tisdag 15 mars 2011

Med fingret i luften...

Att vara grön men inte blåsa för att bilda opinion är menlöst.
Jag hör en röst i radion. Jag hör att kärnkraft "inte kan ligga först" på en lista över åtgärder mot klimathotet. Att kärnkraft är "begränsat bra". Men "visst kan det vara en dellösning". 

Det var den 19 november 2007. Bilderna från Tjernobyl hade klingat av helt, en politiker hade satt upp fingret i luften och känt att det inte fanns någon vidare opinion mot kärnkraften. Gissa vem

Det finns få saker som retar mig så mycket som politiker som inte står för något, som flyter med opinioner med vägrar att själv medverka till att skapa någon, som ser formell maktställning som viktigare än reell påverkan.

Nu är det inte bara ett grönt språkrör som sätter upp fingret och kollar vad som är dagsnotering för kärnkraft. Sossarnas kriskommission tog ut svängarna och kallade i sin nyligen släppta rapport kärnkraft för "alternativ energi" tillsammans med sol och vind. Dessutom skrev man lite löst om behov av  ”enorma investeringar” i bland annat kärnkraft. ”En radikal omställning av användningen av fossila bränslen innebär enorma investeringar i alternativ energi, oavsett om det är kärnkraft, vind, sol eller något annat.” Hade man skrivit rapporten efter det som nu händer i Japan hade man haft en annan ingångspunkt.

Sven-Eric Österberg och Leif Pagrotsky passar nu på att kräva att Alliansen skall byta fot och stoppa möjligheterna att bygga nya kärnreaktorer när de gamla tagit slut. Problemet för Österberg och Pagrotsky  är att de och deras parti legat i frontlinjen för att förlänga tillstånden för de reaktorer vi redan har - allt med innebörden att risken för olyckor ökar i takt med att materialet blir skörare, äldre och mer sårbart. Att förlänga tillstånd för gamla reaktorer kan de facto vara än värre än att bygga nya.

Nåja, det största problemet är ändå i dagsläget Maud Olofsson. Hon har, mer än någon annan de senaste åren, legitimerat kärnkraften - och gett Angela Merkel argument för att riva upp det tyska beslutet att stänga alla kärnkraftverk 2020.

Den enda mer välkända av dagens politiker som stått upp rakryggat - oavsett opinionsvindar -  i frågan om kärnkraft är Carl Schlyter. Och det trots att han bara var 12 år vid folkomröstningen om kärnkraft.
8 kommentarer:

 1. Schlyter är rakryggad hela vägen, han tycks skita i vad som är opportunt och går på värderingar och kunskap. Befriande! Tack för ett, återigen, bra blogginlägg!

  SvaraRadera
 2. Peter hade ju en dålig dag på jobbet. Bra att du sätter fingret på de förlängda tillstånden. Händer något i gamla reaktorer så kommer kärnkraftsvännerna att skylla på att man inte fått bygga nytt under många år utan lappat och lagat på gammalt.

  SvaraRadera
 3. lite nostalgi:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qnaipuYoM80

  SvaraRadera
 4. Varför är det så få kärnkraftsvänner som hojtar till i denna spalt? Hittills bara en, som kan jämföras med spaltens Kärnkraftskonung ifråga om iver.

  Svaret är kanske att de än så länge samråder och konsoliderar sig. De kommer säkert fram till grymma argument.

  Ett är väl det vanliga: "svenska reaktoranläggningar är säkrare".

  SvaraRadera
 5. Se nu till att Folkampanjen mot kärnkraft (och kärnvapen) får en ordentlig skjuts ifråga om medlemsantal!

  Det är det enda språk som politikerna förstår. Kanske till och med Björklund (FP) kan komma på andra tankar.

  SvaraRadera
 6. Det jävligaste med det här är att man visste att det för eller senare skulle inträffa en jordbävning i det här området. Att detta skulle kunna bli konsekvensen är inte heller oväntat. Det slår mig att vi har kännedom om flera andra saker. Som t.ex. att fossila bränslen 1. är skadliga och 2. ändliga. Ändå har vi gjort oss fullständigt beroende av dessa ämnen och funderar inte en sekund över hur vi ska kunna frigöra oss från vårat beroende. Åtminstone inte i någon politisk debatt. Vi vet att oändlig tillväxt är omöjlig. Et cetera. Vi vet allt detta men gör inget åt det.

  SvaraRadera
 7. Anonym 16:04

  Du borde prata med Karnerfors och Jeppen istället. De skulle nog få dig på andra tankar. Lyssna på dem som kan och vet.

  SvaraRadera
 8. Lystring: Solknapp, PÅ!


  (Finns att köpa hos Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.