måndag 11 oktober 2010

Maktutredning

Jag läser den norska maktutredningen, som har några år på nacken. Den beskriver hur politisk-demokratiska sfären krymper. På grund av allehanda beslut där den politiska sfären surrat fast sig själv vid masten utan möjlighet att nå vare sig maskinrum eller styrhytt. 

Skendemokratin har ökat i takt med att vi kan välja apotek, bilprovning och vilken tevekanal vi vill betrakta olika former av förnedring i. Men i övrigt sitter vi på ett sluttande plan. Dags för en ny maktutredning som seriöst analyserar läget och föreslår åtgärder för att uppgradera demokratin.

25 kommentarer:

  1. Bra, ja suverän, liknelse det där med mast, styrhytt och maskinrum.

    Att demokratin gradvis blir enbart skenbar är väl uppenbart.

    Gt

    SvaraRadera
  2. Fina Eu gör sitt till.
    Allt fler beslut tas för hela unionen i Bryssel, vilket svenska politiker undviker att göra något åt, eller ens upplysa om!

    SvaraRadera
  3. Och allt skall utredas i all evighet..., det kan ta 10 år att ändra något! Vem vill ha det så?

    /Eija

    SvaraRadera
  4. Men Eija, vilka beslut ska man ta utan att först utreda och analysera konsekvenser av nya beslut?

    SvaraRadera
  5. Hähä! ska vi slå vad om att nån miljöpartikel tar din i´de på allvar och skriver en motion om ämnet? Ditt inflytande är större än du (kanske) tror! Fast jag tror att du skriver som du gör för att få ditt gamla parti på rätt köl igen, efter blockeländet. Snart tar Fridolin över och ni kan köra hårt!
    Bluebird

    SvaraRadera
  6. Den politiska sfären har surrat fast sig själv i masten. Men styrhytten bemannas av några finansiella gastar som, i full storm, styr mot revet. Under däck sitter de flesta i manskapet och frossar i sus och dus medan slavarna närmast kölsvinet lever på smulorna som faller igenom springorna på däcket. IMF-mötet i helgen blev ytterligare ett blindskär som skrapade fernissan när de stora nationella ekonomierna försöker kasta valutans ”Svarte Petter” mellan varandra för att desperat få igång den egna efterfrågan (konsumtionen) på bekostnad av andras.
    En hel del av den valfrihet vi ser är också tyvärr en del av det sluttande planet. Valfriheten i vårt materiellt mättade samhälle har nått en utvecklingsfas där den motverkar sitt syfte. I en tid när varor och tjänster blir allt mer lika varandra i kvalitet och pris har valfriheten i stället blivit ett verktyg för att komplicera vår möjlighet att göra enkla och rationella val. Som goda medborgare ska vi i valfrihetens namn ägna en stor del av vår ledighet till att försöka utvärdera och analysera varje vara, tjänst eller kommunal service. När vi är klara med varje val måste kontinuerlig uppföljning ske av pris och kvalitet. Att vara en god medborgare är inte att arbeta för att utveckla demokratin.
    Men denna typ av val och frihet är inte det största problemet. Friheten för individen att få välja livsstil förutsätter en frihet att för marknaden och makten att köra våra globala ekologiska system och resurser i botten vilket allra först drabbar den fattiga delen av världen. Vad som är frihet för en del blir inte bara ofrihet för andra utan också svält och flykt.

    SvaraRadera
  7. Svar Anonym; "Snart tar Fridolin över"

    Det krävs två för att dansa Tango - inte minst i vårt parti. Det gäller dessutom att hitta en danspartner som inte bara klarar högersvängar.

    SvaraRadera
  8. Skendemokrati. Vilket bra ord, deprimerande men bra ord..

    SvaraRadera
  9. Fridolin tar över... Hmm... vore det inte bättre om medlemmarna toge över sitt MP?

