onsdag 12 oktober 2011

Annie Lööw, du har fel

Annie Lööf och jag har haft en debattrunda i SvD om huruvida Sverige brutit sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser. Annie Lööf påstår att så är fallet. 

Jag påstår att så inte är fallet. Nu har till och med Riksdagens egen tidning Från riksdag och departement påvisat att jag har rätt. I ett helt uppslag - under rubriken Rökridåer döljer utsläppssiffror - kan nu Annie Lööw ta del av vad som gäller. 

Sverige har inte brutit sambandet. Tiden rinner iväg, allt medan politiker, näringsliv och fackföreningar föredrar att leva i en livslögn.

Den officiella statistiken, som bland annat Sveriges regering hänvisar till, hävdar att utsläppen av växthusgaser sedan 1990 har minskat samtidigt som BNP har fortsatt att växa. Men då räknar man inte in internationella transporter eller utsläpp från de varor som konsumeras i Sverige, men produceras  i andra länder. När man på räknar på detta sätt - och drar ifrån de utsläpp som är följden av exporten - så ser det annorlunda ut.

De totala utsläppen har ökat, när statistikens rökridåer lagt sig och miljödepartementet står avklätt in på bara skinnet.

Från riksdag och departement pekar också på den studie som Avdelningen för Globala energisystem  på Uppsala universitet gjort. I studien har man tittat på  statistik från 1995 till 2003. Resultat: de totala utsläppen har ökat med 20 procent under åren 1993 - 2005 istället för den minskning på 10 procent som Andreas Carlgren och Fredrik Reinfeldt brukar hävda. Och förstås den evigt leende Annie Lööf.

14 kommentarer:

 1. Finns det någon som kan le mer retfullt än den kvinnan?

  SvaraRadera
 2. Jamen, dåvardet ju sosseregering begriper du väl. Lööf menart nog nu med alliansen, som ju sköter allt heeelt annorlunda, eller....?

  Allarligt talat, hur någon kan tro att vi i väst med den konsumtionsökningen, baserad på lånade pengar, skulle kunna minska vår del av utsläppen, är mer än lovligt naivt. Politikernas agerande liknar alltmer den där stygga styvmoderns eviga fråga: Spegel spegel på väggen där , säg mig vem som vackrastoi landet är.

  SvaraRadera
 3. Lööw kommenterade dig mycket arrogant med ord som att du inte hängt med i utvecklingen och att ny statistik visade att du hade fel. Så blev det då återbetalningens timme. Så bra.
  Lena

  SvaraRadera
 4. Ska du recensera Gahrtons bok?

  SvaraRadera
 5. Men så där kan man ju inte tänka!! Jag menar, att ta hänsyn till de utsläpp som produktionen och transporten av varorna och tjänsterna har gett upphov till under hela kedjan från produktionsland till slutkonsumtion i Sverige. Det går ju inte!! Då skulle man typ behöva tänka på liknande sätt när det gäller t ex produktion och transport av brasiliansk etanol. Det funkar ju inte. Det viktiga är ju att etanolbränsle ger NOLL i koldioxidutsläpp när man kör bil här i Sverige. O glöm inte: utan bilen stannar Sverige. Så är det bara, o det vill ju ingen.

  Vi i den rika världen får heller inte glömma att vi måste låta länder som t ex Brasilien och Indonesien få utnyttja och omvandla sina resurser (läs: regnskogar) i tillväxtfrämjande syfte, vilket gynnar alla i slutändan.

  Okej, nu blir det en promenad. Det är så fint att se när lööven faller under hösten.

  /Anders

  OBS: Hela inlägget är ironi, typ. No offence.

  SvaraRadera
 6. LÖÖF och inget annat!

  SvaraRadera
 7. Det finns fortfarande vissa varelser som inte insett hur vårt så kallade välstånd är uppbyggt. Dit hör tydligen Annie Lööw. Kanske hon har en tro på att tillväxten kan fortsätta i evig tid, vilket bara bevisar att hon inte kan räkna. Men de flesta nytillträdda politiker har väl någon sorts naiv vision om att kunna ställa världen tillrätta. Några elbilar och lite vindkraft så ordnar det sig. För en del hägrar väl en framtida välbetald reträttplats bakom ett sällan bevistat skrivbord utan att behöva göra för mycket.

  Men nu pockar en verklighet om begränsade resurser på dörren. Tillväxt driven av att pengar skapade som framtida återbetalningspliktiga räntebärande skulder har blivit en omöjlighet.

  Vad göra?

  Jo, av staten skapade skuldfria pengar utgivna i samhället. Pengar som inte behöver öka och vars mängd, givetvis utanför politikernas kontroll, enkelt styrs genom skatter. Bankerna kan få ha kvar rättigheten att bevilja lån i statens valuta men inte som krediter i sin egen valuta.

  En ny värld har kommit och det är dags att vakna.

