söndag 10 juli 2011

Almedalen: Och människan uppfyllde jorden....

Noll. Och intet. Så mycket talade Göran Hägglund om vår tids största fråga: hur människan skall undvika att skapa en allt mer ohållbar miljö på jorden. Noll om miljön. Intet om klimatet.Under drygt 275 minuter har sex partiledare och två språkrör talat. Miljöfrågorna har upptagit knappt 3 minuter. Varav klimatfrågan knappt en minut.

Under Göran Hägglunds tal kom jag att tänka på vad hans ledstjärna sa i 1:a Mosebok, 1 kapitlet, 29 versen: "Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er."


I samklang med Göran Hägglunds ointresse för klimat- och miljöfrågorna så har utan tvekan människan lyckats med detta. Vilket säkert gläder Göran Hägglund. Människan är en större omvandlare av planeten än något annat. Det är till och med så att geologer sedan några år tillbaka vill kalla vår tidsepok för Människans epok, eller på grekiska antropocen – anthropos betyder människa på grekiska och grekiska är geologernas språk.

Vi är den väldigaste omstöparen av planeten. Arten människa flyttar omkring närmare 40 miljarder ton jord, sand och sten varje år. Det är betydligt mer än vad alla floder, glaciärer, oceaner och stormar bryter ner tillsammans. Människan har förändrat mer än hälften av jordens isfria landmassa. Vi gräver och pumpar upp mer än någonsin av det som under årmiljonernas lopp lagrats i jordskorpan.

Genom människans försorg utrotas arter i en skrämmande omfattning och allt fler medvarelser på vår planet – såväl på jordytan som i havet - får alltmer begränsat livsutrymme. Därmed uppfyller vi Bibelscitatets fortsättning, åtminstone som det tolkats: "Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden."

Att härska har alltid - så ock enligt judiks-kristen praktisk tradition och praxis - inneburit att även döda och utrota.

Människan designar planeten efter eget gottfinnande. Planeten är inne i människans epok, människans tidsålder. Och det kan sluta med katastrof. För våra konsumtionsvanor är på kraftig kollissionskurs mot naturen. Vi utmanar till och med de planetära processer som gör livet på planeten möjligt.

Planeten lär finnas kvar oavsett vad människan hittar på. Liv på vår planet har överlevt betydligt värre förhållanden än dem som människan kan skapa. Om inte annat så kommer bakterier att överleva det mesta. Men för vår egen framtid utgör vi faktiskt ett hot.

Om det borde politikerveckan ha handlat. Åtminstone en smula. Men det gjorde den inte. För politikerna – röda, blåa och gröna – har haft annat att tänka på.

Göran Hägglund sa i sitt tal att det inte bara behövs arbetslinje och tillväxtpolitik, utan också relationslinje och uppväxtpolitik. Och så berättade han om hur föräldrar måste ta större ansvar för sina barn. Men även partiledare och språkrör behöver växa upp, våga ta ansvar, våga säga sådant som de tror att väljare inte vill höra eftersom det är obekvämt. De behöver modet nog att läsa innantill. Och kunskap nog att ta till sig det som en nästan helt enig forskarvärld skriver och säger. Gör man inte det, utan hoppas att forskarna har fel eller att högre makter skall reda upp situationen, så är man inte del av lösningen utan del av problemet.

Under drygt 237 minuter har sex partiledare och två språkrör talat. Miljöfrågorna har upptagit knappt 3 minuter. Varav klimatfrågan knappt en minut. Det sägs att det moderna Miljöpartiet har haft framgång. Vad är då framgång? 

12 kommentarer:

 1. Dina analyser av talen har varit de roligaste under hela veckan. Med rolig menar jag något positivt.
  Rosé

  SvaraRadera
 2. Människan som är en sån ansvarsfull varelse (mp:s pp)... Inte kan väl vi ställa till det sådär...

  SvaraRadera
 3. Håller med Rosé. Jag har inte behövt se på nyheterna cch lyssna till meningslösa analyser. Jag väntar och läser din analys varje morgon och se - jag har full koll!

  SvaraRadera
 4. När de orden skrevs, visste man inget om den teknik som skulle komma.

  Att lägga jorden under sig, ska nog betyda: att lägga jorden under plogen.

  Försök till välvillig tolkning av

  Gt

  SvaraRadera
 5. att då Jaget gett upp så finns det något märkligt kvar:

  "När majoriteten av Jordens människor, har begåvats med ett Klotförstånd, under vars vingar, kulturer på Jordens långsiktiga villkor kan gro och växa, då har vi nått den absolut nödvändiga biten i vår utveckling, sedan återstår bara resten ..."

  SvaraRadera
 6. En del bibel översättningar säger Råda.