    Förresten bör vi öva oss i positivt tänkande. Att hela tiden vara sur leder bara till ännu värre bottnar.

    SvaraRadera
  10. Där jag bor finns inte någon valfrihet när det gäller apoteken, inte om man vill handla på det gamla vanliga apoteket och undvika de privata. Det finns visserligen ett kvar, vid sjukhuset i utkanten av stan, men där stänger dom 16.00 och har stängt lördagar så det är omöjligt att hinna dit om man själv slutar jobbet 16.00.
    Privat bilprovning har jag ännu inte sett men det lär vara på gång, det enda motivet man har att komma med för att införa dessa verkar vara att det kommer att bli betydligt dyrare att besiktiga bilen framöver!!

    Vad som är betydligt allvarligare... omfattande förändringar av Sveriges grundlag lär vara på gång. För att ändra i grundlagarna krävs två riksdagsbeslut med val emellan. Meningen med detta upplägg måste väl vara att försäkra sig om att inga förhastade eller kuppartade ändringar genomförs. Men nu har redan det första beslutet tagits, i början av juni, och valet har hållits. Hur många har hört talas om detta? Hur mycket togs det upp i valrörelsen? Det andra beslutet försöker man troligen ta så snart som möjligt nu, innan någon hinner märka det.
    Ändringarna består bl.a. i att det ska skrivas in att Sverige är medlem i EU och att Lissabonfördraget gäller. Även att det ska bli svårare för medborgarna att kräva folkomröstningar. Det påstås också att kryptiska skrivningar möjligen skulle göra det möjligt att sätta in militär mot befolkningen!
    Först det oanständiga sätt som Lissabonfördraget trycktes ner i halsen på oss, och så nu detta!
    http://www.nejtilleu.se/pressmed/2010/10-06-02_stoppa_andringarna_i_grundlagen.htm

    SvaraRadera
  11. Numer läser jag Schlaug dagligen. Det är viktig läsning.

    SvaraRadera
  12. Ja tror att en viktig demokratisk förbättring skulle vara införande av skiljda valdagar, alltså att riksdags- och kommunval ligger på olika dagar. Idag har kommunvalets betydelse minskat betydligt eftersom allt fokus ligger på rikspolitik när det väl är dags för val. Vi borde ha det som i andra nordiska och europeiska länder. Parlaments- och kommunval på olika dagar alltså.

    SvaraRadera
  13. Gå med i facebook-gruppen - Vi vill inte att Sveriges medlemskap i EU skall skrivas in i grundlagen - om det jag skrev om i en tidigare kommentar 11:06
    http://www.facebook.com/group.php?gid=132373690146449#!/group.php?gid=132373690146449&v=wall

    SvaraRadera
  14. Globaliseringen innebär med nödvändighet en maktförskjutning från statens sfär till andra sfärer (av vilka endel delvis undergräver statens maktsfär). Det innebär kanske att vi behöver ett globalt alternativ till den makt som den demokratiska staten förlorar, dvs strävan efter schysst fördelningspolitik, motverkan mot diskriminering, mm.

    En sådan motkraft finns i sociala rörelser som av någon anledning knappt diskuteras i den offentliga debatten i Sverige. Dessa globala sociala rörelser är bl.a. antirasistiska och ickevåldsliga, dvs konkreta akuta problem tas upp och konkreta metoder används.

    Eftersom olika maktsfärer kan förstärka varandra torde det stärka demokratin i stater att stödja dessa rörelser. T.ex. skulle ett påallvartagande av den antirasistiskt ickevåldsliga sociala rörelsen i riksdagsdebatter göra gott. Liksom en diskussion som kunde utmana till det på kultursidorna skulle göra gott.

    SD håller med medias och politikers hjälp på att försöka förvandla den allmänna uppfattningen om den globala och i Sverige förekommande antirasistiska ickevåldsliga rörelsen så att denna framstår som ett hot mot demokratin. Det riskerar skapas en bild av en konflikt mellan å ena sidan SD som en stackars statens (den parlmentariska demokratins) representant som måste skyddas, och å andra sidan det onda okontrollerade civilsamhället.

