tisdag 1 maj 2012

S lovar ensamstående föräldrar: Vi ger dig möjlighet att jobba på nätter och jobba oregelbundet.

Första maj. Löftenas tid. Sommaren nalkas. Och Socialdemokraterna demonstrerar. Socialdemokraterna i Stockholms län lovar nu att ensamstående föräldrar ska ges möjlighet (observera ordvalet!) att arbeta på nätterna, oregelbundna tider och på obekväma tider. Det behövs inga moderater när socialdemokraterna gör jobbet åt dem. Det är en gammal högerretorik.

Vad är det för arbetarrörelse som pratar positivt om sämre förhållanden för människor?

En arbetarrörelsen som kräver att småbarnsmammor ska begåvas med möjligheten att jobba oregelbundet och på obekväma tider - vilket forskningen visar ger upphov till traditionella klassjukdomar - är banne mig inte mycket värd. En arbetarrörelse värd namnet borde istället kräva att ensamstående småbarnsföräldrar skall slippa nattarbete. Men sossarna vill ha tillväxt dygnet runt. Om detta skriver jag här.

Tillägg 11 september 2012: Den borgerliga regeringen avsätter 108 miljoner kronor för att fler småbarnsföräldrar skall kunna arbeta nattetid trots att forskning visar att ett klart samband mellan dygnsstörning och klassjukdomar. Så här skrev jag i en krönika för en tid sedan,i samband med att socialdemokraterna krävde nattdagis:

Forskning visar inte bara på ett samband mellan sömnbrist och fetma, utan också att dygnsrytmstörning leder till sämre ämnesomsättning, minskad insulinproduktion och ökad risk för diabetes. Gamla hederliga klassjukdomar. Och var så säker, det är inte vi med goda inkomster och goda fria arbeten som lär åka på dem. Det är inte ens kommunalråden. Dessa skriver således att nattöppen förskola ”möjliggör för fler kvinnor att kunna jobba obekväma arbetstider, vilket leder till en högre inkomst och bättre pension”.

Vad är det för arbetarrörelse vi försetts med i detta land?

• Först ställer man sig bakom en pensionsreform som innebär att pensionerna sänks medan pensionsmäklare och fondägare kan skära guld med täljkniv på pensionsmarknaden.
• Sedan ser man till att låginkomsttagare betalar löjligt hög skatt på sin inkomst, medan höginkomsttagare kommer allt mer lindrigt undan.
• Slutligen vägrar man sänka arbetstiden – vilket leder till att arbetslösheten blir så hög att kvinnor med små barn ska jagas ut på nätterna för att kunna försörja sig.

28 kommentarer:

 1. Riktigt bra skrivet!

  Jag tror den största anledningen till att vi inte ska "överkonsumera" fritid ligger i hur penningsystemet fungerar.
  Om det nu är som marknadsliberalerna påstår att saker får sitt värde genom hur mycket det efterfrågas så gäller det ju även måttstocken pengar. Efterfrågan på pengar minskar med ökad självständighet då folk hinner med att laga saker, byta tjänster med varandra, bry sig om varandra, laga sin egen mat, bygga sina egna hus etc.

  Nu finns den ekonomiska förutsättningarna för att vi ska kunna jobba mindre. Jordbruket producerar mer än vi behöver med en extrem liten arbetsinsats i antal människor räknat (de bönder som jobbar får å andra sidan jobba häcken av sig). Produktionen inom industrin är enorm. Keynes sa en gång att i framtiden skulle folk inte behöva jobba mer än 3 timmar - vi är där nu. Om det inte vore för att efterfrågan på pengar måste hållas uppe. Med mer fritid skulle vi använda mindre med pengar.

  Allt görs för att pengar ska behålla sitt värde. Företag bygger apparater som ska gå sönder (återigen: håller prylarna köper vi inte nya och då håller vi inte upp efterfrågan på pengar). Mobiler, lampor, you name it, är skapade för att gå sönder för att vi ska använda pengar så att inte värdet på pengar sjunker.

