lördag 5 mars 2011

Flyktingbloggen

http://www.flyktingbloggen.org/
Här finns min krönika i den nystartade Flyktingbloggen. På svenska efter den engelska översättningen. Den 5:e i varje månad skriver jag där.

24 kommentarer:

 1. Bra!
  Har hört Jimmy Åkesson några gånger på sistone, han är ruggigt skicklig. Man ser framför sig att vi går danskarnas väg. Motbilderna behövs verkligen.
  Fascinerande varje gång man påminns om alla kulturer som finns i vår närhet, man behöver inte resa långt bort för att uppleva det. Idag var det ryska folkdanser på Medborgarplatsen. Så mycket glädje, så levande, så annorlunda - och ändå bara mänskligt.
  Eric

  SvaraRadera
 2. Missa inte denna genomgång av tillväxtvurmarnas bästa argument, jag skrattade mig magsjuk:

  http://kuniri.se/vi-maste-sluta-med-masten

  SvaraRadera
 3. Ja, Åkesson är verkligen mån om att behålla Sveriges skyddsnät i form av vård med full bemanning, vilket gör landet fortsatt lockande att fly till.

  Med en fortsatt bantning av kostnaderna för t.ex. ålderdomshemmen, detta för att klara flyktingmottagandet, dräneras Sveriges lockelse, varvid det kommer färre migranter.

  De gamla partierna som skär ner på personaltätheten vill alltså på sikt strypa invandringen.

  SvaraRadera
 4. @Eric
  Du lurade mig ett tag Eric, trodde det var ironi det du skrev. När jag kikade på din blogg inser jag med fasa att det inte är ironi, du menar verkligen vad du skriver?

  Jag har en allvarligt menad fråga (som jag väl aldrig får svar på) Hur kan en människa som i vissa stycken är tämligen intelligent och klara studier för att bli kirurg, vara så fullständigt avskärmad från verkligheten som du är, som köper de billigaste budskapen från Expressen som en normalintelligent 10 åring borde genomskåda. Hur kan en människa med hyggligt läshuvud tro på de mest uppenbara lögner och fantasier, som andra skrattar åt? Hur kan en människa med fler än två hjärnceller köpa de mest infantila budskap våra lågpresterande politiker öser ur sig? Skulle du tro på dem om de sade att månen är bli en natt varje år? Om de sade att solen i själva verket var en jättelik lampa som Vattenfall försörjde med el, skulle du tro dem då bara de upprepade det tillräckligt ofta och tog hjälp av vår infantila kvällsexpress? Hur är det möjligt, hur fan är det möjligt?

  Jag börjar tappa tron på mänskligheten och dess förmåga att tänka en enda självständig tanke, ju högre utbildning, ju lättare att indoktrinera, phuuu...inte för att vårt utbildningssystem premierar självständigt tänkande. Jag fick alltid på huden för att jag sade emot mina lärare, men ändå, det får väl finnas gränser. Rent hypotetiskt, har tanken slagit dig att Åkesson verkar skicklig för att han har rätt? Alltså har du ens snuddat vid tanken, eller är det en förbjuden tanke, som i Orwells 1984?

  Den gamle vise Lao Tzu hade inte varit stolt över dig, tyvärr måste jag lämna det trista beskedet. Lika lite som han hade läst Expressen som någon slags bibel.

  Nu förstår jag hur resultatet kunde bli så förfärande i Millgrams experiment, Nu förstår jag.

  SvaraRadera
 5. Robsten: Var vänlig att på min blogg undvika nedsättande omdömen om person och försök hålla dig till sakfrågan.

