måndag 16 maj 2011

Moderat biktar sig: "Trodde att planeten var stark nog för att trotsa människans miljöpåverkan...."

Bikta för att bara få förlåtelse för att fortsätta synda...?
 • Aldrig tidigare har mänskligheten utarmat jordens ekosystem och naturresurser så snabbt. 
 • Vi vet nu att vi har överskridit hållbara gränser för klimat, naturresurser och ekosystem, vilket påverkar förutsättningarna för människans levnadsvillkor. 
 • I dag subventionerar miljön vår livsstil. Att kapa ner en skog eller bidra till avsmältning av Arktis eller övergöda Östersjön ökar vår BNP. Det ger en kortsiktig illusion av tillväxt, men drabbar oss själva och vår förmåga att generera välfärd på längre sikt.
 • Arktis smälter i allt snabbare takt, världens hav försuras av våra utsläpp och världens landbaserade ekosystem förlorar sin förmåga att ta upp och hålla kvar växthusgaser.
 • Det fortsatta slitaget av klimat- och ekosystem riskerar att direkt hota välfärdsmål och utvecklingsansträngningar.
 • Miljöpolitiken springer efter och reparerar, men världens natur och resurser förbrukas snabbare än vad miljöpolitiken lappar och laga.
 • Världen behöver komma bort ifrån den kort­siktiga synen som fortfarande dominerar att det går att frikoppla miljö från ekonomisk tillväxt.
 • Vi behöver sätta gränser för världens miljöutrymme. 
 • Goda färskvattenresurser, rik biologisk mångfald, bördiga jordar, ett stabilt klimat, och robusta marina system, utgör en förutsättning för fattigdomsbekämpning och ekonomisk utveckling. 
Ovanstående är citat. Sagda av en nu levande politiker med internationell politik på sitt bord. Kloka ord. Vem tror ni sagt dem?

En miljöpartist? En moderat? En sosse?


Svar: biståndsminister Gunilla Carlsson, moderat.

I en bikt läggs till: Fram till nyligen såg hon inte konsekvenserna av denna ohållbara globala utveckling, och hon utgick länge från att planeten var stark nog för att trotsa människans miljöpåverkan. 

Det är inte så konstigt att en moderat erkänner att hon varit blind och döv inför det som miljörörelsen och De gröna sagt i årtionden. Men visst är det konstigt att när de nuvarande språkrören på DN-debatt kunde skriva ihop sig med Göran Persson och Lars Ohly om att vi måste ha ekonomisk tillväxt för att klara miljö och social välfärd så biktar sig en moderat politiker.

Om det nu är en bikt. Och om nu Gunilla Carlsson inte bara skrivit under en text som hon inte riktigt läst - och framför allt inte förstått innebörden av... Men jag väljer att tolka allt till det bästa denna dag. Att leva i en dröm är också att leva...

13 kommentarer:

 1. Vet Carlsson var det är hon skrivit så är det ett genombrott som för moderaterna tillbaka till den tillväxtkritik som framfördes i slutet av 60-talet av framstående konservativa politiker.

  SvaraRadera
 2. Rockström har skrivit ihop en artikel så Carlsson skrivit under, är det inte så? Problemet inser inte Rockström, som är forskare och inte begriper sig på politiken. Problemet är att han nyttjas som alibi, såväl Carlgren som Carlsson kan nu till sitt CV lägga till att de skriver artiklar tillsammans med Rockström.

  SvaraRadera
 3. Hur sjutton ska Andreas och Gunilla få ihop detta med den politik deras partier driver? Inte ens om man lider av schizofren av tredje graden kan man få ord och handling att harmonera i den Moderata/Centerpartistiska idévärlden efter detta.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån maj 16, 01:44:00 em

  Sossar, moderater eller miljöpartister. Det är ingen skillnad nuförtiden.

