torsdag 7 april 2011

Klimatflyktingar

Varje månad skriver jag på Flyktingbloggen. Här finns artiklarna.
Klimatfrågan har förpassats någonstans till mediers och politikerns bakgård. Detta har skett trots att den överväldigande forskningen visar att hotet mot klimatet, och därmed för stora områden där många människor bor och försörjer sig, är allvarligare än vad man tidigare trott.

Jorden har alltid varit utsatt av klimatförändringar. Men nu sker det mycket snabbt, och på en planet där det snart finns 9 miljarder människor, allt fler bosatta i sårbara jättestäder nära havet och beroende av system och strukturer som lätt kan slås ut.

Av detta följer att vi kommer att få se alltfler människor som dels flyr för att alls kunna överleva, dels flyttar för att söka nya hem i syfte att skapa en bättre framtid för sig själva och sina barn.

Klimatflyktingar. Smaka på ordet. Begreppet sammanfattar två tragiska verkligheter som vävs samman till en mardröm både för vår planet och för illa drabbade människor.

Det moraliska ansvaret, och vårt etiska förhållningssätt till varandra, kommer att bli avgörande för hur vi kommer att möta de växande strömmarna av klimatflyktingar. Klarar vi inte av att hantera ens dagens situation på ett värdigt sätt, kommer vi inte att klara av morgondagens. Vi måste därför beväpna oss mentalt mot de politiska krafter som vädjar till våra sämsta, mest egoistiska sidor, genom att svävande bygga sin retorik på rasistiska värderingar eller främlingsfientlighet.

Men det krävs också en analys över hur frihetligt motiverade beslut om friskolor, vårdcentraler och andra strukturer påverkar vårt sätt att se på varandra.

Detta var ett utdrag ur min senaste artikel - som publicerades i tisdags - på Flyktingbloggen.

12 kommentarer:

 1. En uniform skola kan ju sägas vara rättvis på ett sätt.

  Men en skola som mer tar hänsyn till det individuella, t.ex. waldorfskolan, är också rättvis. Förutsatt att den är nå-bar för alla behövande.

  För övrigt borde Riksbanken ha valt Elin Wägner och
  Jussi Björling till de nya sedlarnas
  dekor.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Varför sätt inte människorna i fokus i debatten? Om det pratades mer om att vi utrotar vår egen ras kanske fler människor som inte bryr sig alls skulle bli mer insatta. Detta inlägg är inne på rätt spår tycker jag..

  SvaraRadera
 3. Ja jisses, nu görs kopplingen att förespårkar man friskolor så leder det till rasism. SVT körde ett inslag i valrörelsen att det var pga RUT-avdraget som bl a lettiska föräldrar lämnar sin barn för att hitta en försörjning utomlands. Såldes var det enligt SVT Alliansens fel att små barn i Lettland växer upp utan deras föräldrar. Som tur var fälldes det programmet i granskningsnämnden...

  Nej, Elin Wägner platsar inte på någon sedel:
  1. Hon är fullständigt okänd för 95 procent av befolkningen.
  2. Trots att jag läser denna blogg dagligen så skulle jag fortfarande inte känna igen henne på bild.

  SvaraRadera
 4. En sedel med Elin Wägners bild skulle snart göra henne välkänd (om vi nu för ett ögonblick ska glida bort från dagens text).

  SvaraRadera
 5. Flyktingar och flyktingströmmar är en sak.
  Men hur ska man kunna försörja människor om matproduktionssystemen slås ut? Då hjälper det väl knappast att flytta på sig?
  Är inte "klimatflyktingar" mest en förhoppning om att det finns någonstans att fly, ifall planetens system inte funkar?

  SvaraRadera
 6. Dom flyr för att överleva. För mycket vatten leder till översvämningar. För lite vatten leder till torka. För mycket och för lite av något skämmer allt.
  Vi i den rika världen flyr också. Trista inrutade liv botas med konsumtion och livsstilsshopping. Relationer och ansvar mellan människor ersätts med relationer till prylar och ansvar för meningslösa val i valfrihetens namn.
  Vi ansvarar endast för det individuella valet men aldrig för dess konsekvenser.
  Ta till exempel det där med miljömärkt el. För bara några tior extra köper jag ett rent samvete under hela avtalstiden. Då är det bara att köra på som vanligt för det har jag betalt för. Om jag dessutom köper ekologiskt kaffe kan jag och familjen med lugnt samvete åka till diktaturens Thailand en gång till.
  Med åtgärder som dessa går det sakta åt rätt håll sägs det.
  Men så länge vi är decimerade till små kugghjul i ekonomins urverk och människans stund på jorden endast värderas utefter antalet lönearbetande timmar så sitter vi instängda i ett slutet rum där taket närmar sig golvet allt mer. Där sitter vi och skådar allt djupare in i våra navlar och hinner aldrig lyfta blicken. Och när taket börjar trycka oss i nacken är det för sent. Då är vi i samma läge, fattig som rik.

  SvaraRadera
 7. BS:...på en planet där det snart finns 9 miljarder människor

  A: Under 2011 väntas jordens befolkning spränga 7-miljardersvallen.

  Sveriges folkmängd 9 422 661 (Antal personer) 28 februari 2011.

  SvaraRadera
 8. 13:12

  Din liknesle är suverän. Just så känns det att fällan ser ut.

  SvaraRadera
 9. "Men nu sker det mycket snabbt, och på en planet där det snart finns 9 miljarder människor, allt fler bosatta i sårbara jättestäder nära havet och beroende av system och strukturer som lätt kan slås ut."

  Källa på nio miljarder och vad menar du med snart?

  SvaraRadera
 10. Till Anonym 22:48

  På http://www.un.org/en/ hittar du allt om "nio miljarder" och på http://www.ipcc.ch/ hittar du allt om "snart".

  SvaraRadera
 11. Flera har kommenterat att jag påpekade att vi snart är 9mrdmänniskor på jorden. Det är allmänt vedertaget att vi om drygt en generation är cirka 9 mrd. De flesta analyser pekar på att befolkningsökningen skulle kunna stabiliseras vid 9-10 mrd. Däremot finns det all anledning att fundera över vilka konsekvenser de allt mer utvecklade antibiotikaresistenta bakterierna kan medföra. Jag upplever att detta problem - läkemedelsföretagen jobbar inte ens på frågan - kommer att utgöra det största direkta och absoluta globala hotet mot människan om bara några år.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendalör apr. 09, 09:14:00 fm

  Bra att klimathysterin har lagt sig.

  Finns problem som är många ggr värre, som tex. att flera tiotusentals barn dör varje dag pga svält. Att jorden eventuellt blir nån grad varmare om 50 år är det minst av våra problem.

  Vad som behövs är att de fattiga länder får tillväxt så de kan ta sig upp ur misären. För att få tillväxt krävs att man ställer om deras ekonomier i en mer marknadsliberal riktning.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.