  För de med den ultimata makten i samhället är de som ger ut pengar och i Sverige är det det privata banksystemet som gör detta genom att hitta på krediter som de skuldsätter allt med. Visst är det underbart uttänkt - genom att göra skuldslavar av alla måste folk jaga pengar och bli löneslavar. Att skapa skuldslavar är också ett sätt att hålla efterfrågan på pengar uppe.

  Endast 3% av penningmängden skapas av staten utan att skuldsätta sina medborgare - i verkligheten än mindre då bankerna sitter och häckar på en stor del av dessa 3%. Det vi behöver göra är att staten övertar penningutgivningen och ger ut skuldfria pengar i form av en medborgarlön samt att bankerna fråntas rätten att hitta på sin egen valuta genom att skuldförslava befolkningen med sina krediter. Pengar skulle på sås sätt skapas neutralt och penningen skulle kunna tjäna folket istället ssåsom nu när folk tjänar penningen (vad rätt uttrycket "tjäna pengar" är - vi är bokstavligen tjänare åt penningen).

  Men vad skulle "bankindustrin" leva på då? (de vill ju gärna kalla sig "industri" som om de skapade något när de i verkligheten bara hittar på krediter från tomma luften) Om saker höll och folk så till varandra i ett mer altruistiskt samhälle - vilka skulle penningparasiterna kunna suga ut då genom att skapa ökad efterfråga på sina påhittade krediter (som de kallar "tillväxt")?

  http://parasitstopp.wordpress.com

  SvaraRadera
 2. Begränsning av unga kvinnors rätt att dela samhällsansvar är omodernt och hör den gamla tiden till.
  Många servicearbeten kräver ansvarstagande, där man inte är så noga med dygnsrytmen.
  Robotar är ingen lösning, inte heller enbart unga mödrar. Ingen jagar ut dessa mitt i natten för att upprätthålla välfärden.
  Barn gillar också att sova borta emellanåt. Allt måste inte vara som på farmors tid.
  Jag skulle inte vilja bo i ett hus byggt av "anonym" ovan.
  Ett utvecklat samhälle bygger på specialister med reella färdigheter som emellanåt osjälviskt tummar lite på de vetenskapliga råden om nattvila.
  Solkramar med majvärme
  Katarina

  SvaraRadera
 3. När tanken om en nattöppen friskola väcktes (för länge sedan) tyckte jag att det var en god idé.

  Det gör jag inte nu.

  Klassjukdomarna visar tillväxt!

  SvaraRadera
 4. Rättelse: inte "friskola", utan "förskola"!

  SvaraRadera
 5. Katarina
  Varför skulle du inte vlja bo i ett hus som du och dina närmaste i bygger? Massor av egna-hemshus byggdes på det sättet på 30 till -50 talet. Varför tycker du det är en bättre ide att sätta sig i skuld till ett parasitärt banksystem som skuldsätter dig med påhittade krediter som de mjölkar dig med?

  Ytterst få jobb idag skulle ses som jobb av de som jobbade för säg 70 år sedan (då fortfarande många jobbade hårt i ett mycket mindre mekaniserat och lågproducerande arbeten).

  Om staten skapade pengar genom en medborgarlön kan de även skapa pengar till att betala den gemensamma välfärden. Statsskulderna idag är fullkomliga påhitt och kommer sig av att i t.ex EU är det enligt LAG (Maaschtricht) förbjudet för staten att skapa skuldfria pengar som de spenderar ut i cirkulation - staterna i EU är enligt lag tvungna att "låna" fullständigt påhittade skulder från det privata banksystemet - enligt Basel2 behöver bankerna inte ens skaffa sig en reserv för att hitta på obegränsat med skulder/krediter till stat och kommun detta då påhittrisken (som bankerna av policyskäl föredrar att kalla "riskvikt") är satt till noll vid påhittning till stat/kommun).
  Att vi inte har "råd" är fullständigt skitsnack.

  http://parasitstopp.wordpress.com

  SvaraRadera
 6. Hoppsan, där vände Birger på argumenten och jag blev så ställd att jag plötsligt bytt åsikt i frågan om de heliga nattdagisen. Herregud vad man kan bli lurad när man ser nattdagis och "erbjudande" till småbarnsföräldrar att jobba natt som en "modernisering" och "förbättring"!!! Det som kan tyckas så självklart i arbetarrörelsens kamp är ju rena rama tillbakagången.
  L.

