måndag 19 september 2011

MP fyller 30 år

Idag , för trettio år sedan, samlades en hel drös människor i Örebro för att bilda ett nytt politiskt parti i Sverige. När Miljöpartiet bildades dagen därefter, den 20 september 1981, var ett uttalat syfte att partiet inte skulle bli som alla andra. Auktoriteter skulle bannlysas. Partiledare var att betrakta som ett fult ord. Per Gahrton, som tidigare varit ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund och riksdagsledamot för samma parti - hade gått till anfall mot rådande partiformer i sin bok Det behövs ett framtidsparti.


Per Gahrton skissade i boken på ett annorlunda parti. Han beskrev riksdagen som en maktlös pratkvarn där en förlamande blockpolitik dödade ledamöternas initiativförmåga och kreativitet. Han skrev om dresserade medier och om tomma framtidsvisioner. Han skrev om den materialistiska tillväxtmodellen som ett hot mot både natur och människa.

Per Gahrton på det partibildande mötet i Örebro. Ryktet
som gjorde gällande att Per var en buffel visade sig vara
helt fel. Han var tillbakadragen och närmast blyg.Till talar-
stolen gick han bara när han behövde.


Boken blev en viktig del av det som skulle leda fram till bildandet av ett parti som satta annorlundaskapet högt. När partiet bilades var det därför inte tal om att inrätta något uppdrag som partiledare, partiordförande eller ens språkrör. Istället skulle partiet företrädas utåt av ett politiskt utskott. Detta kom att bestå av nio ledamöter, med lika många suppleanter. I utskottet valdes en sammankallande. Det var denna som journalister skulle vända sig till.

Den som valts till sammankallande skulle inneha detta uppdrag i någon dryg månad. Uppdraget skulle således rotera. För makt korrumperar...

Den första sammankallande blev Eva Sahlin. Eva beskrevs i medierna som ett enda stort Alternativ. Hon åt alternativ mat, hade barnen på alternativ skola, hade en alternativ livsföring och var nu alternativ politiker...


Eva beskrev partiets organisation så här i boken Här kommer miljöpartiet: "I böcker om samhällskunskap kan man se hur ett parti är uppbyggt som en triangel. I miljöpartiet har vi valt en annan modell - en rektangel. Vi har inte partiledare, riksorganen skall inte vara de som ensamma styr partiets framväxt. Miljöpartiet består av sina medlemmar, fyra utskott, förtroenderåd och partikongress. Inget utskott har någon egentlig beslutsfunktion, de arbetar sida vid sida. Utskottens viktigaste funktion är att vara serviceorgan för medlemmarna."


Mindre än två månader efter partibildandet kan DN basunera ut: Miljöpartiet i medvind. Kan får riksdagsplats.I en opinionsmätning har partiet fått fyra procent och är större än Vänsterpartiet kommunisterna. Aftonbladet frågar Eva Sahlin varför hon är så blygsam och inte kallar sig partiledare. Eva svarar: "Det handlar inte om blygsamhet, det handlar om förändring av svensk politik". Expressen konstaterar ironiskt att Eva från Högs socken i Hudiksvall redan är på väg att rotera ut och redan ersättas av Inger Paulsson från Östersund.

Den idé miljöpartiet förfäktar tycks reta Organisationssverige. Det är som om man känner sig kränkt. Journalister har svårt att hålla koll på vilken som för tillfället är tjänstgörande talesperson för partiet så man ringer allt som oftast till Per Gahrton...

Ganska snart ändrades därför formerna så att sammankallade fick sitta i tre månader i  följd. Och trots partiets nedtoning av person till förmån för politikens innehåll blev det, inför det första riksdagsvalet 1982, en tårfyllt kamp om vem som skulle företräda partiet i valrörelsen. Det val som då gjordes var ett vägval som kom att forma bilden av partiet under lång tid. Det blev nämligen en kamp mellan... Fortsättning följer här...

9 kommentarer:

 1. Under de trettio år Miljöpartiet har haft inflytande på politiken måste det finns jättemånga frågor där etablissemanget har sagt ”Näää det går inte!”, ”Galenskaper!”, ”Nu har ni fel!” etc. Det skulle vara väldigt roligt att se en sammanställning av alla de frågor det hade varit på plats med en ursäkt eller i alla fall ett blygsamt ”Ja, ni hade rätt.”
  Någon som har några bra exempel?
  Det var väl t ex MP som först tog upp frågan om koldioxidens påverkan på klimatet har jag för mig?

  SvaraRadera
 2. Jodå, redan 1986, eller möjligen 1987, hade jag som språkrör en presskonferens om klimatfrågan. Ingen kom. Vi gjorde om det och en kom.

  Några av mina första större offentliga debatter minns jag mycket väl, det var någon gång 1987. En i Bohuslän där jordbrukspolitik diskuterades med LRF - jag fick av motståndaren höra att MP ville tillbaka till stenåldern när jag påpekade att det om några år kommer att vara vanligt med ekologisk mjölk... en annan var med en företrädare för pappers- och massaindustrin då vi blev anklagad för att vilja förinta svensk pappers- och massaindustri genom att ställa krav på "oblekt papper", det vill säga att kloret skulle bort. Så småningom är "klorfritt" papper ett försäljningsargument... Exemplen kan radas upp.

  SvaraRadera
 3. Jätteroligt att läsa på din länk (Backspegel)!
  Ingela

  SvaraRadera
 4. Sverige behöver att framtidsparti står det.
  Gäller inte detsamma i dag?

  SvaraRadera
 5. Jodå, 03:20:00 em, det gäller idag.
  Här är adressen:

  www.grona-partiet.se

  Gt

  SvaraRadera
 6. Mycke prat om gröna partiet här på kommentarerna. Men det är ju bara trulpen.

  SvaraRadera
 7. Lyssnade på 1.38.06 från Engelsberg.
  Satte mest värde på ditt inledningstal. " Miljöpartiets uppgift är att (hjälpa till att) rädda världen. Kort och gott. Att ta saker på allvar. Ju längre diskussionen led desto mer snuttifierad blev den.
  Heller inte ointressant vad man lägger i ordet "konservativ". Det väcker inte så mycket positiva associationer, men det ligger nära det där talet om "allvar". Och har man en gång satt tänderna i Burenstam Linder så är det svårt att värja sig.

  Per Gahrton gjorde också, på sitt vanliga koncisa sätt, en snygg analys av "det tillfälliga experimentet" att inordna sig i den svenska modellen, nämligen att väljarna kräver regeringsalternativ innan valet.

  Eric

  SvaraRadera
 8. GRÖNA PARTIET ÄR VERKLIGEN INTE BARA "TRULPEN".

  HAN TOG INITIATIVET, UTGJORDE STARTMOTOR, VILKET HEDRAR HONOM.
  TACK, JOAKIM!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.