torsdag 13 januari 2011

Beklagar Svegfors, men Sveriges Radio har fel

Mats Svegfors: Det skall vara sex procent!
Birger Schlaug säger i en debattartikel i Expressen att Sveriges Radio betalar 6 i stället för 25 procents moms för exempelvis så kallade sidekicks, det vill säga bisittare, i våra program och att vi därmed bryter mot skattelagstiftningen. Enligt mervärdesskattelagen ska det vara 6 procents moms på ersättningar för upphovsrättsligt skyddade verk och prestationer. Upphovsrättsligt skydd uppstår för det som har en viss individuell särprägel och är i någon mån unikt. Utanför skyddet faller enkla nyhetsnotiser och dylikt. 

Birger Schlaug valdes ut som "sidekick" till "Nordegren i P1" för sin förmåga att ställa relevanta, originella frågor och göra inpass på ett eget och för lyssnarna intressant och personligt skapande sätt. 
 
Eftersom Schlaugs yttranden har individuell särprägel och är unika har de också skydd av upphovsrätt. Utan att på något sätt vara polemisk mot Birger Schlaug: tröskeln för det som har upphovsrättsligt skydd sätts i Sverige lågt.


Birger Schlaug hänvisar i sin artikel till ett avgörande i Regeringsrätten. I detta sägs att det ska vara 25 procents moms på "prestationer som - utan att innefatta skapande i upphovsrättslig mening - avser tillhandahållande av producent- och programledartjänster". (Min kursivering.) I övrigt ska det vara 6 procents moms. 


Birger Schlaugs referens gör mycket klart varför Sveriges Radio tillämpar momssatsen på 6 procent på bland annat insatsen som sidekicks i "Nordegren i P1"

MATS SVEGFORS vd i Sveriges Radio  

Mats Svegfors har fel

Sveriges Radios vd Mats Svegfors hävdar att det ska vara 6 procent moms på så kallade sidekicks och andra bisittartjänster i radio och tv. Skatteverket delar inte denna uppfattning.

Enligt verkets uppfattning ska frilansare som är bisittare och expertkommentatorer i exempelvis Sveriges Radio, normalt fakturera 25 procent moms. 

Flera rättsfall i förvaltningsdomstolarna, däribland ett från Högsta förvaltningsdomstolen, stöder den tolkningen. 
 
Skattereglerna inom momsområdet och gränsdragningarna är komplicerade och den som är osäker bör kontakta Skatteverket för att få besked.  
VILHELM ANDERSSON, rättschef på Skatteverket.

8 kommentarer:

 1. Det här är en mycket större fråga än de flesta anar! Tror nog att Birger förstår vilken skräck det är för SR:s ledning eftersom hela SR:s strategi att låta privata produktionsbolag göra allt fler av programmen slås sönder om man tvingas betala 25 procents moms istället för den påhittade "kulturmomsen" på 6 procent. Vi kommer att få se ett stopp för SR:s utförsäljning av sin verksamhet.

  SvaraRadera
 2. Jag är väldigt förvånad över att så mycket av din argumentation går ut på att Skatteverket sagt det ena eller det andra. Du, som enligt många ses som en anti-etablissemangspolitiker, borde väl ändå veta att även statliga verk och myndigheter kan göra fel. Eller ser du det som tvärt omöjligt att Skatteverket gör en felaktigt tolkning?

  SvaraRadera
 3. Jesper Jäderkvisttors jan. 13, 04:33:00 em

  Att SR mer eller mindre skapat en marknad för externa produktionsbolag som inte existerat innan är en fråga som inte problematiserats i någon större utsträckning.

  Och det faktum att SR sparar pengar genom att låta (tvinga) fd. anställda medarbetare starta egna företag och betalar en för låg momssats på dessas fakturor är väl bara i ordning med ekonomismens praxis.

  SvaraRadera
 4. Måns, jag anser nog att man bör utgår från att den myndighet som ansvarar gör en kvalificerad tolkning, särskilt eftersom det faktiskt finns domar (vilket jag även påpekade för SR på tidigt stadium i den här debatten) som gör det svårt att tolka på något annat sätt än skatteverket gör.

  Det man kan begära av SR är att man antingen berättar för sina frilansar vad skatteverket säger, eller också aktivt söker ett nytt domstolsbeslut. Dessutom anser jag att det är lite konstigt att skatteverket nu uppmanar SR:s frilansare att ta kontakt med verket för att få besked, man borde väl snarare uppmana SR att ge rätt besked, det tycks mig betydligt mer rationellt...

  SvaraRadera
 5. Ohyggligt pinsamt i radioprogrammet där Svegfors försökte med härskartekniken att förlöjliga frågan genom att undra vilket som egentligen var huvudfrågan (om han gillade 80-talsmusik eller momsfrågan)! Pinsamt för honom när hans självsäkra påstående om kulturmoms punkterades av killen från skatteverket som dessutom sa att det ska vara den moms som Schlaug påpekat. Jag undrar om Svegfors visste att det skulle vara en kille från skattemyndigheten med i programmet. Då hade han väl varit lite mindre uppblåst.

  SvaraRadera
 6. Fast trist att SR får mycket mindre pengar att röra sig med!

  SvaraRadera
 7. LEX SCHLAUG. TACK!

  SvaraRadera
 8. Birger Schlaug har ett antal gånger hävdat och det med rätta, att det är den som fakturerar som har att följa skattelagen. Birger har kontrollerat med skattemyndigheten om vad som gäller och de säger 25% moms. Då är det bara skicka en faktura med 25% moms.
  Vad mottagaren av fakturan "tillämpar" för momssats är fullständigt oväsentligt. Mottagaren skall "tillämpa" skattelagen och inget annat.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.