  SvaraRadera
 7. Birger, länka gärna till undersökningen som fick stort genomslag i bland annat radion och som gällde hur nattarbete och oregelbunden arbetstid leder till just de sjukdomar av klasskaraktär som du hänvisar till.

  SvaraRadera
 8. Anonym kl 11:11 ovan:
  Ringaktning av professionalitet är en av de farligaste attityder ett samhälle kan bli utsatt för.
  Ett husbygge är ett komplicerat företag som kräver många olika sorters proffs.
  Hoppas även Du har fått möjlighet att skaffa Dig professionell tillfredsställelse-om inte, försök att göra det!
  Att bygga ett samhälle är INTE att spela dålig teater - det är att seriöst och med stor nyfikenhet söka sanningar om tillvaron.
  Pengatransaktioner är det mest utvecklade medel vi har för utveckling och förverkligande av våra visioner.
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. För de som lever på penningtransaktioner är jag säker på att det är det mest utvecklade medlet för utveckling och förverkligande av visioner. För oss andra, not so much.

   Sedan kan man stilla undra varför det inte skulle gå bra att hjälpa varandra bygga hus ungefär som nu, men med skillnaden att det inte behöver gå genom en massa extra instanser som alla ska ha del av kakan. Dessutom, instanser som tar noll ansvar när det visar sig att det moderna proffsiga sättet att bygga hus kanske inte var så bra ändå? Man kan undra hur det är möjligt att ett samhälle under utveckling producerar sämre och sämre hus trots penningtransaktionerna?

   Radera
 9. Anonym 11:32

  Vem har sagt att jag ringaktar byggarbetare? Tvärtom! De är en del av det fåtal som faktiskt har ett riktigt arbete.
  Du däremot ringaktar de egna hemshus som byggdes på 30 -50-talet (där fackmän hjälpte egna-hembyggarna att fullfölja ritningarna). Vilket är ganska oklokt då husen byggda idag håller en kvalitet som är klart undermålig i förhållande till egna hems-husen. Husen idag är byggda enligt principen "Planned Obsolescence" (googla gärna)såsom allt annat. Detta är inte byggnadsarbetarnas fel - det är penningsystemets fel där planerad förstörelse för att företagen kan tillverka nya prylar (och hus) som SKA gå sönder i jakten på pengar.

  Vore tacksamt om du läste vad jag skrev istället för att fylla ut med dina egna fantasier.
  http://parasitstopp.wordpress.com

  SvaraRadera
 10. dagens slutsvar anonym 11:46
  ...min profession kallar.
  Din lovprisning av 30-talshus är ett tecken på djup okunskap om dessa byggnaders brister.
  "Riktiga jobb" har långt fler än de som spänner muskler, svettas och skitar ner sig.
  Dessa ingår bara i en liten del av skapelseprocessen.
  Med en enkel endimensionell världsbild kan fantasierna få flöda fritt. Det mesta synes fel och det mesta blir ogjort.
  Ha en lärorik solig dag!
  Katarina

  SvaraRadera
 11. @Katarina
  Dagens hus är undermåliga hela skiten. Idén att bygga på platta är billigt men det är inget som håller i längden - att bygga källare vilket man gjorde på 30-talet kostar mer men husen håller längre. Hur du kan "lovprisa" dagens enstegstätade fasader och tycker att de är bättre byggda än egna-hemshusen är ett frågetecken stort som ett höghus. Verkar ganska nolldimensionellt att ha de tankarna men är du lycklig med et så ha en solig dag och hoppas att det inte regnar så att fasaden spricker.

  Många "jobb" idag i tjänste och servicesektorn skulle nog försvinna om folk fick mer fritid. Frågan är varför du hatar fritid så mycket - ar du ett nolldimensionellt liv utanför ditt arbete månne?

