torsdag 2 juni 2011

Fördelen med Tipp-Ex

Så här när morgonsolen skiner och vågorna skvalpar lite lagom mot bryggan  - och Jesus, likt Evert Taubes lilla andunge, till himlen for (det är ju himmelsfärdsdagen idag)- så gör jag det enkelt för mig. Norpar lite från min senaste krönika i moderata BT.

"Jag tror att det blivit för lätt att skriva böcker. När jag skrev mitt första manus var det skrivmaskin som gällde, och Tipp-Ex. Varje ord måste analyseras. Onödigt pladder var bannlyst. Tanken kom före nedslagen. 

Det var ett hederligt hantverk som krävde sin man och sin kvinna.Eller – om vi nu skall vara modernt korrekta – sin person med oklar formell könstillhörighet.

När skrivmaskinen föll ur modet och datorn trädde in på scenen blev det enkelt för vilka mentala och verbala veklingar som helst att skriva tjocka böcker med ord som fyller ut sidor i takt med att de rinner ut från fingrarna. Ord som inte alltid tar vägen över hjärnan."

Hela krönikan finns här i gårdagens BT.  Där funderar jag också lite över huruvida ideologiska tomburkar som Thomas Bodström, Lars Ångström och Björn Rosengren gör någon nytta i politiken. Svaret överraskade mig själv... 

PS! Tipp-Ex användes förresten också av Exportkontrollrådet, som har hand om vapenexport, men med begränsad framgång...

7 kommentarer:

 1. Ideologiska tomburkar finns överallt, utom i nystartade Gröna Partiet.

  Läs om det på dagens webbupplaga av SvD!

  SvaraRadera
 2. För att hitta Gröna Partiet i SvD, klicka Opinion-Brännpunkt.

  SvaraRadera
 3. Kul krönika!

  Tror att du har både rätt och fel.
  Visst är det lättare att skriva omfångsrika och pladdriga böcker.
  För dem som redan har "foten inne", tex gamla politiker som vill bli deckarförfattare (obs jag har inte läst Bodströms deckare, inte heller den senaste!) eller kändisar.
  För alla andra dödliga är det lika svårt som förut, med eller utan dator. Svårare till och med, eftersom man tenderar att överbearbeta sina manus.

  Sedan är det trist att höra att förlagen korrläser så dåligt.

  SvaraRadera
 4. Monica: Hmmm, du kanske har rätt. Å andra sidan har vi ju alla - både proffsen och sådana amatörer som jag - en ohyggligt stor hjälp av nätet när vi ska researcha. Och visst är det väl smidigt att klippa och klistra på ett så enkelt sätt? Dina texter, som jag kunnat läsa, är slimmade. Tyder på proffsighet.

  SvaraRadera
 5. Birger amatör? Ha ha, det var det värsta.

  Birgers författarpenna är ju "Die Spitze"!

  Gt

  SvaraRadera
 6. Skulle inte heller kalla Birger amatör...

  Slimmad. Jag tar åt mig den komplimangen.

  SvaraRadera
 7. Birger, känner du till den franske 1600-tals-filosofen Blaise Pascal. Han ska ha beklagat att han inte hade tid att skriva mer kortfattar :-)
  Je n'ai fait celle-ci plus longue que parce que je n'ai pas eu le loisir de la faire plus courte.
  http://en.wikiquote.org/wiki/Blaise_Pascal#Sourced

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.