måndag 23 april 2012

Finfina lögner skapar myten om Sverige...


Regeringen är i veckan värd för en internationell konferens med anledning av att det  är 40 år sedan FN:s första globala miljökonferens hölls i Stockholm. Regeringen avser att sälja in påståendet att vi i Sverige minskat koldioxidutsläppen men samtidigt fortsatt med ekonomisk tillväxt. 

Det är en myt, vilket jag skrivit om åtskilliga gånger på bland annat den här bloggen. Siffrorna speglar inte verkligheten, bara det man fått för sig att mäta. Man ljuger, helt enkelt. Uppbackade av allt från socialdemokrater till en del gröna.  Man kan fortsätta att manipulera på det här sättet eftersom den politiska journalistkåren inte kan frågorna.

Siffrorna som skall visa att Sverige är ett föredöme bortser från konsumtionsperspektivet. Därför kan man låtsas att vi minskar våra utsläpp i takt med att vi importerar allt mer livsmedel istället för att producera dem själva - lägger vi ner jordbruket helt så blir vi med regeringens sätt att räkna ännu mer klimatsmarta... Och, som Anna Hult, doktorand på KTH påpekar på SvD Opinion påpekar idag det absurda med sättet att räkna: "Om du börjat cykla till jobbet men samtidigt börjat flyga till Bryssel två gånger i veckan så har du minimerat dina koldioxidutsläpp för resor enligt dessa beräkningar." Flygresor räknas nämligen inte in när regeringen bygger upp sin retorik - en retorik som västvärlden i traditionell kolonial anda lever gott på när de pekar finger på indier och andra...

Konsumtionsperspektivet är helt borta. Rapporteringen i medierna om Sverige som liggande i klimatfronten bygger på friserade siffror, lika förljugna som de siffror som presenterades i Sovjetunionen på sin tid. Trots att såväl Stockholm Environment Institute som Naturvårdsverket gång på gång redovisat att man måste se frågan ur ett konsumtionsperspektiv. Men gör man det så faller den myt man bygger hela tillväxtsamhället på - att ekonomisk tillväxt går att förena, och till och med är en förutsättning för, en ekologiskt och planetär hållbar utveckling. Om detta har jag - ursäkta att jag tjatar - skrivit på den här bloggen.

15 kommentarer:

 1. Hej Briger,

  Som svar på ditt inlägg lämnar jag ett annat blogginlägg som jag läste för en tid sedan:

  http://www.supermiljobloggen.se/2011/11/minska-utslappen-pa-hemmaplan-forst.html

  Vad tycker du om dessa tankar?

  SvaraRadera
 2. Birger!

  Du brukar lite föraktfullt säga att MP vänder kappan efter vinden, eftersom man vill samtala om grön politik med även icke-miljöpartister, men jag ser det (som du väl vet efter några kommentarer) som att MP visar medborgarna respekt på riktigt genom att genomföra alla dessa samtal.

  Folk är inte ointresserade av politik, däremot är inte speciellt många anslutna till ett politiskt parti.

  Vad jag har förstått så är du inte längre medlem i MP, men med ovanstående resonemang så är du precis lika välkommen som jag (som är medlem) att komma med synpunkter på utformningen av det "nya" partiprogrammet. Eftersom jag tycker att mycket av det du säger är klokt och bra, så tänkte jag föreslå att du skriver ner dina tankar på partiprogramsbloggen (http://partiprogram.mpbloggar.se/) så att de kommer med "på riktigt" i partiprogramsrevideringen.

  Visst kan man tycka att mycket av det du säger är gröna självklarheter, men jag tycker att du formulerar dig så bra (förutom några sura uppstötningar) och jag tycker det vore fantastiskt bra om du uttryckte dina tankar direkt till partiprogramsrevideringsgruppen, även om många säkert läser din blogg också.

  SvaraRadera
 3. FUSKADE- det gjorde också vinnaren i gräsmattetävlingen i villaområdet.
  Den frodiga fina gräsmatta som alla sneglade snett på krävde många fler
  klippningar även långt in på hösten när de andras slutat växa.
  Kalksalpeter var dunderkuren.
  Sen kom våren och chocken.
  När grannarnas mattor började grönska var mattan BRUN.
  Den hade växt ihjäl sig.

  Inlägget handlar förstås om betydligt allvarligare fusk.

  mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 4. Kerstin,
  programansvariga bjöd in mig att skriva på programbloggen efter det att jag varit med på ett ideologiseminarium. Inlägget skulle blivit infört för flera veckor sedan men eftersom man struntat i det så valde jag att skriva en serie förra veckan på min egen blogg.

  SvaraRadera
 5. Så ledsamt att man inte tar in ditt inlägg på programbloggen trots att man bett dig skriva. Alla som vill veta vad Birger sa på det lilla programseminariet kan kika på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=mSYGYeBRYsE&context=C45d2a5dADvjVQa1PpcFPSyUqC0l75LybZIH4ru2V6O0pEaowoxxg=

  SvaraRadera
 6. "Regeringen avser att sälja in påståendet att vi i Sverige minskat koldioxidutsläppen men samtidigt fortsatt med ekonomisk tillväxt."

  Minns min frustration och ilska när jag i januari 2008 var på en debatt mellan Peter Eriksson och en regeringsföreträdare, då den förstnämnda lät ovanstående påstående passera oemotsagt från den sistnämnda.