  SvaraRadera
 5. Den som verkligen borde sätta sin namnunderskrift i sammanhanget är Anders Borg. Jag kan inte göra mig till uttolkare av Carlgren och Carlssons ambitionsnivå. Men om Sverige ska förmå att driva en ambitiös klimatpolitik måste Borg ut på banan. Klimatfinansiering för att hjälpa fattiga länder så att man levererar på löften givna i Köpenhamn vore en bra början.

  SvaraRadera
 6. Efter Birgers samtal med Anders,
  så rasslar mitt förstånd igång igen.

  Då tänker jag på hur mycket besvärligare, som ni har gjort mitt liv sedan jag började lyssna på er.

  Nu krymper jag mitt vidvinkelseende till mina egna förutsättningar, till min lilla bildskärm och bidrar till att skapa tro på att, vi under Klotförståndets vingar, kan skapa Kulturer på Jordens villkor som vi kan överblicka och ta ansvar för!

  SvaraRadera
 7. Jag har kanske dåligt minne - men kan någon hjälpa mig minnas när våra språkrör skrev något så systemkritiskt i någon debattartikel? Delar av MP-ledningen tycks titta bakåt när det är framåt som gäller. Lockas av det röda när färgen flagnat av. Sikta på det extremt frihetliga när jämlikhet efterfrågas. Föredra höghastighetstransporter när lagom efterfrågas.

  Visst kan vi modernisera Sverige men först måste partiet uppdateras ideologiskt. Ska bli spännande när nya och gamla krafter i vårt parti att återta rollen som vägvisare i stället för att köpa begagnade idéer med passerat ”bäst-före-datum”.

  SvaraRadera
 8. Varför ens lägga ner tid och energi på att debattera vettlösa politiker?

  Om de hade haft vett, svenska och alla andra länders, då hade man satt igång arbetet angående alla länders överbefolkning.

  Det är alla problems problem. Eller hur, Birger?
  I stället för kommentarer om moderater, sossar och andra pinsamma, skitsnackande borgare är det enda vettiga att ta itu med det vilket förstör denna enda planet.

  Men, det förstås: Du får väl en slant om du sitter i en tv-studio och pratar med nån avdankad politiker om något som inte hände i det(lyckligtvis) avlägsna 70-talet.
  ...som borde gjorts redan då.

  Det är dags att sätta fart, Birger om din/vår kära jord skall vara beboelig i nära framtid.
  Prat löser inget i denna stund, det har gått för långt.

  SvaraRadera
 9. Håller med 21:50. Du har alldeles rätt. Folkökningen är det stora problemet. Och det drabbar även Sverige. Se på hur folk kommer från andra länder och vill ha del av vår standard. Är dock realist. Inget kommer att hända förrän det blir tvång, och då är det antagligen för sent.
  En början i Sverige kunde vara att ta bort kvantitetstillägget på barnbidraget. Fast inte heller detta är PK.

  SvaraRadera
 10. Har funderat en del på det där med miljö och politik och så. Det existerar väl egentligen varken miljöpartier eller ickemiljöpartier, detsamma om politiker.

  Miljöproblem har ju faktiskt funnits sedan livets början. Fråga bar de blågröna alger som producerade det första syret. När syrehalten blev för hög så dog dom- blågrön var färgen. Sen har det bara rullat på.

  Egentligen existerar bara två problem. Att vi är för många och/eller vår strävan att spara vår barndoms jular till våra barnbarn. Saker förändras men vi vägrar att acceptera det.

  Så varför tjafsa om vilken politiker som är mest miljömkedeveten? Livet går vidare med eller utan oss...

  SvaraRadera
 11. Just det. Det har jag sagt länge. VI ÄR FÖR MÅNGA.

  / Realist

  SvaraRadera
 12. Är Gunilla Carlsson med i Steg 3 nu?

  SvaraRadera
 13. Tips: Finns en väldigt välarbetad rapport på temat på Cogitos hemsida. Ekonomi utan tillväxt av Mikael Malmaeus. För oss som redan förstått budskapet men som vill ta nästa steg - skissa på lösningen...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.