  SvaraRadera
 6. Robsten,
  Känns bra att ha med sig Birgers F (förlöjliga, förtala, förneka) när jag nu försöker svara dig.
  1.
  Var kom Expressen in i bilden ?
  2.
  Jag tycker precis som du att man skall våga ifrågasätta. Har själv alltid varit motvals, och "fått på huden" för det. Har många gånger påmint kollegorna om Milgrams experiment från 50-talet. Det är en (oerhört) nyttig påminnelse om vårt behov av att förbli en i mängden, att inte hamna utanför, även när det strider mot den egna övertygelsen. Men samtidigt kanske man skall påminna sig, att just detta behov av samhörighet, samarbete möjliggjorde vår överlevnad som art. Fick igår i present Lasse Bergs senaste bok "Skymningssång i Kalahari", som just betonar den här aspekten.
  3.
  På vilket sätt har jag stött mig med Lao Tse ?
  Wu-wei - släpp taget - har jag uppfattat som det mest utmärkande i den åskådningen. Saker och ting, händelser, och människor, är inte alltid vad det synes vara. Många gånger tror jag vi drivs av rädsla för det okända. Du som har erfarenhet av att bo i invandrarförort (?) - vad lärde du dig ?
  Ett annat utmärkande drag i taoistikst tänkande, som jag uppfattat det, är generositet, att kunna sätta sig i den andres stol. Jag blir, helt ärligt, nyfiken på hur du kan ta så illa upp av det jag skrivit.
  Du skriver på din blogg att du aldrig skulle låta dig opereras av mig. Jag skulle inte ha något emot att ta hand om dig, jag skulle göra mitt bästa för att hjälpa dig. Men du kanske är rädd att jag i min naivitet också är okunnig ?
  4.
  Jag lyssnar på dina, och på Jimmie Åkessons, argument. Jag uppfattar att den bärande , rumsrena, tanken är att det är svenska politikers skyldighet att i första hand måna om infödda svenskar rättigheter. Rättighet till fortsatt hög standard, rättighet till sociala trygghetssystem o.s.v. Det är orimligt att vi skall känna samma omsorg om människor som inte vuxit upp här. Och så som vår invandringspolitik har artat sig så kan man också hävda att vi gör de som kommer hit en björntjänst.
  Lyssnade för en tid sidan på UR och Katarinastiftelsen, där Jimmie Åkesson, biskopen i Stockholm och Marcei Zeramba samtalde om invandring. Zaremba sa att han var glad att han kom hit innan vi hade någon (s.k) "integrationspolitik".
  Tröskeln för att ta sig in i den svenska gemenskapen var mycket lägre. Jag tycker det är dit vi skall sträva, inte stänga ute.
  5.
  Att så många ville rösta på Sverigedemokraterna tar jag som ett uttryck för att det ligger något i den kritik de framför. Även om vi röstar anonymt så kan man knappast tro att de som röstat SD följt med strömmen. Utan tvärtom, man har gjort det av övertygelse. Tack vare SD:s inträde skapas nya möjligheter att diskutera den här frågan, som berör så många aspekter av mänskligt liv, på ett allsidigt sätt. Jimmie Åkesson har hittills visat att han vill vara med i den debatten.
  Vad gäller pengar och varor lever vi i en globaliserad värld. Det "russinet" vill nog även den som stänger gränserna för människor behålla . Jag tycker inte det är rimligt.
  Naturligtvis kan man vara skicklig utan att ha rätt.
  Men i enlighet med ovan vill jag nog ta tillbaks att JÅ är "ruggigt" skicklig. Det ställer frågan på sin spets, tvingar alla att tänka efter. Det är bra.
  6.
  Du har nog rätt i att jag är lite naiv. Eller kanske snarare godtrogen. Exemplet med de ryska dansarna kanske inte var så lyckat. Det kanske fanns något manipulativt i det uppträdandet. Men återigen, jag tror faktiskt att det är en god egenskap att tro gott om andra. Man kanske blir lurad ibland. Men det skapar också goda cirklar. Den som möts av generositet ger gärna tillbaks. Den som möts av misstänksamhet och missunsamhet svarar gärna med samma mynt.

  Eric

  SvaraRadera
 7. Det slår mig att vi kanske inte skall ha denna diskussion på Birgers blogg, det är ju hans blogg och han sätter ramarna. Jag känner väl ändå en viss skyldighet att svara dig.

  Alltså din eufori över ett ryskt folkdanslag (som kanske även jag skulle ha uppskattat, som alltid varit intresserad av rysk kultur) fick lite väl häftiga övertoner. Det påminde inte så lite om när kvällsjournalistiken skall beskriva det mångkulturella drömparadiset. Men jag kan väl ge dig rätt att jämförelsen var svårförståelig och kanske lite långsökt, jag skrev i vredesmod som Birger så belevat påpekade.