  Jag blev aktiv medlem i mp 2006 (efter ett par års passivt medlemskap), men det tog inte lång tid innan partiledningens tvivelaktiga agenda blev uppenbar.
  AK

  SvaraRadera
 7. Det blir i praktiken alldeles omöjligt att mäta utsläppen om man ska använda sig av ett konsumtionsperpektiv. Import och export i oändliga kombinationer... Mycket enklare att hålla sig till produktionen inom respektive land. Det är ju också den totala utsläppsmängden som ska ner varför det är ointressant var utsläppen sker.

  SvaraRadera
 8. Mikael, det är verkligen inte ointressant att utgå från konsumtionen eftersom den ju påvisar vilka det är som måste ändra på sig. För övrigt kan det väl inte vara så svårt att räkna med flygresor... Om man vill.

  SvaraRadera
 9. Hjälp på travenmån apr. 23, 05:09:00 em

  Kan alla som hänger på bloggen framföra sitt missnöje över att Birgers inlägg inte publicerats?

  vänd er hit:

  partiprogram@mp.se

  SvaraRadera
 10. Ju fetare lögn desto fler tror på den. Vad är det Reinfeldt och regeringen ska lyckas med att "sälja in"?

  Enligt dagens ETC:
  "Greklands totala skulder är 290 procent av BNP medan Svergies är hela 315 procent av BNP."

  "Det hjälper inte att svenska staten har låg skuld när man skyfflar över skulden på privatpersoner och företag."

  "Samtidigt har klimatutsläppen ökat - mot alla ods - faktiskt ökat."

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Hej Lisbeth, Grrreenline 2 & alla andra

  Först vill jag bara säga att jag uppskattar dina inlägg skarpt Lisbeth :-)
  Jag gillar såklart många andras inlägg också men dina tycker jag sticker ut på så sätt att man kan skönja något andra perspektiv/nyanser än vad vi andra tillför.

  Snälla Grrreenline 2 lägg ut filmen med Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen, det vore värdefullt att höra vad han sa denna gång...

  Du sade följande i föregående tråd:
  "Hej,
  som du vet spelade jag in din föreläsning i torsdags i Stockholm men jag glömde att stänga av när Mikael Karlsson talade efter dig. Jag har nu än en gång lyssnat på vad han sa och jag är förstummad. Som representant för SNF försvarar han konsumtionssamhället och tar avstånd från kritik på strategier att "ta nästa steg på samhällsevolutionen", som du uttryckt det. Ska jag lägga ut det på youtube eller ska vi bara glömma alltihopa? Samtidigt ser jag att Climate Action Network där SNF faktiskt är med har exakt samma krav som du framförde. Ett av de fem kraven inför Rio-20 är att "ta steg bort från konsumtionssamhället"!!!! Varför säger Mikael Karlsson något helt annat???? Dessutom försöker han skaffa trovärdighet genom sin eviga namedropping istället för att säga saker som väcker respekt av sig själva. Besviken!"
  Grrreenline 2

  lö apr 21, 12:24:00 em

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 12. Trögfattarföreningen
  finns på nätet.
  Du som inte har sett den sketchen?
  Gör det!
  Roland

  SvaraRadera
 13. Det verkar som om MP består av två världar. En, där ärliga gröna vistas (Dreborg är en av de ärliga), och en annan, där skojarna huserar.

  Det kanske förklarar att Birgers text inte togs in.

  SvaraRadera
 14. Smickrande att bli klassificerad som en av de ärliga ...

  Nu har jag pratat med en ansvarig för partiprogramsbloggen, och Birgers inlägg är inte bortglömt. Det kommer att publiceras tillsammans med några andra inlägg om grön ideologi. Det är bl.a. en trasig film som gjort att det dröjt.

  SvaraRadera
 15. Vi är många som försökt bryta igenom mediabruset och politikermatrat kring de verkliga utsläppen för att få en korrekt bild av energianvändningen och koldioxidutsläppen.

  Som du säkert känner till så genomförde jag koldioxidmätningar av all konsumtion av 50 stockholmsfamiljer, redan 2006 inom ramen för Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser. Dessa mätningar och projektet blev mycket uppmärksammat i media. Projektet som hette Konsumera smartare och minska växthusgaserna mottogs däremot oerhört negativt inom Stockholm stad både av min uppdragsgivare/arbetsplats Miljöförvaltningen och av politikerna inom Stockholm stad, (Åsa Romson) då det punkterade stadens publicerade cch "verkliga" CO2-utsläpp per innevånare. Själv blev jag mer eller mindre utmobbad och satt i karantän av cheferna inom miljöförvaltningen inkl stora chefen Gunnar Söderlund. Det var för politiskt känsligt att redovisa det korrekta siffrorna vad en stockholmare släpper ut. Inte 4000 kg utan minst det dubbla 8000 kg per stockholmare. M a o inkl konsumtion, resor utanför kommungränsen eller som jag föredrar att kalla det indirekta utsläpp som sker utanför kommun.
  Det fantastiska är att Stockholm därefter, 2010, blev utnämnd till årets miljöhuvudstad! Snacka om lånta fjädrar och rida på lögner! Håller med dig det är förskräckligt när som i detta fall miljöförvaltningen inom Stockholm stad och politikerna mot bättre vetande fortsätter ljuga om de verkliga utsläppen och underhåller en myt om låga utsläpp, som är en ren och skär lögn. Men det är tydligen så att tvärtom-språket fungerar. Säga och redovisa en sak, när det egentligen är tvärt om! hur ska vi nånsin kunna rätta till och ställa om när vi inte ens förmår erkänna vad som är sant och verkligheten?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.