  Du bemöter i princip inget av det jag skriver utan försöker pissa på person istället. Tyvärr är jag också ganska duktig i den grenen så oftast slutar dessa "diskussioner" med att man försöker pissa ihjäl varandra. Givande? Nä- inte så mycket!

  http://parasitstopp.wordpress.com

  SvaraRadera
 12. Ja om detta skrivs det mycket och naturligtvis måste det finnas möjligheter för ensamstående föräldrar att möjligen få tillgång till dagis/nattis om man jobbar inom ex vården.

  Gamla behöver ju vård då med som bekant.

  Att ändra systemet om att folk med barn ska få förtur till alt. dags-arbete rimmar ju inte heller så bra! Nej här behövs en annan tankegång som bygger på det V har i sin agenda om 6 timmars arbetsdag, men med så klart ett helt fel tankegångs sätt.

  De med hårda arbeten, farliga eller varför inte de som är psykiskt knäckande bör få möjlighet att arbeta mindre.
  Visst, det beror också mycket på ålder.
  En chaufför uppåt 60 eller som idag över 70 år? Är inte lika alert som en 20 åring, ändå ska han arbeta minst lika lång tid och helst övertid också i dagens samhälle?

  Det behövs ett annat tänk och jag tror bara att det är folket själva, som kan ordna det på ett humant sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt har vänstern fel om 6 tim arbetsdag? Är det genomförandet? Att de som har mest (genom effektivt utnyttjande av de som har mindre) också skall stå för den större delen av dess kostnad? Är detta det orimliga? Wow!

   Radera
 13. Katarina
  "Pengatransaktioner är det mest utvecklade medel vi har för utveckling och förverkligande av våra visioner"
  Otroligt ogenomtänkt. Pengatransaktioner är grunden för det massiva skuldproblemet som världen nu står inför. Har det helt undgått dej?
  Visionen om ett hållbart samhälle med ett mänskligare och friare liv, är inte det bra? Det hugger du emot direkt?
  Det handlar givetvis om att producera gedigna ting som ska hålla lång tid. Allt detta förutsätter en skuldfri valuta. Du har en del kvar att förstå om detta. Det är du själv som är lite endimensionell.
  Alice

  SvaraRadera
 14. Jag vill visa på ett ännu mer övergripande probblem - om maktens numera panikartade attacker för att bibehålla slaven och ha kvar kontrollen över ALLT
  Javisst man kan blunda och försöka hålla det ifrån sig genom ignorans och div förlöjligande om teorier och annat - MEN då tar man inte sitt mänskliga Ansvar för Jorden och sina medmänniskor och sina barn och barnbarn! (Det enda jag reserverar mig för är inlägget om 9/11)
  Men vi kan inte bara sitta tysta och titta på medan de tar kontroll över allt väder och en massa annat. Vi har kommit hit för att vara vårt allra Högsta bästa som människor. Tystnaden gör allt detta möjligt.

  Ditt livs Viktigaste Information. Del 2 av 3. Chemtrails över Sverige
  http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi...

  SvaraRadera
 15. http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi8w

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Ffeature%3Dplayer_embedded%26v%3DRZPsLkKOi8w&h=FAQH7KKT8AQFwTW5iqQw4WPeBaR8VAiS-dPyU4PK6Bnvtzw&enc=AZM60UIadWrp0FyEwkvLB_aqaJzRd91A9yMtNXCIra19h1aXZ778a10LuBCrqQaCVZqDyT4zY3K-vNQ6Reoz04d4
  Någon länk skall väl fungera...

  SvaraRadera
 16. Alice och pissande pojken:
  Ekonomi och byggteknik verkar inte vara era grenar, men Ni kan säkert annat.
  Innan man helt dissar ett nuvarande system är det mer än hyfs och fason att komma med ett realistiskt alternativ.
  Annars kan man bli kvar i källaren hela tiden och inte nås av solen.
  Bygg källarlöst och med stora fönster.
  Med stor förståelse tecknar
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina, du kan hitta mycket spännande om hur man använder halm, lera och andra material för att bygga hållbara, energisnåla, vackra, icke sjukdomsframkallande och framför allt enkla och billiga hus.