  Förr kunde man säga härska rättrådigt eller orättrådigt men i dagens svenska har nog ordet härska kommit att betyda något enbart dåligt och negativt, det är därför nya bibel översättningar kommer ut då och då för språket och dess inehåll förändras.

  Vi människor tar oss rätten att fiska upp ett visst antal miljoner ton fisk/ per år så visst övar vi makt i naturen , frågan är bara hur,om det är hållbart i längden eller om vi förtär planeten.

  Jag tror att Görans KD har samma problem som MP det är lätt att glömma och sluta fundera på dom ideologiska rötterna och glida in i "Real politikens värld" där visionerna efter hand mattas.

  SvaraRadera
 7. Vid vilken punkt i livscykeln övergår ett parti till att utvecklas mot ett eget självändamål kan man undra? Styrs det av något man kan jämföra med en biologisk evolutionär utveckling? Under tillväxtfasen följs den ideologiska och strategiska färdkartan ganska troget. Så småningom blir politiken renodlat taktisk för att öka antalet väljare mellan opinionsundersökningar och val. Partiet växer och allt fler i dess aktiva maktbas blir politik och politiska uppdrag också en födkrok och karriärmöjlighet. Partiets politik blir alltmer följsamt sin vunna position som nu formar politiken.

  Politiska frågor av ideologisk karaktär bygger på olika vägval. Vad som är rätt eller fel är tyckande beroende på anhängarnas ideologiska hemvist. När det gäller gäller tron på att evig ekonomisk tillväxt är möjlig både ekonomiskt och ideologiskt är det annorlunda. Det finns ett facit som i rad efter rad, stycke efter stycke ger en allt tydligare bild av att det inte är möjligt. Men ett sådant: ”nej-det-är-inte-möjligt-med-evig-ekonomisk-tillväxt- facit” innebär att nyliberaler och anhängare av extremt frihetliga marknadskrafter en ideologisk dolkstöt.
  Ideologin styr så ”in absurdum” att konsekvenserna och facit av den ”eviga” ekonomiska tillväxten
  kommer att skyllas på enskilda stater, företag eller individer inte själva systemfelet.
  När det gäller de gröna politiker som letar efter gröna alibin för evig tillväxt borde det inte finnas något ideologisk spärr för att tala klarspråk. Tvärtom så finns det ett ännu större moraliskt ansvar.
  Precis som vi kan ställa större krav på det demokratiska Israel när det gäller att respektera mänskliga rättigheter än en totalitär diktatur.

  SvaraRadera
 8. Briljant som alltid, Birger!
  Det är i sammanhangen intressant - inte minst för Kristdemokraterna - att notera att praktiskt religionsutövande är ett av de sätt som den moderna psykologin anger höjer människans livstillfredsställelse och psykiska välbefinnande -något som överkonsumtion aldrig har gjort eller kommer att göra. Undrar vad som krävs för att vi människor i i-länderna ska vakna upp så att vi dels minskar vår egen konsumtion dels solidariskt delar med oss till u-länderna av den kaka som naturen klarar att ge?

  SvaraRadera
 9. Ett skymningstillstånd närmar sig Jorden.

  Kan någon, kan vi, upplysa världen?

  SvaraRadera
 10. Jorden klarar sig nog, den har upplevt värre katastrofer än människan.
  Även många djur arter kommer att klara sig, till och med klara sig riktigt bra.
  För oss människor verkar det gå sämre, men så är vi ju inte så smarta, eftersom vi är den enda grupp levande varelser som (medvetet) försöker förgöra sig själv genom att förstöra den miljö vi ska leva i.

  SvaraRadera
 11. Som vanligt en glasklar analys, men den konfirmerar bara min åsikt att politiker är helt fel målgrupp om man ska lyckas förändra nåt. I själva verket finns det troligen ingen grupp som verkligen kan förändra nåt.

  Däremot tror jag att det nuvarande ekonomiska systemet har blivit sin egen största fiende och därmed även planetens allra bästa vän.

  Som okänd liten bloggre kan jag, möjligen till skillnad mot gode Birger, tillåta mig allehanda utsvävningar i ämnet, men mina källor är inte helt okända inom "branschen".

  Läs gärna mer via min blogg:_

  http://theoldinsane.blogspot.com/2011/06/we-need-global-economy-to-crash.html

  SvaraRadera
 12. Jag beundrar din förmåga att trots facit ändå förvänta dig något gott från dagens etablerade politiker. Jag förstår din besvikelse över ditt gamla parti, men skulle det inte vara mer konstruktivt att stödja och lyfta fram alternativa politiska rörelser, istället för att begråta de etablerade partiernas pragmatiska tillväxtsvärmeri?

  Jocke

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.