  Just samarbetet och att vi gemensamt i vår nation strävar mot ett gemensamt mål är väl mycket sämre. oerhört mycket sämre i dag än i det samhälle där både du och jag växte upp, så uppfattar jag det i alla fall.

  Du stödde dig inte på Lao Tse men jag såg att du läst skriften i din profil. Och alt Lao Tse stod för var att inte gå på alla de uppenbara propagandistiska budskap från våra så vältaliga politiker, inte när de så uppenbart ljuger och drivkraften så uppenbart är att själva framstå som humanismens apostlar på jorden. Det var i den andan ditt inlägg också gick i.

  Skall tröskeln bli lägre att komma in i det svenska samhället så måste vår immigrationspolitik stramas upp. Alla vet det ute i förorten. På något outgrundligt sätt tror jag inte "Flyktingbloggen" kommer att delge den åsikten, men ingen av de som skriver där bor väl heller ute i förorten. Du Birger bor i ditt eget lilla paradis ute på landet. Ursäkta tonen men jag kan bjuda dig på en rundvandring ute i verkligheten, jag skall ta mig fan erbjuda mig att bjuda på lunch också.

  jag röstar inte anonymt, jag röstade på SD. Härute sprang en som representerat MP i fullmäktige och sade att han skall rösta på SD nästa val. Någon som tror att jag ljuger? Det gör jag nämligen inte. Förresten vi har en från C i fullmäktige som sagt samma sak. De vet att deras namn är tryggt förborgade hos mig, därför får jag höra det.

  Vad gäller pengar och varor måste vi lämna den diskussionen, det blir för långt, men jag är öppen för att vissa länder får mer betalt för sina varor. Vi har sannolikt en orättvisa i vår "globaliserade värld".

  Det är omöjligt att vinna debatt efter debatt utan att ha på fötterna, även om skicklighet och att ha rätt naturligtvis är olika storheter.

  De ryska dansarna var väl ett resande uppträdande sällskap som inte har ett jota med vår immigrationspolitik. Skulle du frågat de ryska dansarna vad de tyckte om vår immigrationspolitik så skulle Birger absolut inte tillåtit det på sin blogg. Jag känner en del ryssar och de är ...ähumm... ganska nationalistiska, trots att de jag känner alltså har emigrerat.

  SvaraRadera
 8. Funderade på att ta ut cykeln för en första runda, men det går inte härute, finns inga vägar helt enkelt, allt är täckt av djup snö. Såg att du ockspå var en dedikerad cyklist Eric ;-)

  SvaraRadera
 9. Robsten,

  Måste vara OK att vi diskuterar på den här sidan, så länge vi pratar om flyktingar, vilket var ämnet för dagen.

  Mångkulturella drömparadiset. Har hört JÅ använda samma uttryck. Tror inte jag lever i någon sådan drömvärld, men jag har så många gånger blivit så glad och stimulerad av att umgås med människor från andra kulturer, uppfattat att VI har utbyte av det mötet. Det intrycket kan du inte ta ifrån mig.
  Brukar cykla ut till Husby för att fika med en kurdisk f.d patient och hans kompisar. Innebär inte att jag förstår hur de har det, men ändå ett försök att komma ur "bubblan".

  Gemensamma mål. På 70-talet fanns plats för både folkhemstanke OCH internationell solidaritet.
  Alf Hornborg (Myten om maskinen) har intressanta funderingar hur vi hamnat där.

  Stramas upp. Vad säger du om "den goda viljan" istället ? Uppfattade att Zaremba var inne på det. Varför gör vi det så svårt för de som väljer att komma hit. Menar vi samma, eller menar du med "strama upp" att tröskeln för att ta sig in skall bli högre ?

  Anonymt. Menade förstås att vi har möjligheten och rätten att lägga våra röster anonymt. Att du öppet deklarerar dina SD-sympatier blir ingen motsägelse.
  Att det finns C o M-partister som överväger SD kan ju tolkas olika. Jag tror, som redan sagt, att det framförallt är ett uttryck för främlingsrädsla. Annars skulle man väl "ge järnet" att få in de här människorna i den svenska gemenskapen ?
  Någonstans under ytan lurar här frågan vilka motiv de har som kommer hit. Som "godtrogen" tror jag, överlag, att de har goda, starka, skäl. Tror du, överlag, att det handlar om "lycksökare" ?

