtigt liv och så mycket som finns att lära. Det låter orättvist mer orättvist än att några är fattiga och andra rika. Där kan ju vi "kronan" på verket :) gå in och styra? "Lite" mindre egoism bara...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Ska med stor nyfikenhet kika på intervjun senare. Tänk att få träffa alla dessa intressanta personligheter! Det har du säkert gjort dig förtjänt av Birger. Slump eller inte?

  Sladder och förtal det är samhällets gift. Ingen rök utan eld? Visst måste det väl ligga något i det? Nej det måste det inte! Illusioner och fiktioner. Samt pengar förstås...Tjäna pengar på andra inte att tjäna andra.

  Händels personlighet är död och begraven. Det kan vi nog alla vara överens om. "Tror" man att vi är materia, men utöver det även äger medvetenhet och reinkarnerar så tänker "vi"? jag att Händels medvetenhet lever kvar här ett tag och uppfattar saker.

  Inte så konstigt kanske att "folk" "spökar"?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. All materia har någon grad/slag av medvetenhet. Medvetenheten är olika i olika form av materia.

  Christer

  SvaraRadera
 18. Intressant intervju!
  Toner är energier? Vibrationer som uppfyller kosmos? Händels ljuva toner berör.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.