torsdag 6 september 2012

De rosenblå flyger vidare

Har Högkvarteret planerat även detta?
Det är väl ingen hemlighet för de flesta av bloggens läsare vad jag tycker om den försvarspolitiska debatten (bedräglig) och  det militära försvaret (bortkastade pengar eftersom det inte fyller någon rell funktion).

Det senaste utspelet om JAS, där de rosenblå partierna M och S är överens, stärker ytterligare min uppfattning om försvarsdebattens kvalitet. I en krönika skriver jag om satsningen på nya JAS. 

Krönikan börjar så här:

Det sägs att Stefan Löfven setts till i Vasaparken i Stockholm. Det ryktas allmänt att han sagt något. Men att det varit svårt att tyda huruvida han läste högt från ett manus signerat Fredrik Reinfeldt eller om det var en egen produkt han presenterade.

Hur som helst kan det militärpolitiska komplexet – trodde jag hade slutat med att använda det begreppet men nu ploppar det upp igen – andas ut. Det finns en betryggande majoritet i riksdagen som vill bygga nya jakt-attack-och stridsplan. Socialdemokraternas ledarstab och alliansens trupper kan hand i hand vända sina ansikten mot kosmos för att tacka makterna för varje krig som gör det möjligt att motivera investeringar som kan skapa sysselsättning till människorna.

Och krönikan slutar så här:
Den rosenblå alliansen behöver upplysas om att länder intas på andra sätt än genom militär intervention idag. De köps upp. Det kalls nyliberalism, privatiseringar och globaliserad kapitalism och uppskattas av såväl tillförordnad regering som ledande män inom socialdemokratin. Det skall stimulera tillväxten, berättas det. Ungefär som ett litet nätt krig.

Men, ska vi nu vara riktigt äckligt ärliga, så är det så att vi upprätthållit åtminstone de senaste tio årens tillväxt med hjälp av lånade pengar. När lånen förfaller så löser vi dem genom att ta nya lån. Sedan år 2000 har den globala skulden ökat från knappt 80 000 miljarder dollar till nästan 160 000 miljarder dollar. Och det intressanta är att det skall betalas tillbaka med ränta. Som någon - som inte är du - tjänar på. Hade hin håle existerat hade han suttit och myst över en cognac.

Han skulle garnera med ett litet drinkparaply om han hört att De rosenblå tänker satsa 90 miljarder på nya JAS-plan istället för på klimatinvesteringar. Och leende ropat till Bush, bin Laden och ett antal schlagersångare: ”Helvete, snart kan vi flytta upp!"


Hela krönikan - även med några mellanstycken som säkert några blir förbannade på -  hittar ni här.

PS! HÄR kan du provprenumerera gratis på Fria tidningen i tre veckor.

20 kommentarer:

 1. Först vill jag instämma med din krönikas slutkläm:
  "Den rosenblå alliansen behöver upplysas om att länder intas på andra sätt än genom militär intervention idag. De köps upp. Det kalls nyliberalism, privatiseringar och globaliserad kapitalism och uppskattas av såväl tillförordnad regering som ledande män inom socialdemokratin. Det skall stimulera tillväxten, berättas det. Ungefär som ett litet nätt krig."

  Och sedan vill jag gå tillbaka lite i historien för att hypotetiskt prova om ett som då mer demokratiskt förankrat försvar (genom allmän värnplikt) vore mer i stånd att försvara oss från dessa politiker som mer eller mindre bara, medvetet eller mot bättre vetande, spelar kapitalet och kapitalismen i händerna?

  Mitt svar blir att JA, ett folkligt förankrat försvar där människor av olika skrot och korn, av spridd geografisk härkomst, liksom av olika yrkesbakgrunder, -erfarenheter, bevekelsegrunder o.s.v. genom att bygga band till varandra och det land (ta detta inte först och främst som nationalistiskt i ond bemärkelse, utan mer som att värna, om du förstår...) som de gemensamt delar!

  Ett folkligt förankrat försvar i dubbel bemärkelse, jämfört med ett kapitalistiskt högteknologiskt försvar utan folklig förankring torde vara skillnad som natt och dag, och säkerligen är det inte för inte som Officerskåren anser att JAS-projektet knäckt ryggraden i det Svenska försvaret genom inkompetenta/allt för kapitalistiska politiker utan egen erfarenhet från vad ett folkligt förankrat försvar innebär...

  Vgh Tom
  PS banden, erfarenheterna och kunskaperna jag fortfarande bär och när från det då mer folkligt förankrade försvaret känns fortfarande som väl investerade skattepengar...

  SvaraRadera
 2. Mitt i prick!

  Och nu frukost...

  SvaraRadera
 3. Vägen från vän av försvaret till en mer kritisk syn har varit lång och tvekande.