  Vi har sannolikt en orättvisa i vår globaliserade värld. Måste lägga den meningen på minnet. Årets understatement ?
  Är det något vi skall försöka ändra på ? Vad säger SD ?

  På fötterna. Ligger något i det du säger. JÅ gör sig, skickligt, till tolk för det som många tänkt. Bra att frågan nu diskuteras ordentligt, vi romantiker får vässa argumenten, och tänka till.
  Men återigen, SD och JÅ vädjar till rädslan, mer än till förnuftet och medkänslan.

  Inte tillåtit på sin blogg. ???

  Jag har aldrig varit med om att det är för mycket snö för cykling :-)
  Och aldrig för stor meningsskiljaktlighet för att slå dövörat till :-)

  Eric

  SvaraRadera
 10. Ja alltså, hade äntligen tänkt att gå ifrån datorn, men jag tar detta först. Alltså jag och många med mig anser att hela immigrationspolitiken är fel. Först vi tar emot för många immigranter för att det skall fungera. Det innebär naturligtvis inte att det behöver vara något fel på immigranterna som en del påstår att vi påstår. Det innebär att vi inte har arbete till de som kommer hit, vi har faktiskt avvecklat vår tunga industri som fordom sög upp immigranter från Europa. Nu har vi ett läge med 400,000 arbetslösa i vårt land, minst 300,000 om vi räknar bort studerande. Vi har en ungdomsarbetslöshet på 125,000, när skall de få ett jobb?

  Har vi arbete till de som immigrerar har vi inga bostäder åt dem, det är ett munisspel i alla ändar. P.g.a att många kommer hit på för kort tid så bosätter de sig i etniska enklaver där många aldrig lär sig svenska språket eller vad som gäller i vårt land, de kommer inte in i samhället och en del vill inte in i samhället heller. Vad är då vitsen med att flytta hit? Annat än rinnande vatten och el.

  Jag tror uppriktigt att många skulle leva ett meningsfullare liv om de inte emigrerat hit. Titta på Fadimes familj, ett bra exempel. De levde under fattiga förhållanden men de levde i samklang med naturen och sina historiska rötter. De emigrerade hit, fick rinnande vatten och el, men kulturkrockarna när döttrarna började anamma svenska värderingar blev för stora. Det hela slutade i tragedi. Fadime sade inför riksdagen (vet inte om Birger satt där då) att hennes familj emigrerade till Sverige p.g.a. ekonomiska skäl, hon sade detta explicit, utan omskrivning.

  Slutsats av mig, vi hjälper inte människor genom att flytta dem hit från fattiga delar av världen. Om de nu är de mest initiativrika som emigrerar gör vi dessa länder ännu en björntjänst, är det inte meningen att dessa länder till slut skall byggas upp och bli drägliga att bo i? Skall Sverige vara det enda värdiga land att bo i för människor? Det ligger nästan lite dold rasism bakom hela tänket.

  Se filmen "emigratin by numbers" eller Emigration by gumbolls" den är ganska talande för att det är en meningslös politik vi för. Däremot skall vi ju erbjuda de swom står på en politisk dödslista en fristad, tillfälligt eller permanent, i solidaritet med övriga EU, självklart.

  SvaraRadera
 11. Eric och Robsten.

  Kan ni vara bussiga kommentera följande frågor?

  Håller ni på att närma er varandra nu, jämfört med inledningarna?

  I vad mån vet vi, vilka invandrare det är som flyr hit för sina liv, och vilka som kommer av ekonomiska skäl?

  Vet vi om det i huvudsak är de bättre bemedlade och välutbildade som kommer, eller är det fattigt folk från de rostiga plåtskjulsbyarna, som vi sett på teve?

  Finns det risk att deras hemländer blir förödda på t.ex. läkare som lockas till väst? Kan Läkare utan gränser täppa till hålen efter dem?

  Är det numera okej för miljöpartister att bekänna att de röstade på SD som en engångshandling enbart pga upplevd orättvis hantering mot SD från mediernas sida?

  På förhand tack för svar!

  SvaraRadera
 12. Robsten,

  Har sett filmen. Den är tankeväckande.