   Vad det gäller alternativ till vårt penningsystrm så kan du hitta väldigt mycket på parasitstopp.wordpress com

   Radera
 17. Snillen spekulerar på din blogg, Birger. Överallt tar de över kommentarsfälten...

  SvaraRadera
 18. Tack Birger för feelgood-intervju med kaptenen på skutan. Din attityd som intresserad samtalsledare är kreativ och genomlysande.
  Kvinnor bör självklart få ta plats vid rodret oftare, särskilt när det stormar.
  Spretiga, stöniga kommentarer idag!!
  Vad har halmhus med nattarbete att göra ?
  Som sakkunnig vill jag då bara upplysa om att källarväggar, torpargrunder och även vindsutrymmen är "hopplösa" rent byggnadstekniskt.
  "Platta på mark" är vid måttlig boarea oftast den tekniskt och ekonomiskt mest lyckade grundläggningen. Rätt utförd, såklart.
  Våra krav på energihushållning, ventilation, ljudisolering, ljusinsläpp, tillgänglighet mm stämmer inte med 1930-talshus.
  Våra krav på komfort stämmer inte med gamla ölburkar och halm.
  Grottboende lockar inte många husspekulanter idag.
  Ha en fin försommarkväll !
  mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 19. Katarina är ett troll. Hon bidrar inte med någonting, förutom att sabotera samtalet. Ignorera det och fortsätt samtala med de andra som har något att komma med.

  SvaraRadera
 20. En tragisk utveckling som nu även MP kämpar för: http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=258535
  Men vad gör man inte för att hänga med i tillväxtracet. Bara man har prefixet Grönt framför så fixar det sig.

  SvaraRadera
 21. Päivi Rissanen Nilssonons maj 02, 11:08:00 em

  Precis hemkommen efter en tågluffartur till 30-gradiga Prag läser jag lite olika bloggar och dagens politik. Det slår mig vad insnöade ni fortfarande är i det gröna partiet vad gäller kvinnor och barn!
  Jag fick löfte först att sova ensam i tvåmannakupe från Prag, Men sedan slet konduktören upp dörren och jag hoppade upp ur sängen sömnig: en ny kvinna skall ha en sovplats här, sade han på dålig engelska. Det var en tjuguårig mamma med halvrastahår.Lille pojken var likadan, kanske knappt tre år gammal. Det var vanliga danskar på väg till Köpenhamn från Berlin Öst. Först försökte konduktören ge kvinna en halvplats som dinglar vid taket för hon hade betalt så lite. Men kvinnan envisades att ha bädden ovanpå mig som skulle räcka till henne och sonen. De kom kl 01.50. De hade bara plötsligt lämnat Berlin. Man kunde ana ett runtresande liv eller ett familjedrama.
  Barnet somnade omedelbart. Mamman däremot hade en svår vattenpipa- eller en annan sort rökhosta. Sådana kvinnor skulle må bra av lite mindre fritid, lite mer orelgelbundna arbetstider. Pojken skulle må bättre av mer förskola och nattis. Definitivt.
  Päivi RN

  SvaraRadera
 22. Päivi, blanda inte in "det gröna partiet" i vad jag skriver. Mp vill ha nattdagis. Jag utgår från den forskning som finns när det gäller nattarbete, inte från partiprogram.

  SvaraRadera
 23. Godmorgon alla troll:) Jag tror i linje med Anonym 10:32 (kommentar nr 1) att en verklig omställning mot ett bättre (grönare, rättvisare) samhälle måste börja med en ordentlig genomlysning och reformation av vårt ekonomiska system, med bankernas roll i centrum. Väldigt många sociala orättvisor och miljövidrigheter har sin grund i ett sjukt designat ekonomiskt system, det är svårt att blunda för.

  SvaraRadera
 24. svar anonym 09:16
  Bland tomtar och troll är kvinnans ställning underordnad mannen
  och där förekommer fortfarande häxprocesser.
  ...Lönar sig dåligt att strö pärlor för svinen.
  Trollkramar från Din skräck
  Katarina

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.