  Men hotet mot det som är Sverige ligger mer i sårbarheten inför terrorangrepp och kaos i olika system (t ex pengaförmedling och datasystem) än anfall av fienden. Demokratin hotas av ständigt ökande klyftor mellan rik och fattig, uppdelning av skolor i välbeställda och/eller engagerade föräldrars skolor till nedslitna skolor. Till och med avsaknaden av vision för framtiden, som skulle kunna vara ett kitt för oss som bor i Sverige, är kanske också ett större hot mot vår säkerhet än huruvida Ryssland rustar upp eller inte.

  Vi har ingen olja som någon behöver vara ute efter, vår plats i geografin är ganska oproblematisk och krönikans slutsats när det gäller Nordpolen var kanske retorisk formulerad men ändå värd att fundera över utan redan fördigställda föreställningar.

  Så frågan uppkommer till slut: hur kan vi använda 40 miljarder kronor på optimalt sätt för att värna demokrati, trygghet och känsla av samhörighet? Det är tungt att gå från att ha varit "försvarsvän" till att bli "försvarskritiker" men det är nog den enda vägen att gå.
  L.M.

  SvaraRadera
 4. Sverige har förvisso varit en liten stormakt. Det är nu länge sedan.

  Våra bilar har vi modstulet och motvilligt släppt ifrån oss, men flyget
  tänker vi åtminstone behålla- Kosta vad det kosta vill.
  JAS tar ingen ifrån oss!

  Skrota försvaret och satsa pengarna på barn och gamla.
  Den inbillade faran är över.
  Medborgarplikt för tjejer o killar, tillsammans ett år i samhällstjänst,
  skulle vara en modern meningsfull form av den gamla värnplikten.
  Aran

  SvaraRadera
 5. Schlagersångare verklar inte ligga så högt i kurs. Vågar du namnge några av dem?

  SvaraRadera
 6. Är inte Björklund till och med major?

  I övrigt: Försvaret kan inte försvara annat än den globala kapitalismens kassaskåp.

  Länder kan numera intas genom just uppköp. Invandrade kulturer kan på sikt sätta en ny prägel på en nation.

  91:an Karlsson kan mucka för gott.

  SvaraRadera
 7. Retoriskt 100 %. Sakligt 90%. Slutsatsen 0%. Fast det är härligt med människor som blåser på!

  SvaraRadera
 8. Du som tidigare riksdagsman har väl varit med och klubbat igenom ett försvarspolitiskt program. JAS satsningen kan väl knappast rymmas inom detta program och det kanske viktigaste av allt nästan alla andra delar av försvaret har väl redan permitterats eller... Vad jag förstår så skulle försvaret behöva få ytterligare 40 miljarder om redan för att redan beslutade försvarsmål och program ska kunna infrias!? Hur går detta ihop med att JAS-satsningen ska rymmas inom befintliga anslag till försvaret? Denna rosenblå skiftning i politiken är både olycksbådande och förstärker ett tilltagande politikerförakt!

  SvaraRadera
 9. "Hade hin håle existerat..."
  Lär vara äldre svenska för "den hårde" = Djävulen.

  Sedan är det nog inte en fråga OM han existerar. Är det inte uppenbart, att han är lös, såväl här som ute i världen?

  SvaraRadera

 10. Lakomiskt om Hin Håle

  Sedan många är vi alla
  delar av KAPTEN KOnKURSs
  överjävlar som vill
  ha oss till sina
  omedvetna förespråkare.

  Nu är vi alla där och många säger
  att det är för sent på Jorden.

  De kan jag inte acceptera
  så jag skriver ändå.

  Men skäms också för att
  ännu inte kunnat medverka

  till att samarbeta och att
  skapa tillit till varandra
  och till framtiden genom
  att konkret medverka till
  att skapa de samhällen
  som Jorden saknar.

  Att vår civilisation och
  dess företrädare har nått
  vägs ände behöver vi bara
  spilla lite energi på.

  Så när det passar sig så
  kommer jag att visa på
  öar i galenskapens sjöar

  Min sympati just nu
  är på SAMSÖs sida!