  Kanske skall frågan om invandring sättas i ett större sammanhang ?
  Vi lever under ett tilllväxtparadigm, som inte bara tror på evig tillväxt (i en värld med begränsade resurser), utan också på ständig konkurrens som det allena saliggörande, och en föreställning att man aldrig skall vara nöjd. I en sådan (föreställnings)värld blir solidaritet med utsatta människor inte någon prioriterad fråga. Tvärtom.
  Om vi levde under ett annat (mänskligare) paradigm så skulle det vara självklart, lika självklart som det är idag att man i varje läge skall jaga konkurrensfördelar gentemot sina medmänniskor, att man ställer upp för de som råkat illa ut. Utan att egentligen fundera så mycket på orsaken. (Möjligen kan vi påminna oss själva om vår "plundringshistoria" av länder med eftertraktade råvaror.)
  Vi sitter här i ett av världens rikaste länder och tycker inte att vi inte har råd. Samtidigt som vi gärna drar nytta av billig arbetskraft i fattiga länder. Jag tycker det är orimligt.
  Om det nu är så att integrationspolitiken fungerar dåligt, så beror det nog främst på att viljan inte finns. Där kanske vi kan vara överens; det är hyckleri att ta emot med den ena handen, och stjälpa med den andra. Det är väl det som utgör SD;s rekryteringsbas.
  Om det verkligen handlade om omtanke (och inte bara att bli av med problemet), och vi kommer fram till att det är en omöjlig uppgift att integrera människor från andra länder i Sverige (vilket det naturligtvis inte är) så borde nästa steg vara att helhjärtat försöka hjälpa dessa människor i deras hemländer. Där kan man sen diskutera hur det bäst skall göras. Men det handlar om DEN GODA VILJAN. Vilket kanske är det mest naiva man kan säga ?

  En annan sida av SD. Likaväl som det finns mycket hyckleri bland övriga politiker, så får jag intrycket att det finns en rumsren framsida av SD, och en mindre rumsren baksida. Går tillbaks till din blogg. Det är rätt kvalificerade, nedvärderande, personangrepp du levererar. Du uppmanar i kommentatorsfältet folk att vårda sitt språk. Behövs det en sådan uppmaning ? Är det konstigt om man tänker, att detta är också, egentligen, er syn på invandraren ?


  18.23
  Närma ? Kanske, om det utbredda hyckleriet ?

  Vilka kommer ? Vet inte. Utgår ifrån att de har goda skäl.

  Bättre bemedlade ? Vet inte ? Vet däremot att vi inte gör vårt bästa för att tillvarata deras kunskaper.

  Förödda ? Ja, den risken finns nog.

  Stödröst. Har inte tänkt på det som en anledning, i alla fall inte bland miljöpartister. Men det kanske är så. Men det måste väl ändå bottna i någon slags sympati med SD;s program ?

  SvaraRadera
 13. För det första, så skrev jag i vredesmod, Om du är lika observant som när du opererar märkte du att jag inte lade ut något namn, inte länkade hit (som jag i princip alltid gör annars), och inte nämnde varken gata eller stadsdel eller arbetsplats som du bodde på. Så hur blir det då ett personangrepp, och varför tror du jag utelämnade allt detta, för att vara elak mot dig?

  Du kan läsa vidare på min blogg, tror det finns 2050 poster, hittar du ett personangrepp eller att jag gör något angrepp på invandrare eller annan folkgrupp? Tror du får ett styvt jobb här Eric.

  Det är inte solidaritet med en ogenomtänkt immigrationspolitik. Det KAN vara en politik för att dumpa lönerna, lite den amerikanska stilen. För sossarna kan inslag av röstefiske finnas. Men framförallt gäller det för politiker att SYNAS goda, inte att vara det på ett lågmält och äkta sätt, utan att kunna stoltsera med sin människosyn (samtidigt som de lägger i dagen en hemsk människosyn så fort någon dyker upp som tycker annorlunda och sticker hål på godhetsbubblan) Det viktiga är att samla godhetspoäng.

  Om man vill ägna sig åt äkta godhet så hjälper man människor på plats, i akuta lägen och om de själva vill det. man hjälper människor att stå på egna ben och finna sin egen värdighet och stolthet, inte att göra dem till tacksamma hjälplösa individer. Det är fråga om äkta människosyn.

