måndag 30 maj 2011

Svält för dom ger oss bättre pension

En börsanalytikers skrivbord...
Globaliseringen, ekonomismen och cynismen är den råa kapitalismens egen motsvarighet till Fadern, Sonen och Den heliga anden. 

Därför uppskattas en rejält prischock på vete och annan mat - visserligen dör människor av svält, men den som spekulerar kan se fram mot en högre pension när aktiernas värde stiger.

Patricia Hedelius, som är välkänd börskrönikör, redovisar idag i SvD hur stigande matpriser "drabbar de flesta" och hur irriterad hon är "över ständiga små prishöjningar i kvartersbutiken". Hon tipsar under den glada rubriken Matbristen har sina vinnare hur den mer välbemedlade medellassen kan motverka problemet med dyrare matpriser genom "några väl valda jordbruksaktier till den egna aktieportföljen". Ja, i själva verket är höjda matpriser något riktigt riktigt lönsamt. Ja, inte för de där fattiga korkskallarna som svälter därför att dom inte fattar att dom ska skaffa aktier i väl valda jordbruksföretag, men för oss andra som till skillnad från djur och svältande har lite framförhållning...

Aktier i konstgödsel, nitrat och fosforbranschen rekommenderas, liksom förstås aktier i Monsanto - ty motståndet mot genmodifierade grödor bryts sakta med säkert ned, meddelar börsanalytiker Hedelius glatt. Cynismen i en börsanalytikerns huvud har inga gränser, för det är just Monsanto som tvingat tusentals indiska bönder att skuldsätta sig och försatt dem i en katastrofal situation där självmoden stått som spön i backen. Men vem bryr sig?


Analytiker Hedelius avslutar käckt med att konstatera att det lär "kännas lättare att möta nytt prisrekord på makaroner på Ica med vetenskapen att ens pensionssparande också når nya höjder med en prischock på vete". Säkert, särskilt om man blundar. Och i den globaliserade, ekonomistiska och cyniska kapitalismens värld består den heliga gralen av att just blunda.

PS! Spekulation i bomull kan också vara en höjdare, visserligen gäller det att köpa i stunder då kursen är hyggligt låg, men man vet att den snart åker upp i takt med att självmorden i Indien ökar. Och visst är det fiffigt att vi kan dra hem mer vinster vid skrivborden ju jävligare det är för dem på fälten.

16 kommentarer:

 1. Återigen en skarp och välformulerad retorisk analys av det vi självsäkert har mage att kalla demokratisk utveckling.
  LeD

  SvaraRadera
 2. Tack för ett väldigt bra inlägg idag.
  Ibland kan man nästan få för sig att det helt saknas ett kritiskt och holistiskt tänkande och perspektiv hos de som undervisar, samt i den litteratur som används, på de universitetsutbildningar som leder fram till jobb som exempelvis börskrönikör. Men så kan det ju inte vara, eller? ...

  SvaraRadera
 3. Eller varför inte satsa i aktier inom verkstadsindustrin med speciell inriktning på sågblad?
  Alla sitter ju på sin gren och sågar frenetiskt på den sidan som befinner sig närmast stammen. Har man tur blir det bli många sköna kronor på kontot innan man trillar ner och dör.

  Cynismen i är skrämmande. Människoliv ligger i ena vågskålen och fiktiva värden i den andra. På bekvämt avstånd bakom en bildskärm utför aktiehandlaren sitt dagliga värv. Konsekvenserna av tveksamma moraliska och etiska överväganden syns aldrig. Förändringar i pengavärden skriker omedelbart med röda eller gröna siffror.

  SvaraRadera
 4. Ibland, känner jag att jag inte orkar mer. Det är något som är så fundamentalt fel att jag helt enkelt inte vill mer. Jag kan få fullständigt spel när jag går och handlar och inte kan avgöra vilken tomat jag ska välja när det så uppenbart är falsk marknadsföring, från början till slut.
  Jag vet fan inte vad jag ska göra...

  SvaraRadera
 5. Fred Lane, f.d. ekonommån maj 30, 03:59:00 em

  Oscar Wilde påstås ha skrivit "What is a cynic? A man who knows the price of everything and the value of nothing."

  Måste man vara cyniker för att vara börskrönikör?

  SvaraRadera
 6. Priserna höjs väl främst nominellt, på grund av den amerikanska sedelpressen som inflaterar statsskulden? Generellt medför väl ett högre pris att det blir fler producenter, det är väl bra?

  SvaraRadera
 7. Första gången jag är inne på din sida och jag tyckte din artikel var mycket bra. Kommer vi att se några artiklar här om Bilderbergergruppen ?
  /SS

  SvaraRadera
 8. Ja, det handlar väl om en slags hjärntvätt. Skygglapparna är så effektiva, den omedvetna självcencuren så rådande, att intelligenta och även hyfsat empatiska människor, kan hemfalla åt förbluffande cynism. Man kan dra historiska paralleller, där vissa 1900-tals ismer förvandlat vanligt folk till fanatiska cyniker. Först när det uppmärksammas på det sättet du gör, förlorar det sitt yttre hölje av normalitet och framstår som så absurt det faktiskt är.

  /Jocke

  SvaraRadera
 9. Michael: Bra idé med verkstadsindustrin...

  Fred: Nej, kanske inte, men det underlättar nog i alla fall...

  Gustav: Förmodligen inte fler, möjligen större. Men alla är ju inte producenter, en del är i den belägenheten att de inte ens kan kallas konsumenter.

  SS: Tja, har skrivit en del. Te x detta: http://schlaug.blogspot.com/2009/07/hej-ordforande-reinfeldt-har-har-du-den.html

  Jocke: Det är det enda vapnet som hjälper, klargöra att det normala är så sjukt att skammens rodnande kinder börjar uppträda.

  SvaraRadera
 10. Utdraget på kopiatorn, uppsatt på anslagstavlan. Skitbra.

  SvaraRadera
 11. Många ben har en elefant?

  Jo, sex, varav två känsliga,
  av elfenben.

  SvaraRadera
 12. Eg kommentar till 28 maj: antar att redan sett ?
  http://ericsecher.blogspot.com/2011/05/ekonomi-utan-tillvaxt.html
  Eric

  SvaraRadera
 13. Vilsen i Tomaten!tis maj 31, 02:41:00 fm

  13:23

  Ett viktigt steg för dig är att våga tala om vad Du heter!

  SvaraRadera
 14. Blev visst inga blogglänkar runt den artikeln, hehe

  SvaraRadera
 15. Birger

  Jag har plockat ut ett stycke ur ett väldigt välskrivet inlägg av dig och inpassat det på Klotet och skrivit under med Birger.

  Jag vill gärna fortsätta på den vägen.

  Men vill gärna veta, vad Du tycker om liknande tilltag!

  SvaraRadera
 16. Anonym 13:23:
  Börja dumpstra!> Miljöhandling och konsumtionskritik på samma gång. Underbart. :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.