    Den vrångbilden ligger tyvärr i linje med Reinfeldts syn på utomparlamentarisk demokrati. I konkret politik riskerar det leda till att statliga institutioner (som säkerhetspolisen) får i uppdrag att vända sig emot den sociala rörelse som egentligen erbjuder demokratin en chans när statens egen maktsfär minskar.

    Vore det inte dags att fler människor blir nyckelskramlare i demonstrationer mot rasister, att fler synar SDs retorik och frågar sig vad i den som inte skulle kunna göra partiet till nynazisternas alternativ i riksdagen? Vi behöver ett legitimerande av den antirasistiska ickevåldsliga sociala rörelse som redan finns men ännu inte är erkänd i det offentliga Sverige som demokratiskt nödvändig. Läs på, gå ut på gatorna, visa solidaritet med dem som redan gör det.

    Annelie

    SvaraRadera
  15. Bra, Annelie.

    Till alla: Läs "Världens lyckligaste folk" av Lena Sundström och arbeta för att inte trilla i samma fälla. Tyvärr har man sett tydliga steg åt det håll vi inte vill gå bara sedan riksdagsintåget för SD.

    /anso

    SvaraRadera
  16. Leif! den andra tangokavaljeren?

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.461169-fyra-viktiga-ar-for-klimatet

    SvaraRadera
  17. Imorgon 12 oktober är det årsdagen av mordet på Björn Söderberg som mördades av nazister 1999 sedan han avslöjat att en person som hade en viktig beslutsfattande roll i facket var nazist. Söderberg blev skjuten, bl.a. i huvudet.

    Politiska mord ses av dessa högerextremister som helt legitimt, det är en del av kampen mot fienden, och fiender menar de är människor som arbetar mot fascism och rasism i Sverige.

    Googla ett par minuter och det är inte svårt att hitta forum där samma personer uttalar stöd för både högerextremism och SD. Även om många nassar också tycker SD är alltför mesiga - eftersom de har snöat in på muslimer istället för att bekämpa allihop, dvs alla man betraktar som invandrare, homosexuella och antifascister.

    Jag anklagar uppenbarligen härmed inte SD för att vara ett nazistiskt parti eller för att stå bakom mord på meningsmotståndare. Jag vill bara göra det tydligt att alla de som finner SD sympatiskt och vill se en ökad normalisering av partiets åsikter, har fått något gemensamt med fascister. Jag tror verkligen inte att de allra flesta SD-sympatisörer trivs i sällskapet. Just därför kan de förhoppningsvis rösta annorlunda nästa gång. Och begrunda följande.

    Björn Söderberg mördades 1999. 2008 konstaterades att personer i den högerextrema rörelsen stod för 23 politiska mord i Sverige under loppet av 25 år.

    Granska retoriken: vad säger de som ser mångkultur som ett hot? Att vi behöver ett tryggare Sverige? Färre brott? Stärka traditioner (man skulle kunna tänka sig demokratiska sådana)?
    Nähä, de är inte rasister (eller homofober för den delen)? Det är bara skällsord? Jamen inte skulle de få över 4 procent om de talade om rasism som annat än ett skällsord (mot de stackarna). Idag talar man därför om etniska främlingar och repatriering (och om att bevara kärnfamiljen).

    Framför allt talar man om att hotet mot tryggheten kommer från ett helt annat håll än det verkligen gör. Att man står med ryggen till uttryckligen fascistiska yttranden betyder inte att man tar avstånd från dem, snarare att man döljer dem. Det är också från det hållet man kommer gående.

    Annelie

    SvaraRadera
  18. Vad är din poäng, jag förstår faktiskt inte, skulle Sverige bli mer demokratiskt om man återförstatligade apoteken?

