tisdag 20 september 2011

Röster under 30 MP-år

"Därför har vi den 20 september 1981 beslutat bilda Miljöpartiet som skall verka fristående från blockbildningar och obundet av det traditionella höger-vänster-mönstret." 

Så avslutas inledningen av Miljöpartiets första partiprogram.

Lite tidigare kunde man läs "De ansträngningar som gjorts för att bygga upp vår välfärd är värda mycket respekt. Men någonstans på vägen förlorades de fina målen om frihet, rättvisa, solidaritet, trygghet och inflytande ur sikte. En ständigt ökad ekonomisk tillväxt för att först och främst nå en hög materiell levnadsstandard kom att bli ett självändamål"

Här några röster från dessa 30 år:

"Det är på barrikaderna vi kan vinna mark och vi får inte intala oss själva att vi kan få en revolution genom skrivbordsarbete.(-) Vår vision kan aldrig bli verklighet genom toppstyrning eller kohandel. (-) När vi har folket på vår sida har vi den bas vi behöver."  
Gustav Fridolin, Maskrosbarn, miljöpartiets första 20 år (2001)

"Då har vi fått större insikter om konsekvenserna av vårt hejdlösa konsumtionssamhälle..." 
Maria Wetterstrand i DN idag, på frågan om hur miljödebatten ser ut om tio år.

"Jag betraktas som kärringen mot strömmen. Folk ringer ner mig. Kom hit och kom dit, och varför har ni inte gjort något, ekar i mitt öra. Folk kan inte skilja på miljö- och hälsoskyddskontoret och Miljöpartiet... Och vi har inte ens blivit inröstade i riksdagen. Jag säger att de har chansen nästa gång - 1988!"
Eva Goës, Maskrosbarn - Miljöpartiets första 20 år (2001)

"Opinionssiffrorna steg och vi låg i höjd med 10% vintern före den sommar då säldöden slog till. Det var inte så att det bara var miljöfrågorna som lyfte Miljöpartiet, det var minst lika mycket vi som lyfte miljöfrågorna."
Birger Schlaug, Maskrosbarn - Miljöpartiets första 20 år (2001)

Om kvinnor tar halva makten i beslutande församlingar är frågan om ifall makten ligger kvar i de församlingarna eller om makten flyttar någon annanstans.
Marianne Samuelsson: Maskrosbarn - Miljöpartiets första 20 år (2001)

"Den stora bluffen är ju att m och s är motpoler. I själva verket är de i allt viktigt identiska förvaltare av ett materialistiskt tillväxtsamhälle där statens huvuduppgift är att försvara den rika världens överkonsumtion, numera också med vapen i hand och EU-hjälm på huvudet. Kanske kunde de förlänga sin redan utlöpta livsperiod genom att slå ihop sig till socialmoderaterna."
Per Gahrton: DN-debatt 2007

"Det är visioner och ideal det handlar om, men i klartext kan det för oss gräsrotsarbetare betyda något av följande saker: timmar av telefonsamtal tidigare morgnar och sena kvällar då vi skickar kuvert, fredagseftermiddagar och lördagsförmiddagar i regn eller solsken då vi står på gator och torg och delar ut flygblad, säljer vår veckotidning och talar med människor. Vi satsar egna ekonomiska resurser, eftersom allt bygger på ideellt satsade pengar."
Ragnhild Pohanka, partiets första kvinnliga språkrör: Nu kommer Miljöpartiet 1982

"Jag är en politikens hantverkare och grovarbetare. Jag har en lång yrkesutbildning. Jag vet vad jag gör. Och jag är duktig. Då kan man vara stolt över att vara en kugge i det demokratiska systemet. De Gröna har en uppgift. Vi bär på en dröm och en idé som hör framtiden till. Nu är vår tid. Det är nu vi behövs."
Peter Eriksson, på sin hemsida 

"Partiets historiska pedagogiska uppgift återstår, nämligen att verkligen förmedla grön ideologi, som är något mer än klimat och miljö."
Lotta Hedström, Newsmill 2011

"Till nästa val måste vi i Miljöpartiet ha lärt oss denna läxa och blivit ännu bättre på att sätta våra politiska förslag i sitt långsiktiga sammanhang. "
Åsa Romson på Newsmill med anledning av att blockpolitiken tog död på debatt om "långsiktig samhällsutveckling; om klimat och miljö och om social robusthet och framtidstro."

9 kommentarer:

 1. Det verkar som om alla numera håller med Birger om att det var ett misstag att bilda det rödgröna blocket. Varför blev han så utfryst av mp när han sa det före valet?
  Per Fle

  SvaraRadera
 2. Miljöpartiet acceptans att låta S släppa in V i den rödgröna alliansen var spiken i kistan för Miljöpartiets trovärdighet att stå sig fri från blockpolitiken då 75 av väljarna i valet 2010 uppfattade Miljöpartiet som ett VÄNSTERPARTI. Frigörelsen från detta gör att MP får vara beredda att tappa lika mycket röster till vänster som man vinner i mitten för att få tillbaka sin trovärdighet i det som en gång grundade partiet.

  SvaraRadera
 3. Men varför gör mp mer konsumtion till en profilfråga? Varför tjatar man om högre löner för lärare istället för bättre arbetsmiljö och mindre klasser?

  SvaraRadera
 4. "Det är på barrikaderna vi kan vinna mark..."

  Om man inte gömmer sig bakom barrikader, är det föga meningsfullt att bygga dem.
  Att ställa sig på dem är att tigga stryk.

  SvaraRadera
 5. Högre löner för lärare ingår i den nya tillväxtsyn som MP nu anammar ihop med klimatanpassade DYRA bostäder, högre tillväxt på vindkrafts- och solcellsutbyggnad nu är men det GRÖNA inslaget i mer, mer och mer när det egentligen är mindre av allt för att få TID över till nära och kära och njuta av det vi har.

  SvaraRadera
 6. Gahrton säger oftast bra saker, som t.ex. här.

  Men varför ger han Birger små tjuvnyp ibland?

  SvaraRadera
 7. Han kanske avundas något stadigt i Birger som börjat krokna i honom själv, grön ryggrad.

  SvaraRadera
 8. Presenterade sig verkligen Peter på det sättet på sin hemsida???

  SvaraRadera
 9. Och nu har Mp öppnat en filial i det självaste NY i det stora Amerika-landet!!!

  Vad håller på att hända med Miljöpartiet de Gröna?

  /Eija

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.