  Roland
  SvaraRadera
 11. Päivi Rissanen Nilssontors sep. 06, 10:36:00 em

  Eftersom Sverige är byggd på överenskommelser och majoritetsbeslut, till och med koherens, så kan inte ngt vara svart/vitt eller mörkblått/illrött-tack och lov. Det är inte som i Finland i Väinö Linnas trilogis tid 1917(Bland Saarijärvis moar, osv).
  Dessvärre var det också en tid som framkallades av tidens anda :kommunistiskt rött och tyskt vitt. jag gillar i alla fall skräddaren som är en blivande socialdemokratisk politiker, eller kanske gillar jag mest folket som stod ut detta vansinne och onödiga krig.Dessutom och allra mest är det en berättelse av en Koskinen som ville komma upp sig med hjälp av hårt arbete och drömmar. Det var drivkraften och den behövs fortfarande!!Trots låne bubblor.
  Detta färglösa, eller bleka som finns i svensk politik verkar störa blogginnehavaren. Det är pga det här landet och dess stillsamma historia sedan från början av 1900-talet(efter att ha slaktat allt som går att slakta) som man måste ha ett ordentligt och nyanserat färgseende. Jag tycker att det är synd att du inte kan se skiftningarna och vem som leder spelet inför valet. Nu har Littorin kommit med ett ifrågasättande av sitt eget verk, Fas 3, som har varit förödande för många och lett till självmord. Han har kommit "till insikt" för att kunna urskuldra alliansens återvändo till det som var eller i alla fall föregå socialdemokraterna.
  Synd att du inte gillar Löven. Demagogiskt värre. Ännu mer synd att du bara måste polarisera allt.
  Bra, Roland att du hittat stället där du kan komma till ro och leva det alternativa.
  Det går inte att hjälpas men vi är bara människor,Moi
  mvh Päivi RN

  SvaraRadera
 12. Rättelse: huvudpersonen i Väinö Linnas trilogi är förstås Akseli Koskela och inte Koskinen, om någon inte visste det, mvh Päivi

  SvaraRadera
 13. Moi Päivi

  Världens framfart gör arbetarklassen och alla klasser maktlösa.

  Hur gör vi då?
  Kanske då, att vi som kan
  gör något tillsammans.

  Och övertygar andra
  att de också kan!

  Och att de som varken förstår
  eller kan eller vill börjar
  tala med mindre bokstäver.

  Det går inte att hjälpas men vi är bara människor,Moi
  mvh Päivi RN

  Kan inte VI. Vilka ska då kunna!?!?!

  Jag kommer att visa på många
  som både förståt, vågar och kan.

  Så kanske fler vågar förstå ...
  kanske t.o.m. jag själv vågar
  förstå och lära mig att kunna
  SKAPA OCH ATT GÖRA!

  mvh Roland L

  SvaraRadera
 14. Om vi vill skapa en by
  någonstans på Jorden och
  samtidigt vill leva på
  Jordens villkor och samtidigt
  inte vill överanstränga våra
  psyken hur gör vi då?

  Kolonialism och senare
  global konkurrens bryter
  snabbt sönder vår gemenskap
  med varandra och våra samhällen
  och våra andliga försanthållanden.

  Dom moderna sanningarna
  behöver eldunderstöd av
  kärnvapen och oljeindustri
  och indoktrinering och galna politiker! ( Jonas förlåt )

  Varför har vi inte påbörjat
  Världen Efter Detta
  redan i förrgår?

  Okay, nu är det som det är.

  Men urbota korkat är det!


  SvaraRadera

 15. Och över alltihopa
  härskar HIN HÅLE

  Som mördar den som på allvar ifrågasätter deras makt
  som givit sig rätten att
  fråntaga oss själva rätten att
  styra våra egna samhällen,
  tänka våra egna tankar
  och att skapa våra egna betalningsmedel.

  Men vem bryr sig när
  hunden lyder sin herre
  (carl bildt & usa)
  och de flesta jamsar med
  och ej biter de händer
  som förstör Jorden!

  Medan händer tangerar tangenter
  var och för sig och inbillar
  sig att vi gör skillnad så
  flinar övermakten åt oss och ser
  att deras strategier fungerar!!!

  Varför kan vi inte sluta med
  att vara maktlösa idioter?!!!
  Jordens tid rinner ut. SLUT!!!

  Samsö är där
  men här ...?

  R


  Moi Moi

  SvaraRadera
 16. Matin, nej, nya JAS kan inte rymmas innanför den kostnadskostym som vare sig finns eller som anges. Hela marknadsföreingen av projektet är en kränkning av varje tänkande människa, oavsett om denne vill avveckla det militära försvaret eller stärka det. Försvarsdebatten är helt enkelt bedräglig.

  SvaraRadera
 17. Varför slår inte MP näven i bordet och säger "Nu får det vara nog!", varför?

  Och, hur kan MP se en koppling mellan tågresor på 300 knutar/h och det gröna tänkandet? Måste vi rusa genom livet?

  Gt

  SvaraRadera
 18. Gt, Det finns kanske ingen koppling mellan grönt tänkande och tågresor i 300 knyck. Måste vara något fel på kopplingen i hjärnan dvs. vår sambandscentral om man tror det? Kanske känslan är där och "spökar" igen? De andra då de som går "före"... Vi ska ju vara ett föregångsland. Nej, vi måste inte rusa genom livet. Vi behöver heller inte anpassa oss till andra som vill göra det. De (MP) låter lite som "småbarn" om andra skaffar höghastighetståg så måste vi också göra det. Låt oss vara ett föregångsland genom att inte skaffa höghastighetståg. Det kan vara det vinnande konceptet i längden, alltså hållbar utveckling.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Fria tidningen är bra. Men det är Miljömagasinet också. Synd om de båda nöter på varandra i kampen om samma målgrupp.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.