  Ett exempel, Folket i Libyen har sagt att de inte vill ha någon hjälp utifrån, de vill klara sig själva. Detta imponerar på mig, ett uttalande av ett stolt och självmedvetet folk. Eftersom utgången inte är given och att många människor sannolikt kommer att dö rördes jag nästan till tårar när jag hörde det.

  Vad gör ledarredaktionen på DN? Jo de har tydligen inte hört att Libyens folk vill klara sig själva, på vinst och förlust. De MÅSTE framstå som goda så de diskuterar en militär intervention, som är så oerhört mycket falskare när DN påhejat nedrustningen av vårt eget försvar, så VI skall inte intervenera, det skall USA göra, FY FAN! Ooops, nu blir jag förbannad, men det är så äckligt egofixerat, de vill framstå som goda, det är hela poängen.

  Jag tror inte heller på evig tillväxt, inte i all evighet. Nästan inga gjorde det innan den nyliberala vågen på 80-talet, men ingen minns det längre.

  Vi är ett rikt land ja, det stämmer. Men vi halkar stadigt ned på skalan, det gör vi faktiskt.

  Du och jag har pengar så det räcker i plånböckerna, och blir över. Du borde kanske skänka pengar till flyktingar i stället för att ta av statliga pengar, och jag borde skänka pengar till någon rovdjursförening. varför skall staten ta av resurser som behövs till vård, skola och hemlösa när vi har pengar i våra plånböcker? var är det PERSONLIGA ansvaret?

  Vi ärt ett rikt land, men våra skolor är inte rika. Våra pensionärer är inte heller rika. Vi har en tillgänglighet i sjukvården som är under all kritik, barnfamiljer har fått vänta ett halvt dygn på Huddingeakuten (där du jobbat fordom). Våra hemlösa då? Om vi är ett så rikt land, varför fixar vi inget lämpligt boende åt dem? Gräv där du står först och främst, men ser du det ger inte så mycket godhetspoäng.

  Herretor, vi har inte ens pendeltåg som kommer när de skall, bussar och tunnelbanor är inställda i parti och minut. Trots att du och jag får mer pengar i plånboken så utvecklas vårt land på andra områden sakta men säkert till en bananrepublik.

  SvaraRadera
 14. Robsten,
  Tack för det här meningsutbytet, och för dina klargöranden. Jag har fått en del att tänka på.
  Herretor ? Tor och Oden ?
  Eric

  SvaraRadera
 15. "Vi och dom". Dvs vi demokratiskt sinnade kontra dom andra, alltså SD, som vi anser vara odemokratiska mot världen.

  Robsten har förmåga att ge en annan bild av SD, än den som rådde under det vilda röstjagandet före riksdagsvalet. Robsten (om vi skalar bort vredesutbrotten) framstår som trovärdig.

  För det är sant att valkampens första offer är Sanningen. Precis som i krig. De stora slagskeppen, SVT, TV4, DN, Expressen och några till, gjorde vad de kunde för att skjuta SD i sank.

  Men observera, de kritiserade inte med ett enda ord t.ex. SD:s önskan om kraftigt utbyggd kärnkraft, inte ett ord om SD:s vurm för monarkin, inte ett ord om SD:s brist på miljöprogram värd namnet.

  Varför det? Jo, därför att sådant ses som relativt politiskt korrekt.

  Om någon MP:are skulle rösta på SD, så skulle det sannolikt inte betyda sympati med det partiet. Jo möjligen i SD:s vilja att satsa biståndet i de arma folkens närhet, så inte bara de starkaste får del av det.

  I huvudsak kan det bero på en glödande ilska över mediernas försök att angripa det nya partiet på ett oseriöst sätt (en skymf mot väljarna), och att utestänga det, samtidigt som samma mediakretsar hyckar om sin demokratiska hänförelse.

  De har verkligen lyckats plantera en "vi & dom"-anda inom politiken. Det kan vara just sådant, som enstaka väljare från andra partier i en engångsaktion ville slå tillbaka mot. Det gjorde de också, så det hörs än idag, i riksdagens talarstol.

  SvaraRadera
 16. "SD:s önskan om kraftigt utbyggd kärnkraft"

  Ääähh...det där får jag kolla upp. Vi är inga kärnkraftsmotståndare, främst av miljöskäl, men kraftigt utbyggd kärnkraft känner jag mig inte riktigt bekant med.