    SvaraRadera
  19. Till minne av Björn Söderberg är 12 oktober utnämnt till Civilkuragets dag (av SAC).

    En dag att hedra dem som uppgraderar demokratin, uppenbarligen inget som bara låter sig göras genom att rösta, zappa eller köpa något på den fria marknaden.

    SvaraRadera
  20. Till 11:58
    Sverige har också haft skilda valdagar.
    Då var det val vartannat år. Ena gången till riksdagen nästa till kommun. Men det var alltid valdebatter.
    Ändrades troligen när det ett tag infördes treåriga mandatperioder. Kanske Birger minns när?

    SvaraRadera
  21. Kul att du fått upp ögonen för den norska maktutredningen! Den blir än så länge bara mer aktuell för varje dag.

    Noe svensk motsvarighet har jag inte sett röken av. Nej vi fick istället "ansvarsutredningen" och massa annan skit.

    SvaraRadera
  22. Korrigering av inlägget 21:23: det är inte säkert att alla dessa mord var politiska, däremot begångna av personer i den högerextrema rörelsen, ibland mot sina egna.
    Annelie

    SvaraRadera
  23. Under i stort sett tre decennier har nu Chicagoskolans ekonomiska teorier förts in av eliterna - såväl politiker som representanter för finansvärlden och näringslivet - i såväl de s.k. utveckalde länderna som i länder som Ryssland och Kina. Vi ser snabbt ökade klyftor mellan fattiga och rika, vi ser en klimatförändring utan politiks agenda, vi ser en snabb utarmning av våra naturresurser och vi ser ett allt större politikerförakt. jag trodde i min enfald att det sklle komma en reaktion i och med den ekonomiska kris vi nu lever i och som ju är en direkt följd av det ekonomiska system vi har. Men icke, vi får höra vår finansminister säga att nästa kris kommer om tre, fyra år och det som om det är en naturlag. Det märkliga är att ingen säger emot och argumenterar för en ekonomsik politk som har som syfte att skapa ett hållbart, jämlikt samhälle. Jag hoppas innerligt att MP under de kommande åren går från ord (titta på MP:s hemsida vad som är inriktningen för den ekonomiska politiken) till konkret handling och agerar för en alterantiv ekonomisk politik, där t.ex. BNP inte är måttet på samhällets utveckling och välfärd.

    SvaraRadera
  24. Ja du, jämten, då vill det nog till att Annika Lillemets tar över som språkrör efter Wetterstrand. Och framförallt att Mikaela Valtersson INTE gör det.

    SvaraRadera
  25. Jämten, tror du inte att reaktionen faktiskt kom - fast i monstruös och missriktad form, nämligen mer och mer påtaglig rasism och högerextremism? Just eftersom Chicagoskolans doktriner är mainstream (som du beskriver) så verkar de som luften vi andas, dvs. syns inte som något som går att slåss emot.

    Däremot har samma skola målat upp tydliga fiender i alla som dess företrädare inte kan identifiera sig med, inte minst vänstern som annars erbjuder lösningar på en hel del av kapitalismens problem. (Och det är ju skillnad på att ha meningsmotståndare och utpeka fiender.)

    Men motståndet pågår ju samtidigt oförtrutet som en lång process av den reaktion du efterlyser. Vänstern i de globala antikapitalistiska sociala rörelserna har bara andra strategier än vad den "traditionella" politiska vänstern har haft och är mest känd för sina utomparlamentariska metoder. Kanske är det därför många (i Sverige) inte räknar med den. Det gäller inte minst den del av vänstern som övervintrat som våldsromantisk och inte ens ser att dessa ickevåldsliga sociala rörelser finns alternativt avvisar dem på förhand som naiva. Jag undrar om inte denna lite självgoda våldsromantiska vänster bär viss skuld till att det inte finns en bredare och starkare utmaning mot Chicagoskolans allstädes närvaro.

    Annelie

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.