  /Farfar

  SvaraRadera
 8. Det spelar egentligen ingen roll om Annie Lööf har insett att Sverige och världen i dess helhet inte brutit sambandet mellan ökad tillväxt och ökade klimatutsläpp.
  Hela hennes politiska spår vilar på att vi har lyckats - eller står väldigt nära att bryta sambandet. Utan den konsturerade dogmnen undermineras hennes nyliberala retorik och politik. Men jag har svårt att tänka mig att Annie Lööf kommer att övertyga andra än redan troende. Fast f-n vet. Det finns alltför många som övertygats om att den snabbjäsande finansiella krisen enbart beror på grekernas (Obs! Inte nationen Grekland) låga skatte- och arbetsmoral.
  För i politikerbutikens REA-spurt (vart fjärde år) är det naturligvis lättare att sälja vackert inslagna paket med ett leende på läpparna än trista avbetalningskontrakt på något som vi tycker att vi redan har och tar för givet. Även om Birger m fl har definerat ingridienserna för verklig mänsklig utveckling, en hållbar ekonomi och en framtidssäkrad ekologi - så är det först när vi kan paketera dem som en helhet som efterfrågan ökar. Årets julklapp 2014 kanske?

  SvaraRadera
 9. Birger.

  Vi anser med rätta att vi till Sveriges utsläpp ska addera utsläppen i t.ex. Kina för varor som de exporterar till oss.

  På samma sätt bör vi väl då subtrahera våra utsläpp för den del av tillverkningen som vi exporterar.

  Så kanske Lööf och Alliansen får rätt ändå, eller?

  Gt

  SvaraRadera
 10. Gt. Naturligtvis har exporten räknats bort, vilket jag ju också skrev.

  SvaraRadera
 11. Ja visst, du har rätt Birger. Jag var nog lite yrvaken i morse, och tänkte inte på att det var SVENSK export du avsåg.

  SvaraRadera
 12. 08:10 kommer från Gt

  SvaraRadera
 13. Vet inte varför denna låsning, om våra låga utsläpp av växthusgaser i Sverige, ligger kvar som en våt filt år efter år. Och det gäller ju inte enbart (C) och Annie Lööf utan detta gäller även de flesta andra ledamöter i Sveriges riksdag. Oavsett partifärg!

  Redan 2006 påvisade jag lögnen om våra låga utsläpp genom projektet Konsumera smartare och minska växthuseffekten inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser.
  https://konsumerasmartare.wordpress.com/
  Jag genomförde två olika mätningar av koldioxid från all konsumtion av 50 stockholmshushåll. Resultatet var så hett, för politiker och tjänstemän, att Stockholm stad gjorde allt för att dölja resultatet. Eftersom det vände upp och ned på de officiella låga stockholmssiffrorna!

  Två år senare gjorde Naturvårdsverket pliktskyldigast en skrivbordsundersökning som visade på samma resultat som Konsumera Smartare. Den officiella siffran utsläpp per person var inte 5,9 ton utan snarare 10 - 11 ton.
  Inte ens detta bet på våra politiker, oavsett partifärg (Gäller även Mp), utan de framhärdade att slå sig för bröstet och berätta hur duktiga vi varit i Sverige att minska våra utsläpp, från 1990. Detta feltänk har sedan oxå kommunicerats av politikerna som att Sverige har decouplat och frikopplat sitt beroende av fossilt bränsle och samtidigt skapat ekonomisk tillväxt. M a o en ren skär myt och lögn!

  Sverige har i politikernas inskränkta ögon blivit unikt genom att vi medvetet valt att glömma bort att inkludera sk indirekta utsläpp som sker i något annat land, men där varan konsumeras i Sverige.
  Vi drar nytta av importerade produkter och slipper bokföras för utsläppen som skett vi tillverkningen. Denna utveckling har pågått 30-40 år genom att Sveriges tidigt började exportera sin tillverkande industri.

  År 2009 introducerades den norska Footprint Calculatorn. Denna slog fast att Sveriges totala utsläpp är 10,5 ton per person. Då är alla utsläpp inberäknande, både siffror från import och export. Och från all konsumtion både medborgare och offentlig verksamhet.

  Nu har också "Från riksdag och departement" tagit upp den studie som Globala energisystem på Uppsala universitet gjorde för några månader och där forskarna ännu en gång bekräftar tidigare studier.
  http://www.asposverige.se/2011/09/sverige-som-nation-lever-i-en-myt-om-var-egen-fortrafflighet/
  Hur sant ska det behöva bli, innan politiker i Sverige slutar odla denna utsläppsmyt och lögn?
  http://stallom.se/2009/09/16/svenska-co2-utslapp-betydligt-storre-an-vad-politiker-sager/

  Att Annie Lööf inte begripit detta kan jag fördra, då hon oftast pratar i nattmössan ( se mitt inlägg på ASPO Sverige för några veckor sedan).
  http://www.asposverige.se/2011/08/annie-loof-c-pratar-i-nattmossan-sverige-har-inte-decouplat/
  Däremot är det beklagligt att andra politiker förnekar faktum och att tjänstemän bl a inom Stockholms stad Miljöförvaltning tiger still mot bättre vetande.

  De är verkligen sorgligt. Hur ska vi som nation kunna ställa om vårt samhälle med en felaktig bild av oss själva???

  SvaraRadera
 14. Fler och fler förstår felaktigheterna, men samtidigt är idén om att vi löser miljöproblemen med mer ekonomisk tillväxt så starkt cementerad idag att kritiken måste upprepas och upprepas och upprepas och...

  MVH Martin Hultman

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.