  "SD:s vurm för monarkin"

  Eeeh... är det inte en politisk ickefråga?

  "nte ett ord om SD:s brist på miljöprogram värd namnet."

  Där måste vi helt klart bli bättre, vi har arbetat mycket med frågorna men som du påpekar, där skulle vi helst bli bättre.

  SvaraRadera
 17. Tack själv Eric, hoppas Birger stått ut med oss.

  SvaraRadera
 18. Ja, där kan SD stå i riksdagens talarstol och skämma ut sig. Det har dock, vad vi vet, ännu inte hänt. Men det kommer säkert den dagen också.

  Om inte annat så kan de gamla partierna göra så som de gjorde mot det nyfödda MP, när man inte hittade något att ta tag i. Man gjorde en hisklig karikatyr, en vrångbild. Sedan angrep man den.

  SvaraRadera
 19. Robsten.

  Uttrycket "Kraftigt" utbyggd kärnkraft, eller därmed jämförbart ord, sågs nog på en SD-blogg. Partiets officiella uttryck idag är utvecklad kärnkraft. Inte fullt så brutalt, men illa nog.

  SD:s inställning till alkoholpolitiken vore också värd att granska. På hemsidans webbutik kan man beställa snaps och grogg-glas med påmålad blåsippa. Vilken signal ger det?

  SvaraRadera
 20. Snaps- och grogg-glas, ska det heta.

  SvaraRadera
 21. Ett tips till er som här diskuterar flyktingfrågan sins emellan är förstås att göra det på flyktingbloggen - då når ni nya grupper.

  SvaraRadera
 22. "SD:s inställning till alkoholpolitiken vore också värd att granska. På hemsidans webbutik kan man beställa snaps och grogg-glas med påmålad blåsippa. Vilken signal ger det?"

  Muhahahahahah! Vilken SIGNAL ger det!!???

  Du, jag är så gammal när alla i riksdagen var nykterhetsfanatiker. Det var stenhård alkoholpolitik, rakt igenom, här skulle fan svenska folket hållas i tukt och förmaning.

  Sedan gick vi med i EU. Politikerna försäkrade att svensk restriktiv alkoholpolitik skulle gälla även framöver. Nu vet vi hur det gått. En stenhård restriktiv alkoholpolitik förändrades inte genom hårt folkligt motstånd, men den offrades villigt på EU:s altare. Nu flödar spriten in genom våra gränser, det är långtradare på långtradare. Jag har själv köpt en ultrabillig flaska i Stockholm, i Norrland, i Värmland, finns överallt. Det går också att beställa sponken via nätet, bekvämt, skattefritt och billigt. Alkoholreklam syns överallt nuförtiden, när jag växte upp var det fullständigt innihelvete otänkbart att göra reklam för en Pripps lättöl. åra dryckesvanor har antagit ett mer EU-anpassat mönster, vi dricker vin till maten, EU-vin, som säljs i stora tetrapackar, Foot of Africa. Tyvärr har vi inte slutat med vårt nordiska superi på helgerna för det.

  Vad var det du påpekade, att SD säljer snappsglas? Muhahahaha!

  SvaraRadera
 23. Okej, Robsten. Du har en poäng.

  Det finns många liknande jämförelser.

  "Varför gorma för att jag snodde en cykel, när det finns biltjuvar?"

  Anser du att man av ett politiskt parti bör förvänta sig ett ansvarstagande även i frågan om det stora folkgiftet alkohol?

  Av en Fk-anställd fick vi höra, att ca hälften av alla vårdplatser upptas av alkoholrelaterade skador eller sjukdomar. Inte så att alla var alkisar, utan man räknade även in alla som kommit i vägen för en sådan, blivit direkt eller indirekt utsatt på olika sätt, vilket lett till vård, kroppsligt eller psykiskt.

  Med en attitydförändring och en radikalt omlagd alkoholpolitik skulle mycket förändras. Vad har SD att komma med där, annat än med ett "hej & hå"?

  Kolla www.spritpartiet.se så kanske du förstår.

  SvaraRadera
 24. Det är alltid roligt när man lyckas locka någon människa att skratta.

  Då är ju den människan glad, eller hur?

  Såvida det inte rör sig om ett hånskratt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.